Foto afdrukken: de keuze is bijna te reuze

foto op canvas

Nog niet eens zo heel lang geleden had je één optie als het om foto’s ging: je liet ze afdrukken op fotopapier.

Afhankelijk van het formaat plakte je ze vervolgens in een fotoalbum, of deed ze in een lijstje.

Maar anno 2020 zijn er veel meer opties om foto’s te vereeuwigen!

Materialen waarop je foto’s kunt laten afdrukken

Ik kwam de volgende materialen om foto’s op te laten drukken tegen:

 1. Foto op canvas/linnen
 2. Foto op aluminium
 3. Foto op forex
 4. Foto op hout
 5. Foto op metaal
 6. Foto op acrylglas, ook wel plexiglas genoemd
 7. Foto op behang
 8. Foto op dibond
 9. Foto op papier
 10. Foto op honingraat karton
 11. Foto op stof bijvoorbeeld een tas
 12. Foto op aardewerk, zoals een mok
 13. Foto op zeildoek
 14. Foto op een lamp

Behalve materialen is er vervolgens ook nog keus over de precieze vormgeving van de foto’s die je wilt afdrukken. Zo kun je bijvoorbeeld een collage laten maken van je foto’s of simpelweg een foto inlijsten. Hieronder een voorbeeld van zo’n collage die ik vond op Herinneringen op linnen:

Screen Shot 2020 09 03 at 10.27.45

Keuzestress: wat moet je nou kiezen?!

Met zoveel mogelijkheden om je foto’s te laten afdrukken, zou je last kunnen krijgen van keuzestress. Hoe weet je nou welk materiaal het meest geschikt is voor jouw foto? Een foto op hout heeft immers een andere uitstraling dan een foto op canvas. En niet alle materialen zijn geschikt om buiten op te hangen.

N.B. Het is dus ook belangrijk om te bedenken waar je foto komt te hangen: binnen of buiten.

Gelukkig zijn er een aantal handige vuistregels die je kunnen helpen bij je keuze.

Canvas, hout en behang zijn vergevingsgezinde materialen

Heeft jouw foto intense kleuren? Dan is acrylglas een goede keuze. Houd je van een industriële look? Dan is een foto op aluminium een goede optie, want aluminium heeft een industriële uitstraling.

Canvas heeft een vrij grove structuur en is mat. Dat betekent dat het iets minder geschikt is voor foto’s met veel details en intensieve kleuren. Hetzelfde geldt voor behang en hout. Hout heeft een romantische en landelijke uitstraling, maar door de structuur worden kleine details soms iets minder zichtbaar. En als je kiest voor hout op planken, dan moet je goed opletten dat de planken niet op een vervelende plek in de foto zitten.

In het algemeen geldt: hoe minder scherp de foto, hoe beter geschikt voor een afdruk op canvas, hout of behang.

Is je foto juist haarscherp, kleurrijk en met veel details? Dan zijn acryl/plexiglas, aluminium en dibond geschikt.

Mijn afdrukken van foto’s

Zelf heb ik twee keer een foto laten afdrukken op canvas, en één keer op hout. Over beide was ik heel tevreden. Mijn eerste foto op canvas was een oude trouwfoto van mijn ouders. Ter ere van hun 50-jarig huwelijk had ik die foto op canvas laten drukken. Kijk, dit was het resultaat:

foto op canvas

Daarnaast heb ik een keer een collage op een canvas laten afdrukken. Die zie je hieronder hangen boven de tv:

easycollage

En hieronder nog een foto van mezelf die ik liet afdrukken op hout:

foto op hout

Tot slot

Anno 2020 zijn er veel verschillende materialen beschikbaar om foto’s op te laten afdrukken. En het ene materiaal is het andere niet! Een foto op hout heeft een totaal andere uitstraling dan een foto op aluminium. Het soort foto, de plek waar je de foto gaat ophangen en de kwaliteit van de foto spelen allemaal een rol bij de keuze voor het materiaal.

Vind je het lastig om te kiezen, neem dan gewoon je foto mee, en vraag om advies!

Voor het schrijven van dit artikel heb ik onder andere de volgende bronnen gebruikt: Herinneringen op linnen, Jaap Burggraaf Foto, Foto4art, smartphoto, Whitewall, Q-promotions, Foto Konijnenberg, drukzo, Drukwerkdeal, Whitewall.

Waar druk jij graag foto’s op af?

Similar Posts

55 Comments

 1. Ik ben niet zo van de foto’s afdrukken eigenlijk. Dat had ik vroeger wel, maar ik heb heel veel foto’s ook weggedaan toen ik verhuisd was. Ik keek er toch nooit naar.

  Love As always
  Di mario

 2. Foto’s komen bij mij alleen klein in een lijstje soms, maar echt groot afdrukken doe ik nooit. Simpelweg geen plek om het op te hangen. Ik vind die foto van jou op hout echt prachtig trouwens!

 3. Ik druk mijn foto’s normaliter af op papier en de komen in een lijst in onze galerie te hangen, de gang en trappen, drie etages. Ik heb een grote afdruk in de slaapkamer op canvas laten printen.

 4. Het aanbod is inderdaad enorm. Ik druk nooit foto’s af. Ik heb wel ooit (let op, dit wordt ingewikkeld!) een foto gemaakt van een aquarel met daarop de brug waar mijn vader werkte als brugwachter. Van die foto heb ik een canvas van laten maken. Ben er nog steeds erg blij mee.

 5. Gewoon heel oldschool op papier…Ik pak graag een fotoboek ‘s avonds op de bank om mooie tijden weer te bekijken.

 6. Ik heb zelf een foto laten afdrukken op een groot canvas, voor een of andere reden vind ik dat toch wel altijd het mooist staan en dan vooral bij grotere foto’s.

 7. ik doe het bij onze eigen drukkerij, heb een fotografie bedrijf en dat is dan makkelijker bij de drukker maar ik loop ook wel eens het kruidvat binnen om fotos van mijn telefoon te printen

 8. Ik druk de laatste jaren nooit meer foto’s af. Wel heb ik laatst een familie album gekocht. Een neef van me had die gemaakt van familie van mijn moeders kant. Met info over de geschiedenis, wetenswaardigheden enzo. Het boek kostte best een aardig bedrag, maar ben er heel blij mee.
  Zo wil ik samen met mijn moeder een boek maken met foto’s en herinneringen van haar en mijn vader.

 9. Ik print ze het liefst uit op normaal formaat, zodat ik ze in lijstjes kan doen verspreid door het huis. Een keer in de zoveel tijd verwissel ik dan alle foto’s voor nieuwe.

 10. Heb soms wel foto’s laten afdrukken op een mok als herinnering aan onze hond toen en ook eens een verdrietige zwaan die nu op mooi groot canvas aan de wand hangt. Soms print ik ook wel mooie uit die ik dan ook heb gedaan in zo een kookboek recepten map op standaard waar ik mijn mooiste foto in doet en elke dag draai ik deze om zodat ik steeds een andere foto ziet.

 11. Ik kreeg pasgeleden weer een samenwerking aangeboden. Heb het afgewezen heb niet zo de behoefte aan een canvas. Ik laat mijn foto’s liever bij een snelprint service afdrukken zodat ze in mijn lijstjes kunnen.

 12. Een heel mooie romantische foto van jou tijdens het plukken! PRACHTIG!

  Wij hebben hier een grote foto van ons met de kleinkinderen op plexieglas laten afdrukken, heel mooi, kleuren komen heel erg tot hun recht en er is geen weerspiegeling.

 13. Ik laat niet zo vaak wat afdrukken, zeker niet heel groot.
  Heb wel een groot maneetbord, zo groot als een deur boven hangen, hangt al aardig vol met foto’s van kinderen en kleinkinderen. Wissel ik vaak om. Dan stuur ik bijvoorbeeld kaarten via Greetz aan mijzelf met een gratis code, altijd leuk.

 14. Ik maak graag van die leuke fotoboekjes van albelli, Het liefst in een klein formaat. en blader dan graag door deze boekjes zijn echt happy moments

 15. Ik vergeet vaak om de foto’s af te drukken. Wel hebben we een screensaver op de TV waarop de foto’s voorbij komen. Deze probeer ik af en toe dan aan te vullen

 16. Een fotoalbum na de vakantie vind ik altijd tof, ook om mee te nemen en aan vrienden en familie te laten zien. Dat geeft toch altijd een beter beeld dan zo via de telefoon of laptop de fotos laten zien

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.