Tuinieren: hulp inschakelen?

tuinmanAls je op het platteland woont heb je meestal ook een flinke tuin. Wij in ieder geval wel. Maar liefde voor tuinieren was niet één van mijn motivaties om naar het platteland te verhuizen. Niettemin vond ik dat ervoor moest zorgen dat onze tuin er netjes bij lag.

Tuinieren met de eierwekker

Dat betekende dat ik vanaf ongeveer april tot september wekelijks 60 minuten in ruimde op de woensdagochtend om mijn plicht te doen in de tuin. Dat tuinonderhoud deed ik met de eierwekker.

Na 60 minuten ploeteren en onkruid wieden verloste die mij uit mijn lijden. Dan mocht ik stoppen van mezelf. Die 60 minuten vond ik pittig. Bovendien weerhield de tuinier plicht mij van iets dat ik veel liever deed, namelijk hardlopen. Maar lieverkoekjes worden niet gebakken, Wilniet ligt op het kerkhof en Kanniet ligt ernaast. Dus heb ik 8 jaar braaf getuinierd. En ik hield mezelf alle voordelen voor van zelf tuinieren:

 • Tuinieren werkt meditatief.
 • Als je het maar lang genoeg doet, ga je het misschien vanzelf wel waarderen.
 • Je verbrandt calorieën met tuinieren en het is dus een prima afwisseling met hardlopen.
 • Met je handen in de aarde zorgt ervoor dat je je letterlijk en figuurlijk verbindt met je woonplek.
 • Als ik het zelf doe zijn we goedkoper uit.
tuinieren
Zo ervaarde ik het tuinieren dus niet....

Een hovenier inschakelen?

Maar toen zei iemand tegen me:

'Waarom huur je niet iemand in om de tuin voor je te doen als je het zo vervelend vindt? Dan heb je bovendien meer tijd om te bloggen!'

In eerste instantie veegde ik dit idee onmiddellijk van tafel. Ik vond het bijna een oneerbaar voorstel. Hoezo onze tuin door iemand anders laten doen? Had ik niet een paar prima handen? En waarom geld uitgeven aan iets dat ik ook best zelf kon doen? Foei! Wat een luxe gedoe zeg.

Maar er was een zaadje in mij geplant. En langzaam maar zeker kwam het op. Ineens begon ik erover te denken hoe fijn het zou zijn als ik op woensdagochtend niet meer zou hoeven tuinieren. De tijd die me dat zou opleveren! Ik begon erover te praten tegen mijn man. Ik opperde de mogelijkheid om iemand anders ons tuinonderhoud te laten doen. Ik keek op internet rond op zoek naar hovenier info.

Ik gaf mezelf het cadeau van Tijd

Uiteindelijk hoorde ik via via dat er iemand was die nog wel ruimte had om andermans tuin te doen. En nu heb ik dus een tuinman, oftewel hovenier. Hij komt 1 keer per maand. En ik kan je zeggen: het is één van de beste uitgaven die ik ooit heb gedaan. De opluchting dat ik niet meer verplicht in onze tuin hoef te wroeten is groot. Elke woensdagochtend in de zomer ben ik zoo blij dat ik nu niet meer hoef. Dan trek ik lekker mijn hardloopschoenen aan en ga hardlopen.

Ik gaf mezelf het geschenk van Tijd : )

Lees ook mijn posts over tuinieren voor meer dieren in de tuin en een Boompje planten!

Similar Posts

37 Comments

  1. Als tuinieren je hobby is dan lijkt me dat ideaal. Want dan heb je plezier in het bijhouden. Voor mij wasa het vooral een extra klus die ik OOK nog eens moet doen.

 1. Wij hebben ook een grote tuin met heel veel gras wat vanaf de lente wekelijks gemaaid moet worden. Maar dat vindt mijn hubby juist zo ontspannend om te doen. Snoeiwerk hoeft maar 1 x verder. De rest beetje oude bloempjes plukken/verwijderen hou ik bij (als ik zin heb) maar ik hou zo van een mooie bloeiende tuin! Red jij het met die 1x per maand?

 2. Grappig dat je er zo mee omgaat, wel goed om het denk ik zo te doen. Uurtje ploeteren en weer door. Ik heb geen tuin, dus heb hier nog geen omkijken naar.

 3. tijd kopen is heel verstandig! Ik ben ooit twee uur meer gaan lesgeven, daar kon ik 3 uur hulp in de huishoudig van betalen. lesgeven vind ik leuk, schoonmaken niet. Was een prima besluit

 4. Ook wij hebben sinds een paar jaar een tuinman. Niet omdat we, in tegenstelling tot jou, tuinieren niet leuk vinden maar ivm artrose van mijn man. De hele tuin, ruim 2000 m2 is voor mij alleen veel te groot en nu heb ik dus een tuinman! Het leuke werk doe ikzelf nog!

 5. Helemaal gelijk. Ik heb niet eens een grote tuin maar laat ook een paar keer per jaar een hovenier komen.
  Ik ben niet goed in tuinieren maar zit wel graag in een mooie tuin,
  Ik hou wel heel erg van koken en vind het zonde om geld uit geven aan afhaal eten of restaurants. Dat is dan weer mijn zuinigheid.

 6. Vanwege een beroepsziekte, veel met giftige stoffen gewerkt, werken mijn longen niet meer optimaal. Hierdoor ben ik beperkt in een aantal werkzaamheden. Vandaar dat ik al een aantal jaren een "tuinman" heb die het zware werk verricht. En met tuinman bedoel ik geen geschoolde hovenier, maar een jongeman die flink doorwerkt en graag wat bijverdient. Met hier en daar wat aanwijzingen van mijn kant gaat dat prima. Een keer per maand een uurtje of acht is voldoende. Meestal neemt hij zijn vrouw mee dan zijn ze in de helft van de tijd klaar. Zeker als mijn 40 meter lange heg geknipt moet worden is dat wel handig. Want met haar lengte van twee meter heeft ze geen trapje nodig. Het standaardwerk zoals gras maaien, bemesten, vermeerderen en nieuwe aanplant doe ik zelf. Zo ook het snoeien van mijn Japanse esdoorns. Daar mag niemand aan komen.

 7. Wij hebben ook een grote tuin en kunnen dat vaak niet aan omdat we allebei rug patiënten zijn.
  dus hebben we besloten om ons in te laten schrijven voor een senioren woning manlief is 60 en ik ben slecht ziend en durf de trap vaak niet af in huis.
  Maar ja het duurt wel lang als je z'n woning wild hebben.
  tot die tijd zullen we wel een manier moeten vinden om onze tuin te blijven onderhouden.

 8. Oke het is luxe, maar het is natuurlijk wel heerlijk dat je nu iets kunt gaan doen waar jij happy van wordt. Dag dag tuin, hallo hardloopschoenen of blog. Ik denk dat die keuze voor een hovenier je alleen maar winst brengt ;-) Mooie tuin, leuke blog, lekker hardlopen...

 9. Ik kan niet zonder tuin en vindt het heerlijk om in de tuin bezig te zijn. Alleen groot onderhoud zoals boom snoeien heb ik in het verleden wel altijd uitbesteedt.

 10. Ik heb een poetsvrouw ingeschakeld. Vooral door medische redenen, maar ik had ook dat innerlijke gevecht: "iemand anders mijn huis laten poetsen?" ik moet wel zeggen, het is idd een zalig kado voor mezelf.

 11. Het Kado van Tijd. Wat een goeie. Diverse manieren om jezelf dat kado te geven. Tuinman is een leuke. Zeker als het een leuke tuinman is :)

  Zelf maak ik soms de keuze: tuinieren of hardlopen? Allebei is flink in beweging zijn, dus de óf óf vraag is verantwoord. Vind ik zelf.

 12. Hoewel tuinieren mijn passie is, besteden we toch een paar grote klussen uit zoals de hagen snoeien. Dan komt hier een hele ploeg tuinmannen, een voormiddag pokkeherrie, dat wel, maar erna is het klaar. Terwijl als we het zelf moeten doen, zijn we er toch wel een paar weekends mee bezig. Die tijd besteed ik nu aan de leukste tuinklusjes en aan de moestuin.

  1. Hebben jullie veel, en grote hagen Geke? Dat denk ik wel als er een heel team tuinmannen een middag mee druk is. Ik kan me goed voorstellen dat je dat zelf niet goed voor elkaar kunt krijgen.

 13. Dat lijkt mij nou ook wel wat! Ik heb een bloedje hekel aan tuinieren, maar wil onze mooie tuin ook niet opgeven. Eigenlijk doe ik gewoon liever leuke dingen hahaha

 14. Ha, wat een goede beslissing als je er toch niet van geniet om het zelf te doen! Ik heb ook niet van die groene vingers en zou het ook meteen doen denk ik. Want een grote tuin is natuurlijk wel mooi ;)

 15. Mijn ouders hebben ook een kleine tuin. Ik ga er vaak frisse lucht halen als ik ziek ben en niet in staat ben om een rondje te lopen buiten. Of om de plantjes water te geven. Het verbrand zeker wel calorieën lekker handig nu moet ik nog vaker even gaan tuinieren.

 16. Wat fijn dat je iemand gevonden hebt die deze klus van je overneemt Tijd voor jezelf is nl ook niet verkeerd. Als tuinieren nu je hobby zou zijn is het natuurlijk een ander verhaal. Mijn hobby is het in ieder geval ook niet.

 17. Af en toe wat dingen in de tuin doen lijkt mij helemaal geen probleem, de planten water geven bijvoorbeeld. Maar ik denk dat het er ook aan het soort tuin ligt. Voornamelijk stenen bij ons :)

 18. Wij hebben alles in het hard gelegd omdat wij dus geen van beide groene vingers hebben. Al vind ik die kruidenpotjes van de AH dan soms wel weer grappig, voor de kids.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.