Positief getest op ziekte van Lyme

ziekte van lyme

Nou ja zeg.

Blijk ik toch inderdaad antistoffen tegen de ziekte van Lyme in mijn bloed te hebben!

En dat allemaal omdat ik een paar maanden geleden eventjes een teek op mijn rug had, waarvoor ik nota bene een antibioticumkuur van twee tabletten heb gehad.

Wat waren mijn kansen om positief te testen op de ziekte van Lyme?

Ik had het niet verwacht, want de kans dat je de ziekte van Lyme oploopt in Nederland is niet zo groot.

De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet wordt geschat op 1-3%.

En aangezien ik zelden tot nooit in de prijzen val, schatte ik ook hierbij mijn kansen niet hoog in.

Even wat feitjes van het RIVM:

 • Elk jaar wordt ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten.
 • Hiervan krijgt 2% een kenmerkende huidverkleuring en 0,2% een ernstigere vorm van de ziekte van Lyme.
 • Gemiddeld is maar één op de vijf teken besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.
 • Besmetting leidt niet altijd tot de ziekte van Lyme
 • Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet, zo’n 25.000 mensen per jaar.

‘Ik wil geen hypochonder zijn, ik wil geen hypochonder zijn etc.’

Tel daarbij op dat ik mezelf soms wat overbezorgd, ja misschien zelfs wat neurotisch vindt, en ik besloot om dat hele Lyme gebeuren verder geen aandacht te schenken. Ik overwoog zelfs om het bloedonderzoek waarvoor de huisarts me een verwijsbrief had gegeven maar te laten zitten. Ik voelde me immers prima. Bovendien was de kans dat ik de bacterie van de ziekte van Lyme had opgelopen immers klein?

Gelukkig greep mijn man in.

‘Je moet je bloed wel laten onderzoeken, want de ziekte van Lyme wil je echt niet hebben! En als je klachten krijgt ben je te LAAT!!!,’ sprak hij op onheilspellende toon.

Aangezien ik toch naar het ziekenhuis moest vanwege mijn jongste zoon die erg klein is voor zijn leeftijd, maar dat is weer een andere post, besloot ik dat dan maar te combineren met bloedprikken.

Wilt u even de huisarts bellen?

Vervolgens vergat ik het weer. Maar na twee weken herinnerde ik me ineens dat ik nog moest bellen voor de uitslag. Omdat ik een hekel heb aan bellen stuurde ik een mailtje naar de huisartsenpraktijk. ‘Want,’ zo redeneerde ik, ‘ze kunnen me ook wel máilen dat er niets aan de hand is.’

Maar toen kreeg ik ineens een telefoontje van de assistente met het verzoek of ik de huisarts even wilde bellen. Aangezien dit alleen kan op schrikkeldagen beloofde ik vaag dat ergens die week te doen. Maar een uur laten belde de huisarts mij zelf warempel op!

En toen vertelde hij dus dat er ‘flink wat antistoffen tegen de ziekte van Lyme’ in mijn bloed zijn aangetroffen.

Nu ben ik bezig met een antibioticumkuur van Doxycyoline Aurobindo Disper, die bestaat uit 20 tabletten. Die moet ik twee maal daags innemen.

Mijn conclusie

Je moet een tekenbeet serieus nemen. Ook als je geen klachten hebt. Ik ben mijn huisarts erg erkentelijk dat hij dat bloedonderzoek wilde laten uitvoeren. Met een beetje geluk zorgt deze kuur er voor dat de bacterie succesvol wordt bestreden.

En dit was dus het verkeerde moment om te proberen geen hypochonder te zijn….

Heeft iemand hier ervaring met teken, de ziekte van Lyme en de antibiotica behandeling? A.u.b. geen enge verhalen ; )

56 Comments

 1. Anke
 2. Henny
 3. Lily
 4. Hanneke Koper
 5. Wieneke
 6. VeggieMo
 7. Annita
 8. izerina
 9. Greet
 10. Sylvia
 11. Els Bosch
 12. Eva
 13. eva
 14. Marrian
 15. Liesbeth

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh