Welke olie voor je haar: sealing of hydraterend?

Screen Shot 2018 05 31 at 11.07.32

Volgens de kapper heb ik vochtarm haar. In de praktijk betekent dit dat mijn haar snel pluizig is. Sinds ik hiervoor arganolie gebruik gaat het een stuk beter, maar nog steeds is mijn haar aan het eind van de week pluizig. Soms op het knisperige af!

Op het blog Macblogster kwam ik een post tegen over verschillende soorten olie, en hun verschillende eigenschappen. En ik las daar iets waar ik werkelijk nog nooit van had gehoord!

Blijkbaar hebben sommige olieën een 'sealing' werking en andere juist een 'hydraterende' werking.

Zelf lijkt mij dat je de hydraterende versie moet hebben voor vochtarm haar. Dus hoe zit dat nou precies met olie voor het haar? Ik ging op onderzoek uit.

Wat is 'sealing' en wat is precies 'hydraterend'?

In het algemeen werkt olie verzorgend voor je haar. Het is een goede vochtinbrenger. Maar daarnaast hebben verschillende oliesoorten een verschillende werking. En eentje daarvan is dus dat sommige olieën hydrateren en andere 'sealen'.

 • Olie die je haar 'sealt' blijft aan de buitenkant van je haar zitten. Dit type haarolie legt een laagje om je haren.
 • Hydraterende olie gaat echt ín je haar en dringt door tot de haarschacht. Dit type olie legt ook wel een laagje om je haren heen, maar dat wordt in de loop van de dag minder.

Hydraterende olie brengt vocht ín je haar, en sealing olie houdt het daar vast.

Heb jij sealing of hydraterend nodig voor jouw haar?

Welke olie je kiest voor jouw haar hangt af van wat je wilt bereiken. In mijn geval is dat: geen pluizig, droog haar meer dat bijna knispert van droogheid als ik het vastpak!

Als je je haar wilt versterken en hydrateren, dan is een hydraterende olie het beste. Wil je de punten van je haar beschermen en pluis voorkomen of verminderen? Gebruik dan een sealing olie. Sealing olie zorgt bovendien voor een mooie glans.

Welke olie doet wat voor je haar?

Op basis van mijn eigen onderzoekje kom ik op de volgende indeling. Er zijn er vast nog wel meer, maar dit zijn de meest genoemde oliesoorten die ik tegenkwam.

Hydraterende olie soorten

Sealing olie met een beetje hydratatie

 • Olijfolie. Ik lees overal dat het belangrijk is om 'extra virgine' olijfolie te gebruiken voor je haar.
 • Arganolie
 • Avocado-olie

Sealing olie soorten

Beide soorten olie gebruiken in 2 stappen

Ik las dat veel mensen een combinatie van beide olie soorten gebruiken. In zo'n geval gebruik je eerst een hydraterende olie, en vervolgens een olie die het haar sealt. Op die manier zorgt het sealen er voor dat het vocht dat je hebt ingebracht goed in je haar blijft. Het is dus een twee stappen plan.

Tip bij de DM drogist verkopen ze ook haarolie!

Handige links over het gebruik van olie in je haar

Hieronder een overzicht van sites van mensen met veel meer ervaring in het gebruik van olie voor hun haar dan ik:

Boek over de verzorging van pluizig, vochtarm haar

Olie in je haar: welke?
13,99 bij bol.com

Samenvattend: sealing en/of hydraterende olie voor je haar

Ik heb geleerd dat olie verzorgend is voor je haar. Maar het is wel belangrijk om de juiste olie te kiezen voor jouw haar. Sommige olie brengt vocht in je haar, andere olie legt alleen een laagje om je haar. Het beste is eerst je haar goed hydrateren, en daarna gebruik je een sealing olie om het vocht goed vast te houden.

Ga ik nu wat anders doen?

Ik was 1 keer per week mijn haar. 'Groot onderhoud,' noem ik dat, want ik vind dat een boel werk. Ik was mijn haar met Dove shampoo en conditioner. Daarna droog ik het een beetje met een handdoek, en klieder er vervolgens een heleboel arganolie in.

Maar nu denk ik dat het een goed idee is om de avond tevoren een echt hydraterende olie te gebruiken voor mijn droge haar. Want hoewel de arganolie redelijk werkt, kan het nog wel beter vind ik.

Zie ook mijn post over kappers shampoo.

Wat voor type haar heb jij? En heb je nog aanvullende tips voor het gebruik van verzorgende olie voor haar?

Lees ook mijn post over blauwe Nivea als dagcreme.

Similar Posts

34 Comments

 1. Wat een fijn artikel! Ik heb ook krul, maar ze zijn ook afhankelijk van de vochtigheid in de lucht. Dus misschien toch eens wat olie gebruiken.

 2. Wat goed dat je er zo in bent gedoken! Leuk, date naar aanleiding van eender artikel gebeurde. ik heb eigenlijk ' makkelijk' haar, dik en pluist niet. Ik hoor meer positieve reacties over olie.

 3. Interesant om te lezen. Ik heb zelf soms pluizig haar maar dat hangt af van het jaargetijde. Ik gebruik savonds vaak kokosolie maar dan was ik mijn haar de volgende dag wel omdat het dan vettig is. Daarna is mijn haar superglad ????????????

 4. Ik ben gelukkig gezegend met haar dat heel weinig verzorging nodig heeft ( niet omdat het kort is, maar de structuur enzo ).

  Mijn ervaring met olie in het verleden is dat mijn haar er heel erg vet van wordt helaas ( dat heb ik dan wel weer ), dan is het even wassen en het is weer goed.

  Maar sommige hebben echt baat bij een goede verzorging met olie voor het haar!
  Dan is dit een erg fijn artikel om bij de hand te hebben!

  Echt complimenten meid! Je schrijft echt goede informatieve artikelen :D

 5. Wat een leuk artikel, dat wist ik allemaal niet! Ik heb makkelijk haar, maar soms last van roos. Dan gebruik ik baby-olie om dat een beetje los te weken en weg te wasn. Ik merk wel dat mijn haar daar heel mooi van gaat glanzen

 6. Ik gebruik nooit olie voor mijn haar. Alleen shampoo en conditioner en heel af en toe een masker. Ik heb denk ik wel normaal haar met slag erin. Het pluist nooit dus denk ook niet dat ik olie nodig heb voor mijn haar.

 7. Ik gebruik alleen een shampoo, wel een goede! Vroeger waste ik mijn haar iedere ochtend maar nu spoel ik het gewoon uit met water en 1 keer per week gebruik ik shampoo.

 8. Interessant, dit wist ik niet. Ik heb me dan ook nog niet zo verdiept in oliën voor het haar, maar blijkbaar hebben ze best een toegevoegde waarde!

 9. Misschien loont het om ook eens een natuurlijke shampoo en conditioner te gebruiken, die zijn ook heel erg lief en zacht voor je haar. Een olie vind ik zelf ook heel erg fijn, hierdoor ziet mijn haar er altijd gezond uit en stap ik slechts 2-3 keer per jaar bij de kapper naar binnen, zo fijn!

 10. Ik dacht gelijk aan het artikel van mac blogster over dit onderwerp. Goed dat je dit nogmaals onder de aandacht brengt, want veel mensen schijnen het verschil niet te weten.

 11. Ik zou zowel de hydraterende als de sealende kunnen gebruiken. Maar ik doe niet echt veel van product in mijn haar omdat ze snel vettig worden.

 12. Ik wist niet dat er nog zoveel verschil zat tussen de verschillende oliën. Ik gebruik zelf Yves Rocher, omdat die weinig tot geen chemische middelen gebruiken in hun producten. Ik heb ook erg droog haar, dus misschien toch maar eens een hydraterende olie gebruiken.

 13. Heel interessant om te lezen! Ik heb nog steeds niet het juiste product gevonden voor mijn haar, ik ben dus nog zoekende. Een olie wil ik binnenkort echt eens gaan gebruiken

 14. Ik wou dat ik zulke krullen had!!!!! haahah. Ik heb dun sluik superdun haar, ik spaarde eens voor een paardenstaart die gezien het penseel dikte bleek, snel afgeknipt werd! haha Mieke

 15. Nooit geweten dat er in de werking van olie veel verschil zat. Ik heb zelf heel stijl haar wat vrij vet is, maar het pluist dan wel weer. Af en toe smeer ik wat olie in de punten, maar dan moet ik het die avond of volgende ochtend wel echt wassen.

 16. Zelf gebruik ik geen olie voor m'n haar, omdat ik dan het idee heb dat het vettig wordt. Maar dat weet ik natuurlijk niet, want ik heb het dan ook nog nooit geprobeerd haha ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.