Prikposten

prikposten

Ken je prikposten?

Ik heb ze net ontdekt, en vind het enorm handig!

Bloedprikken bij een prikpost

Ik sta altijd in de ‘verkeerde rij’. Dus toen ze ‘aanleg voor een te hoog cholesterol‘ uitdeelden stond ik natuurlijk net in díe rij met de neus voor aan.

Mijn cholesterol schommelt rond de 7, en daarom moet ik ongeveer één keer in de drie jaar mijn te hoge cholesterol laten nakijken. Ik rook en drink niet, eet gezond, sport bijna dagelijks en ik ben niet te zwaar, en toch heb ik een te hoog cholesterol gehalte. Om met Calimero te spreken: ‘Het is niet eerlijk!’

Bloedprikken in het ziekenhuis

Bloedprikken liet ik altijd in het ziekenhuis doen, maar sinds onze verhuizing naar het platteland vind ik dat best veel gedoe. Bij het ziekenhuis in Doetinchem is het ondertussen betaald parkeren, en moet je een parkeerkaart trekken.

Bovendien is er in de regel alleen maar op gróte loopafstand een plekje vrij om te parkeren, dus het is allemaal erg omslachtig. En omdat we van verzekeraar zijn gewisseld, wist ik dat ik óók nog eens in de rij moest voor een nieuw ponskaartje. Ik had dan ook helemaaaaal geen zin.

Prikposten: servicepunten voor bloedafname in de regio

Daarom was ik erg blij om op de website van het ziekenhuis te lezen dat ze diverse Prikposten in de regio hebben! Zelfs eentje in het piepkleine dorpje Halle 4 km verderop. Helaas was die niet open op een fijne tijd, en dus ging ik bloedprikken in Varsseveld, 6 km verderop. Niet alleen dichtbij, maar ook nog gratis en vlakbij parkeren, én ik had geen ponskaartje nodig!

Er zijn nog veel wachtenden voor u

Het enige nadeel van de prikpost bleek de enorme rij wachtenden te zijn. Hoewel de prikpost om 8 uur open ging, en ik er klokslag 8 uur binnenliep, waren er toch al een stuk of 15 mensen voor mij. In het ziekenhuis prikken ze vaak met vier man sterk, en hier was er maar één persoon om al die mensen te helpen. Maar zelfs met het wachten vond ik dit een geweldig alternatief voor het ziekenhuis.

Ik ben wel een beetje verrast moet ik zeggen. Alles moet steeds maar grootschaliger, en dan wordt zoiets als een prikpost ineens ook weer op kleine schaal aangeboden. Maar blij verrast dus.

Zijn er bij jullie in de regio ook van die handige prikposten, of moet je voor bloedafname echt naar het ziekenhuis?

Similar Posts

16 Comments

 1. Afhankelijk waarvoor doen huisartsen dat hier ook, of moeten we meteen naar het labo waar ze dat dan doen.

 2. Jazeker,hier tegenover onder de apotheek,van 8 tot 12.
  Heb hetzelfde “familie”euvel ,ook te hoog cholesterol,maar moet 1 x per jaar prikken,een uitkomst zo dichtbij.

  In het verleden waren er lange wachttijden maar nu zijn er 2 priksters,dus dat is helemaal mooi.

  1. Fijn zeg! Dat maakt het veel makkelijker om even bloed te laten prikken. Hoe hoog is jouw cholesterol als ik vragen mag? En moet je er iets voor slikken?

  1. Balen! En ook wel raar eigenlijk, want prikken is toch prikken? Het is niet dat ze ander bloed prikken in het ziekenhuis dan op een prikpost. Maar misschien gaat het vanuit die prikpost dan niet naar een algemeen laboratorium?

 3. Hier moet je naar het ziekenhuis en we wonende in een kleine stad en hebben de keuze uit twee ziekenhuizen. Bij de ene kun je meer laten prikken dan de andere.

  Ik heb twee ziektes die erfelijk zijn en niet in de familie voorkomen. Dan denk je toch even of je wellicht een andere vader hebt of zo ;-)
  Dat is niet het geval en ik zie mijn vader duidelijk terug in mijn jongste zoon en bovendien heb ik de bouw van mijn vaders kant van de familie. Raar is het wel of ze weten gewoon niet dat ze het hebben. Mijn jongste zoon kan ook niet tegen gluten. De zware vorm van astma kan ik opgelopen hebben doordat er vroeger altijd gerookt werd in de nabijheid van kinderen. Hoewel we ook een huisarts hadden die altijd maar riep dat ik pseudokroep had en zelfs overdag aanvallen had en hij met zuurstof en medicatie moest komen.
  Soms word ik daar wel boos om. Mijn gezondheid had niet zo slecht hoeven zijn als artsen wat verder hadden gekeken en niet hadde geaccepteerd dat sommige kinderen nu eenmaal ‘zonder reden’ zeer vaak ziek, vermoeid, eindeloos verkouden , bloedarmoede hebben, haaruitval hebben, zeer vaak spugen etc.

  Genoeg gemopperd, maar ben ook best boos op al die fraude in de zorg. En vanuit de zorg maar roepen dat mensen teveel zorg willen en ondertussen fraude plegen met de nota’s.
  VeggieMo

 4. Bij ons kan je 4 x per week bij de gezondheidscentra prikken. Dat is maar 1 of 2 uurtjes per dag open en daar staan ze ook al vroeg op de stoep. Maar sinds een enkel jaartje hebben we hier een poli en jawel, daar kan je van 8.30 tot 16.00 of 16.30 uur prikken. Moet je wel rekening houden dat de dames tussen de middag gesloten zijn om hun boterhammetje op te eten. Bij mijn moeder komen ze 1 x per 2 weken thuis prikken op trombose. Mocht zij weer een uitgebreidere ‘APK’ nodig hebben, doen ze dat er gelijk bij. Maar dan moet zij dit wel van te voren doorgeven anders zijn er niet genoeg buisjes…
  Wij ervaren dit allemaal als luxe.

 5. Ook ik prik regelmatig voor een hoog cholesterol. Op Curacao heeft bijna elke wijk een prikcentrum, en het gaat vrij snel. Het prikcentrum in de stad, waar het betaald parkeren is, heeft voor dit gebouw een eigen terrein, wat vrij van betalen is. Zowiezo is de gezondheidszorg hier erg goed, ik schrik weleens als ik hoor van wachtlijsten van maanden in NL. Wat wel bij sommige artsen lang duurt is het wachten in de wachtkamer. Je kunt daar lang er breed over doorzeuren, zoals verschillende nieuwe NL’ers, maar je kunt ook heerlijk een boek meenemen, wat te drinken en gewoon genieten van het feit dat je niets hoeft. :)

 6. @ Vlijtig Liesje,mijn cholesterol zit op 7,10 jaar geleden was het hoger ,kreeg toen 1 tablet per dag,geen statine,die verdraag ik niet.
  Verder hetzelfde leefpatroon ,dieet,veel beweging(fietsen en een gote tuin) en slank….en ik heb weinig stress ;)

  1. Fijn dat die tablet goed werkt. Heeft die ook geen bijwerkingen? Ik heb gehoord dat die cholesterolpillen vrij vervelend zijn om te slikken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.