Refurbished iPhone: niet verstandig?

Screen Shot 2018 03 06 at 08.10.17Afgelopen september kocht ik bij Mobico een refurbished iPhone6.

Ik deed dat noodgedwongen omdat de iPhone5c die ik via marktplaats kocht na 1 jaar gebruik te weinig geheugen had. Voor mijn doen gaf ik veel geld uit aan de refurbished iPhone6! Ik betaalde er maar liefst 319,65 voor. Dat is heel veel voor mij. Even ter vergelijking: de iPhone 5c kocht ik voor 150,-. En even onder ons, meer heb ik eigenlijk ook niet over voor een smartphone.

Maar na het horen van duizelingwekkende bedragen als 800,- en zelfs 1000,- voor een iPhone, leek die 319,- best een redelijk goede deal. En sluipenderwijs was mijn smartphone toch wel een erg handig onderdeel van mijn leven geworden...

Refurbished iPhone niet verstandig volgens Consumentenbond

Maar afgelopen week werd de klassieke muziek waarnaar ik altijd luister tijdens het bloggen onderbroken door het nieuws van 10 uur. Twee woorden sprongen er uit: 'refurbished' en 'slechte deal'. Ik spitste mijn oren, want ik vind het hele principe van refurbished kopen, waarbij iets wordt opgeknapt zodat het weer gebruikt kan worden, supergoed. Het is beter voor het milieu en het scheelt geld.

Het nieuwsbericht dat ik hoorde was naar aanleiding van een onderzoek  van de Consumentenbond. De Consumentenbond testte 18 refurbished iPhones. (Wat ik overigens niet zoveel vind.)

Slechts 6 van de 18 refurbished iphones die de Consumentenbond testte verdiende het etiket 'goede deal'.

En ook niet zo best is dat geen enkel van de winkels waar de Consumentenbond shopte de accu had vervangen van de iPhones.

Alsof de duvel er mee speelt

Het is werkelijk alsof de duvel er mee speelt! Want sinds twee weken loopt mijn iPhone6 sneller leeg dan een lekgeprikte ballon. Hoe goed ik hem ook oplaad, binnen een paar uur kleurt het batterijtje oranje en krijg ik alarmerende berichten over 'batterij leeg'.

Er is hoop!

Het goede nieuws is dat Mobico, het bedrijf waar ik mijn iPhone6 kocht, volgens de productomschrijving wel degelijk de accu vervangt. Mobico zat niet bij de bedrijven waar de Consumentenbond een iPhone kocht. Bovendien geeft Mobico twee jaar garantie. Die garantie was 1 van mijn redenen om de iPhone daar te kopen.

Dus in het ergste geval kan ik mijn reburbished iPhone nog naar hen opsturen. Hoewel ik dat niet ideaal vind. Iedereen die een smartphone heeft en vaak gebruikt zal dat ongetwijfeld begrijpen. Het is niet handig om zonder je smartphone te zitten.

Ik mailde Mobico op maandagochtend en kreeg rond het middaguur een uitgebreid mailtje met hun medeleven en 3 stappen die ik kan doen om het probleem op te lossen. Stap 1 heb ik gedaan, maar heeft helaas niet geholpen. Stap 2 mocht ook niet baten. Nu zit ik tegen stap 3 aan te hikken: het ding terugzetten naar de fabrieksinstellingen...

Refurbished iPhone samengevat

Afgelopen week kwam de Consumentenbond met de resultaten van hun onderzoek naar refurbished iPhones. Hun conclusie is dat het prijsverschil tussen een nieuwe en een refurbished iPhone met gemiddeld 72,- prijsverschil klein is. Bovendien was maar eenderde van de geteste iPhones echt van goede kwaliteit.

De Consumentenbond is dus niet echt enthousiast over het kopen van een refurbished iPhone.

Zelf was ik erg tevreden over mijn refurbished iPhone6, maar nu loopt de batterij toch wel heel snel leeg. Gelukkig heb ik er twee jaar garantie op, en is de klantenservice tot dusver goed. Ik hoop daarom dat het geen miskoop zal zijn.

Leestip: Is refurbished goed? en Oude iPhone verkopen.

Hoe zijn jouw ervaringen met refurbished producten?

Similar Posts

23 Comments

 1. De enige keer dat ik een refurbised iPhone heb gehad, is na een ongeluk waarbij mij scherm in 1000 stukjes lag. Via de verzekering kon ik hem, na wat gesteggel, laten maken bij Apple. Er was teveel schade, waardoor ze hem niet direct voor me konden maken. Ik kreeg een refurbised aangeboden en die heb ik aan genomen. Ik kreeg hem eerst netjes te zien natuurlijk en na het ongeluk moest er veel gebeuren voor mijn eigen iPhone er weer zo netjes uit zou zien. Deze telefoon is nog ruim een jaar goed meegegaan en daarna doorverkocht via marktplaats. Via Pietje.com, zogezegd, zou ik niet snel een refurbised iPhone of laptop of wat dan ook kopen. Hier maken ze regelmatig geen gebruik van originele onderdelen en dan weet ik het al, dan is hij kapot en als je dan klacht, vang je vaak bot.

 2. Ik ben sowieso niet echt te spreken over mijn ervaringen met Apple producten. Tegen wil en dank ben ik toch een microsoft fangirl (ja, ze doen soms domme dingen, maar over het algemeen kan ik heel goed werken met hun programmatuur. En heb ik de vrijheid om de hardware zelf uit te zoeken, in tegenstelling tot appel-producten).
  Ik heb dan ook gewoon een (goedkope!) android phone. Werkt prima. Doet wat ik wil.

 3. Ik hoop dat ze je kunnen helpen met je iphone! Ik zelf zou nooit een "tweedehands" telefoon kopen. Ook omdat er een budget model van Iphone is de "Iphone SE" die is nog voordeliger dan jou refurbished!! En dan heb je wel een nieuwe!! Misschien een goed idee voor de volgende keer!? Alvast fijn weekend!!

 4. Ik zit wel eens te denken aan een refurbished macbook, maar ben er nog niet over uit. Qua smartphones ga ik voor een Huawei. De kwaliteit van de camera is iets minder, maar verder prima toestellen voor een fractie van de prijs van een samsung of iphone.

 5. Ik heb wisselende verhalen gehoord over refurbished producten. Denk dat je gewoon een beetje geluk moet hebben. Maar wel jammer als je dan net pech hebt ...

 6. Een iPhone6 is voor smartphone-begrippen redelijk prehistorisch. Door mee te gaan met de recente updates loopt ie nu sneller leeg. Dat ligt niet aan het specifieke toestel, maar aan de zwaardere software. Is ook in het nieuws geweest. Mijn 6S is ook trager sinds de laatste updates. Bijna alle smartphone fabrikanten maken oude toestellen traag. Zo ga je eerder over op een nieuwe. Ook dat was pas nog in het nieuws.

 7. Ik heb nog nooit een Iphone gehad, ik koop altijd een huawei... en ik blijf hangen bij hetzelfde model waardoor die nu al veel goedkoper is dan de eerste keer ik die kocht

  Ik ben er namelijk zo tevreden over, met de vorige deed ik 4 jaar, pas onlongs kocht ik dezelfde opnieuw en dan vooral omdat een nieuw scherm erop plaatsen me even veel zou kosten dan een nieuwe.

  tsja....

 8. Nee, nog nooit gedaan. Ik overweeg het wel, juist omdat het hergebruik mij aanspreekt.
  Alhoewel ik ook erg verleid ben door de fairphone. Eerlijke productie, vervangbare onderdelen die je zelf kan bestellen, opgebouwd dus uit modules die je ook kan upgraden als je betere onderdelen nodig hebt. Dat klinkt voor mij ideaal. Alleen de startprijs....

 9. Mijn batterij loopt ook opeens heel snel leeg. Het komt door de update die ik heb gedaan. Het is bekend dat Apple daar mee heeft gesjoemeld. Om het goed te maken kun je daarom nu je accu bij de Apple store laten vervangen voor 29 euro ipv 79 euro. Wellicht helpt dat bij jou ook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.