5 veelgemaakte fouten bij het kopen van een lamp

De juiste lamp kiezen

Ieder huishouden heeft ze: lampen.

Het zou anders knap lastig zijn 's avonds als het donker is! Lampen zorgen voor licht in de duisternis. Maar naast die praktische functie zijn lampen ook heel sfeerbepalend. Een moderne lamp roept bijvoorbeeld een heel ander gevoel op dan een krullerige kroonluchter.

Goede lampen kiezen is best lastig

Goede lampen kiezen is best lastig, want er zijn veel dingen waaraan je moet denken. Daarom leek het me leuk om 5 veelgemaakte fouten bij het kopen van een lamp op een rijtje te zetten.

'Forewarned is forearmed' zeggen ze in het Engels. En dat betekent dat voorkennis van potentiële problemen je een voordeel geeft!

Met andere woorden: laten we leren van 5 fouten die anderen maakten toen ze een lamp kochten, zodat wij die kunnen vermijden : )

De meest gemaakte fouten bij het kopen van een lamp

1. Een lamp met een verkeerde hoogte kopen

Een lamp met een verkeerde hoogte is vervelend om een aantal redenen:

 • Het staat niet mooi omdat de proporties dan niet kloppen.
 • Mensen stoten er hun hoofd aan.
 • Het licht is niet optimaal of zelfs onvoldoende.
 • Het licht schijnt in je ogen, en verblindt je.

Bij een tafellamp kun je de volgende vuistregel toepassen om de juiste hoogte te kiezen:

Hoogte van de lamp + hoogte van de tafel/kast/nachtkastje = niet lager dan 147 cm en niet hoger dan 163 cm.

De juiste hoogte van een kroonluchter bereken je als volgt: vermenigvuldig de hoogte van je woonkamer met 3. Zo krijg je de aanbevolen hoogte van je kroonluchter in centimeters.

2. Het verkeerde formaat lamp kopen

Een kleine lamp boven een enorme salontafel staat niet mooi. De proporties kloppen dan niet. Andersom is een gigantische lamp boven een klein bijzettafeltje ook niet charmant.

Een goed formaat tafellamp past bijvoorbeeld bij de de tafel waarop de lamp staat. Op een kleine tafel moet je geen grote lamp zetten. En op een grote tafel geen kleine lamp. Hieronder een voorbeeld van een kleine, fragiele tafellamp op een breed kastje:

lamp kiezen

Houd je net als ik van kroonluchters? Dan kun je de volgende vuistregel toepassen om het juiste formaat te kiezen:

Breedte van je woonkamer + hoogte van je woonkamer in meters = diameter van je kroonluchter in centimeters

Wil je een kroonluchter boven een tafel? Dan moet de kroonluchter ongeveer 30 centimeter smaller zijn dan de breedte van de tafel.

N.B. In onderstaande foto zie je een kroonluchter in een slaapkamer! Heel verrassend en leuk vind ik:

lamp kopen

3. Lampen kopen die verschillend licht geven

Zeker als je je lampen begint te vervangen met LEDlampen kan het gebeuren dat je lampen verschillend licht geven. Ik moet bekennen dat ik deze fout ook maak. Ik heb een aantal lampen van onze kroonluchter vervangen met LEDlampen van de Kruidvat. Maar niet allemaal. Daardoor geven ze niet allemaal hetzelfde licht.

4. Een lamp kopen omdat hij zo Leuk is

Kuch. Dit is ook een fout die ik geneigd ben te maken. Als ik ergens een leuke lamp zie, bijvoorbeeld bij de Action, dan heb ik de neiging om die te kopen. Gewoon omdat hij zo mooi is. Eigenlijk koop ik zo'n lamp dan vanwege het decoratieve aspect, en niet vanwege het licht effect.

Kijk, onderstaande lamp zou ik echt zo wel willen kopen:

tiffany lamp

Oh, ik vind hem echt prachtig. Hij is romantisch, kleurrijk en sfeervol! En nog in de aanbieding ook! Van 1195,- voor 599,-. 'Geen geld!' zou mijn schoonvader zeggen. Maar ik heb er geen plek voor, en zou hem echt puur vanwege zijn looks kopen.

Een lamp kopen puur vanwege het uiterlijk is niet verstandig. Houd de kamer in gedachten, en hoe en waar je het licht wilt hebben.

5. Eén grote lamp kopen, en denken dat dat genoeg is

Veel mensen denken: 'Ik koop één grote lamp, en die verlicht dan de hele woonkamer. Klaar!' Maar 1 lichtbron is zelden genoeg. Meestal zijn er meer lampen nodig. Een lamp aan het plafond zorgt voor algemeen licht, en je kunt dit aanvullen met tafellampen, wandlampen en vloerlampen voor zogenoemde accentverlichting.

Lampen kopen samengevat

Omdat lampen zowel een praktische als een sfeerbepalende rol hebben in je huis, is het belangrijk om de juiste lampen te kiezen. Dat kan nog best lastig zijn. Je hebt te maken met je persoonlijke smaak en budget, maar daarnaast ook met het juiste licht op de juiste plaats. In deze post deelde ik 5 veelgemaakte fouten bij het kiezen van een lamp, zodat wij die kunnen vermijden.

Lees ook mijn post over Oude ledlampen weggooien.

Wat is jouw stomste aankoop op lamp gebied? En wat is je beste?

Vergelijkbare berichten

28 reacties

 1. Ik ben toevallig net een lamp aan het reviewen, ik vind het erg belangrijk om goed licht te hebben in huis maar veel kijken niet goed naar het soort lamp wat ze kopen.

 2. Wij hebben thuis ook verschillende lampen. Ik ben fan van de philips Hue aangezien ik het zelf kan aanpassen naar mijn stemming. Meerdere lichtpunten ziet er ook toffer uit en is gezelliger mijn inziens

 3. We hebben net een staande lamp gekocht voor de nieuwe ingerichte woonkamer.
  Het formaat kiezen vond ik best spannend. Had gedacht dat het misschien een beetje 'te' zou zijn! Maar toch goedgekomen!

 4. De ledlampen die nu aan ons plafond hangen. Ze geven ontzettend veel functioneel licht. Zo goed dat als je in de avond de lamp aan wilt en wilt wegdommelen, je ogen gewoon stijf open staan van het licht. Mijn man daarintegen is super blij met de lampen

 5. Lampen vind ik meestal niet mooi. En als ik ze wel mooi vind zijn ze heeeel duur. Dus koop ik meestal iets neutraals.We hebben in ieder geval goed licht in huis, heel belangrijk !

 6. "De juiste hoogte van een kroonluchter bereken je als volgt: vermenigvuldig de hoogte van je woonkamer met 3. Zo krijg je de aanbevolen hoogte van je kroonluchter in centimeters."

  Dus met mijn kamer hoogte van 275 cm betekent dat dat de kroonluchter op zolder komt te hangen..????

 7. ik vind dit ook een moeilijke klus, we doen er al 2 jaar over om na te denken welke verlichting we gaan hangen in de woonkamer. Telkens op het laatste moment denken we, we zullen misschien toch nog maar is verder kijken. De schrik idd om een miskoop te begaan.

 8. Wij hebben meerdere van die Tiffany lampen in huis maar slechts een paar branden ook. De rest is puur gekocht omdat we ze zo mooi vonden. We hebben ze stuk voor stuk op antiekmarkten gekocht en dat scheelt dan echt behoorlijk in de prijs.

 9. Het is inderdaad belangrijk om erbij stil te staan want het bepaalt de sfeer. Al moet ik zeggen dat ik er voor mezelf te weinig aandacht aan besteed. Wil ik zeker veranderen dus bedankt voor de tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.