De 10 populairste groentes in Nederland!

groente top 10 nederland

Op de site van Het Voedingscentrum kwam ik onderstaande top 10 van groentes tegen. Zo kun je zien welke groentes wij als Nederlanders het meest eten!

 1. Sla (inclusief gemengd)
 2. Tomaat
 3. Komkommer (zie ook komkommer bewaren)
 4. Paprika
 5. Roerbak-/wok-/stoofgroenten (zoals prei)
 6. Champignon
 7. Sperzieboon
 8. Witlof
 9. Wortel
 10. Bloemkool (wist je dat koolrabi ongeveer hetzelfde smaakt? Zie mijn post Koolrabi koken!)

Tomaat eet ik eigenlijk zelden, maar de overige 9 groentes komen hier regelmatig op tafel. Hoewel sla bij mij niet op nummer 1 staat. Daarnaast mis ik bleekselderij als groente, evenals zuurkool en boerenkool. Maar goed, die zullen wel buiten de top 10 vallen.

250 gram groente per dag

Ik ben me ondertussen flink bewust van het advies om 250 gram groentes per dag te eten. Maar net als de meeste Nederlanders eet ik mijn groentes eigenlijk vooral bij de warme maaltijd ‘s avonds. En daarmee red je het helaas vaak niet. De truc is om ook groentes te eten bij het ontbijt en de lunch.

Ik mis in het lijstje trouwens boerenkool! Ik maak dit regelmatig klaar, zie ook mijn post over boerenkool koken.

Daar valt voor mij dus zeker nog wat te verbeteren.

Wist je dat je groentes prima kunt klaarmaken in de airfryer? Zie ook mijn post met Airfryer recepten!

Herken jij jezelf in deze top 10 van groentes? Hoe ziet die van jou er uit?

Similar Posts

20 Comments

 1. Ik herken het wel, maar mis broccoli, spinazie, andijvie en boerenkool! Dat staat toch wel regelmatig bij ons op het menu. Van boerenkool kun je een heel lekkere pesto maken, dat kan dan weer op brood tussen de middag en heb je meteen meer groenten ????

 2. Ik probeer bij alle maaltijden groenten te eten. Bij ontbijt is dat dan vaak een smoothie waar ik boerenkool of niet in verstop.
  Ik let vooral op kleuren. Liefst maaltijden met verschillende gekleurde groenten. Zo blijft t gevarieerd en gezond.

 3. Het zijn voornamelijk kasproducten die ik in die top tien zie. Ik kies er (vanwege het milieu en je voetafdruk daarop) voor om van het seizoen te eten. Dan komen bloemkool en boerenkool bieten en boontjes ook op de lijst, net als bleekselderij en zuurkool.

 4. Mis inderdaad broccoli, spitskool, witte- en rode kool, zuurkool, andijvie, spinazie, spruitjes, pompoen, snijbonen. De eerste 4 uit deze top 10 gaan bij mij vaak in een salade en daarvan moet je al een grote hoeveelheid eten wil je aan die 250 gr. komen. Zakje voorgesneden sla bij de supermarkt is vaak maar 100 gram.

 5. Wat ik mis is Andijvie en Bietjes Broccoli Spruiten Uien Aubergine en Snijbonen ,dingen die we hier graag eten .Ook roerbak ik graag veel groente ,gewoon kijken wat bij elkaar kan en we eten er altijd best veel van ,gewoon wat minder piepers rijst en vlees maar wat meer groente op het bord. Voorgesneden groente gruw ik van ,is vaak zo’n slappe taaie hap brrr

 6. Spinazie, broccoli en snijbonen staan bij ons ook in de top 10. En in de winter ook boerenkool en rode kool.En sla echt niet op 1.

 7. Nee ik herken mezelf niet helemaal in deze groentes. Zelf vind ik sla ook geen groente er zitten bijna geen vitaminen in. Ik eet toch ook wat meer buitenlandse groentjes, zoals oker, aubergine, courgette, kouseband en nog wat andere surinaamse groentes.

 8. Ik vind nummer 1 tot en met 5 ook top! ‘S middags doe ik vaak komkommer, tomaat en sla op m’n broodje en ‘s avonds is paprika of een roerbak mix door het eten heel lekker :)

 9. Toch wel grappig, ik eet ook alles wat in de top 10 staat, behalve bloemkool, vaak. Gek dat brocolli er niet tussen staat eigenlijk! Ik kom wel aan mijn 250 gram groente en fruit op een dag vaak!

 10. Broccoli, spruiten, kolen, knolselderij,etc, vergeten groenten, zoveel als mogelijk groenten van het seizoen, dat is wat wij eten.
  Boontjes eten wij nooit in de winter.

 11. Ik vind groenten altijd lekker, maar dan wel graag rauw. Gekookt, vind ik het minder. Ik moet wel heel eerlijk bekennen dat ik niet elke dag aan de 250 gram kom, helaas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.