Vergeet niet deze 5 delen van je lichaam in te smeren!

zonnebrandmiddel

Mijn moeder leerde mijn zusjes en mij altijd:

‘Vergeet vooral niet ook je schouders goed in te smeren!’

Want die vergaten we nog wel eens, met alle vervelende gevolgen van dien. En zo zijn er nog meer plekken op het lichaam die nog wel eens worden vergeten bij het insmeren met een zonnebrandmiddel.

De plekken die ik meestal wél netjes insmeer zijn mijn benen, armen en mijn borst. En vaak denk ik ook nog wel aan mijn gezicht en lippen. Maar er zijn een aantal lichaamsdelen die ik regelmatig vergeet.

En dat is niet zo handig.

Hieronder een overzicht van lichaamsdelen die vaak worden vergeten als het gaat om zonnebrandmiddel.

Vergeet niet ook hier zonnebrandmiddel te smeren

 1. Je oren! Vooral de randjes van je oren kunnen flink verbranden.
 2. De nek. Zeker kleine kinderen zitten nog wel eens met gebogen hoofd geconcentreerd te spelen. Hun nek is dan ontbloot en vatbaar voor de zon.
 3. De bovenkant van je voeten.
 4. Deze is vooral voor kalende mensen: bescherm de huid op je hoofd! Als je haar verliest en kale plekken hebt op je hoofd, is dat een kwetsbare plek die flink kan verbranden.
 5. Je billen! ‘Wie z’n billen brandt moet op de blaren zitten,’ gaat het spreekwoord. En ik kan je uit persoonlijke ervaring vertellen dat dit pijnlijk is. Het is inmiddels lang geleden, maar in mijn tienertijd bracht ik een keer een middag door met een boek in de tuin. Ik droeg een bikinibroekje en lag op mijn buik te lezen. Zonder dat ik het door had verbrandde ik mijn billen. Mijn zusjes vonden het erg grappig, maar het was echt heel vervelend en pijnlijk!
 6. Het puntje van je neus : ) Als je je gezicht netjes insmeert kom je waarschijnlijk vanzelf al langs het puntje van je neus, maar vergeet dit vooral niet. Er lopen heel wat mensen rond met roodverbrande neuzen.
 7. Je handen! Je gebruikt ze om jezelf in te smeren, maar vervolgens worden ze zelf vaak vergeten.

Bonustip!

N.B. Controleer altijd even de datum van je zonnebrandmiddel. Het wordt namelijk minder effectief na een bepaalde tijd.

Volgens het KWF is zonnebranmiddel na opening nog 12 maanden houdbaar.

De werking wordt bovendien beïnvloed als het een tijd in de hete zon heeft gestaan.

Lees ook mijn post Waarom ik alleen nog maar mini zonnebrand gebruik.

Gebruik jij zonnebrandmiddel als je in de zon bent? En heb je nog aanvullende tips?

Similar Posts

17 Comments

 1. Ik probeer me dagelijks in te smeren. Wat ik zelf erg handig vind is dagcreme met een beschermingsfactor. Zo is je gezicht elke dag tegen de zon beschermd, en het voelt niet zo vettig aan als sommige zonnebrandcremetjes.

 2. Wij blanken zijn niet gebouwd om in de zon te liggen. Ik in elk geval niet met mijn blauwe ogen en lichtblond haar. Vijf minuten volle zon is al voldoende om flink te verbranden. Vandaar dat ik bij voorkeur de schaduw opzoek.

 3. Die voeten gaan snel. Vergissing is ook om als de zon niet zo erg schijnt, het niet te doen. Waren wij op Ameland en ben ik toch aardig rood geworden, hoewel er maar af en toe een mager zonnetje was.
  We hebben veel zin om -nu de pubers niet meer mee willen- eens naar een naaktstrand te gaan. En dán heb je wat te smeren!

 4. Ik smeer me alleen in als op vakantie ga en als ik weet dat ik langdurig in de zon ga liggen. Dit laatste doe ik nagenoeg niet vaak. Meestal smeer ik me in met spf 6 of 8.

 5. Ai, de plekjes die je noemt zijn inderdaad heel vervelend als ze verbranden! Ik ben ook écht een trouwe smeerder, want die blaren sla ik liever over :-)

 6. Ik mag geen zonnebrand gebruiken. Omdat ik ernstig te kort aan Vit D heb en je met beschermer het blokkeerd en ik heb juist nodig. Maar anders vergat ik vaak de nek en de haarlijn verbrandde ook altijd

 7. ik heb mijn billen zo eens verbrand in het vijfde middelbaar toen ik mijn laatste examen buiten aan het instuderen was, had me in de zon gelegd op een handdoek.
  De volgende dag kon ik niet gaan zitten op mijn stoel tijdens het examen… Ga ik nooit vergeten ( het was gelukkig wel een goed examen! ;) )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.