Badkamer opknappen: voors maar ook tegens!

badkamer renovatie

Ken je dat woonprogramma waarbij twee opties worden onderzocht? Er wordt gekeken of mensen hun huidige huis kunnen verbeteren, of dat ze beter meteen maar kunnen verhuizen. Ik vroeg me af hoe dat met betrekking tot badkamers zit. Onze badkamer is namelijk niet bepaald een zogenoemde ‘home spa’. Ken je die prachtige plaatjes van badkuipen op pootjes in een prachtige, rustig vormgegeven badkamer met overal vredig brandende kaarsjes?

Zie ook Een kaarsje branden.

Dat is NIET onze badkamer. Onze badkamer verdient eigenlijk de naam badkamer niet, want er zit geen bad in. Alleen een douche. Vooral mijn man mist de mogelijkheid om een bad te nemen nog wel eens. Zelf kan ik me prima behelpen met een knaloranje Ikea Mammut stoeltje: dat zet ik onder de douche, ga erop zitten en laat het water over me heen kletteren. Dat is ook best relaxed : )

Toch denk ik wel eens: zou het een idee zijn om onze badkamer te verbeteren?

Redenen om je badkamer op te knappen

 • Een badkamer die er goed uitziet is prettiger om te gebruiken.
 • Een nieuwe badkamer is een kans om hem efficiënter in te richten. Met betere kastruimte, en een zwevend toilet bijvoorbeeld.
 • Heb je een hekel aan schoonmaakwerk? Er zijn allerlei dingen die je kunt doen om je badkamer zo te maken dat je er minder schoonmaakwerk mee hebt.
 • Een mooi vormgegeven badkamer verhoogt doorgaans de waarde van je huis.
 • Door de badkamer beter te isoleren met bijvoorbeeld Xps platen kun je besparen op je energierekening.

Redenen om de badkamer te laten zoals hij is

 • Behalve wij hoeft niemand in onze badkamer te zijn. Dus niemand hoeft te weten dat hij lelijk is. (Behalve als je zo dom bent om dat op je blog te vertellen…)
 • Ik vind onze badkamer niet mooi. Maar hij voldoet op zich wel: we kunnen ons er wassen. En daar is een badkamer voor.
 • Ik heb geen zin in gedoe. Op de site renostep.be pochen ze dat het in slechts 1 week kunnen. Bij Bijlstra Timmerwerken hebben ze het over twee tot drie weken.  En al die tijd heb je dus Gedoe in huis. Het is al heel wat dat we nu eindelijk een afspraak hebben voor een offerte voor airconditioning en zonnepanelen/zonneboiler.
 • Kosten nieuwe badkamer: een nieuwe badkamer kost geld. Ik denk niet dat we op dit moment geld kwijt willen aan een mooiere badkamer. Als ik op internet rondneus dan lopen de kosten voor een badkame renovatie uiteen van zo’n 3.000 tot meer dan 13.000 voor een echt luxe badkamer. Volgens vakmanvinden.nl kost een badkamerrenovatie gemiddeld zo’n 10.000.

Mijn conclusie over badkamer opknappen

Hoewel ik me kan vergapen aan foto’s van prachtig vormgegeven badkamers ben ik te vrekkig, en teveel gesteld op mijn rust om op dit moment wat aan onze badkamer/doucheruimte te doen. Ik heb er geen 10.000 euro voor over om een mooiere badkamer te krijgen. Als we ooit voor een badkamerrenovatie kiezen dan lijkt me die Fast Make Over versie wel wat!

In het algemeen geldt: een badkamerrenovatie kan de waarde van je huis vermeerderen, maar je moet er wel het geld en de fut voor hebben om zo’n renovatie aan te gaan. Want het kost geld, en levert een boel gedoe op. Soms kan een flinke opruim- + schoonmaakbeurt ook al wonderen doen voor een badkamer. Zie ook Badkamer schoonmaken!

Lees ook mijn posts over het fenomeen Housewarming en je Keuken opknappen.

Ben jij tevreden met je badkamer? Wat zou voor jou een reden zijn om een badkamer te renoveren?

Similar Posts

53 Comments

 1. Onze badkamer kan ook wel een renovatie-tje gebruiken. Alles is lelijk en zo’n 35 jaar uit. Het bad en de wc hebben hun beste tijd gehad.

  Maarrrr het functioneert en net als jij hebben we geen zin in de kosten en het gedoe.
  Misschien dat we nog eens alle onderdelen vervangen voor een mooiere variant, zonder dat we verder iets verplaatsen (want dat kost volgens mij veel gedoe, tijd en geld).

  Eerst de keuken maar eens doen.

 2. Hmm nou t is niet niks idd om n badkamer op te knappen of zelfs helemaal te vernieuwen. Ik ben gelukkig blij met de badkamer die in mijn huis zat toen ik t kocht! Dus hoef er voorlopig nog niet over te denken Haha.

 3. Wij hebben ook geen bad, simpelweg omdat we liever douchen dan baden. Maar wel een mooie badkamer (vind ik). Ik heb er vaak bloemen of een plant in staan, en we hebben een zgn. rain-douchekop, een hele grote, héérlijk.
  En als je dan nog een mooi douchegordijn koopt en een leuk schilderijtje aan de muur hangt of een mooi tegeltje, en een bijzondere spiegel boven de wastafel bijvoorbeeld, dan is het prima toch? Lijkt mij?
  Groetjes, Liesbeth

 4. ik ben tevreden met mijn badkamer, er is echt niets wat ik zou veranderen. Een paar jaar geleden heb ik wel een mini renovatie moeten laten doen omdat bij de installatie (20 jaar geleden) een verkeerd product was gebruikt op het houtwerk. En hout in een badkamer dat niet goed behandeld is, rot helaas. Nu is de houten badrand vervangen door pebbles, ook heel mooi :-) Verder heb ik alles gelaten zoals het was, maar ik moet wel zeggen dat wij bij de installatie voor heel moderne spullen gegaan waren, dus die zijn eigenlijk nog vrij actueel….

 5. In vorige huis is de badkamer totaal gerenoveerd. Stuk bijgetrokken van kast in aangrenzende kamer en heel belangrijk dat er een WC in kwam. En ik had een tomaatrood badkamermeubel gevonden in Duitsland in. Het was het enige deel van huis dat ik mis.
  Nu hebn ik een 70-er jaren bruin-beige voor terug die volgend jaar wordt aangepakt.

 6. Mijn badkamer werd 10 jaar geleden gerenoveerd door de woningbouwvereniging omdat ik in een huurwoning woon. We hadden buiten de keus uit 2 tegels en de optie voor een 2e toilet niet veel in te brengen. Ik heb toen wel gekozen voor een 2e toilet maar betaalde daar wel de hoofdprijs voor, terwijl de aansluiting er al wel zat betaalde ik het dubbele voor van wat me het gekost zou hebben als ik het door een 2e partij had laten plaatsen , maar daar kwam ik later pas achter. Ik heb geen douchecabine en het toilet zit naast de douche , niet echt praktisch. Het enige voordeel is dat ik nu een raampje in de badkamer heb. Zou het graag anders zien, maar ga niet investeren in een huis wat niet van mij is.

  1. Keek na mijn reactie nog even naar het filmpje. Mijn badkamer ziet er nu uit zoals de badkamer voor de verbouwing in het filmpje, bovendien werd de verbouwing in december gedaan en omdat men meerdere woningen tegelijkertijd deed heb ik bijna 2 weken in de kou gezeten , omdat de werklui in en uit liepen. Bovendien konden we in deze 2 weken niet thuis douchen en wassen omdat mijn wasmachine ook in de badkamer staat. Hopelijk krijg ik ooit zon mooie badkamer na de verbouwing zoals in het filmpje. Dromen daar blijft het bij ben ik bang.

 7. Ik denk vooral dat je het geld en de investering (dus geluidsoverlast en dergelijke) ervoor over moet hebben, als dat op dit moment niet zo is, zou ik het lekker laten voor wat het is.

 8. hihih, onze badkamer is te oud voor een quick fix. Als we dat willen opknappen, dan moet er grog geweld aan te pas komen. En een flink budget ;) Maar ach, zoals je zegt, vrijwel niemand die het ziet :)

 9. Wij hebben 2 badkamers. Die aan onze slaapkamer is 2 jaar geleden volledig vernieuwd en daar ben ik superblij mee. De badkamer van de kinderen zou ik ooit nog eens moeten aanpakken maar… Je haalt ergens het bedrag van 10.000 euro aan… Daar heb je echt niet veel badkamer voor hoor! Dat mag je gerust verdubbelen!

 10. Vorig jaar de badkamer gerenoveerd en de klus uitgezet via de PRAXIS klusservice. Kregen een “vakman” die heel betrouwbaar overkwam….hij heeft er ruim 2 maanden over gedaan 6 m2. en nadat we de badkamer gebruikten overal lekkage. Wisten niet waar het vandaan kwam dus gespecialiseerd bureau (lekdetectie) bleek dat meneer de “vakman” bevroren kit had gebruikt en veel reparatietape voor de afvoeren. Moesten toen een “echte” loodgieter inschakelen wat ons kwam op Euro 2.500,00……hoop troep 2 weken niet douchen….en erger de Praxis gaf niet thuis. Door omstandigheden wonen we daar niet meer en hebben een ander huis gekocht waarvan de badkamer nou niet bepaald een plaatje is maar ik zie er enorm tegenop om weer iets te doen….Je weet ook tegenwoordig niet meer welke “vakmannen” betrouwbaar zijn.

  1. Jeetje, wat vervelend Ilona. En ook vervelend van de Praxis dat ze zich niet behulpzaam en klantvriendelijk opstelden. Ik snap heel goed dat je nu huiverig bent om opnieuw je badkamer aan te pakken.

 11. Ik heb niet zoveel met opknappen voor de mooiigheid, of verbouwing voor een kind wat nog vier jaar bij je woont en dan op zichzelf gaat wonen. Het moet vooral functioneel zijn. En gezien mijn stijgende leeftijd, aangepast aan ouder worden. Douchestoeltje, handvat om je aan vast te houden,antislipmat…kleine dingen die het zelfstandig douchen makkelijker maken.

 12. Misschien kun je zo’n plastic zitbad kopen? Die hadden wij in Delft, dat was zo fijn!! Die gebruik je als bad en daarna zet je ‘m gewoon weg. Het gemak van een bad zonder de verbouwing.
  Ik moest weer erg lachen om je opmerking over dit op je blog vertellen :)

 13. te vrekkig ben ik ook hoor. Wat te veel geld kost doe ik ook niet hoor. of je moet het zelf kunnen renoveren en opknappen met 2e hands dingen er in.

 14. De badkamer hier moet eigenlijk wel een keer aangepakt maar idd ik zie tegen het gedoe op. Zoveel weken zonder, stof, geld uitgeven en dan nog het nieuwe uitzoeken (welke tegel: kleur/ grootte/ mat of niet enz. welke voegkleur enz.)
  Maar wastafel hebben breuken, douche/badwand is vastgezet omdat er anders teveel lekkerij is, er ligt nog steeds tapijt op de grond in de hele badkamer, tgels zijn hier en daar gebarsten, verwarming is meer roest dan niet en doet het maar half en dus is het koud (3 buitenmuren en het dak mogelijk niet geïsoleerd), geen ontluchtig tenzij je een raam openzet. Maar alles werkt nog wel….

 15. Pfoeh ja een badkamer renovatie is echt een hele klus! Wij hebben toen we 2 jaar geleden ons huis kochten de boel gelijk aangepakt, dat scheelde een hoop gedoe. Tegen de tijd dat alles klaar was trokken we net in. Met onze 2 handige vaders hebben we alles zelf kunnen doen en een hele hoop geld bespaard :D Ik geniet er nog elke dag van.

 16. Wij zijn ook aan het overleggen om de badkamer te verbouwen, hij is behoorlijk verouderd en ziet er niet erg aantrekkelijk meer uit. Maar aangezien we het huis willen verkopen willen we er ook geen fortuin meer investeren. Lastig dus!

  1. Dat lijkt me inderdaad zo’n lastig dilemma. Enerzijds kan een nette badkamer de verkoopwaarde omhoog doen gaan, maar anderzijds moet je wel zeker weten dat je de investering eruit haalt.

 17. Wij (of eigenlijk de Annemer) zijn net bezig met de laatste loodjes… 4 weken bezig nu. Alles vernieuwd en andere indeling, kosten rond de 11.000 euro. Wij vonden de badkamer die in het huis zat waar we sinds afgelopen zomer woonden onfris en wilden dus echt alles eruit, deels opknappen was geen optie. Ik moet zeggen dat ik de nieuwe keuken die we ook hebben een stuk simpeler vond…

 18. wij hebben ene nieuwbouw huis en vond het heerlijk om een badkamer uit te zoeken. maar een renovatie pfff. zo’n gedoe

 19. Onze badkamer is klein en echt hard nodig om op te knappen. Hier en daar schimmel maar gelukkig hebben wij Washcat Schimmel & Aanslag reiniger van de Action die binnen seconden de schimmel weg.

 20. Ìk woon nu in een huurhuis dus hoef ik er niet aan te denken. Maar ik geloof best dat het moeite kost om jezelf overheen te zetten om het te doen. Want het is wel een gedoe! En kost een kapitaal.

 21. Ik kijk ook graag naar dat programma of naar House Rules. Onze badkamer heeft ook een dringende renovatie nodig. Momenteel is het nog een jaren ’50 badkamer inclusief mintgroen bad. Dat heeft zijn charmes wel, maar het wordt tijd voor iets nieuws. We zijn nog even aan het sparen omdat we onze woning graag willen uitbreiden samen met de renovatie.

 22. Onze badkamer is al jaren aan verbetering toe, nou ja vooral de badkuip dan want die vond ik al vanaf dag 1 niet fijn liggen. Te lang en te ondiep. Mijn ouders hebben een diepere, veel fijner, dat wil ik ook

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.