Zelf Branflakes maken in 9 stappen!

zelf branflakes makenZelf branflakes maken?

Mijn jongste dochter deed het.

Branflakes versus cornflakes

Maar eerst even dit: wat is het verschil tussen branflakes en cornflakes? Het is heel simpel:

Cornflakes zijn gemaakt van mais, en branflakes van volkorenmeel.

In theorie zou je denken dat branflakes gezonder zijn, omdat ze van volkorenmeel zijn. Maar op de site Cooks Dream lees ik dat in branflakes maar liefst gram meer suiker zit per portie! Daarnaast smaken cornflakes luchtiger en knapperiger. De meeste mensen vinden cornflakes dan ook veel lekkerder. De volkoren flakes worden zelfs wel eens vergeleken met ‘bordkarton’ qua smaak.

Branflakes hebben echter als voordeel dat ze veel meer vezels bevatten.

Waarom ging mijn dochter zelf branflakes maken?

Mijn jongste dochter wilde graag branflakes, maar zag zich beperkt tot de versie van Albert Heijn en de dure Kellogg’s. Kellogg’s branflakes zijn maar liefst 2 keer zo duur, voor een kleinere hoeveelheid! De ingrediënten zijn: Ingrediënten: VOLKORENTARWE (59%), TARWEZEMELEN (18%), VOLKORENBLOEM, suiker, glucosesiroop, GERSTEMOUTAROMA, zout, natuurlijk aroma, Vitaminen en mineralen: vitaminen (niacine, B6, B2, B1, foliumzuur, D, B12), ijzer.

Screenshot 2022 12 02 at 12.59.32

De versie van AH is veel voordeliger, en bevat: Glutenbevattende Granen, Gerst, Tarwe. Kan bevatten:Melk, Noten, Pinda’S, Sesamzaad, Soja, Mosterd, Khorasantarwe, Haver, Spelt, Lactose, Lupine, Rogge, Amandel, Cashewnoot, Hazelnoot, Macadamianoot, Pecannoot, Paranoot, Pistache-Noot, Walnoot

Screenshot 2022 12 02 at 12.59.26

Zelf branflakes maken

Ingrediënten

zelf branflakes maken

 • 130 gram volkorenbloem
 • 60 gram tarwezemelen
 • 2 eetlepels gebroken of gemalen lijnzaad (ik gebruik gebroken maar het recept waar ik het van heb gebruikt gemalen)
 • een halve theelepel baking soda
 • een snufje zout
 • 120 ml water
 • 60 ml no dairy melk (ik gebruik oat milk)
 • 3 eetlepels honing of maple syrup of been andere vloeibare zoetmaker

Zelf branflakes maken: stappenplan

 1. Verwarm de over voor op 175 graden.
 2. Mix alle droge ingrediëntenZelf branflakes maken
 3. Dan gooi je alle vloeibare ingrediënten erbij
 4. Mix het allemaal met een lepel tot het een plakkerig deeg wordtzelf cornflakes maken
 5. Doe het deeg door de helft en kwak de eerste helft op een stuk bakpapier. Leg hierop nog een stuk bakpapier en rol het plat met een deegroller. De laag bakpapier tussen de deegroller en het deeg zorgt dat het deeg mooi plat wordt en niet aan de roller kleeft.zelf branflakes maken
 6. Rol het zo dun mogelijk.[Haal voorzichtig het bovenste bakpapier eraf en doe de andere met het deeg erop in de oven. Laat die er tussen de 5 tot 15 minuten in zitten. Het moet eruit als het een paar bruine plekken heeft. Check regelmatig, want je wilt niet dat het te donker wordt.
 7. Herhaal dit met de andere helft deeg.
 8. Laat het deeg helemaal afkoelen en zet de oven zachter op 130 graden. Als het deeg helemaal is afgekoelt breek je het in kleine stukjes en stop je het weer in de oven. Dit keer tussen de 15 tot 20 minuten. Roer regelmatig, elke vijf minuten, de flakes door elkaar.
 9. Laat het helemaal afkoelen, berg het op in een vacuum container, en dan kan het ongeveer een maand goed blijven! Als het raar gaat ruiken of erg zacht wordt is het niet meer goed, dus let daar op.

Is zelf branflakes maken goedkoper dan kopen?

Dit betaalde Teuntje voor de ingrediënten:

 • 0,90 tarwezemelen
 • 2,20 gebroken lijnzaad
 • 1,70 oat milk (hierop kun je bezuinigen)
 • 1,15 volkorenbloem
 • 1,69 baking soda

In totaal is dat 7,64. Omdat ze nog een boel van de ingrediënten over heeft en dus nog vaker zelf branflakes kan maken is het uiteindelijk wel goedkoper.

Hoe smaken zelfgemaakte branflakes?

Toen kwam wat mij betreft de belangrijkste vraag: ‘Zijn ze lekker?’ Volgens mijn dochter zijn ze ‘niet vies’. Ze smaken ‘anders’ dan die van Albert Heijn en zijn even lekker. Of even vies. Net hoe je het wilt bekijken.

Conclusie over zelf branflakes maken

Omdat er relatief zoveel suiker in zit*, zijn branflakes niet per definitie gezonder dan cornflakes. Maar als het je om de vezels gaat zijn ze wel de beste keuze. Zelf branflakes maken heeft als groot voordeel dat je kunt bezuinigen op de suiker. Maar wat een klus zeg! Als ik alleen de lijst met ingrediënten zie haak ik al af.

Dus met dank aan mijn jongste dochter Teuntje, die nu al een geïnspireerdere kok is dan ik ooit zal zijn….

Leestips

Eet jij cornflakes? Of branflakes?

*Mijn dochter corrigeert mij: er hoeft niet heel veel suiker in branflakes te zitten. Die van AH zijn ‘best wel chill,’ aldus mijn dochter.

Similar Posts

14 Comments

 1. Wat een goede tips, ik heb nog nooit branflakes op. Je denkt al snel dat je een gezond product koopt maar vaak zit er dan een ander middel in wat helemaal niet goed voor je is.

 2. Ik maak regelmatig granola van haver voor dochterlief. Is niet veel werk.
  Zelf eet ik altijd een geprakte banaan met iets waar veel vezels inzitten: gebroken lijnzaad, chiazaad of haverzemelen. Vaak met een eetlepel cacao (ook hier zitten veel vezels in)
  Enorm lekker, makkelijk en gezond.

 3. Wij eten altijd muesli die de avond tevoren wordt klaargemaakt: fijne havervlokken, grove havervlokken, haverzemelen, rozijnen, blauwe bessen ( uit de vriezer), daarbij magere melk en dan in de koelkast. De volgende morgen een geraspte appel erdoorheen en wat magere yoghurt erover. Erg lekker met schijfjes banaan.
  De engelse naam is overnight oats en in Duitsland heet het Bircher Muesli. Het lijkt veel werk maar dat valt mee. Mijnkleinkinderen vinden het ook heerlijk.

 4. Oei, wat een werk. Respect voor Teuntje! Ik had overigens nog nooit van branflakes gehoord. Niet heel gek, want ik houd óók niet van cornflakes, dus dit zal ook niet in mijn straatje passen.

 5. Ik ga dit maken! Misschien wel met enkele vervangingen of toevoegingen afhankelijk van wat ik toevallig in huis heb (havermeel bv.)
  Dank je wel voor het recept

 6. haha geweldig dit!! Goed dat ze het zelf heeft getest. Want zelf maken betekend ook zelf ingrediënten weg kunnen laten of toevoegen. Ik vind dit soort ontbijtgranen altijd aan de prijs. Daarom maken we hier geregeld zelf granola. Overigens is dat een stuk makkelijker dan jullie branflakes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.