Dopesick: 8 afleveringen verslaving aan pijnstillers

dopesick

Dopesick is zo’n serie die ik een paar keer voorbij zag komen in het nieuws en negeerde.

Want het leek me een naar verhaal over medicijnmisbruik.

Maar op een gegeven moment las ik er toch zoveel goede dingen over dat ik besloot Dopesick toch eens te proberen.

En dat was beslist de moeite waard.

Ik vond het een hele goede en mooie serie, maar bovenal een verontrustende serie.

Dopesick: het verhaal

De serie Dopesick begint met een rechtszaak over de pijnstiller   Aan het woord is plattelandsdokter Samuel Finnix als getuige. Vervolgens ontvouwt gedurende 8 afleveringen het verhaal. Dat gebeurt vanuit verschillende perspectieven.

  • Dr. Samuel Finnix die als plattelandsdokter Oxycontin voorschrijft als pijnstiller voor zijn patiënten, en er later zelf ook aan verslaafd raakt na een auto ongeluk. Samuel Finnix wordt overigens gespeeld door Michael Keaton! Dit is even een heel andere rol dan die van Batman.
  • Richard Sackler de man die achter de introductie, marketing en verkoop van het product Oxycontin zit.
  • Billy Cutler: een jonge ambitieuze jongeman die Oxycontin succesvol weet te verkopen aan huisartsen, waaronder dr. Samuel Finnix.
  • Betsy, een patiënte van Samuel. Na een ongeluk in de mijn krijgt zij Oxycontin voorgeschreven van dr. Finnis.
  • Rick Mountcastle de bevlogen advocaat die zijn tanden zet in de zaak Oxycontinen niet meer loslaat.
  • Bridget Meyer, doet zo haar best om het gebruik van Oxycontin aan banden te leggen, dat het haar huwelijk kost.

Op IMDb vatten ze Dopesick kernachtig samen:

‘The series takes viewers to the epicenter of America’s struggle with opioid addiction, from the boardrooms of Purdue Pharma, to a distressed Virginia mining community, to the hallways of the DEA.’

Wisselende perspectieven en tijdsprongen: maar dat is oké in Dopesick

Deze perspectieven wisselen elkaar af, en er zijn nog tijdsprongen ook. Normaliter haak ik dan gigantisch af, want ik kan nooit onthouden wie ook alweer wie was, en bij tijdsprongen weet ik nooit naar welke tijd ik nu weer zit te kijken.

Maar Dopesick is zo’n mooi en interessant verhaal dat ik de tijdsprongen en wisselingen van perspectief voor lief nam. Sterker nog, eigenlijk waren ze niet eens zo vervelend.

Trailer

De trailer is mooi en veelbelovend, en geeft een goed beeld van de serie vind ik.

Dopesick: het is een zorgelijk verhaal

Het verhaal van Dopesick is zorgelijk! Het laat een farmaceutische industrie zien die alleen maar op geld uit is, ongeacht de gevolgen voor de mensen die hun medicijnen gebruiken.

Na het kijken van de serie googelden mijn man en ik:

‘Is Oxycontin still prescribed?’

Want het zien van Dopesick denk je: ‘Dat zal vast wel niet, als het zo gevaarlijk kan zijn.’ Blijkbaar kwam die vraag bij meer mensen op na het zien van Dopesick. Kijk maar naar deze grafiek met het aantal zoekopdrachten voor deze vraag:

dopesick

Blijkbaar wordt het nog steeds voorgeschreven. Op de site van RTLNieuws staat een artikel uit februari 2021 staat te lezen:

‘De verkoop van verslavende pijnstillers zoals oxycodon is al jaren een lucratieve business. Dankzij rechtszaken in de VS komt nu ook meer aan het licht over bedrijven die hieraan verdienen. Ondertussen is het gebruik in Nederland afgevlakt, maar nog lang niet verdwenen. “Het is nog steeds een serieus probleem.’

Op de website Afkickkliniek wijzer vind je meer informatie over oxycodon, de bijwerkingen en aandachtspunten als je huisarts het je wil voorschrijven.

‘Verslavende pijnstillers als oxycodon massaal voorgeschreven, veel mensen niet bekend met risico’s van gebruik’

Hoe actueel deze serie is blijkt wel uit bovenstaande kop van 28 januari 2022 op EenVandaag… Daarin schrijven ze onder andere:

‘ Meer dan 600.000 Nederlanders gebruiken oxcycodon, fentanyl, morfine, en buprenorfine. Met tramadol erbij zijn er zelfs 900.000 gebruikers.’

Het zorgelijke is dat mensen onvoldoende informatie krijgen over deze pijnstillers als ze worden voorgeschreven. Lees hier meer.

Mijn conclusie over Dopesick

Dopesick is een hele mooie serie, en de moeite waard om te kijken. Op IMDb krijgt de serie een 8,7 en daar sluit ik mij graag bij aan. Het is een intelligent en interessant verhaal.

Het zal je ook maar gebeuren! Je hebt ernstige pijn, en krijgt hiervoor een pijnstiller voorgeschreven. Vervolgens blijkt dit middel enorm verslavend te zijn, en heb je er dus ineens nog een probleem bij….

Praktische informatie over Dopesick

Dopesick bestaat uit 8 afleveringen van ongeveer een uur De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek dat onder andere te koop is bij bol.com.

Dopesick is te zien op Disney+, en Hulu. Ik keek het via moviesjoy.to.

Helaas kon ik er (nog) geen dvd van vinden op bol.com.

Wat zijn jouw ervaringen met pijnstillers?

Similar Posts

5 Comments

  1. Ik heb precies om dezelfde reden nog niet gekeken ook al blijf ik veel goeds horen. Nu ook hier dus. Een dezer dagen ga ik overstag :)

  2. Mijn moeder was pillenverslaafd. Verschrikkelijk wat dit met iemand doet. Maar ja, ze was ook verslaafd aan alcohol. “Verslaving” zorgde er onder andere voor dat het bij ons thuis niet zo leuk was om op te groeien. Dit zorgt er een beetje voor dat ik dergelijke reeksen wat uit de weg ga.

  3. Een serie die ik eigenlijk wel moet kijken. Ik zie dagelijks hoe snel mensen naar dit soort zware pijnstillers of bijvoorbeeld slaapmedicatie of rustgevende medicatie grijpen. Tegenwoordig willen mensen al oxycodon als ze een kleine breuk hebben. Wij zijn er altijd heel erg alert op, maar soms word je er ook wel moe van om elke keer de discussie met mensen aan te gaan over hun medicijngebruik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.