Waarom ik nooit broeken draag

damesbroeken

Ergens toen ik 20 was, besloot ik voortaan rokken te dragen. Omdat ik dat vrouwelijker vond, en omdat ik houd van blote benen. En op een paar kleine uitzonderingen na heb ik ook nooit meer een broek gedragen.

De twee keer dat ik toch koos voor een broek hadden te maken met mijn gemoedstoestand!

Uitzondering 1: Kobaltblauwe broek

De eerste uitzondering was na de geboorte van mijn oudste dochter. Toen raakte ik eventjes in een soort identiteitscrisis: ‘Wie ben ik ook alweer?’ Daardoor kwam ik ook aan het zoeken naar een kledingstijl. In eerste instantie ging ik voor comfort. Met als gevolg dat ik via de Wehkamp gids een kobaltblauwe broek kocht met een elastische taille… En die droeg ik bijna voortdurend. Hij stond me totaal niet, en op een gegeven moment zei mijn jongste zusje streng: ‘Doe die broek weg, of ik doe het voor je!’

Ik ben haar nog steeds dankbaar voor die interventie.

Uitzondering 2: Stoere legergroene broek met zakken

De tweede uitzondering was een stoere broek die ik kocht bij Miss Etam. Ik had destijds 4 kinderen en voelde ik me behoorlijk overprikkeld. Vandaar dat ik viel voor een legergroene broek met stoere zakken. Ik droeg er een oranje shirt bij, en gympschoenen van Esprit. En dan voelde ik me alsof er met mij niet te spotten viel! Helaas is die broek kapot gegaan.

Maar sinds de geboorte van mijn jongste zoon, heb ik geen broeken meer gedragen in het gewone dagelijks leven. En dat is inmiddels alweer 13 jaar! Alleen bij het hardlopen draag ik broeken.

Broekenmode voor dames: veel jersey

Wat me opvalt aan de huidige mode in dames broeken, is dat er zoveel van die jersey broeken zijn met een koord in de elastische taille. Zoals deze:

damesbroek

Wat comfort betreft scoren die dames broeken denk ik hoog. Persoonlijk vind ik ze weinig flatteus, maar ik geloof meteen dat ze lekker zitten.

Onderstaande broek kwam ik tegen op vanTilburgonline:

broek

Die vind ik dan wel weer elegant! Maar je moet er denk ik verplicht hoge hakken onder aan. Dus gezien mijn voorkeur voor Birkenstocks en Uggs valt dit model voor mij af.

En dan deze: is het een broek? Is het een rok? Nee, het is een broekrok…

broekrok

Dit type broek staat volgens mij echt bijna niemand. Hoogstens boomlange modellen die überslank zijn.

Als ik ooit weer een broek zou dragen dan vind ik die seventies achtige spijkerbroeken wel leuk. Zoals deze:

spijkerbroeken

Het lastige aan de sportieve broekenmode, is dat het moeilijk is om te zien of iets een sportbroek is, of niet! Toen ik voor mijn jongste zoon een joggingbroek voor de gymles wilde kopen, pakte ik per ongeluk een ‘gewone’ broek. Die er dus uitzag als een jogging broek, maar dan met een flink prijskaartje.

Waarom ik nooit broeken draag

Eigenlijk komen al mijn redenen om geen broeken te dragen op hetzelfde neer:

Ik vind ze niet fijn zitten.

Ik heb gewoon het liefst niets om mijn benen zitten. En daarnaast houd ik van elastische taillebanden. Hoewel ik moet toegeven dat er tegenwoordig genoeg broeken zijn met een elastische tailleband. Maar die vind ik dan weer lelijk!

Verder vind ik rokken gewoon leuker dan broeken. Hoewel met name mijn oudste dochter zegt: ‘Een broek staat je veel leuker mama!’ Dat baseert ze op één van mijn hardloopbroeken, die wat wijdere pijpen heeft en daardoor lijkt op een gewone broek.

Hoewel broeken vaak praktischer zijn dan rokken, en zeker in de winter ook warmer, houd ik het toch bij rokken.

Zelfs als ze bloemetjes op de broek zetten ; ) Hoewel ik er dan wel even over moet denken!

Lees ook mijn post over De dikke kont broek.

Wat zijn jouw redenen om wel voor een broek te kiezen? En welk type broek is jouw favoriet?

Similar Posts

63 Comments

 1. Haha nou die broeken op de afbeeldingen zou je mij ook nooit in zien. Ik draag meestal altijd een spijkerbroek. Eigenlijk nooit jurkjes of rokken hoewel ik dat wel erg leuk vind en draag het natuurlijk wel als het lekker weer is… maar vind het mij nu niet staan… moet er ook aan wennen als ik opeens blote benen heb.. voelt voor mij dan een beetje raar…

  1. Een spijkerbroek is ook echt wel een klassieker denk ik. Vroeger droeg ik die ook.

   Zou het ook het onwennige zijn Batboy, dat het raar voelt als je blote benen hebt?

 2. Ik draag momenteel of rokken of een joggingbroek. Ik zou ook het hele jaar wel rokken willen dragen, maar ik ben teveel een koukleum.
  Ik heb het liefst spijkerbroeken die elastisch zijn, dat vind ik fijner met mijn supergevoelige buik. Ik heb al vaker geschreven dat ik een zandloperfiguur heb. Ik ben er blij mee, maar om een broek te vinden die goed past en mooi staat vind ik lastig. Dat gaat met een elastische broek iets makkelijker. Ik heb stevige benen en slimfit gaat hem niet worden. Laarzen kopen is ook zo’n crime. En dat terwijl ik slank ben (bmi 21). Liefst geen rechte broekspijpen, maar ietsje nauwer aan de onderkant voor een mooier silhouet.
  Ik was laatst op zoek naar nog een rok en zag de C en A vol hangen met naar wat ik dacht rokken. Het waren echter heel wijde broeken, helaas. En die hoefde ik niet. Dat staat bij mij als een soort voddenzak.

  1. Van de broeken op de plaatjes, zou de bovenste me nog het beste staan. Op hakken lopen kan ik niet, broekrokken vind ik tuttig (jaren tachtig ‘trama’) en die onderste broek. Ik ben benieuwd hoe die onderste broek me zou staan. Of dat ik er als een overjarige hippie in uitzie :D

 3. Bij mij is het omgekeerd,ik draag nooit rokken. Ooit lag ik door ziekte veel op de bank. En moest buiten regelmatig rusten op een muurtje of een stoep. Dan is een rok onhandig. Nu ik de laatste jaren stevige schoenen draag,staan die ook beter onder een spijkerbroek.

 4. Oh grappig, ik draag dus bijna nooit een rok. Hooguit als het echt stikheet is. Een korte rok staat bij best, met een dikke panty ofzo, maar daar heb ik dus nooit zin in!
  Sowieso ben ik een joggingbroek-kinda-gal want ik werk toch vanuit huis. :P

  1. Dikke panty’s vind ik ook niks. Dunne trouwens ook niet : )

   Ik werk ook vanuit huis maar vermijd juist joggingbroeken omdat ik me dan zo lamlendig ga voelen.

 5. Ik ben juist echt een broekenmens, ik heb wel rokken en jurkjes en ik draag ze ook wel maar ben soms gewoon blij als ik mijn jeans aan kan trekken. En ‘s avonds trek ik heerlijk een (hippe) joggingbroek aan

 6. Ik draag ook het liefst rokken, maar ook ik draag geen hoge hakken en ik heb altijd moeite met het vinden van schoenen die én elegant zijn én zonder hak (of hooguit twee cm). In de winter draag ik vaak wat kortere rokken met een dikke panty/maillot met laarzen. Rokken zitten inderdaad veel lekkerder zonder dat strakke om je benen. Ik werk hele dagen dus moet overdag toch representatief gekleed zijn en het is best lastig een mix te vinden in wat lekker zit en ook nog leuk staat.
  ‘s Avonds gaat mijn jersey broek aan (trainingsbroek eigenlijk) en met het uittrekken van mijn werkkleren, trek ik ook mijn werk uit…

 7. Ik draag ook nooit een broek, heb er ook geen meer in de kast. De laatste die ik kocht was toen ik 20 was , een ribfluwelen met wat extra plooitjes bij de band. Er ligt denk ik nog een soort legging in de kast, gebruikt in een koude winter om onder een rok te dragen toen ik de kinderen lopend naar school moest brengen door alle sneeuw enz. heen.
  Rokken voelen veel vrijer, daarom ook geen strakke rokken, het moet wel een beetje kunnen uitwaaien (en dan heb je ook extra stof om netjes te draperen zodat je overal kunt zitten/ hurken).
  Broeken/ panty’s/ pyjamabroeken geven me het gevoel gevangen te zitten.

 8. Zelf heb ik toevallig voor mijn vakantie in juni 2 rokken gekocht, maar ik ben geen rokkenpersoon, ik heb er simpelweg de benen niet voor. Nu weet je ook meteen waarom ik broeken draag ;) haha. Liefs.x

 9. Wat leuk om te lezen dat je alleen rokken draagt en de reden waarom. Ik vind rokken erg mooi staan bij vrouwen. Draag graag rokken maar alleen zomers. Ik vind het moeilijk om de juiste schoenen te vinden bij een rok vooral in de winter. Oh en ik haat panty’s en leggings en maillots. Dus draag ik het liefste een jeans of biker. Soms een chino. Zitten ook heel lekker!

  1. Panty’s leggings en maillots vind ik ook drie keer niks. Dus dat is soms wel lastig in de winter! Van narigheid draag ik dan wel eens een tight onder mijn rok en combineer dit met uggs. Dus wel met blote voeten in de schoen.

   Ik draag altijd laarzen bij mijn rokken in de winter. En in de zomer birkenstocks of ballerina’s.

 10. En ik draag alles door elkaar. Door kringlopen hele grote voorraad spijker- gewone in diverse kleuren, spijkerrokjes 5x en stuk of 5 tricot zowel langs als korte.

  Jurken zijn bijna allemaal zelfgemaakt, en 2 van de kringloop die ik beiden heb aangepast. Een zat een rand van 20 cm onderaan die volgens mij verkeerd om zat, het liep smaller naar beneden. Ik heb hem eraf gepeuterd en andersom aan de voeringrok gezet, nu is het mijn fijnste jurk.

 11. Grappig en leuk dat men zo vrij is om het één of het ander te dragen, toch? Ik ben meer het broekentype. Rokken en jurken draag ik vrijwel nooit. Ik vind het juist heel vervelend dat ik steeds moet opletten of mijn rok wel netjes hangt, en met gaan zitten moet je hem steeds gladstrijken aan de achterkant of je loopt met een gekreukte rok rond. En het opwaaien vind ik lastig. Of als je een trap op loopt. Dan is zo’n rok toch wel beperkend, in mijn beleving. Met broeken kan ik lekker doorstappen of rennen als het moet. Ik beweeg me juist veel vrijer in een broek, ik voel me ook veel vrijer met een broek aan.
  Vroeger was het standaard een spijkerbroek (liefst Levi’s want oh… die zitten lekker). Tegenwoordig natuurlijk ‘nette’ broeken. Vandaag met licht krijtstreepje. :)
  Maar jersey? Daar zul je me nog niet dood in vinden.

  1. Broeken met een krijtstreeptje vind ik altijd erg mooi. Wat betreft trap lopen: bij korte rokken kun je dan inderdaad het gevoel krijgen dat de mensen achter je onder je rok kunnen kijken.

   Wat betreft het gaan zitten met een rok: ik geloof dat dit bij mij een ingesleten gewoonte is geworden om de rok glad te strijden voordat ik ga zitten : )

   Grappig om dat te beseffen.

 12. In de zomer draag ik sinds een paar jaar graag rokjes en jurkjes, bijna alleen maar. In de winter eigenlijk altijd een spijkerbroek. Ik zie vaak hele leuke foto’s voorbij komen van vrouwen in een leuke winterse jurk en stoere laarzen eronder maar weet niet of het mij wel staat. En om nou voor het proberen van die stoere laarzen en een jurk te kopen vind ik toch wat te duur.

  1. Op zich kun je bij de C&A superleuke jurkjes kopen voor rond de 19 euro. Dus het hoeft niet per se duur te zijn Mama Tinus.

   Maar een spijkerbroek kan natuurlijk ook prima.

 13. Op zondag wil ik nog wel eens een jurkje aan trekken, maar zodra we terug in huis zijn verwissel ik m heel snel weer voor een broek. Ik heb een hekel aan panty’s, ben kort dus staan lange jurken voor geen meter en bij korte voel ik me zo in mn blootje staan als ik zit of buk. Nee, een broek is veel veiliger..
  ik draag graag een wat strakkere broek met een rits aan de achterkant zodat ie van voren mooi strak (rond)om je buik zit.

  1. Ik heb ze even opgezocht voor je. Het blijkt als legging verkocht te worden, maar bij het woord ‘legging’heb ik toch een ander idee :)
   Moet wel zeggen dat ik alleen de zwarte versie draag, en iets langs erboven. Want ze zijn wel strak.

   Ik kan de link niet plaatsen, dan zegt ie dat er teveel URL in het comment staat.
   pieces.nl broek rits achter.

 14. Ik draag het beide, maar het liefste heb ik een stretch spijkerbroek aan. Thuis heb ik ook vaak een trainingsbroek aan. Bij rokjes of jurkjes heb ik overigens wel altijd iets onder aan. legging, maillot, kort broekje o.i.d.

 15. Bij mij is het juist omgekeerd, ik draag bijna altijd spijkerbroeken. Ik vind rokken bij andere altijd mooi staan, maar heb zelf korte benen en meestal zijn de lengtes van rokken het net niet.

  1. Een goede roklengte vinden valt inderdaad niet altijd mee. De lange rokken bij de Hema zijn bij mij bijvoorbeeld echt veel te lang helaas. Soms vraag ik mijn jongste dochter om een rok korter te maken voor me.

   Te korte rokjes draag ik niet, omdat ik dit niet meer bij mijn leeftijd vind passen.

 16. Ik draag beide, maar als ik echt moest kiezen ging ik voor rokken. Of zelfs nog liever kleedjes. Bij mij moet het vooral lekker zitten en vrouwelijk zijn.

 17. Die jersey broek ziet er heeerlijk uit. Ik heb het eigenlijk andersom, ik draag nooit rokken :O te koud, waait omhoog … alleen op een tropische zomerdag of vakantie een maxi rok.

 18. Ik draag ook veel rokken en jurken, omdat mijn broeken ook totaal niet fijn zitten. De enige broeken die ik sinds mijn zwangerschappen nog fijn vind zitten zijn zwangerschapsbroeken, maar om dat nou te blijven dragen, erg flatteus is dat ook niet ;) ik vind broeken vaak wel mooi, dus ik ben nog op zoek naar de ideale!

  1. Soms duurt het inderdaad na de bevalling even voordat je weer fijne kleding hebt gevonden. Dat had ik dus ook, hoewel ik dus ook een soort crisis had in mijn smaak ; )

 19. Steeds minder vaak een rok. Een rok met zakken kun je niet kopen. Dat is het allergrootste nadeel van een rok. Draag hè een rok op de scooter dan moet die wijd zijn en waait deze op. Het is ook nog eens niet warm.
  In de zomer zweet je, waarbij je kans hebt dat je bovenbenen tegen elkaar zweten onder een rok bij een eind lopen.
  Je loopt te kijk met een wijde rok op een ladder trap, noem maar op.

  Alleen voor gelegenheden en dan graag met zakken!!

  Dan heb ik het probleem dat ik lelijke benen heb. Altijd kousen. Liefst donker want lelijke benen en dat in de zomer. Tuinieren in een rok? Ik moet er niet aan denken. Varen in een rok kan,

  1. Op een scooter lijkt me een rok ook niet zo fijn inderdaad. Dan zul je wel flink last hebben van opwaaien stel ik me zo voor.

   Hardlopers dragen vaak ook tights om de reden die jij noemt: blote dijen kunnen anders gaan schuren.

 20. Vind rokken op vakantie vreselijk. Met lange stukken wandelen schuur ik mijn bovenbenen stuk. Dat doet zeer. Voor eventjes of als ik thuisblijf prima. Ik draag rokken meestal alleen met leggings eronder om dat schuren te voorkomen en bij jurkjes precies hetzelfde. Broeken draag ik ook graag.

 21. Wat grappig om dit te lezen bij mij is het nou precies andersom. Ik ben gewoon niet gewend aan rok, altijd bedenken dat ik netjes moet zitten… Ook vind ik dat een rok chiquer staat met pumps eronder en laat ik nou graag op mijn gympies lopen. Ja zelfs naar kantoor, maar dan wel met een nette blazer erop. Ik denk dat het ook vooral met je figuur te maken heeft. Ik heb een tijd gehad dat ik geen normale broeken uit de winkel aankon doordat mijn benen vrij dik waren en mijn taille vrij smal. Toen heb ik broeken op maat laten maken en dat ging eigenlijk prima. Nee, geef mij maar lekker mijn broek en als ik thuis kom een joggingbroek!

  1. Een rok met pumps vind ik dan weer erg ‘gekleed’. Dat draag ik dan weer nooit. Ik combineer rokken meestal met western laarzen, Birkenstocks, Uggs en ballerina’s : )

   Slim om je broeken gewoon op maat te laten maken. Dan zitten ze vast heerlijk.

 22. Ik draag altijd rokken en jurken, bij hele hoge uitzondering een broek.
  Zelfs met het wandelen draag ik sinds een jaar rokken , in de winter een warme ski-rok en zomer of een skirt en bij warm weer een rok of dunne zomerjurk.
  Heerlijk en veel makkelijker.
  Voorkeur in de zomer is een a lijn rok, in de winter graag een strakke gladde rok boven de knie, dan draag ik altijd dikke panty’s, maillots of een legging met een kniekous.
  Dit alles bijna altijd met een vestje!!

  1. Ik dacht aan een ski- jas en noem hem ski-rok vandaar.
   De rok die ik kocht is een korte rok voor de winter die erg geschikt is voor outdoor-activiteiten waarbij je langer in de kou bent.

   De rok beschermt dankzij het warme kunstvezelvlies effectief tegen de kou en kan over broeken worden aangetrokken. Het lichte buitenmateriaal is windwerend en waterafstotend.
   ik draag hem over een wollen thermolegging op wandel – en fietstochten.
   Er zit een twee- weg ristsluiting voor meer been vrijheid.
   De prijs viel mij vorig jaar mee, ik meen van rond de 65-70 euro.
   Ik heb hem veel gedragen , is diverse malen gewassen en je kunt daar niets van zien.
   Ik koos voor de zwarte uitvoering vanwege dat het voor mij een basis stuk is, waar ik nog vele jaren plezier van hoop te hebben.
   Ik had het nog nooit eerder gezien, je begrijpt als rokken fan is dit top!
   En waar ren jij in, ook in een rokje en in de winter?

 23. Een spijkerbroek vind ik tegenwoordig wel lekker zitten doordat ze vaak elastisch zijn, en dus minder knellen en niet slobberen. Laats zag ik de andere oma van mijn kleinkinderen in een spijkerbroek met omgeslagen boord en ze droeg gympen: hartstikke sportief. Maar als je iets dikker bent vind ik rook en beter staan en zitten, om t zo maar eens uit te drukken.
  Voor mij is het ook nog steeds, leve de rok!

  1. Het is waar dat spijkerbroeken tegenwoordig van fijner materiaal zijn! Vroeger waren ze soms zo stug dat je ze bij wijze van spreken recht op in de kast kon zetten : )

 24. Ik vroeg het me wel eens af, want heb je regelmatig in reacties zien zetten dat je geen broeken draagt. Ik kan het me wel indenken. Niks om je benen, lekker luchtig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.