Wat zegt jouw tuininrichting over jou als persoon?

tuin

Ik vind het leuk om de karretjes van mensen in de supermarkt te 'lezen'. En hun boekenkasten. En hun inrichting. En hun tuinen.

Want al deze dingen vertellen iets over iemand. En ik vind dat interessant.

Mee Ling mailde me een artikel over tuininrichting en persoonlijkheid!

Aan het eind van het artikel lees je of haar beschrijvingen van tuininrichting kloppen met mijn persoonlijkheid. En natuurlijk hoor ik graag of het bij jou klopt : )

Wat zegt jouw tuininrichting over jou als persoon?

Er is veel onderzoek gedaan naar hoe mensen hun persoonlijkheid projecteren op hun leefomgeving. De conclusie is dat de inrichting van je huis of tuin veel kan vertellen over jouw karakter. De indeling van ruimtes, het kleurenpallet, de spullen: ze vertellen iets over hoe jij als persoon bent. In dit artikel behandelen we vijf tuininrichtingen die volgens onderzoek matchen met een bepaalde persoonlijkheid.

Minimalistische tuin

Een minimalistische tuin kenmerkt zich door veel regelmaat. Dezelfde kleuren en materialen komen meerdere malen terug. Mensen met deze tuin houden vaak van rust en routine. Ze zijn daarnaast ordelijk en georganiseerd; ze plannen veel en bereiden alles tot in de puntjes voor. Dit maakt prima managers van ze.

minimalistische tuin

Landelijke tuin

In de landelijke tuin wordt gebruik gemaakt van veel hout, steenwerk en natuurlijke tinten. Mensen met deze tuininrichting zijn dan ook vaak echte buitenmensen met groene vingers. Ze houden daarnaast van gezelligheid en zetten hun familie op de eerste plaats. Ze kunnen dus het best getypeerd worden als Bourgondiërs die van veel gezelligheid houden.

landelijk

Scandinavische tuin

De Scandinavische tuin lijkt in eerste instantie op de minimalistische tuin, alleen heeft deze inrichting vaak net wat meer aandacht voor gezelligheid, warmte en comfort. Mensen met een Scandinavische tuin kenmerken zich als heel sociaal. Vrienden en familie zijn voor hen erg belangrijk en zijn dan ook altijd welkom. Ze staan vaak voor anderen klaar en hechten veel waarde aan een goede relatie met anderen.

zweedse tuin

Klassieke tuin

Een klassieke tuin weerstaat al tientallen jaren alle trends. Ook de mensen met een dergelijke tuin blijven trouw aan zichzelf. Ze discussiëren graag over politiek en actualiteit en zijn geïnteresseerd in geschiedenis en cultuur. Het zijn vaak nobele, elegante mensen die veel waarde hechten aan familie en tradities.

klassieke tuin

Bohemian tuin

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de minimalistische tuin, is er in de bohemian tuin zo min mogelijk aandacht voor structuur en ordening. De meubels en accessoires zijn vaak afkomstig van rommelmarkten en tweedehandswinkels en bestaan uit veel felle kleuren. Deze inrichting komt tot uiting in een ‘go with the flow’ karakter. De mensen met deze tuininrichting houden van speelsheid en staan vrij en zorgeloos in het leven.

Meer informatie over tuininrichtingen vind je op de website van Fonteyn: de tuinspecialist van Europa.

boho tuin

Klopt het bij jou? Bij mij niet.

Bij dit soort artikelen vind ik het altijd leuk om te kijken of het klopt. In mijn geval klopt het niet zo heel erg. Want houd bijvoorbeeld erg van rust en routine, maar mijn tuin is absoluut niet minimalistisch. Ik heb er tot mijn schande zelfs tuinkabouters in staan...

Als het om mijn tuin gaat herken ik me wél in de bohemian tuin. Ik houd van zo bont mogelijk, en heb inderdaad meubels van de kringloop. Maar mijn persoonlijkheid matched niet met die van iemand met een bohemian tuin.

Mijn persoonlijkheid past bij een minimalistische tuin, maar ik héb een bohemian tuin.

Lees ook: Tuinkabouter, leuk of überkitsch en mijn post Je balkon gezellig maken.

Nou ben ik benieuwd: klopt de beschrijving van tuininrichting met jouw persoonlijkheid?

Similar Posts

29 Comments

 1. Ik heb helaas geen tuin. Hopelijk volgend jaar wel. Ik wil dan een lekker groene tuin met mooie planten en een boom. Je zou misschien zeggen dat ik dan een persoon ben met groene vingers. Die heb ik niet, die moet ik eerst kweken. Maar valt de tuin die ik voor ogen heb nu onder een landelijke of een klassieke tuin?

 2. Doe mij ook maar de bohemian tuin en doe mij en passant dan ook maar die nonchalante persoonlijkheid, want ik zou best wel wat meer in staat willen zijn om gewoon met de flow mee te gaan...

  1. Het staat een tikkie vol :D Kleurrijke planten potten met dode planten erin op dit moment :( Een houten bankje met zwarte kussens en dan staat er ook nog een BBQ. Oh en er hangen van die leuke bollen lampjes.

 3. Ik heb een landelijke tuin want wij wonen heel landelijk en ook een beetje bohemian want hier komen er veel zaden aangewaaid van de bermen en de mooie mogen blijven ik heb ook veel bloemen in borders en in plantenbakken aan de ramen en op mijn terras,een gazon (veel mos) met madeliefjes en paardebloemen en aan de zijkant van de gazon ligt een grote gele zavelhoop waar de kleinkids zich kunnen uitleven zeker met water erbij het goedkoopste speelgoed dat er is.

 4. Wij hebben een landelijke tuin en dat past ook bij ons allebei qua beschrijving van persoonlijkheid. Grappig dat het voor ons klopt, maar als ik het zo lees stel ik me voor dat het bij de meeste mensen niet opgaat eigenlijk.

 5. Ik mis er nog een: de verwaarloosde tuin, met kniehoog gras, zich door wortel en zaad verspreidend onkruid, lege flessen en dozen, klimplanten die zich ongebreideld uitbreiden, en ongeknipte heggen en soms scheefhangende schuttingen. De bewoners kenmerken zich door een laissez faire levensstijl, dan wel een levensfase waarin de tuin niet mentaal geregistreerd wordt als levensruimte die tijd en aandacht nodig heeft.
  Onze buren hebben zo'n tuin, het zijn studenten ;-) Ik hoop en verwacht dat ze mettertijd weliets groenere vingers gaan ontwikkelen, maar of dat nog in deze woning zal zijn...

  1. haha die hebben wij ook veel in de buurt ja! ik woon nog niet op mijzelf dus een eigen tuin heb ik nog niet echt.. :P wat mijn ouders hebben is meer landelijk denk ik.

 6. Inderdaad, mijn tuin weerspiegelt wel mijn makkelijke manier van leven, alleen ben ik nu beland in een andere kijk op tuinieren. Deze was altijd gericht op zo 'natuurlijk mogelijk' ,maar na een cursus Permacultuur ben ik fanatieker omdat ik ervan overtuigd ben, dat we verkeerd bezig zijn met de aarde: kijk maar naar het opwarmen van de aarde! Naar de te grootschalige landbouw, naar het tekort aan fossiele brandstoffen.Er zijn gelukkig veel mogelijkheden om de verandering te maken. Voor mij is het gezond maken van de grond nu t belangrijkste: een gezonde grond is een grond vol met levende organismen. En mijn moestuin is hopelijk over 3 jaar een Permacultuur tuin ,VOL HUMUS waardoor mijn planten minder snel worden aangevreten door bv. Slakken. Je snapt dat ik nog veel meer zou willen vertellen.......groet Sylvia

 7. Mijn tuinontwerp klopt helemaal niet met de persoon die ik ben. Er staan te veel planten in waar ik last van heb (hooikoorts). Omdat ik tijdelijk in deze woning woon heb ik gewoonweg geen behoefte om er iets aan te veranderen.
  Wat wel bij mij past is een zeer onderhoudsvriendelijke tuin, het liefst met een of meerdere bomen ivm de zuurstof en ik houd van groen. Een visvijver met watervalletje zou een mooie toevoeging zijn.

 8. Onze tuin klopte vroeger wel bij ons gewoon lekker bohemian. Maar toch nu we wat ouder worden en de kinderen niet meer echt in de tuin spelen zou ik het veel liever een stuk strakker willen. Misschien heeft dat ook wel met hunkeren naar rust te maken inderdaad.

 9. Wij hebben ook een landelijke tuin denk ik, met veel gras en struik. In alle huizen waar ik tot nu toe heb gewoond, heb ik de tuin maar genomen zoals ie was. Hier en daar wat snoeien, hier en daar een pot met bloemen en prima!

  1. Zo heb ik het meestal ook gedaan: de tuin nemen zoals hij is. Misschien dat ik hier ooit nog wel eens iets ga veranderen, maar dan moet ik het tuinieren eerst meer in de vingers krijgen.

 10. Haha, wat grappig! Mijn karakter past ook niet helemaal bij mijn tuin. Ik heb de combinatie van een landelijke tuin en een bohemian tuin, en ondanks dat ik heel graag 'go with the flow' zou willen zijn, lukt dat vaak echt niet, daar ben ik veel te veel een control freak voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.