Kopen bij Aliexpress: het wordt duurder - zo zit dat!

kopen bij aliexpress

Kopen bij Aliexpress wordt duurder

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, vandaar deze blogpost : )

Veel mensen kopen bij Aliexpress in China omdat de prijzen zo vriendelijk zijn en omdat je er geen BTW over betaalt. Voor een habbekrats kun je er echt van alles kopen. Van supergoedkope smartphone hoesjes, tot een mooie deurkrans. En zo lang je pakketje maar niet meer waard is dan 22 euro hoef je niets bij te betalen.

Maar vanaf 1 juli aanstaande betaal je ook BTW voor spullen die minder dan 22 euro kosten.

Ik zocht uit hoe het precies zit.

Kopen bij Aliexpress: wat verandert er?

Op de site van De Belastingdienst waarschuwen ze dat je rekening moet houden met 3 extra kostenposten als je buiten de Europese Unie bestelt. Hieronder een overzicht.

 1. BTW. Vanaf 1 juli is er geen btw-vrijstelling meer voor pakketjes tot € 22. Reken op 21% btw, voor een aantal producten geldt een verlaagd tarief van 9%. Voor boeken bijvoorbeeld.
 2. Invoerrechten. Koop je voor meer dan € 150? Dan betaal je ook invoerrechten. Reken op 0 tot 12% invoerrechten.
 3. Inklaringskosten. Dit zijn kosten die de pakketbezorger maakt om aangifte te doen bij de Douane voor de invoeraangifte. Dit zijn vaste bedragen die verschillen per bezorger – die kan u er meer over vertellen.

Kopen bij Aliexpress: een praktijkvoorbeeld

Screenshot 2021 06 19 at 12.50.22

Stel ik koop bovenstaande prachtige tuinfee voor 9,31. De geschatte levertijd is in juli. Dat betekent dus dat ik rekening moet houden met extra BTW kosten. Dat is die 21% BTW. Voor 9,31 komt dat neer op 1,96 oftewel 11,27 in totaal.

Want ook al bestel ik in juni, omdat het pakketje in juli aankomt, valt het onder de nieuwe regels.

Omdat deze tuinfee minder kost dan 150 euro hoef ik geen invoerrechten te betalen.

Maar er kan wél sprake zijn van zogenoemde inklaringskosten.

Kopen bij Aliexpress: inklaringskosten

Inklaringskosten zijn kosten die de pakketdienst maakt en aan jou doorberekent. Dat zit zo: als een pakketje in Nederland aankomt, schiet bijvoorbeeld DHL of PostNL de verschuldigde BTW voor aan de Douane. Deze 'administratiekosten' rekenen ze vervolgens aan jou door.

De inklaringskosten verschillen per pakketdienst.

 • PostNL rekent nu nog 13 euro inklaringskosten per pakket! Maar voor pakketjes onder de 150 euro verlagen ze dit naar 4 euro.
 • Bij DHL betaal je 10 euro. Maar volgens Het Dagblad van het Noorden heeft DHL een andere oplossing: DHL werkt alleen nog met webshops buiten de EU die zelf de BTW al afdragen. Dat betekent dat DHL geen inklaringskosten hoeft te maken, en dit dus ook niet hoeft door te berekenen aan jou.

Het Eenloketsysteem

Aliexpress helpt kopers uit de EU. Ze gaan het zogenoemde Eenloketsyssteem gebruiken. Dat betekent dat Aliexpress jou meteen al de BTW laat betalen. Dan hoeft de BTW dus niet voorgeschoten te worden door de douane over DHL/PostNL of UPS, en is er dus ook geen sprake van inklaringskosten!

 • Eenloketsysteem: ik koop een tuinfee voor 9,31 bij Aliexpress. Ik betaal meteen 21% BTW en reken 11,27 af.
 • Geen eenloketsysteem: Nu moet ik voor dezelfde tuinfee ineens inklaringskosten betalen. Die liggen tussen de 4 en 10 euro. Ineens betaal ik dus zo'n 13 tot 19 euro voor mijn tuinfee...

Uitleg nieuwe regels kopen buiten de EU in een notedop

Hieronder een filmpje van PostNL waarin ze alles heel duidelijk uitleggen in nog geen anderhalve minuut!

Samenvattend

Vanaf 1 juli wordt kopen bij Aliexpress minder goedkoop. Dat komt omdat je vanaf 21 juli 21%  btw moet betalen over je aankoop + inklaringskosten. Om die 21% btw kun je niet heen, maar om de inklaringskosten wel.

Dat doe je als volgt:

Controleer bij webshops buiten de Europese Unie of ze gebruik maken van het Eenloketsysteem. Dat wil zeggen: is de prijs van het product inclusief of exclusief btw?

Is de prijs inclusief btw, dan betaal je alleen 21% extra en géén inklaringskosten. Bij Etsy regelen ze dit voor je trouwens, dat is veel fijner.

P.S. Op Hagra.nl vind je een gratis calculator om BTW mee te berekenen.

kopen bij aliexpress

De douane geeft zelf ook informatie over de veranderingen.

douane

Lees ook mijn post over een DHL Packstation: die maakt het mogelijk pakjes uit Duitsland te ontvangen als je in Nederland woont!

Gebruikte bronnen o.a.: De Belastingdienst, RTLNieuws, Opgelicht Avrotros, Want.nl, AliExpress, Hagra, Dagblad  van het noorden, PostNL

Similar Posts

23 Comments

 1. Sowieso kun je nog steeds beter niet bij de Ali kopen want het zijn vaak producten die niet goed gekeurd zijn voor de Nederlandse markt.

  Love As Always
  Dimario

 2. Ha Nicole,

  goed dat je het even doorgeeft!
  Ik heb nog nooit iets bij Alie-expres gekocht en zal het ook nooit doen.
  Negeren die hap!

  groetjes van Marlou

 3. Ze moeten het drie keer zo duur maken,belachelijke markt dit.
  Koop gewoon bij de lokale ondernemer en laten we ons eens niet zo afhankelijk maken van china.
  Ik hoop ook dat de farmaceutische markt weer voeten in de aarde krijgt in Nederland en meer in Europa.
  Het is werkelijk van de zotte dat we voor een paar centen goedkoper ,uitwijken naar china.

 4. 2x wat gekocht. 1x nooit aangekomen de andere keer moest ik ruim een maand wachten dat is niks voor mij.

  1. Dat klinkt niet prettig inderdaad. Ik heb er wel twee prachtige deurkransen kunnen kopen. En ik ben ook blij met mijn bloembakjes in de vensterbank die ik bij hen kocht.

 5. Denk dat het rechtstreeks kopen uit China zo steeds minder aantrekkelijk wordt.
  Want er is ook sprake van een stijgende welvaart in China en dus stijgen ook de lonen.
  Er zijn al verschillende producten die je beter niet meer in China kunt kopen, omdat ze duurder zijn en je ook vaak met garantie en levertijden zit. Hans

 6. Hopelijk houdt die ellende snel op. Kan iemand echt gelukkig worden van spullen die regelmatig onder vreselijke arbeidsomstandigheden gemaakt zijn? Als ik al in de verleiding kom, denk ik altijd Oeigoerse kinderen, en daarna even aan mijn eigen bloedjes die het zo goed hebben. Wegkijken is een bewuste keuze!

 7. Ik bestel ook nooit bij Ali Express.

  Maar even ter info; wat er hier in de Nederlandse winkels ligt is ook bijna altijd in China of andere landen onder erbarmelijke omstandigheden gemaakt.
  Dus daar hoef je Ali niet voor te vermijden.
  Gewoon even checken of iets in Europa wordt gemaakt. Alhoewel hier ook wantoestanden zijn.

  Over de inklaringskosten, die 10,- bij DHL klopt niet (ook al stellen ze dat misschien), ze rekenen voor pakketten uit Amerika al jaren 15,- administratiekosten per pakketje. Echt schandalig!

  Goede tip van dat eenloketsysteem!

 8. Misschien een domme vraag maar wat ik mij na het lezen van je blog nu afvraag: Hoe kunnen ze nu weten wat er in het pakketje zit? Maken ze dat open bij de post of zo? Hoe weten ze anders dat iets onder de 150 euro valt en je welke variant van inklaringskosten moet betalen??

 9. Fijn en duidelijk artikel heb je geschreven, Nicole. Jammer dat de prijs omhooggaat en het alsnog ingewikkeld kan zijn om te zien welke kosten erbij komen.

 10. Conclusie is eigenlijk gewoon; niets meer bestellen bij Ome Ali maar weer gewoon naar de xenos, action of andere winkels gaan

 11. Ik heb er redelijk wat gekocht, al bleef dat beperkt tot wat goedkope hebbedingetjes. Zoals Hans reeds aangaf, ook in China stijgt de welvaart wat bij een aantal producten al goed merkbaar is. Een roestvrij stalen plantschopje kost daar € 13,50. Datzelfde plantschopje ligt bij Hornbach voor € 9,50. En zo is dat met meerdere dingen. Naast prijsstijgingen is het natuurlijk niet niks om ook nog eens 21% BTW te betalen over elk artikel dat je koopt. Zeker gelet op de vaak inferieure kwaliteit van een aantal dingen verwacht ik dat ze hun beste tijd gehad hebben.

 12. Ik vind het goed dat ze dit doen om eigen ondernemers enigszins te beschermen. Ik heb nog nooit wat gekocht op ome Alie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.