Refurbished iPhone: niet verstandig?

Screen Shot 2018 03 06 at 08.10.17Afgelopen september kocht ik bij Mobico een refurbished iPhone6.

Ik deed dat noodgedwongen omdat de iPhone5c die ik via marktplaats kocht na 1 jaar gebruik te weinig geheugen had. Voor mijn doen gaf ik veel geld uit aan de refurbished iPhone6! Ik betaalde er maar liefst 319,65 voor. Dat is heel veel voor mij. Even ter vergelijking: de iPhone 5c kocht ik voor 150,-. En even onder ons, meer heb ik eigenlijk ook niet over voor een smartphone.

Maar na het horen van duizelingwekkende bedragen als 800,- en zelfs 1000,- voor een iPhone, leek die 319,- best een redelijk goede deal. En sluipenderwijs was mijn smartphone toch wel een erg handig onderdeel van mijn leven geworden…

Refurbished iPhone niet verstandig volgens Consumentenbond

Maar afgelopen week werd de klassieke muziek waarnaar ik altijd luister tijdens het bloggen onderbroken door het nieuws van 10 uur. Twee woorden sprongen er uit: ‘refurbished’ en ‘slechte deal’. Ik spitste mijn oren, want ik vind het hele principe van refurbished kopen, waarbij iets wordt opgeknapt zodat het weer gebruikt kan worden, supergoed. Het is beter voor het milieu en het scheelt geld.

Het nieuwsbericht dat ik hoorde was naar aanleiding van een onderzoek  van de Consumentenbond. De Consumentenbond testte 18 refurbished iPhones. (Wat ik overigens niet zoveel vind.)

Slechts 6 van de 18 refurbished iphones die de Consumentenbond testte verdiende het etiket ‘goede deal’.

En ook niet zo best is dat geen enkel van de winkels waar de Consumentenbond shopte de accu had vervangen van de iPhones.

Alsof de duvel er mee speelt

Het is werkelijk alsof de duvel er mee speelt! Want sinds twee weken loopt mijn iPhone6 sneller leeg dan een lekgeprikte ballon. Hoe goed ik hem ook oplaad, binnen een paar uur kleurt het batterijtje oranje en krijg ik alarmerende berichten over ‘batterij leeg’.

Er is hoop!

Het goede nieuws is dat Mobico, het bedrijf waar ik mijn iPhone6 kocht, volgens de productomschrijving wel degelijk de accu vervangt. Mobico zat niet bij de bedrijven waar de Consumentenbond een iPhone kocht. Bovendien geeft Mobico twee jaar garantie. Die garantie was 1 van mijn redenen om de iPhone daar te kopen.

Dus in het ergste geval kan ik mijn reburbished iPhone nog naar hen opsturen. Hoewel ik dat niet ideaal vind. Iedereen die een smartphone heeft en vaak gebruikt zal dat ongetwijfeld begrijpen. Het is niet handig om zonder je smartphone te zitten.

Ik mailde Mobico op maandagochtend en kreeg rond het middaguur een uitgebreid mailtje met hun medeleven en 3 stappen die ik kan doen om het probleem op te lossen. Stap 1 heb ik gedaan, maar heeft helaas niet geholpen. Stap 2 mocht ook niet baten. Nu zit ik tegen stap 3 aan te hikken: het ding terugzetten naar de fabrieksinstellingen…

Refurbished iPhone samengevat

Afgelopen week kwam de Consumentenbond met de resultaten van hun onderzoek naar refurbished iPhones. Hun conclusie is dat het prijsverschil tussen een nieuwe en een refurbished iPhone met gemiddeld 72,- prijsverschil klein is. Bovendien was maar eenderde van de geteste iPhones echt van goede kwaliteit.

De Consumentenbond is dus niet echt enthousiast over het kopen van een refurbished iPhone.

Zelf was ik erg tevreden over mijn refurbished iPhone6, maar nu loopt de batterij toch wel heel snel leeg. Gelukkig heb ik er twee jaar garantie op, en is de klantenservice tot dusver goed. Ik hoop daarom dat het geen miskoop zal zijn.

Leestip: Is refurbished goed? en Oude iPhone verkopen.

Hoe zijn jouw ervaringen met refurbished producten?

23 Comments

  1. Barbara
  2. Fleur
  3. webshop

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh