Reacties

Stilte als antwoord: hoe is het om helemaal alleen te zijn? — 24 reacties

  1. Ik zit vaak in de natuur en zoek een plekje om alleen met mezelf te zijn. Ik kan dat erg goed. Vroeger trok ik wel vaker om middernacht het bos in om zo de natuur te zien ontwaken. Een heerlijk gevoel. Bang ben ik daar overigens nooit.

    • Ik ben ook toevallig bezig in dit boek en ervaar hetzelfde als jij. Ik lees elke keer een stukje, want ze haalt er inderdaad van alles bij. Wat ik eruit haal is dat hoe je stilte wil ervaren heel persoonlijk is. Zij maakt allerlei reizen enzo maar dat is ook niet voor iedereen weggelegd. Ik denk dat je ook gewoon thuis kunt proberen de stilte ervaren, of in de natuur. Toevallig boeit dit onderwerp mij ook enorm en heb ik onlangs nog een boek tweedehands gekocht met de titel Kluizenaars. Dit zijn verhalen over bestaande kluizenaars.

  2. Ik ben ook toevallig bezig in dit boek en ervaar hetzelfde als jij. Ik lees elke keer een stukje, want ze haalt er inderdaad van alles bij. Wat ik eruit haal is dat hoe je stilte wil ervaren heel persoonlijk is. Zij maakt allerlei reizen enzo maar dat is ook niet voor iedereen weggelegd. Ik denk dat je ook gewoon thuis kunt proberen de stilte ervaren, of in de natuur. Toevallig boeit dit onderwerp mij ook enorm en heb ik onlangs nog een boek tweedehands gekocht met de titel Kluizenaars. Dit zijn verhalen over bestaande kluizenaars.

  3. Een ander boek over stilte is "Stilte" van Erlinge Kagge. Als je het nog niet gelezen heb een tip om het uit de bibliotheek te lenen! Het zijn 33 korte hoofdstukken over stilte. Een aantal vond ik heel mooi. Het is veel beter leesbaar dan die van Sara Maitlands, die ik zelf ook heel interessant vind maar inderdaad geen makkelijk boek.

  4. Dank je wel voor de samenvatting van dit boek, interessant onderwerp. Ik ben ook dol op stilte. Heb geen kleine kinderen meer maar ben niet vaak alleen thuis. Man werkt thuis en zoon ook vaak. Toch kan ik thuis genoeg stilte ervaren want we zitten vaak ieder op onze eigen kamer. Ik heb wel vaak mijn laptop in de buurt om dingen op te lezen...

  5. Leuk dat je dit boek bespreekt. Ik las het jaren geleden en het staat in mijn boekenkast. Ze haalt er inderdaad heel veel documentatiemateriaal bij van anderen. Maar toch is het ook een persoonlijk verslag geworden, reden waarom ik toch bleef lezen. Enkele jaren geleden was Sara in Nederland, en heb ik een lezing bijgewoond van haar over stilte en alleen zijn (alone-ness, daar heeft ze ook een boekje over geschreven). Fascinerende vrouw. Zelf ben ik ook graag alleen. Maar niet de hele tijd!
    En 'voelen' dat er iemand anders, of anderen, in huis zijn, dat herken ik :-) Hartelijke groet, Liesbeth

  6. Zo’n boek zou ik niet snel lezen. Knap dat je het toch uitgelezen hebt. Ik ben graag alleen (en net zoals jij zegt: ook écht alleen anders voelt het niet zo) maar mijn verkering is altijd thuis. 24/7. Dus ik vind het heel fijn dat ik nu, door Corona, twee dagen per week alleen op kantoor zit. En dan hoeft het niet eens echt stil te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder