Coronatest: de actiebereid is groot. Tot je verkouden wordt.

Screen Shot 2020 09 08 at 08.35.44

Ik was aan het zoeken naar berichten dat je voor een verkoudheid geen coronatest hoeft te doen.

Spoiler alert! Die zijn er niet. Alle adviezen zijn: laat je testen*.

Daarbij kwam ik een interessant gedragsonderzoek van het RIVM tegen.

Corona: de theorie en de praktijk verschillen nogal

Hieruit blijkt dat 84% van de deelnemers vindt dat je bij milde klachten moet thuisblijven. Maar in de praktijk doen veel mensen dat niet.

90% van de ondervraagden deed bijvoorbeeld toch boodschappen met milde klachten, en 43% ging toch naar het werk.

Een belangrijke reden was dat ze niet aan corona dachten.

Handel ik wél naar de theorie?

Zoals zo vaak in het leven is de theorie prima, maar de praktijk weerbarstig. Ook ik vind het advies om je te laten testen bij milde klachten goed. Maar ook ik weifelde over testen toen ik verkouden werd, hoewel ik wel netjes thuisbleef. Ik dacht onder andere: ‘Het is vast alleen maar een verkoudheid,’ en ‘De kans dat het corona is lijkt me superklein,’ en ‘Wat een gedoe!’

Wat ook niet helpt is dat je zo een werkweek verder bent.

Ik belde op maandagochtend, en ben op woensdag aan de beurt. Aan het eind van woensdag gaat de 48 uur in waarbinnen ik de uitslag krijg. Met een beetje pech is dat pas vrijdagavond.

Twijfel jij over testen?

Op thuisarts.nl staat een korte Corona-vragentest die je kunt doen. En daarna krijg je advies over wel of niet testen. Dit is mijn uitslag:

Coronatest

Mij hielp deze Corona-vragentest over de drempel om een test aan te vragen.

N.B. Mijn dochter in Engeland, vertelde dat je daar dezelfde dag nog getest kunt worden of de test zelf thuis kunt doen!

*De NHS noemt verkoudheid niet als symptoom van corona!

Lees ook mijn posts over de Corona zelftest van Kruidvat en Geen smaak meer hebben.

Similar Posts

31 Comments

 1. Mijn dochtertje van 4 is ook verkouden/keelpijn/koorts. De huisarts zei dat we een Coronatest konden doen, maar dat hebben we geweigerd. Voor haar is zo’n test veel te ingrijpend. En niet alleen dat. Het is niet zo dat als we het weten of ze Corona heeft dat ze dan een geneesmiddel hebben.
  Het is alleen interessant voor de statistieken.

  1. Ik snap wel dat je je dochtertje die test niet wilt laten ondergaan, maar ik hoop dan wel dat jullie gezin in quarantaine is gegaan!

 2. Je laten testen is belangrijk bij klachten, maar dan moet men zich ook aan de sanctie houden.
  Als men zich niet aan de sanctie wil houden, heeft testen ook geen zin. Hans

 3. Mijn man heeft een enkele keer bronchitis met steeds dezelfde klachten en verloop. Ook nu. Hij laat zich niet testen maar blijft gewoon binnen voor 10 dagen

 4. Spannend! Ik snap heel goed dat mensen worden tegen gehouden door de lange wachttijd. Mijn moeder. zorgmedewerker, is nu 2 keer getest en tweemaal heeft ze bijna 72 uur moeten wachten op de uitslag…. Ik hoop voor jou dat het wat sneller gaat!

 5. Ik heb zeker in het begin van corona veel naar het Britse nieuws gekeken en daar vielen mijn verschillen enorm op. Ik heb al maanden een grote hoeveelheid houdbaar voedsel in huis omdat ik geen zin heb om andere mensen te vragen iets voor me te doen wat niet perse nodig hoeft te zijn. Maar als ik snotverkouden word laat ik me wel testen. Maar als ik te ziek ben, dan blijf ik thuis in bed. Ik ga mezelf niet aan een test wagen als ik beroerd ben en dan in de auto kruipen (niet bij mn vent en niet zelf rijden). Als het mis gaat moet ik naar het ziekenhuis anders is het uitzieken. Ik mijd mensen mocht het zo zijn, dan bel ik die paar zelf wel want de GGD heeft het druk.

 6. Ik weet werkelijk niet wat ik zou doen als ik klachten zou hebben. Verder houd ik me we;l zo goed mogelijk aan de regels en heb ik geen corona patiënten in de buurt Ik hoop dat je ondertussen een uitslag van de test hebt.

 7. Inmiddels mijn oudste dochter getest, mijn moeder, mijn nichtje en mijn neefje. Allemaal negatief en inderdaad, wat een gedoe dan. De kans dat je het hebt is verwaarloosbaar, maar je moet wel thuis blijven. Heb voor mezelf ook wel een paar keer op het punt gestaan om te bellen, maar dan was mijn verstopte neus weer over en koorts heb ik nog geen energiewerk keer gehad. Dus tja, wat is wijsheid …

  Off topic: wil je even bij mij laten weten welke podcasts je dan luistert over bloggem?

  1. Ik snap echt niet dat mensen zo veel moeite hebben met t doen van de test en t houden aan de maatregelen. We kunnen alleen als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt de boel binnen de perken houden. Liever tien keer teveel getest dan een keer te weinig. Zoveel stelt de test op zich niet voor het is even een vervelend gevoel en dan is t weer over. En niks lekkerder dan even te weten dat je t niet hebt in mijn ogen. Ik was in staat om een vreugdedans te doen.
   Bij mij duurde de uitslag twee dagen. Als je vanuit huis kan werken prima en anders doe je een oaar dagen kalm aan. Wellicht kan je werkgever nog iets bedenken voor als je thuis bent en anders rust uit en neem t er even van…hoe erg kan t zijn om lekker in je eigen huis te zijn?

 8. Het is momenteel druk met klachtvrije mensen die getest willen worden… Daarom kunnen de GGDś het niet aan.
  Twee weken geleden kon ik binnen vier uur na het online maken van een afspraak al de test straat inrijden. 24 uur later had ik de uitslag.

  1. Wauw, wat heerlijk vlot zeg! Dan is het ook niet zo’n gedoe. Mijn dochter in Engeland zegt dat het daar ook zo werkt. Ze heeft veel verschillende testlocaties op 10 minuten afstand, je kunt dezelfde dag nog een afspraak maken en de uitslag krijg je ook dezelfde dag.

 9. Nou, ik zat zoals je weet met hetzelfde dilemma. Gelukkig kreeg ik de uitslag snel. Hoop dat hij bij jou ook negatief is. Typisch dat de NHS het houdt bij alleen verhoging, hoest, en reuk-/smaakverlies. Denk dat ze de lijst met symptomen hier ook wel gaan inkorten, als straks de hel losbreekt bij de GGD.

  @Rianne, toch snap ik de oproep van de RIVM aan ‘klachtvrije mensen’ niet helemaal. om zich niet te laten testen. Je kon toch ook corona hebben zonder klachten? En juist dan was het toch al zo besmettelijk? Stel dat zo’n klachtvrij persoon in de buurt van iemand met corona is geweest, vind ik het wel een fijn idee dat hij/zei zich preventief laat testen. Maar de GGD zegt dat het dan ‘niet nodig’ is. Wat ze bedoelen is: we hebben niet genoeg sneltesten. Dat is een ander verhaal.

 10. Als ik een beetje verkouden zou worden, wat inmiddels al meer als een jaar geleden is zou ik me niet direct laten testen denk ik.
  Maar als ik alle symptomen zou hebben zou ik direct bellen, juist omdat ik ze nooit allemaal tegelijk heb.
  En dan zou ik wel thuis blijven en ook niet op willen passen en zo.

 11. Ja ik merk ook dat veel mensen naar werk gaan met milde klachten. Ik doe het zelf niet. Ik heb nu wel verkoudheidsklachten die aanhouden en daarom had ik de test laten doen. Ik kon snel terecht en had snel de uitslag maar hoor dat het ook anders kan. Zal wel aan de locatie liggen?!

 12. ga gewoon naar je huisdokter voor 10€ weet je het de dag daarna…..
  (in belgie toch)
  of als je het niet weet, er zijn veel mensen die niet weten dat ze het gehad hebben, die doen een bloedtest(heb ik ook al 2x laten doen)
  -Een @->- voor jou.

 13. Dit is heel herkenbaar. Mijn klachten waren vorige week zó mild en ik moest wel thuis blijven zitten. Dat voelt dan zo tegenstrijdig. Inderdaad denk je dat het toch wel geen corona zal zijn. In mijn geval was het dat ook niet, maar je zit wel binnen. Ik trouwens korter dan jij, want ik kon gelukkig sneller terecht.

 14. Op een woensdag belde ik voor het maken van een afspraak mbt een coronatest. Ik mocht de volgende dag komen, ik ben woensdag niet naar buiten geweest. De dag vd test ook niet maar het is zo verleidelijk. Ik betrapte mezelf erop, als ik hierna nu even wat boodschapjes doe dan……ohh wacht ff dat kan niet, straks besmet ik mensen. Vrijdag ook niet naar buiten geweest en gelukkig om 17.50 kreeg ik de negatieve uitslag. De boodschappen heb ik die week laten bezorgen. Ik snap het wel, je voelt je afgezien vh feit dat je verkouden bent goed (als je echt geen corona hebt) dus dan denk je snel kan wel ff en daar ligt het gevaar op de loer wat voor jou milde symptomen kan zijn is voor voor een ander levensbedreigend.

 15. En hoe zit het dan met je huisgenoten? is die anderhalve meter dan wel voldoende? Moet je nu telkens alles ontsmetten wat je ook aanraakt? mag jij nog wel koken dan? Dat komt spontaan in mij op nu.

  X

 16. De overheid wil nu dat bij een besmetting in een ouderenzorginstelling alle bewoners en medewerkers getest worden. Zo krijg je ook een tekort aan tests en het is de vraag hoe dan nog de zorg aan de bewoners geregeld worden. Verder is het voor bewoners al een drama van eenzaamheid en verwarring.
  Ik sprak gisteren iemand die me vertelde dat ze liever haar moeder een knuffel gaf en daardoor het risico nam om haar ziek te maken, dan het risico dat haar moeder van eenzaamheid en ellende zou overlijden.
  Ik knuffel mijn moeder ook. Natuurlijk niet als ik erg verkouden ben, of ziek. Maar dat vind ik iets van alle tijden.
  Die anderhalve meter is niet wetenschappelijk bewezen. Net zoals er ondertussen zoveel niet wetenschappelijk bewezen is. En dat statistiek verheven is tot leugens zoals we ze zelden hebben gezien.
  Where We Go One We Go All (WWG1WGA).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.