Reisverzekering: ja of nee?

reisverzekering

Mijn man gaat deze vakantie met twee van de kinderen naar Londen. En mijn oudste dochter maakt een reis naar Berlijn. Bij het regelen van hun vakanties diende zich de vraag aan:

'Moeten we een reisverzekering afsluiten? En zo ja, welke?'

Met de zomervakantie voor de deur, zullen ongetwijfeld veel mensen nadenken over een reisverzekering. Daarom een handige post met alles wat je weten wilde over reisverzekeringen!

Reisverzekering: wat is dat eigenlijk?

Een reisverzekering is een financieel vangnet + belangrijke bron van hulp als je op vakantie gaat. Stel je bent net aangekomen op bijvoorbeeld Ibiza en je krijgt een telefoontje dat een dierbare ernstig ziek is geworden. Je moet meteen terug naar Nederland! Een reisverzekering vergoedt dan de terugreis. Of stel, je bent net aangekomen op Lanzarote en je glijdt uit over een bananenschil en breekt een been! Dan krijg je dankzij je reisverzekering hulp + een vergoeding voor je medische kosten.

Waarvoor zou je een reisverzekering nodig kunnen hebben?

Laten we eens op een rijtje zetten in welke gevallen een reisverzekering prettig is!

 1. Als je bestolen wordt.
 2. Als je bagage kwijtraakt.
 3. Als je een ongeluk krijg.
 4. Als er ineens een negatief reisadvies is voor je bestemming, waardoor je niet meer wilt gaan.
 5. Als je autopech krijgt onderweg.
 6. Als je het aan de stok krijgtmet je reisorganisatie.

Het belangrijkste argument voor een reisverzekering af te sluiten, is het recht op hulp in noodsituaties

Laten we er eens eentje afsluiten!

Ik heb mijn man en drie kinderen en hun trip naar Londen gebruikt om te onderzoeken wat zo'n reisverzekering kost. Een basic reisverzekering kost voor een reisje naar Londen met 3 personen 13,72 bij Centraal Beheer.

Screen Shot 2017 05 31 at 10.50.59

Vervolgens kun je je reisverzekering uitbreiden. Als je een ongeluk krijgt of ziek wordt op vakantie, lijkt het me niet fijn als geld een issue is. Vandaar dat ik medische kosten op reis heb aangeklikt. Omdat ze niet zo lang gaan op vakantie gaan, vond ik de overige opties niet nodig.

reisverzekering

Soorten reisverzekering: kortlopend of doorlopend

Bij mij thuis zijn we niet zo reislustig. In ons geval is een kortlopende reisverzekering dus handig. Die sluit je af voor 1 reis. Maar als je vaker op vakantie gaat, kun je kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Dan ben je het hele jaar goed verzekerd. Een handige vuistregel is:

Als je als gezin vaker dan 3 keer per jaar op vakantie gaat ben je waarschijnlijk goedkoper uit met een doorlopende verzekering.

Help, er is wat gebeurd. Hoe schakel je je reisverzekering in?

Je sluit een reisverzekering af om jezelf te beschermen. Stel nou dat er inderdaad iets gebeurt. Zo werd mijn zwager beroofd van zijn portemonnee in een metro in Parijs! Gelukkig had hij een reisverzekering, maar hoe pak je dat dan aan? Dankzij de moderne technologie kun je tegenwoordig heel eenvoudig melding maken en hulp vragen. Bijvoorbeeld via een online formulier, een handige app of gewoon ouderwets: per telefoon : )

5 Aandachtspunten bij het kiezen van een reisverzekering

 1. De kosten. Wat wil je kwijt aan een reisverzekering?
 2. Wat wordt er vergoed?
 3. Wat is je eigen risico?
 4. Wat is het dekkingsgebied? Is het wereldwijd of alleen Europa?
 5. Vakantieduur.

Samenvattend

Een reisverzekering zorgt voor gemoedsrust als je op vakantie gaat. Mocht er iets vervelends gebeuren dan kun je via je reisverzekering hulp krijgen én financiële steun. Alleen de hulp bij noodsituaties maakt een reisverzekering al de moeite waard. De kosten van reisverzekeringen variëren van een paar euro per maand tot ruim 25 euro.

Bij Centraal Beheer kun je een reisverzekering naar eigen smaak samenstellen. Het grote voordeel hiervan vind ik dat je dan alleen betaalt voor wat je ook echt nodig hebt. Een fijne combinatie van flexibiliteit en keuzevrijheid.

Leestip

Pechhulp on demand

Bron afbeelding: Shutterstock

Lees ook mijn post over Inboedelverzekering wat is dat?

Heb jij een reisverzekering? En welke?

Similar Posts

54 Comments

 1. Ik heb vorig jaar gekozen om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Het gaat niet om wereld bedragen maar je bent zo wel goed gedekt!

 2. Toen we nog een in NL woonden, hadden we altijd een pakket waarin een doorlopende reisverzekering in zat. Nu eigenlijk niet meer...alleen voor een verre reis. Gek eigenlijk...maar ja.

  1. Ik heb dat eens onderzocht en heel stom, maar wist niet eens dat we via het werk van mijn man ook gewoon een doorlopende reisverzekering hebben. Bedankt, want jouw post zorgde ervoor dat ik er eigenlijk achter ben gekomen ????

 3. Ik hou me bij verzekeringen aan de stelregel: verzeker alleen wat je zelf niet kunt betalen. Daarom heb ik geen huisdierenverzekering of uitvaartverzekering en dus ook geen reisverzekering.

  Ik ben uiteraard wel verzekerd tegen ziektekosten in het buitenland, want dat kan aardig onbetaalbaar worden.

 4. Als een dierbare ernstig ziek wordt waardoor je onverhoopt je vakantie moet afbreken wordt volgens mij niet vergoed door de reisverzekering. Daarvoor heb je een annuleringsverzekering.
  Zelf hebben wij een doorlopende reisverzekering waar we al een aantal keer een beroep op hebben gedaan.
  Bij medische kosten moet je er altijd rekening meebouwen dat je die zelf moet voorschieten en daarna pas kan declareren bij je reisverzekering.

  1. Bij Centraal Beheer wordt het dus wel vergoed Marion : )

   Wat was er gebeurd dat jullie een beroep moesten doen op jullie reisverzekering? En hoe verliep dat?

 5. Ik hou van flexibiliteit en keuzevrijheid, maar heb wel een doorlopende reisverzekeringen. Ik zou dat namelijk helemaal vergeten om vooraf te regelen

 6. In mijn jonge jaren was ik wat reislustiger en wel iedere keer een reisverzekering afgesloten, maar nooit gebruik van gemaakt.
  Slechts 1x moest ik naar de plaatselijke huisarts, omdat de apotheek mij niet wilde helpen en mij linea recta naar die huisarts stuurde.
  Ik zou gebeten zijn door een giftige spin, dus kreeg meteen een injectie, zalf en pillen, helaas was de beet op mijn bovenlip en de zwelling was niet flauw.
  Het idee, dat er 's nachts een spin bij mijn mond had gezeten, vond ik veel enger.
  Niets hoeven betalen en daar ook nooit een rekening of iets van gehad en daarna nooit meer in het buitenland op vakantie geweest, dus ook geen reisverzekering meer afgesloten.

  Groetjes Lily

  1. Yikes, dat is inderdaad een akelig idee Lily, dat er een spin op je mond heeft gezeten zeg. Ze waren daar in ieder geval wel voorzichtig en daadkrachtig!

 7. Wij sluiten alleen een extra verzekering af voor medische kosten. Zodat repatrieringskosten in geval van ziekte verzekerd zijn. Dat kan nogal in de papieren lopen. We nemen geen dure dingen mee op reis en blijven gewoon in Europa.

 8. Je vergeet een paar belangrijke zaken (sorry, werk in de reiswereld): als er een negatief reisadvies is, dan wordt alles vergoed door de SGR. (daarvoor boek je bij een SGR-touroperator).

  Qua vergoedingen: wat het meest in de papieren loopt is als één van de reisgenoten in het ziekenhuis komt en de andere reisgenoten blijven daardoor langer of er komen mensen over (reis- en verblijfskosten, telefoonkosten). Dat loopt echt in de papieren: hotelovernachtingen, telefoonkosten e.d. Ik spreek zowel uit privé-ervaring (man in ziekenhuis in Kroatië) als professioneel.

  ALTIJD EEN REISVERZEKERING AFSLUITEN is mijn advies.

 9. wij hebben een doorlopende reisverzekering en zijn lid van de ANWB. Die hebben vorig jaar vervangend vervoer geregeld voor ons na een aanrijding. Verder via CZ ook voor buitenland verzekerd.

 10. Wij hebben een doorlopende reisverzekering. Gelukkig via het werk van mijn vriend. Maar ook al daarvoor. We reizen veel en hebben ook werelddekking omdat we nooit weten waar we heen gaan, ik heb geen zin om me daar voor elke vakantie nog druk om te maken. Maar ik heb ook geen idee wat wel en wat niet verzend wordt... Vind verzekeringen altijd best ingewikkeld...

 11. Wat een overzichtelijk artikel! Ik heb besloten te stoppen met mijn reisverzekering, want ik vond de informatie vanuit mijn verzekering te minimaal en verwarrend (wat valt er wel en niet onder) en maakte er geen gebruik van. Nu ik verhuisd ben naar Brussel en dus onder de Belgische ziektekostenverzekering val, is het wel verstandig om me er eens goed in te verdiepen wat er gebeurt als ik in het buitenland innhet ziekenhuis terecht zou komen ???? Bedankt voor de blog en de reminder ☺️????

  1. Je post is natuurlijk bedoeld om meer mensen een reisverzekering te laten nemen ;-)

   Ik woon ook in B, en daar is alles prima geregeld, gewoon door de mutualiteit.
   Geldt voor jou dan het Belgische systeem? Dan ben je in elk geval ene pak goedkoper af dan in het Nederlandse systeem met die hoge eigen bijdragen en verzekeringen voor vanalles en nog wat apart (tanden...)

   Nooit een reisverzekering hier! Ik ga wel elk jaar op vakantie (meestal minstens 3 à 4 weken naar een bestemming buiten Europa) en nog nooit een verzekering nodig gehad.
   Als me ooit iets overkomt en ik heb daar wat kosten door, dan heb ik toch maar mooi meer dan 20 jaar lang op de verzekering uitgespaard, dus dan kan ik die kosten zonder probleem doen.
   Dit jaar ga ik naar Zimbabwe en Zambia, een vriendin bezoeken die daar al meer dan 20 jaar woont en werkt (als gynaecoloog) dus als me daar iets overkomt kost de gezondheidszorg me ook niets.
   Veel mensen weten ook niet dat je zelfs zonder annulatieverzekering de prijs van een vliegticket kan terugkrijgen (mits afhouding van wat kosten). Ik reis ook altijd met enkel een ticket, dus nooit van die "volledige" reizen die je op voorhand moet betalen.

 12. Ik heb wel vaak een reisverzekering, maar de laatste keer in Estland was ik het gewoon vergeten! XD Echt zo stom... Gelukkig is er niets gebeurt... ;)

 13. Informatieve blog, dank je!
  Wij hebben nooit een reisverzekering, je niet voor alles kan en hoeft te verzekeren, daar we meestal kort te voren boeken, vaak een paar dagen gaan, dichtbij, in ieder geval binnen Europa.
  Toch , ik ben altijd blij wanneer we weer veilig thuis zijn, vooral wanneer er gevlogen wordt, mijn man heeft daar geen last van.

 14. Wat handig! Ik sluit eigenlijk ook altijd een reisverzekering af, omdat ik niet het risico wil lopen. Ik ga over een maandje op vakantie. Thank voor de reminder!

 15. Wat handig dat je hierover schrijft. Een informatieve blog. Ik moet zelf ook binnenkort op reis en een ongeluk zit in een klein hoekje. Bovendien zijn er heel wat mensen ziek.je weet maar nooit. Ik had wel een keer echt een vervelende situatie meegemaakt ik kon niet terug ik was vergeten een reisverzekering af te sluiten.

 16. Wij sluiten eigenlijk ook altijd wel een reisverzekering af als we naar het buitenland gaan. De laatste jaren is dat niet het geval. Maar handig en fijn artikel.

 17. Wij hebben een doorlopende verzekering. Meer omdat we regelmatig weg gaan ( gingen) en je er niet steeds aan hoeft te denken .

  Fijne vakantie alvast

 18. Dergelijke dichtbij reizen verzeker ik doorgaans niet. Vroeger had ik een doorlopende reisverzekering. Daar heb ik een keer gebruik van moeten maken. Mijn vakantie was verpest. Wel fijn dat ik geld terug kreeg.

  Wie weet moet ik later nog wel eens een keer een reisverzekering afsluiten, als ik heel ver weg op vakantie ga.

 19. Ik heb altijd een reisverzekering, ik heb een keer meegemaakt dat ik niet naar China kon en dat is echt niet fijn als je zelf je hele vakantie al hebt betaald. Maar oververzekeren is ook niet handig. Dus zeker goed dat je iedereen even wakker schudt over dit onderwerp!

 20. Wij hebben geen reisverzekering. Wel ziektekosten buitenland. Maar we gaan nooit ver. Mocht ik een verre reis gaan maken, zou ik er zeker nog eens naar kijken.

 21. Je artikel komt juist op tijd voor diegenen die op vakantie gaan... Wij nemen wel reisverzekering.. For sure.. ????

 22. Ik heb een doorlopende reisverzekering. Dit, omdat ik nog niet ingeschreven sta in Curacao en daardoor ook niet verzekerd ben.Komt er wel aan, maar om speciaal een vliegticket van 700 euro te boeken om mij uit te laten schrijven vind ik iets te ver gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.