Vogelbad Action: maar waar blijven nou de vogels?!

Vogelbad Action
Zo stelde ik het me voor: een drukbezocht vogelbad!

Zo, ik heb eindelijk een vogelbadje. Een vogelbad van de Action om precies te zijn.

Nou ja, als ik eerlijk ben is mijn vogelbad van de Action eigenlijk gewoon een kunststof schaal voor onder een bloempot van 1,29. Met dank aan Marlous die me deze tip gaf.

Handenwrijvend kwam ik ermee thuis.

Ik verheugde me al helemaal op de vogels die en masse zouden komen badderen in dit mooie vogelbad! Zegt immers niet de Engelse uitdrukking: ‘If you build it, they will come?!’

Maar 6 dagen na aankoop heb ik er nog geen vogel in gezien helaas.

Wat doe ik fout?

Vogelbad Action: waar zet je het neer?

In eerste instantie had ik het vogelbad onder ons keukenraam gezet. Op die manier zou ik de badderende vogels immers goed kunnen zien. Kijk:

Screen Shot 2020 06 20 at 12.15.57

Maar na een dag of twee dacht ik dat het misschien te dicht bij ons huis was, en verplaatste ik het vogelbad naar een plek onder een boom.

Screen Shot 2020 06 20 at 12.16.07

Toen ook daar de vogels niet massaal kwamen, dacht mijn man dat het vogelbad van de Action hoger moest staan. Dus nu staat het op een paar bakstenen.

Screen Shot 2020 06 20 at 12.16.17

Tips voor het plaatsen van een vogelbad van experts

Ondertussen zocht ik op wat experts aanraden wat betreft het plaatsen van een vogelbad. Hieronder de tips die verschillende experts geven over de beste plek voor een vogelbad van de Action of een ander merk.

 1. Het vogelbad moet een ruwe bodem hebben, zodat vogels niet uitglijden. Mijn vogelbadje van de Action heeft volgens mij een goede bodem.
 2. Zet een vogelbad niet midden op het gazon, want dan voelen vogels zich niet veilig en zijn ze bovendien kwetsbaar vanuit de lucht.
 3. Als een vogelbadje vlakbij een struik staat voelen vogels zich veiliger. Ze kunnen dan immers snel een struik in vluchten bij gevaar.
 4. Kies een schaduwrijke plek. Vogels gaan onder andere badderen om af te koelen.
 5. Vergeet jezelf niet, en zorg dat je het vogelbadje goed kunt zien!
 6. Maximaal 5 centimeter hoog water is het beste.
 7. Als je een vogelbadje tussen de bloemen zet, komt eventueel opspattend water mooi op de bloemen terecht.

Tot slot

Aangezien het vogelbad van de Action pas 6 dagen staat, is het wellicht ook een kwestie van geduld. De vogels moeten het badje natuurlijk ook even ontdekken. Het staat nu onder een boom, en redelijk in de buurt van struiken. Het lijkt me dat de vogels zich daar veilig genoeg moeten voelen.

Tot de vogels mijn vogelbad van de Action gaan gebruiken behelp ik mij dan maar met onderstaand filmpje van badende vogels!

Praktische informatie over het vogelbad van de Action

Mijn vogelbad van de Action is eigenlijk een schaal voor een bloempot, een bloempotschotel, en is te koop voor 1,29 cent.

Drie mooie vogelbadjes die níét eigenlijk een bloempotschotel zijn…
Gebruikte bronnen: All About Birds, How To Make A Bird Bath, Birdwatching, Bird Watcher’s Digest, Everything Birds, Birdingdepot, The Spruce, Los Angeles Times

Similar Posts

24 Comments

 1. Leuk, vogeltjes in de tuin! Ik heb op mijn dakterras (onbereikbaar voor de kat) een schaal staan waar musjes en koolmeesjes komen drinken vooral. Er hangt ook wat voer en er staan planten. Superleuk uitzicht als ik achter de computer werk en de vogeltjes zie huppen over m’n terras.

 2. Water is een dankbaar iets in de tuin voor onder andere vogels.
  Een vijver is echt een trekpleister voor ze.
  Misschien wat meer geduld, als het warmer en droger wordt komen ze misschien wel. Hans

 3. Ik heb een emmer ingegraven met in het midden stenen. De vogels maar ook bijen komen hier drinken. Ondertussen maken ook twee dikke kikkers er dankbaar gebruik van. Maar badderen kunnen de vogels hier niet. Lijkt me ook leuk. Ik zal eens kijken of ik een platte schaal neer kan zetten. Ik heb veel struiken en bomen in de tuin en. Mijn tuin zit vol vogels. Als ik in de tuin bezig ben zit er vaak dichtbij een merel te wachten tot ik een worm naar haar toe gooi. Zo lief!

 4. Nouja zeg, die vogels weten niet wat ze missen. Ik zou het wel weten hoor, als ik een vogel was. Zou gezellig zijn als ze toch nog komen.

 5. Je moet de vogels lokken door ze te voeren, dat mag gewoon het hele jaar door. Misschien word er bij jou op het platteland ook wel veel landbouwgif gebruikt waardoor de vogels wegblijven.
  En geduld is natuurlijk een schone zaak ;-)

 6. En als de vogeltjes straks komen badderen dan niet vergeten om de schaal regelmatig schoon te maken ivm ziektes! Dierenbescherming roept mensen met een tuin ook op om bakjes water en droge kattenbrokjes voor de egels neer te zetten. Door de droogte hebben ze moeite om voedsel te vinden.

 7. Wij hebben een betonnen vogelbad op een betonnen standaard, binnen onze half cirkelvormige haagbeuk. Het is me een drukte! Eenmaal per dag water vullen is te weinig.
  Ze komen heus wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.