Waarom worden mensen blijer van ervaringen dan van dingen?

ervaringen
Plaatje: Shutterstock

Ik denk dat velen van ons het gevoel wel kennen.

Dat fijne gevoel van iets nieuws kopen.

Een paar nieuwe laarzen, een mooi boek, het nieuwste model smartphone, een leuke rok, noem maar op.

Iets nieuws kopen is niet moeilijk en vergt weinig inspanning.

En laten we eerlijk zijn: menigeen kan oprecht blij worden van een aankoop. En met een blijmoedig en tevreden gevoel naar huis gaan. En waarom ook eigenlijk niet.

Het fijne gevoel van een aankoop duurt maar kort

Maar waarom duurt dat gevoel nooit zo lang? Persoonlijk vind ik het erg jammer dat je zo snel went aan je nieuwe aankoop. En dat het fijne gevoel verdwijnt.

Echte shopaholics gaan dan maar weer winkelen, op zoek naar opnieuw die fijne ‘rush. Maar als je eigenlijk vind dat je niet steeds nieuwe dingen moet kopen, is dat geen optie. Tenzij je Opgeruimd van Marie Kondo koopt ; )

Uit onderzoek blijkt dat mensen blijer worden van ervaringen dan van leuke spullen*.

Voor een langdurig prettig gevoel kun je je geld dus beter uitgeven aan bijvoorbeeld een dagje uit. Een concert of bioscoopbezoek of een mooie wandeling.

Daarom wordt ook afgeraden om vakantiegeld te gebruiken om geldlekken te dichten of om er een nieuwe keuken van te kopen. Beter schijnt het te zijn om er van ‘op vakantie’ te gaan.

Maar zelf zou ik eigenlijk blijer zijn met die nieuwe keuken. Ook omdat ik daar nog jarenlang dagelijks van kan genieten.

Of niet?

Waarom worden mensen blijer van ervaringen dan van dingen?

Want uiteraard hebben ze vervolgens ook onderzoek waaróm mensen blijer worden van ervaringen dan van spulletjes.

1. Spullen zijn makkelijker te vergelijken

Spulletjes zijn makkelijker te vergelijken met andere spulletjes. En van vergelijken word bijna niemand gelukkiger. Stel je hebt een paar prachtige cowboy laarzen gekocht met bloemetjes! En vervolgens zie je iemand anders met precies dezelfde laarzen lopen… Alleen haar staan ze ook nog eens een stuk leuker. Baal!

Ervaringen zijn veel minder makkelijk te vergelijken, en kunnen daardoor ook niet in je nadeel uitvallen.

2. De tijd knaagt aan je blijheid met dingen

Irritant maar waar, naarmate je iets langer hebt wordt het gewoner. En daardoor ‘doet’ het je gewoon minder. Herinneringen daarentegen worden vaak zelfs mooier naarmate de tijd vordert! Tot ze bij wijze van spreken helemaal niet meer realistisch zijn. Maar dat maakt niet uit: je wordt er jaren later nog blij van.

3. Ervaringen deel je makkelijker met anderen dan spullen

Een paar mooie cowboylaarzen kun je showen aan iemand anders. Dat is ook een vorm van delen. Maar je kunt ze niet zo delen als bijvoorbeeld een bioscoopbezoekje. En het schijnt dat het delen van ervaringen meer positieve gevoelens oplevert. Dan kun je nog eens tegen elkaar zeggen: ‘Weet je nog toen we….’

4. Bij spullen willen mensen eerder het onderste uit de kan

Het schijnt dat mensen als het om spullen gaan graag het allerbeste willen hebben. Bij ervaringen schijnt de lat toch wat lager te liggen. En dat voorkomt teleurstelling. Hoe lager de lat ligt, hoe minder het kan tegenvallen.

Ervaringen die mij blij maken

 • Ik word blij van een kopje koffie ‘s ochtends.
 • Ik word blij als de kinderen uit school komen en we samen even wat drinken.
 • Ik word blij als ik ‘s avonds met een kop thee op de bank kan gaan liggen.
 • Ik word blij van een wandeling.
 • Ik word blij van bloggen.
 • Ik word blij van een bezoek aan een vriendin.
 • Ik ben blij als ik na het hardlopen weer thuis kom.

Maar ik kan ook blij worden van díngen. Zoals een nieuw notitieboekje, een nieuwe Moleskine agenda, of een mooie nieuwe rok.

Hoe kijk jij aan tegen ervaringen en dingen? Heb je een voorkeur voor 1 van beiden?

* Ik las dit in het boek De kunst van het vakantievieren van Jessica de Bloom.

Similar Posts

27 Comments

 1. Spullen maken mij niet blij, wel bloggen, lezen, een film kijken of leuke dingen doen met mijn gezin. Uitzonderingen daar gelaten overigens. Want als ik bijvoorbeeld mijn wasmachine niet zou hebben, zou ik toch wel chagrijnig worden denk ik.

 2. Ik word blij van ervaringen en van spullen. Tenminste die spullen die ik gebruik voor hobby of die regelmatig erg handig zijn. Blij worden van ervaringen is misschien makkelijker. Er wordt vaak gezegd dat spullen snel gewoon worden en de kick er dan af is. Maar misschien beleef je dan die spullen die je kocht niet genoeg of ben je er niet bewust mee bezig. Ik fotografeer en ben zo blij met de fotospullen die ik heb. We hebben na jaren geen oven, nu alweer 3 jaar wel een oven. Wat handig en fijn dat je andere gerechten kunt maken. Wij hebben best veel spullen, want ook veel hobby’s maar van al die spullen zijn wij erg bewust van en gebruiken we met veel plezier. Het onnodig hebben van spullen leidt tot niets, of spullen hebben omdat een ander het heeft staat ook garant voor niet de waarde in kunnen zien van je spullen. Ervaringen zijn ook heel mooi en ook die creëren we, soms met behulp van materiële zaken. Zoals de natuur in met je fototoestel. Ik denk dat je je bewust moet zijn wat je hebt, wat je doet en waarom.

  1. Dat heb je heel mooi gezegd. Ik kan me voorstellen dat je dagelijks blij kunt zijn met je mooie fotospullen, en de foto’s die je daarmee kunt maken.

 3. Meestal zijn het de kleine dingen(doen),die me blij maken. Maar een enkele keer ook spullen. Een zachte wollen trui doet me na jaren nog even schurken, als ik hem aantrek. En elke keer,als ik iets bak in mijn mooie nieuwe koekenpan,geniet ik er van.

  1. Daar klinkt in door wat Colofullworld hier boven schrijft: ‘soms creëer je ervaringen met behulp van materiële zaken.’ Zoals het plezier als je je zachte wollen trui aan doet : )

 4. Er zijn spullen waar ik na jaren nog steeds blij van wordt. Misschien wel omdat het díe spullen zijn die mee gaan ervaringen opdoen ( zoals mijn prachtige wintersjaal die ik in de winter dagelijks draag).

  Aan de andere kant zijn er mijn / onze ervaringen: mijn jaar au-pair, de wandelingen in Griekenland (allemaal hoog en dus erg eng met hoogtevrees, maar waanzinnig mooi), en last, but certainly not least: de adoptiereis van onze zoon). Die dingen blijven me een leven lang bij.

  Overigens vraag ik me af of ze in die onderzoeken met ‘ervaringen’ de dagelijkse dingen bedoelen.

 5. Hoewel ik met sommige “dingen” erg blij ben (huis, campertje, paar hebbedingen van mijn overleden ouders) zijn het de ervaringen (met partner, kinderen, familie en vrienden) die me tot een (meestal) gelukkig mens maken!

 6. Wij vragen tegenwoordig voor verjaardagen geen cadeautjes meer (we weten gewoon niks/huis puilt al uit), maar wij vragen dingen om herinneringen te maken. Dat kan zijn: een vriendin verzorgt een picknick, maar het kan ook een bon zijn voor een hotelovernachting. Hier worden we gewoon veel blijer van dan allerlei prullaria.

 7. Van ervaringen kan ik jaren genieten. Denk aan vakanties. Maar ook ik kan genieten van kleine aankoopjes.. vooral als ze flink zijn afgeprijsd :-).

 8. Maar bij het lijstje hoort ook nog de nuance dat je wel degelijk blij kunt worden van spullen, zolang je die spullen gebruikt om een ervaring te creëren. Dus die nieuwe keuken kan je inderdaad veel plezier geven, als koken je hobby is en je daarvan geniet. Dan kan een nieuwe keuken dat gevoel alleen maar versterken.
  Voor mij is dat ook inderdaad zo. Ik ben nog steeds heel blij met mijn kitchenaid-machine en mijn mooie keuken. Ik kan me echter ook voorstellen dat dat je niets doet, als je nooit kookt of het gewoon echt niet leuk vind. Net zoals een nieuwe auto mij niet zoveel plezier zou brengen.

 9. Al word ik ook blij van nieuw keukens, ik zal nooit een vakantie opgeven voor een nieuwe keuken. Ik geniet ook meer van een ervaring dan van spullen.:-) 

 10. Het is trend om meer voor ervaringen te kiezen dan voor spullen. Hier hadden we het laatst al over. Van teveel spullen word ik moe, maar van teveel ervaringen ook!
  Ik zie de meerwaarde van ervaringen nog niet (behalve dat je gedeelde herinneringen hebt) maar ik denk dan toch vaak: ik geef liever een paar honderd euro uit aan een nieuw vloerkleed dan aan een ballonvaart, want het kleed dat ik nu heb liggen is een terugkerende ergernis. Maar dat zal anders zijn als je een prima vloerkleed hebt, maar je vindt dat hij niet meer bij je stemming past. Dan is het een andere insteek.
  Maar ook bij de keuze tussen een cruise en een nieuwe badkamer zou ik gaan voor de badkamer. Daar heb ik 20 jaar elke dag plezier van.

 11. De laatste jaren ga ik ook graag even er tussenuit als het financieel toelaat.Maar ik kan je keus /gevoel heel goed begrijpen tussen vakantie en keuken.Dat zei ik nl vroeger ook altijd.Andere gingen dan een weekje op vakantie en dat was dan zo weer voorbij.En ik kocht bv een andere tv waar ik dan zelf jaren lang plezier aan had.Ik ben zelf niet zo,n koper, tenminste ik doe niet snel grote uitgave voor mezelf,ik kan wel bv heel erg blij worden als ik in een tweedehandswinkeltje net dat ene boek zie liggen.Ik heb vaak gehoord en gelezen dat veel en vaak kopen van nieuwe dingen die je (eigenlijk niet echt) nodig hebt een vorm van innerlijke leegte,onvrede is die je denkt op te vullen door het kopen van dingen of de afleiding ervan.Ik geloof zeker dat je door kopen niet je leegte kunt opvullen. Dan kun je aan het kopen blijven en dan zul je ‘iets’ blijven missen. Dat fijne gevoel waar je over schrijft is dan inderdaad maar van korte duur. Ik kan vaker van iets kleins blijer worden dan iets heel groot.

  1. Koopdrang als signaal dat er sprake is een innerlijke onrust herken ik. Ik kan me voorstellen dat er best een kern van waarheid in die theorie zit inderdaad.

 12. Geluk zit in kleine dingen, dat is waar ik aan moet denken.
  Ik hou van ervaringen, doch ik word blij als ik een nieuw warm wollen vestje heb kunnen kopen en een wollen sjaal, elke keer weer als hem aan en om doe geniet ik ervan.
  Deze houden mij warm tijdens de wandeltochten of het vestje in huis
  Zo ook de nieuwe lens op de camera welke ik kreeg van mijn man.
  Dan kan ik de herinneringen vastleggen van de wandeltocht en vakantie of het uitje met … vul maar in.
  Of ik kan het dampende kopje thee fotograferen of of of……
  Of de kenwood, waar ik zo fijn mee kan mixen en snijden, waar de heerlijkste cakes mee maak, waar je ook van alles weer mee beleef, zoals de geur, dampend op de tafel, mooi inpakken en cadeau geven…
  Het is voor mij combi van spullen en herinneringen..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.