Ik zie wieldoppen….

wieldoppen
Denk jij wel eens na over wieldoppen?

Ik wel.

Dat komt zo.

Ik zie wieldoppen….

Op een vrijdagochtend deed ik mijn hardlooprondje toen ik een boom tegenkwam met een bijzondere versiering. Iemand had een wieldop aan één van zijn takken gewurmd.

wieldoppen

Ik bedacht nog dat ik het een sympathieke actie vond, omdat degene die zijn dop kwijt was, hem makkelijk kon terugvinden op deze manier. Daarna volgende mijn gedachten hun normale patroon tijdens het hardlopen:  ‘Hoe lang nog? Ik heb het warm. Waarom doen we dit? Ik wil naar huis. Is het nog ver?’

Ik dacht helemaal niet meer aan wieldoppen.

Wieldop vermist!

Totdat ik thuis kwam, en mijn blik viel op het rechter voorwiel van onze auto.

‘Er zit geen wieldop op!’

Even dacht ik nog: ‘Verrek! het zal toch niet waar zijn. Was dat één van ónze doppen, daar aan die boom?’ Maar een korte blik op de foto hielp me uit de droom. Hoewel ze wel op elkaar lijken, zijn ze niet hetzelfde.

Waar is een wieldop voor?

Je klikt ze op de velg van een autoband. Ze beschermen de velg tegen viezigheid. Je kunt ook prima zonder rondrijden. Moderne auto’s worden zelfs geleverd zonder deze doppen. (Bron: Een snelcursus velgen en wieldoppen van Snel Velg Herstel)

Waar wieldoppen kopen?

Op bijvoorbeeld bol.com koop je al een set voor 25 euro! Ik heb natuurlijk meteen gekeken of ze een model hadden met bloemetjes, maar helaas.

Remschijven vervangen

Wieldoppen zijn duidelijk zichtbaar aan de buitenkant van je auto, maar hoe zit het met je remschijven? Wist je dat die kunnen slijten? In actiefilms of thrillers, zie je regelmatig iemand wanhopig en tevergeefs op de rem trappen!

Remschijven zijn essentieel voor jou en de veiligheid van anderen in het verkeer. 

Gelukkig is je remschrijven vervangen net als wieldoppen, redelijk eenvoudig om zelf te doen. Je kunt onderdelen voor onderhoud en reparatie voor auto’s bestellen bij EasyCarParts. Zij denken bovendien met je mee wat voor jouw auto de beste oplossing is.

Weet je niet hoe jouw remschijven eraan toe zijn?

Lees dan Versleten remschijven herkennen!

Tot slot

Moet je zien wat ik deze week tijdens mijn hardlooprondje op woensdag tegenkwam.

Screenshot 2022 02 02 at 13.01.29

Leestip

Hoe is het met jouw autobanden?

P.S.

En vanochtend zag ik er wéér eentje tijdens mijn maandagochtendrondje! Dit keer in het dorpje Westendorp.

Screenshot 2022 02 07 at 08.32.05

Heb jij wieldoppen?

Similar Posts

15 Comments

 1. Moderne auto’s hebben meestal lichtmetalen wielen, daar hoeven dus geen sierdoppen meer op, die zijn al mooi :)
  Een set goede wielen maakt een auto wel af, vind ik. Ik heb onder mijn Alfa GT-wielen.

 2. Ik liep alweer een lange tijd terug in het winkelcentrum, toen een plotselinge rukwind mijn jas open waaide. Niet helemaal open en terwijl ik doorliep viel mijn jas weer dicht. Tijdens het passeren van een portaal zag ik iets glinsteren. Ik besefte nog wel dat het leek op de knopen aan mijn jas, raapte het op en dat bleek inderdaad een zelfde model. Maar het oogje waarmee je die knoop vastnaait was gebroken, dus ik gooide het ding in de eerstkomende prullenbak. Pas later besefte ik dat van mijn jas een knoop miste, dus het moet mijn eigen knoop zijn geweest die meters ver terecht was gekomen.

  Maar wieldoppen heb ik niet.

 3. Wieldoppen liggen ongelooflijk vaak langs de weg! Waarschijnlijk ligt de mijne ook ergens, want er zitten er nog maar drie op de auto (reactie zonder draadje ;)).

 4. Wieldoppen je komt ze niet alleen op een wiel tegen.
  Ze worden nogal eens verloren, vroeger zaten ze ook niet standaard op de wielen.
  Op de fiets heb ik er niks aan. LOL Hans

 5. Ik zie ze nooit, voor mijn gevoel, maar je zult zien dat ik ze vanaf nu ook overal en nergens tegen ga komen. Ik heb velgen. Tot grote vreugde van mijn broers, want wieldoppen zijn echt heel erg minderwaardig, vergeleken met velgen. Heb ik me laten vertellen. Ik zie namelijk zelf het verschil niet. Ik moest na aanschaf vragen of het wieldoppen of velgen waren, op mijn wielen:). O ja, en als het kon, zou ik ook voor bloemetjes gaan. Of voor rood.

 6. De wieldoppen die je ziet liggen kun je vaak niet meer gebruiken. Ze zijn meestal verloren omdat er een klemmetje o.i.d. is afgebroken.
  Dat is tenminste mijn ervaring.

 7. Het had wel best grappig geweest indien het jouw wieldop was.
  Oh wieldoppen met bloemetjes, of zo …. gat in de markt zou ik zeggen.
  Ik heb ook wieldoppen en zou er direct een set met decoratie op mijn auto zetten.

 8. Ik heb er nog vier (geloof ik) maar ze zijn best wel lelijk geworden na 11 jaar. Ik wist niet dat ze zo goedkoop te koop zijn. Zal er eens over denken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.