Zonder Rem: als op tijd willen komen verkeerd gaat....

Zonder Rem

De documentaire Zonder Rem keek ik naar aanleiding van Vera Spaans boek over te laat komen. Ze noemt daarin het treinongeluk dat in 2005 gebeurde in Japan.

De oorzaak van het ongeluk waarbij 107 mensen omkwamen?

Stipt op tijd willen zijn...

Vera haalt dit voorbeeld aan als de schaduwzijde van een moraal waarbij alles draait op voorspelbaarheid en punctualiteit.

Documentaire Zonder Rem

De documentaire Zonder Rem vertelt het verhaal van de ontspoorde trein van West Japan Railways vlak na station Amagasaki, in de buurt van Osaka. Omdat de jonge treinmachinist te laat en onvoldoende remde, om 80 seconden tijd in te lopen, boorde de trein zich met 117 kilometer per uur in een flatgebouw.

Daarbij vonden 107 mensen de dood, waaronder de jonge machinist. Aan het woord komen overlevenden, treinmachinisten van West Japan Railways, en natuurlijk het gebruikelijke blik deskundigen die hun visie op de zaak geven.Volgens Vera Spaans laat Zonder Rem zien hoe de machinist het slachtoffer was van een verziekt systeem waarin alles draait om snelheid, punctualiteit en winst maken.

Schrijver Kunio Yanagida zegt in de documentaire:

'We hebben er altijd naar gestreefd loyaal, snel en punctueel te zijn. Maar is dit echt hoe we moeten zijn?'

De documentaire gaat dus over het belang dat we in onze moderne maatschappij aan tijd hechten, en hoe tijd geld is geworden. En waartoe het kan leiden als je daarbij de menselijke maakt uit het oog verliest.

Niet zo fun fact

In haar boek Te laat schrijft Vera Spaans dat Japanners zo bang zijn voor gevaar, dat ze steeds bezig zijn om het te voorkomen. Als intrigerend voorbeeld noemt ze het schietincident in een bus in Utrecht in 2019:

'Toen in 2019 in Utrecht Gökman T. in de tram om zich heen begon te schieten, was dat voor veel Japanners een reden om hun reis naar Nederland per direct te annuleren'

Mijn conclusie over Zonder Rem

Zonder Rem is een interessante documentaire, die een intrigerend kijkje biedt in het leven in Japan.

Praktische informatie over de documentaire Zonder Rem

De documentaire Zonder Rem is een Japanse documentaire die gewoon op Youtube is te zien. Omdat ik die gewoon kan embedden, hieronder de documentaire. Hoef je zelf niet te zoeken!

Andere mooie documentaires die je gratis kunt kijken

Similar Posts

7 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.