Kopen bij Aliexpress: het wordt duurder – zo zit dat!

kopen bij aliexpress

Kopen bij Aliexpress wordt duurder

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, vandaar deze blogpost : )

Veel mensen kopen bij Aliexpress in China omdat de prijzen zo vriendelijk zijn en omdat je er geen BTW over betaalt. Voor een habbekrats kun je er echt van alles kopen. Van supergoedkope smartphone hoesjes, tot een mooie deurkrans. En zo lang je pakketje maar niet meer waard is dan 22 euro hoef je niets bij te betalen.

Maar vanaf 1 juli aanstaande betaal je ook BTW voor spullen die minder dan 22 euro kosten.

Ik zocht uit hoe het precies zit.

Kopen bij Aliexpress: wat verandert er?

Op de site van De Belastingdienst waarschuwen ze dat je rekening moet houden met 3 extra kostenposten als je buiten de Europese Unie bestelt. Hieronder een overzicht.

 1. BTW. Vanaf 1 juli is er geen btw-vrijstelling meer voor pakketjes tot € 22. Reken op 21% btw, voor een aantal producten geldt een verlaagd tarief van 9%. Voor boeken bijvoorbeeld.
 2. Invoerrechten. Koop je voor meer dan € 150? Dan betaal je ook invoerrechten. Reken op 0 tot 12% invoerrechten.
 3. Inklaringskosten. Dit zijn kosten die de pakketbezorger maakt om aangifte te doen bij de Douane voor de invoeraangifte. Dit zijn vaste bedragen die verschillen per bezorger – die kan u er meer over vertellen.

Kopen bij Aliexpress: een praktijkvoorbeeld

Screenshot 2021 06 19 at 12.50.22

Stel ik koop bovenstaande prachtige tuinfee voor 9,31. De geschatte levertijd is in juli. Dat betekent dus dat ik rekening moet houden met extra BTW kosten. Dat is die 21% BTW. Voor 9,31 komt dat neer op 1,96 oftewel 11,27 in totaal.

Want ook al bestel ik in juni, omdat het pakketje in juli aankomt, valt het onder de nieuwe regels.

Omdat deze tuinfee minder kost dan 150 euro hoef ik geen invoerrechten te betalen.

Maar er kan wél sprake zijn van zogenoemde inklaringskosten.

Kopen bij Aliexpress: inklaringskosten

Inklaringskosten zijn kosten die de pakketdienst maakt en aan jou doorberekent. Dat zit zo: als een pakketje in Nederland aankomt, schiet bijvoorbeeld DHL of PostNL de verschuldigde BTW voor aan de Douane. Deze ‘administratiekosten’ rekenen ze vervolgens aan jou door.

De inklaringskosten verschillen per pakketdienst.

 • PostNL rekent nu nog 13 euro inklaringskosten per pakket! Maar voor pakketjes onder de 150 euro verlagen ze dit naar 4 euro.
 • Bij DHL betaal je 10 euro. Maar volgens Het Dagblad van het Noorden heeft DHL een andere oplossing: DHL werkt alleen nog met webshops buiten de EU die zelf de BTW al afdragen. Dat betekent dat DHL geen inklaringskosten hoeft te maken, en dit dus ook niet hoeft door te berekenen aan jou.

Het Eenloketsysteem

Aliexpress helpt kopers uit de EU. Ze gaan het zogenoemde Eenloketsyssteem gebruiken. Dat betekent dat Aliexpress jou meteen al de BTW laat betalen. Dan hoeft de BTW dus niet voorgeschoten te worden door de douane over DHL/PostNL of UPS, en is er dus ook geen sprake van inklaringskosten!

 • Eenloketsysteem: ik koop een tuinfee voor 9,31 bij Aliexpress. Ik betaal meteen 21% BTW en reken 11,27 af.
 • Geen eenloketsysteem: Nu moet ik voor dezelfde tuinfee ineens inklaringskosten betalen. Die liggen tussen de 4 en 10 euro. Ineens betaal ik dus zo’n 13 tot 19 euro voor mijn tuinfee…

Uitleg nieuwe regels kopen buiten de EU in een notedop

Hieronder een filmpje van PostNL waarin ze alles heel duidelijk uitleggen in nog geen anderhalve minuut!

Samenvattend

Vanaf 1 juli wordt kopen bij Aliexpress minder goedkoop. Dat komt omdat je vanaf 21 juli 21%  btw moet betalen over je aankoop + inklaringskosten. Om die 21% btw kun je niet heen, maar om de inklaringskosten wel.

Dat doe je als volgt:

Controleer bij webshops buiten de Europese Unie of ze gebruik maken van het Eenloketsysteem. Dat wil zeggen: is de prijs van het product inclusief of exclusief btw?

Is de prijs inclusief btw, dan betaal je alleen 21% extra en géén inklaringskosten. Bij Etsy regelen ze dit voor je trouwens, dat is veel fijner.

P.S. Op Hagra.nl vind je een gratis calculator om BTW mee te berekenen.

kopen bij aliexpress

De douane geeft zelf ook informatie over de veranderingen.

douane

Lees ook mijn post over een DHL Packstation: die maakt het mogelijk pakjes uit Duitsland te ontvangen als je in Nederland woont!

Gebruikte bronnen o.a.: De Belastingdienst, RTLNieuws, Opgelicht Avrotros, Want.nl, AliExpress, Hagra, Dagblad  van het noorden, PostNL

23 Comments

 1. Dimario
 2. Von.
 3. Lindaschrijfthetop
 4. John
 5. Kaar
 6. Moi
 7. Mieke | Miek's Mind
 8. Joannes
 9. Jouvence

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh