Mijn zoektocht naar een basisschool op het platteland

halle nijman school

Deze week bezocht ik de basisschool uit mijn kindertijd, in verband met de schoolkeuze voor mijn twee jongste zoontjes, voor als we verhuisd zijn.

Deze basisschool ligt ongeveer twee kilomter van onze toekomstige woning, en is daarmee de dichtstbijzijnde.

Golf van nostalgie

Toen ik binnenstapte werd ik overspoeld door een golf van nostalgie en verwondering: ‘Wat is het klein!!!’ Het klassieke fenomeen dat gebouwen uit je kindertijd als volwassene kleiner lijken, simpelweg omdat je zelf groter bent. Het kostte me best even moeite me te concentreren op mijn taak als moeder die een goede basisschool moet kiezen, maar uiteindelijk lukte het mij om me los te rukken van alle herinneringen!

Ik zet hier alle informatie even op een rijtje

 • Het totale leerlingenaantal is 42
 • Er zijn twee lokalen in gebruik: in het ene lokaal zitten de groepen 3,4 en 5 bij elkaar. In totaal 18 kinderen.
 • In het andere lokaal zitten de groepen 6,7 en 8, in totaal 14 kinderen.
 • Er is een continurooster, en de kinderen zijn om 14.30 uit.
 • Er zijn gemiddeld vier studiedagen per jaar
 • De school werkt met de Kanjertraining
 • Het schoolplein is kindvriendelijk, en grenst aan een groot grasveld met speeltoestellen
 • De omgeving is schitterend, en toen ik weer op mijn fiets stapte, keek ik regelrecht in de ogen van een paard dat traag op een struik gras stond te knagen.
 • De school werkt met MI kaarten: Multiple Intelligence kaarten. Dat wil zeggen dat ze ervan uitgaan dat kinderen op verschillende manieren leren: het ene kind leert door te horen, het andere door te zien, weer een ander kind door het te doen. Daar speelt de school op in.
 • Ouders moeten minstens 1 keer per jaar helpen met schoonmaken van de school
 • Het is onzeker hoe lang de school nog blijft bestaan

Wat zegt de onderwijsinspectie?

Volgens het laatste rapport van de onderwijsinspectie dat dateert uit 2009, is de kwaliteit goed. Op alle punten scoort de school 3, wat staat voor ‘draagt voldoende bij’. De school springt er noch naar boven, noch naar onderen uit. Het is allemaal heel gemiddeld.

Is dit de geschikte school?

Op basis van de sfeer en omgeving, in combinatie met het feit dat het de dichtstbijzijnde school is, zou ik de kinderen zo hebben ingeschreven. Ook een blik op de adressenlijst van eventuele klasgenootjes is positief: allemaal in de buurt. Het onderwijskundig rapport is ook voldoende.

Maar: het feit dat de toekomst zeer onzeker is, weerhoudt mij. Want wat als ik de kinderen hier naar toe doe, en dat de school over twee jaar sluit?!

Ik ben er dus nog niet uit. Komende week hoop ik de dorpsschool in het naburige dorp vier kilometer verderop te bezoeken.

Leestip: basisschool kiezen

Wat vinden jullie van de balans tussen alle positieve aspecten van deze school aan de ene kant, en de onzekere toekomst aan de andere kant? Welke kant zouden jullie zwaarder laten wegen?

Similar Posts

16 Comments

 1. Ik zou er denk ik wel voor gaan, je oude eigen basisschool, wellicht is mede door jouw kinderen in te schrijven het een minder grote kans dat ze gaan sluiten? ( en mischien zijn er meer ouders die om die reden niet in durven te schrijven en als die weer zien dat het toch een groeiende school is?? etc etc, ik bedoel maar te zeggen je weet uiteindelijk nooit hoe het balletje zal rollen, ook bij de eventuele andere scholen niet)
  Je hebt er verder toch gewoon een goed gevoel bij?
  Daarbij is het gerust niet verkeerd verder te kijken,als je dat wilt, alhoewel ik dat zelf niet ehm snel doe als ik ergens meteen een goed gevoel bij heb, want dat maakt voor mij de keus alleen nog maar oneindig veel lastiger, als ik t gras aan andere horizonten moet verkennen.
  (eventuele) problemen in de toekomst pak ik ehm dan wel aan als ze daar zijn.
  nouja succes er maar mee…
  (2km kunnen ze ook al snel zelf befietsen vanaf een bepaalde leeftijd, ook een voordeel?)

 2. Als jouw gevoel zegt dat dit een goede school is voor je kinderen, dan zou ik het doen. Mocht het zo zijn dat de school sluiten moet voordat je kinderen van de basisschool af zijn dan zullen ze moeten verkassen, maar dan moet de rest van de klas dat ook en dus zullen ze naar alle waarschijnlijkheid niet in hun eentje hoeven te wennen aan een andere school. Daarbij, kinderen zijn flexibel. Wij hebben onze zoon naar een andere school moeten doen in groep 3 (terwijl hij al vanaf zijn 2de jaar op de eerste school zat, het was een vrije school met dreumes- en peuterklassen) en hij heeft geen centje pijn gehad. Ik wens je veel succes met het maken van een keuze!

 3. Inge, helaas is de levensverwachting van de school heel onzeker. Het zou mij al erg helpen als er een tijdsspanne bekend was, maar dat is blijkbaar koffiedik kijken momenteel.

  Als ik jullie reacties zo lees, dan merk ik dat ik neig naar deze school. De voordelen zijn zo groot…

  Maar voor de zekerheid bezoek ik ook nog drie andere scholen. Dan weet ik later in ieder geval dat ik mijn keuze weloverwogen heb gemaakt!

 4. Zelf zou ik meerdere scholen bezoeken en als je voor de eerste school kiest, en hij gaat sluiten moeten ook al die andere kinderen naar de andere school zodat ze niet helemaal vreemd zijn op de andere school.

 5. Ik zou voor deze school gaan.
  Ons kwartet zat van 1980 tot 1986 op zo’n piepkleine school. Iedereen was van de leg toen wij verhuisden en er in een klap 4% van de leerlingen vertrok.

 6. Ik zou wel meerdere scholen bezoeken, maar het dichtste bij is vaak wel het beste. Niet speciaal qua kwaliteit, maar wel qua vriendjes. Het is niet leuk als je thuis een beetje buiten de boot valt, omdat al je vriendjes verder weg wonen. En de kans dat zo’n school sluit is vaak niet zo heel groot, zeker niet binnen een paar jaar.

 7. Hoeveel kinderen zitten er in de groepen waar jouw kinderen heen gaan? Bedenk wel dat als ze naar een mini-school gaan, ze weinig klasgenootjes hebben en mocht het dan net niet klikken dan zijn ze wel tot elkaar veroordeeld.

  Waar zijn de groepen 1 en 2? Dat mis ik in het verhaal. Een combinatie van groep 1,2 en 3 is een betere omdat ze in groep 3 leren lezen. Daar hebben ze tijd en ruimte voor nodig wat minder goed lukt als groep 4 en 5 erbij zit.

  Hoe groot zijn de andere scholen? Ik zou daar zeker gaan kijken want misschien zitten daar ook wel veel buurtkindjes op.

  Succes!

 8. Jazeker, Loonlijstmama! Dat stond bovenaan mijn lijstje met vragen!
  Omdat ik de overgang voor Ot en Piet zo makkelijk mogelijk wil maken op de nieuwe school, heb ik me al voorgenomen daar meer te participeren dan nu. Bijvoorbeeld helpen in de klas met lezen e.d.

  Sigrid, de groepen 1 en 2 was ik een beetje vergeten inderdaad. Die zitten in wat vroeger de kleuterschool was. Wat potentiële vriendjes betreft is de spoeling inderdaad best dun in zo’n klein klasje.

  De dorpsschool verderop zal waarschijnlijk grotere klassen hebben. Maar de toekomstige buurkinderen gaan in ieder geval naar mijn vroegere school.

 9. Ik zou mijn gevoel volgen en er voor gaan. Als hij eventueel sluit, kun je altijd nog een andere school zoeken. En misschien blijft hij gewoon bestaan. Krijg je spijt!

  Liefs Frederique

 10. Gewoon de school die dicht bij huis is. Maar ja; oma spreekt……..aan al die overwegingen deden we gewoon niet. Kinderen gingen zelf in groepjes naar school, brengen deed ik alleen de eerste weken. Hier brandde een school enkele jaren geleden tot de grond toe af. Alle kinderen moesten toen verkassen, het kan aan veel dingen liggen of een kind naar een andere school moet, maar wat maakt dat uit! Ik ben nog van de; een school is een school en de (op)voeding doen we thuis wel. Nicole; niet verder zoeken, het brengt je alleen maar aan het twijfelen en kinderen bezitten een vorm van radar, die twijfel breng je over.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 11. Super bedankt voor al jullie feedback! Ik heb daar echt heel veel aan!

  Morgenmiddag bezoek ik een Daltonschool, twee kilometer verderop, en vrijdagmiddag de dorpsschool in het nabijgelegen dorp.

  Op dit moment denk ik dat ik inderdaad voor mijn oude school ga. Maar voor mijn gemoedsrust, wil ik echt alles onderzoeken!

 12. ‘t Ligt ook heel erg aan de aard van je kinderen. Hebben ze meer structuur of rust, meer uitleg, meer uitdaging nodig? Dan zijn combiklassen vaak niet heel handig, maar ook dat ligt weer aan de kwaliteit van de school. Ben je in de klassen geweest? Heb je een indruk van het klassenmanagement van de leerkrachten?
  Jouw lijstje voordelen vind ik indrukwekkend en zeker de afstand is prettig, denk ik.
  Het rapport van de onderwijsinspectie is ook heel aardig, zeker als je meeneemt dat het een kleine school is op het ‘platteland.’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.