Mijn zoektocht naar een basisschool op het platteland

halle nijman school

Deze week bezocht ik de basisschool uit mijn kindertijd, in verband met de schoolkeuze voor mijn twee jongste zoontjes, voor als we verhuisd zijn.

Deze basisschool ligt ongeveer twee kilomter van onze toekomstige woning, en is daarmee de dichtstbijzijnde.

Golf van nostalgie

Toen ik binnenstapte werd ik overspoeld door een golf van nostalgie en verwondering: ‘Wat is het klein!!!’ Het klassieke fenomeen dat gebouwen uit je kindertijd als volwassene kleiner lijken, simpelweg omdat je zelf groter bent. Het kostte me best even moeite me te concentreren op mijn taak als moeder die een goede basisschool moet kiezen, maar uiteindelijk lukte het mij om me los te rukken van alle herinneringen!

Ik zet hier alle informatie even op een rijtje

 • Het totale leerlingenaantal is 42
 • Er zijn twee lokalen in gebruik: in het ene lokaal zitten de groepen 3,4 en 5 bij elkaar. In totaal 18 kinderen.
 • In het andere lokaal zitten de groepen 6,7 en 8, in totaal 14 kinderen.
 • Er is een continurooster, en de kinderen zijn om 14.30 uit.
 • Er zijn gemiddeld vier studiedagen per jaar
 • De school werkt met de Kanjertraining
 • Het schoolplein is kindvriendelijk, en grenst aan een groot grasveld met speeltoestellen
 • De omgeving is schitterend, en toen ik weer op mijn fiets stapte, keek ik regelrecht in de ogen van een paard dat traag op een struik gras stond te knagen.
 • De school werkt met MI kaarten: Multiple Intelligence kaarten. Dat wil zeggen dat ze ervan uitgaan dat kinderen op verschillende manieren leren: het ene kind leert door te horen, het andere door te zien, weer een ander kind door het te doen. Daar speelt de school op in.
 • Ouders moeten minstens 1 keer per jaar helpen met schoonmaken van de school
 • Het is onzeker hoe lang de school nog blijft bestaan

Wat zegt de onderwijsinspectie?

Volgens het laatste rapport van de onderwijsinspectie dat dateert uit 2009, is de kwaliteit goed. Op alle punten scoort de school 3, wat staat voor ‘draagt voldoende bij’. De school springt er noch naar boven, noch naar onderen uit. Het is allemaal heel gemiddeld.

Is dit de geschikte school?

Op basis van de sfeer en omgeving, in combinatie met het feit dat het de dichtstbijzijnde school is, zou ik de kinderen zo hebben ingeschreven. Ook een blik op de adressenlijst van eventuele klasgenootjes is positief: allemaal in de buurt. Het onderwijskundig rapport is ook voldoende.

Maar: het feit dat de toekomst zeer onzeker is, weerhoudt mij. Want wat als ik de kinderen hier naar toe doe, en dat de school over twee jaar sluit?!

Ik ben er dus nog niet uit. Komende week hoop ik de dorpsschool in het naburige dorp vier kilometer verderop te bezoeken.

Leestip: basisschool kiezen

Wat vinden jullie van de balans tussen alle positieve aspecten van deze school aan de ene kant, en de onzekere toekomst aan de andere kant? Welke kant zouden jullie zwaarder laten wegen?

16 Comments

 1. Anonymous

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh