|

The Dropout: wat als 1 druppeltje bloed genoeg was?

the dropout

Ken je de uitdrukking: ‘Fake it till you make it’? In de serie The Dropout is dat wat Elizabeth Holmes doet.

Ze faket een heleboel.

Maar helaas ‘maket’ ze het niet!

The Dropout: waar gaat het over?

De serie The Dropout gaat over het schandaal met Elizabeth Holmes en haar bedrijf Theranos. Elizabeth ambitieuze ouders hebben haar gestimuleerd om hard te werken, en het lukt haar om toegelaten te worden tot het prestigieuze Stanford. Maar na een paar jaar , heeft Elizabeth het daar wel gezien.

Want Elizabeth heeft een briljant idee.

Nooit meer moeilijk bloedprikken!

Ze heeft een manier bedacht waarop bloedprikken veel makkelijker en dus minder vervelend wordt. Ze wil een apparaat op de markt brengen dat aan 1 druppeltje bloed genoeg heeft om je bloed te analyseren.

Niet langer dat pijnlijke gedoe in het ziekenhuis, waarbij soms meerdere buisjes moeten worden afgetapt. Nee, simpelweg een prikje in je vingertop en klaar! Het lukt de jonge Elizabeth om genoeg geld bij elkaar te krijgen, en een uitstekend team met scheikundige experts en dergelijke. Ze is 19 als ze in 2003 Theranos start.

Er is alleen één probleempje: het lukt ze niet om de machine die het bloed moet testen goed werkend te krijgen. En de tijd begint te dringen.

Fake it dan maar

Daarom besluit Elizabeth te bluffen, en zo tijd te winnen. Ondertussen is het haar intentie om een werkend apparaat te ontwikkelen, maar tot het zover is gebruiken ze gewoon de technologie van concurrent Siemens. En zeggen ze dat het hun apparaat is…

Maar er gaat van alles mis, en het apparaat van de concurrent zoals Theranos gebruikt, levert geen betrouwbare resultaten af. Zo krijgt iemand ten onrechte een kankerdiagnose.

Trailer

Wat maakt The Dropout de moeite waard?

Tot zover ongeveer het verhaal van The Dropout in een notendop. Behalve het intrigerende verhaal dat is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, is actrice Amanda Seyfried heel goed als Elizabeth Holmes.

Als kijker krijg je een beeld van Elizabeth Holmes als iemand die het erg lastig vindt om sociale situaties accuraat in te schatten. Ook lijkt ze weinig emoties te voelen. Tegelijkertijd lukt het haar om een bedrijf uit de grond te stappen dat werkelijk miljarden waard is! Ik zat echt met verbazing te kijken hoeveel mensen er werkten bij Theranos. En dat allemaal onder de leiding van een heel jonge vrouw!

Maar goed, het hele kaartenhuis stort uiteindelijk in elkaar en in 2018 moet Theranos definitief de deuren sluiten.

In de serie kreeg ik de indruk dat het bijna een opluchting is voor Elizabeth als ze niet langer de schijn hoeft op te houden. De laatste aflevering heet ‘Lizzie’. Een soort kinderlijke versie van Elizabeth. Het is alsof ze met de teloorgang van haar luchtkasteel een stuk van zichzelf en haar jeugd terug krijgt.

Maar dat neemt niet weg dat ik me stoorde aan haar gebrek aan schuldgevoel en empathie voor wat ze heeft gedaan. Ze heeft mensen slachtoffer gemaakt van haar ambitie. Hoe kun je nou mensen bloed laten testen als je weet dat je apparaat niet goed werkt?

Maar Elizabeth doet dat.

The Dropout

Deze serie is gebaseerd op de gelijknamige podcast. Maar daarvoor was er de film Bad Blood van HBO en het boek Bloedfraude van journalist John Carreyrou.

Screenshot 2022 08 09 at 16.09.40

Mijn conclusie over The Dropout

Ik heb The Dropout samen met mijn man gekeken, en ik vond het een mooie serie. Op IMDb krijgt de serie een 7,5 maar ik had een hoger cijfer verwacht. Ik geef de serie zelf toch wel een 8. Niet hoger dan dat, omdat ik vind dat er wel wat meer ruimte had mogen zijn voor Elizabeths zieleroerselen en motivatie.

Hoe is het nu met Elizabeth Holmes?

In januari 2022 werd Elizabeth Holmes veroordeeld voor ‘conspiracy and fraud’. In september 2022 wordt duidelijk hoeveel straf ze krijgt.

The Dropout kijken?

The Dropout bestaat uit 8 afleveringen van bijna een uur. Je kunt deze serie kijken op Disney+!

Kijktip

Dopesick

Similar Posts

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.