Action goedkope troep uit China?

Action Chinees

Als ik iets bij de Action koop, dan krijg ik nog wel eens reacties dat ik goedkope troep uit China koop.

Want ligt bij de Action niet dezelfde troep als je koopt via AliExpress en Wish?!

Niet dus.

Tenminste, De Consumentenbond noemt dit een misvatting.

De Consumentenbond over Chinese spullen in Nederlandse winkels zoals de Action

In De Consumentengids van maart 2020 schrijft De Consumentenbond dat er 'een groot verschil' is tussen Chinese spullen die je online koopt en de Chinese producten die je in Nederlandse winkels als de Action vindt.

Het grootste verschil is volgens hen dat de Chinese producten, die in bijvoorbeeld de Action liggen, aan Europese veiligheidseisen moeten voldoen.

Dus koop je bijvoorbeeld een telefoonoplader bij de Action die in China gemaakt is? Dan is de kans dat het ding spontaan ontploft in principe klein. Mocht een Chinees product dat je bij de Action kocht toch stuk gaan, dan kun je terug naar de winkel, de fabrikant of je kunt aankloppen bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

Met andere woorden: als je Chinese spullen in een stenen winkel in Nederland koopt, dan heb je een plek om verhaal te halen als de kwaliteit slecht is. Je bent als consument beschermd.

Action China: Onveilige producten bij AliExpress, Wish etc.

Volgens het onderzoek van De Consumentenbond, in samenwerking met consumentenorganisaties uit Denamarken, Duitsland, Engeland en Italië, is zo'n  66% van de producten van winkels als AliExpress in Nederland onveilig.

Volgens hen kun je de volgende dingen beter niet kopen via een online webshop buiten de EU:

 • Apparaten die op stroom werken
 • Kleding vanwege chemische stoffen verstikkingsgevaar voor kleine kinderen
 • Sieraden vanwege schadelijke stoffen
 • Cosmetica vanwege schadelijke stoffen.
 • Speelgoed vanwege schadelijke stoffen en kleine onderdelen.

Lightinthebox scoort het slechtst, en Amazon het beste.

Meer weten? Lees dan het artikel Onveilige producten bij buitenlandse webshops op de website van De Consumentenbond.

De Action zelf over hun producten en China

De Action heeft een eigen verklaring voor de lage prijzen van hun producten. Lees mijn post Is het moreel verantwoord om bij de Action te kopen? Maar op dit moment zeggen ze op de website van de Action dat de meeste van hun producten uit Europa komen:

'Onze producten kopen wij in bij vertrouwde partners en leveranciers in Azië en Europa. Wist je dat momenteel al een groot deel van onze producten uit Europa komt?'

N.B. Overigens is hiermee niet gezegd dat de producten uit China die bij de Action liggen géén troep zijn. Maar het is door de EU goedgekeurde troep ; )

Zo vind je bij de Action kapla voor een vriendelijke prijs!

Zie ook Kopen via AliExpress wordt duurder!

Similar Posts

34 Comments

 1. Action loopt leeg. Ze hebben geen schappen meer. Er is weer tweede golf in China. Action hebben wel goede spullen. Ik kom normaal gesproken daar ook veel. Vaak is de spullen uit China. De lage prijzen is het al bij Action. Ik heb ook wel dingetje gekocht was stuk. Schadelijk stoffen heb je overal. Speelgoed vooral.......

 2. Shirel koopt graag bij de action, spullen om te knutselen en dat kan ik haar ook niet kwalijk namen. Verder kom ik er bijna nooit.

  Di Mario

 3. Onlangs sokken gekocht en gekeken waar ze vandaan kwamen;. Tot mijn grote verbazing waren ze in Nederland gemaakt. Ik ben er op beginnen letten en er zijn echt ook veel spullen die niet van China of het ene of andere verre land komen.

 4. Veel spullen als schoenen worden in China gemaakt, maar doorgevoerd via Italië. De Italianen laten er waarschijnlijk al in China 'Made in Europe' op zetten. Nog erger is kleding uit Pakistan. Staat er nooit op, maar hangt wel hier in de winkels. Maar ook 90% bij de Xenos en Hema staat 'Made in China' op. Bedenk ook dat in dezelfde Chinese fabriek iPhones en Smartphones van Samsung gemaakt worden. Dat je als klant meer rechten hebt in een stenen winkel is prima, maar daarmee help de de werkloosheid in de EU (en de milieuverontreiniging in China (en door grote vrachtschepen op de oceanen) en de kaalkap in Indonesia) niet echt naar beneden.

  1. Dat is helemaal waar. In die zin noemt De Consumentenbond vooral de voordelen voor de consument. Aan onderliggende problematiek verandert het inderdaad niets.

 5. Dat is de bescherming voor de consument de Europese veiligheidseisen .
  One line koop je spullen die vaak voor de Chinese Markt zijn bestemd, of gewoon slecht zijn en voor weinig geld worden gedumpt. Hans

 6. Ondat het er zo goedkoop is had ik vaak de neiging om meer te kopen dan dat ik nodig had. Maar waar we nu wonen is geen Action in de buurt en ik mis het eigenlijk ook niet.

 7. Het grote probleem van die winkel is dat kwaliteit niet hun prioriteit is. En omdat het niks kost, hechten mensen er niet aan met als gevolg dat het ook heel snel weer in de vuilnisbak eindigt. Of bij de kringloop. Heb je wel eens een oplader uit china open gemaakt en 1 zeer sterk lijkende van de Action? Ik wel, maar ik gun je de eer om er een blog over te schrijven.
  Daarbij weten veel mensen niet dat sommige producten schadelijk zijn ook naar Nederlandse eisen. Voorbeeld: Een oud collega van mij gebruikte al sinds zijn pubertijd hetzelfde broodtrommeltje. Met elastiek erom, die was wel eens geknapt. Mijn collega is met pensioen gegaan vorige maand. Action verkoopt ook broodtrommels, bekers en flessen die stinken. Kinderen eten en drinken uit plastic wat chemisch ruikt, dat was je er niet vanaf met 1 keer afwasmachine. Daarnaast gaat het allemaal ontzettend snel kapot, scharnieren breken de bakjes en flessen kunnen niks hebben. En dan koop je weer een nieuwe. Dan kan het allemaal wel leuk en goed zijn qua EU-keurmerk, maar als je er over nadenkt weer je dat het niet goed is. Dus ja Action verkoopt heel veel troep, niet alles is slecht. Maar je hebt kennis nodig om de goede dingen te vinden. En daar schort het nogal eens aan.

 8. Mensen die van goedkoop spul hige kwaliteit verwachten en het dan afschrijven zijn niet realistisch. Je krijgt wat je er betaald voor heb, omdat die dingen zo goedkoop zijn (vaak ook door de opdrachtgevers zo gevraagd) kunnen ze geen dure materialen erin verwerken, vandaar de goedkope verf dat gebruikt wordt. Mattel had toen zwlfs toegegeven dat ze de fabrikant niet genoeg hadden betaald tijdens de prijs onderhandelingen voor fabricatie, en dat het eigenlijk hun schuld was dat de chinese fabriek onveilige verf gebruikten. Er komen goede artikelen uit China maar je moet er wel meer voor betalen, zoals de iPhones en meeste andere merken, computers, lampen etc

 9. Onderzoek dat al in de Consumentengids van maart 2020 is gepubliceert.
  Lekker actueel dus, @huisvlijt!
  Hoezo, oud nieuws...

 10. Ik kom er zelden. Er zit een max aan de hoeveelheid rotzooi die je in huis wilt hebben. Ik zal er ook nooit elektronica kopen of zo. Daar heb ik toch niet zoveel vertrouwen in. Daarom koop ik niks bij Ali en zo. Ook bende maar dan moet je ook nog eens weken wachten voor het binnen is.

 11. ik weet niet of het uit china komt, maar er komt veel uit italie, en de producten zoals zonnecreme en zeep enz zijn niet altijd wat er op de verpakking staat
  Ik haal er knutselmateriaal , ik kom er wel, want hij ligt hier op geen 100m
  -€en @->- voor jou.

 12. Ik mag graag naar de action en eerlijk gezegd vind ik de prijs en kwaliteit goed passen bij elkaar. Soms heb je iets dat sneller stuk is maar dat kan ook met een duurder item gebeuren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.