Berlin 56: Duitse serie over dansschool op Netflix

 Ku'damm 56 netflix

Heel anders dan Duitser serie Dark op Netflix,  is de Duitse Netflix serie Berlin 56 op Netflix ook wel Ku’damm 56 genoemd. Deze serie is in tegenstelling tot Dark kleurrijk en sfeervol, met mooie muziek. De oorlog is al een tijdje voorbij, maar de sporen zijn nog duidelijk aanwezig. Zo animeert de fotograaf bij het huwelijk van de oudste dochter:

‘Denk even niet aan de verloren oorlog en lach!’

Berlin 56: waar gaat het over?

Berlin 56 gaat over een moeder met haar drie dochters. De vader is verdwenen, en moeder runt met harde hand het huishouden en de dansschool aan de Kurfürstendam in Berlijn.

Haar grootste doel is de dochters aan de man krijgen. En daarvoor is ze bereid om veel door te vingers te zien. Zo wordt haar jongste dochter Monica verkracht, maar moeder blijft hem als een potentiële huwelijkskandidaat zien. Als Monica tegen haar moeder zegt dat ze zich zo schmutzig (vies) voelt, adviseert haar moeder weinig behulpzaam:

‘Dan ga je maar lekker in bad. Ook al is het pas woensdag.’

Die zin is tekenend voor de moeder en de tijd waarin de serie zich afspeelt. De moeder biedt geen emotionele ondersteuning aan haar dochters, en destijds ging je niet vaak in bad blijkbaar ; )

Oudste dochter ongelukkig getrouwd

De oudste trouwt in het begin van de serie. Maar als kijker weet je ondertussen dat haar man heimelijk homo is. Hij beschouwt dat als een ziekte, en bezoekt een psychiater om van zijn seksuele voorkeur af te komen. Ik had eerst met hem te doen, maar hij is zo irritant als echtgenoot dat mijn sympathie snel wegebde. Zo verbiedt hij zijn vrouw om mee te doen aan een reclame filmpje. Gewoon omdat hij dat kan bepalen.

Sowieso valt het mij niet mee om te zien hoe weinig je als vrouw mocht destijds. Echt verschrikkelijk! Ik ben helemaal niet zo’n feministe, maar het is toch afschuwelijk als je hoogste doel in het leven is dat je het perfecte eitje voor je (vreselijke) echtgenoot kunt koken? Ik zou hem een schop verkopen.

Conclusie

Berlin 56 is een prachtig vormgegeven serie, met mooie muziek. Hij geeft een mooi tijdsbeeld, en ik vind het extra leuk dat er veel in gedanst wordt. Want ik houd van stijldansen : )

Wie houdt van de (muziek) uit de jaren vijftig zal veel plezier beleven aan deze serie.

Wat is op dit moment jouw favoriete serie op Netflix?

Haal het maximale uit je Netflix account met deze Netflix tips!

Lees ook mijn review van The Affair.

Similar Posts

48 Comments

 1. Lijkt me best een mooie serie. Ik had er nog niet eerder van gehoord, dus fijn dat je ons er een review an geeft. Ik ga deze zeker nog even bekijken.

 2. Fijn om niet in die tijd te leven ;-). Er is zo’n serie (niet op netflix volgens mij) die zich afspeelt in de jaren 50, waarbij de vrouw des huizes een heks is (zonder dat haar man het weet). Prachtig meubilair en een bazige man met heel veel huishoudelijk werk (waarbij het overigens veel scheelt als je kunt heksen).

  Ik ben net begonnen aan ‘Anne met een e’. Ook met mooie beelden uit vervlogen tijden (de jaren 30? Er rijden treinen en een koets…).

  1. Je bedoelt Bewitched, Huiselijk Genoegen! Dat vind ik een leuke serie; ik heb er een aantal seizoenen van op DVD. Prachtige meubels en kleren inderdaad! En zo fijn als je het huishouden kunt doen met een beetje hekserij: als er een blad met volle koffiekopjes valt dan wiebelt heks Samantha even met haar neus en weg is de rommel en de koffie zit weer in de kopjes, hihi. ;-)

   Ik heb zelf nog steeds geen Netflix.

 3. Ik heb er of niets over gehoord. Maar misschien is Netflix België anders dan Netflix NL? Zou kunnen…

  Ik ben op dit moment hele verkocht aan dr. Foster! Superspannend maar wel een echt overdreven vrouwenserie, gemene bedriegende mannen die dan op hun plaats worden gezet, paranoïde vrouwen die in bed kruipen let de buurman,…

 4. Klinkt goed, en trailer maakt me nieuwsgierig. Helaas geen Netflix maar vroeg of laat is de serie vast ook elders te vinden. En verder nog 6 maanden wachten tot het nieuwe seizoen van Orange is the new Black :)

 5. Ha, dank je wel voor deze suggestie. Ben net klaar met The Crown en stond op het punt in een zwart gat te vallen ;-)
  Ik hou van dansen, die muziek en sfeer, dus ik zoek m ff op!

 6. Geweldige serie…ik hoop op een vervolg…vooral het naoorlogse tijdsbeeld weergegeven in een Duitse serie heeft me geraakt! WMT

 7. Ik ben een flinke Netflix fan, maar deze serie kende ik nog niet. Ik ben meer van de detectives, maar misschien maak ik voor deze toch eens een uitzondering!

 8. Klinkt mooi, deze ga ik eens opzoeken! Ik heb laatst ‘Acquitted’ (Noors volgens mij, dus de originele titel was dan ook Noors) gezien en die was wel heel mooi. Meestal ben ik zo door een serie heen, dus ik zoek weer even een nieuwe :-)

 9. Ik denk dat de retro vibe wel eens iets voor mij kan zijn! Ik moet ze beide nog eens een kans geven! Momenteel kijk ik het laatste seizoen van Sherlock!

 10. Even heel anders dan Mad Men, maar dat was natuurlijk tussen 1960 en 1970? Dus net iets later. Al werd de vrouw daar ook heel anders gezien dan nu. Ik heb de trailer gezien en vind het eigenlijk best heftig. Dit zou ik wel alleen willen kijken (ik krijg H. daar niet warm voor vrees ik). Die opmerking van de moeder over in bad gaan terwijl haar dochter dus juist is verkracht?!? Tenenkrommend. Maar blijkbaar inherent aan die tijd en aan hun leven.

 11. Ga hem onthouden, al kan ik me de irritatie helemaal voorstellen. Heb het ook niet zo op chauvinistische kerels. Ook niet als het fictie is :) Momenteel helemaal verslingerd aan This is us, al naderen we de laatste dvd. Daarna misschien weer even rust en vooral veel Wie is de mol en andere programma’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.