Salontafel: kies je voor recht of rond?

Salontafel

Wat is handiger: een ronde salontafel of een rechte? Net als bij de discussie over ronde en rechte eettafels, hangt het af van de ruimte, je persoonlijke voorkeur en hoe je de tafel gebruikt.

Rechthoekige salontafel

Zelf heb ik een rechthoekige salontafel van 1 meter bij 54,5 centimeter. Die kochten we ooit bij de kringloop, en hij bevalt nog steeds prima. Vooral omdat hij 4 mandjes herbergt Alleen al vanwege die mandjes zal ik die tafel niet snel wegdoen, want waar moet ik dan die spullen laten die erin zitten?!

De rechthoekige tafel past bovendien goed bij onze rechthoekige woonkamer, en de twee banken die eromheen staan.

Ronde salontafel

Maar één van mijn maandagmorgen koffievriendinnen heeft recent haar rechthoekige salontafel vervangen door een ronde salontafel. Of om precies te zijn: ze heeft nu 3 kleine ronde tafeltjes. En ik moet zeggen dat het erg leuk staat. De ronde salontafels ogen veel luchtiger en speelser, waardoor de hele ruimte groter lijkt. Ze heeft nu zoiets als dit:

ronde salontafel

Een ander groot voordeel van een ronde tafel is dat ze kindvriendelijk zijn. Doordat er geen hoeken aan zitten hoef je niet bang te zijn dat je kind zich stoof of op zo'n punt valt...

Het nut van een salontafel

Een salontafel staat gezellig vind ik, bijvoorbeeld met mooie salontafel decoratie erop. Maar daarnaast heeft hij ook praktische functies.

 • Je kunt je kopje koffie erop zetten, of je glas met drinken.
 • Mensen leggen er soms tijdschriften of een boek op.
 • Kinderen kunnen er spelletjes aan doen.
 • In diverse Oosterse landen gebruiken ze hem ook als eettafel.

Hoe kies je de juiste salontafel: 2 vuistregels

De juiste salontafel is niet zo simpel als een winkel binnenlopen en de mooiste tafel kiezen. Dat heb ik ooit gedaan, en toen kwam ik thuis met een tafel die heel raar hoog was. Hij stond helemaal niet mooi bij de banken. Gelukkig was hij van de kringloop, en kon ik een stuk van de pootjes van de tafel zagen. Daarna was hij precies goed.

Maar ik wil maar zeggen: de hoogte van de salontafel is belangrijk.

1. De hoogte: niet hoger dan het zitkussen van je bank

Als vuistregel kun je gebruiken: de salontafel moet niet hoger zijn dan de zitkussens van je bank. Dus als je gaat kijken voor een tafel neem dan je meetlint mee. Het zitdeel van onze Chesterfield bank is 44 centimeter hoog. Onze salontafel is 42 centimeter hoog. Dat is dus prima.

2. De grootte: niet korter dan de helft van je bank

De vuistregel voor de grootte van je salontafel is:

Niet minder dan de helft van de lengte van je bank, maar niet meer dan ongeveer tweederde van de lengte van je bank!

Onze driezits Ektorp bank is 218 centimeter lang. Onze tafel is met 1 meter aan de korte kant, maar het kan net vind ik.

Hieronder een handig overzicht van maten en opstellingen:

Inspiratie!

En dan nu naar het leuke deel: lekker salontafels kijken : )

Ronde salontafels

ronde salontafel

ronde salontafel

eivormig

Rechte tafels

salontafel strijkplank met lades

Samenvattend

Een salontafel heeft doorgaans een belangrijke functie in de woonkamer. Zelfs als je hem niet eens gebruikt om iets op te zetten, 'trekt' hij als het ware de ruimte tussen banken en stoelen bij elkaar.

De twee belangrijkste vuistregels om te onthouden zijn: zorg dat hij niet hoger is dan het zitdeel van je bank, en niet korter dan de helft van je bank.

Als je die twee toepast, moet het lukken.

Salontafel zoeken in nog geen 2 minuten

In onderstaand filmpje van VTWonen zoekt een vrouw een salontafel. Leuk om te kijken, en om ideeën op te doen.

Wat heb jij voor salontafel?

Leestips

Wat is handiger, een ronde of rechte eettafel?

Glazen salontafel van Ikea

Hoogte eettafel

Gebruikte bronnen voor dit artikel: Zitmaxx Wonen, Ikea, Houzz, The Spruce, The New York Times, Style by Emily Henderson, MyDomaine.

Similar Posts

49 Comments

 1. Wij hebben een rechthoekige. Een vierkante vind ik ook tof, maar daarvoor te weinig ruimte.....dan kun je er niet meer omheen zitten.

 2. Ik heb een rechte salontafel (of eigenlijk twee vierkante tafels, die samen toch een rechthoek vormen, met een knik erin;)) en dat staat ook wel het beste bij mijn vrij strakke inrichting. En toch...toch lonken die drie ronde tafeltjes tegenwoordig. Ik vind dat zó leuk staan!

 3. Toen de jongens klein waren had ik een ronde, ideaal wat ze konden zich net aan hoeken bezeren, maar toen we alles op nieuw gingen inrichten kochten we een rechthoekige met laatjes, ideaal voor alle boeken en tijdschriften.

 4. Toen we een sofa hadden, was dat met een rechthoekige tafel want ik hou van strakke lijnen. Maar zonder salontafel vond ik ook fijn, omdat er meer bewegingsvrijheid was. Dan had ik een klein tafeltje in de hoek tussen beide zetels staan. Maar ik volg je wel: een goed geplaatste salontafel doet de verschillende meubelstukken als één gezellig geheel aanvoelen :-)

  1. We hebben nu een rechthoekige eigenlijk vind ik ze zo lomp maar voor de kinderen ideaal. Als ze ouder zijn gaat de onze eruit en komen er mooie kleinere

 5. Wij hebben een rechthoekige salontafel. Volgens die salontafelregels zijn wij dus fout bezig.
  Onze salontafel is hoog (en te groot bij de rest van de meubels/huiskamer), want als je ouder wordt en/of je kunt moeilijk bewegen dan is een hoge salontafel beter dan zo lage salontafel.

 6. 's Lands wijs, 's lands eer.
  De salontafels in DK zijn over het algemeen hoger dan in Nl. De mijne is 51 cm hoog. Oh ja, het is een ronde - zelf gemaakt door mijn handige echtgenoot.

 7. Wij hebben 2 banken in een hoekopstelling en in de hoek een rechthoekige antieke grenen salontafel. In het midden niets, vind ik wel zo fijn een vrije doorloop. Dan heb ik nog 2 kleine bijzettafeltjes uit de jaren 60 uit mijn ouderlijk huis, teak met strakke zwarte metalen pootjes, nu weer helemaal hip, die plaats ik erbij indien nodig. Als ze niet in gebruik zijn staan ze onder in de boekenkast op een lege plank. Past precies en weer lekker uit de loop.

 8. Wij hebben zelf een vierkante tafel, maar zijn wel op zoek naar wat anders. Ik zou wel van die kleine ronde tafeltjes willen, maar mijn vriend denkt dat dat te rommelig lijkt, dus we zijn nog druk aan het zoeken.

 9. Wij hebben dus echt lak aan dit soort regels hihi
  Onze salon tafel is een cm of 2 hoger dan de hoekbank.

  Wij hebben standaard rechthoekig, omdat we een andere vorm niet mooi vinden.
  Wij kijken bij meubels echt naar wat we mooi vinden en wat past bij de inrichting..

 10. Een salontafel, alleen al bij dat woord kreeg ik de kriebels. Zo tuttig en oubollig. Heel lang hadden we dus geen salontafel, maar kleine onopvallende bijzettafeltjes. Sinds vorig jaar hebben we 3 sixties bijzettafeltjes, niet rond, niet rechthoekig maar driehoekig met ronde hoeken, ze hebben elk een andere kleur en wijd uitlopende houten pootjes. Ze verschillen in hoogte zodat je ze onder elkaar kunt schuiven. Heel handig en het staat ook echt tof ;-)

 11. Wij hebben een rechthoekige glazen salontafel met laatjes er onder. Ik vind ‘m niet heel mooi (drie losse tafeltjes lijkt mij geweldig!) maar hij is van mijn verkering. Ik ben van ‘goedkoop’ maar hij houd van ‘design’. Dus moeten we nog heel lang met onze meubels doen want anders is het ‘zonde’. Bleh. Maar ja, je houd van zo’n man, hè? Dan neem je die lelijke salontafel (en dat lelijke dressoir) op de koop toe.

 12. Handige tips. Toen ik een salontafel kocht wilde ik per se de vierkante met glasplaat van de Ikea, omdat ik daarin vier klein vakjes zou hebben. Heb deze gekocht en heb er geen spijt van. Past perfect

 13. Wij hebben een vierkante teakhouten salontafel met metalen poten. Lekker robuust en industrieel, past perfect bij de rest. Het tv meubel komt ook uit dezelfde lijn.

 14. We hadden een rechthoekige maar nu sinds een jaar ongeveer twee ronde tafeltjes. Wat je zegt, het geeft iets meer lucht in huis. Enige dat ik mis, is opbergruimte. Aan de andere kant gebruikte ik dat toch vaak voor troepjes dus ergens is het misschien maar goed zoals het nu is.

 15. Ik heb er gewoon geen, ik woon nogal klein en dat neem meteen onnodige plaats in, vind ik. Ik heb wel kleine bijzettafeltjes die snel geplaatst kunnen worden wanneer mensen komen en ze hun drinken ergens willen plaatsen. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.