Poppenhuis voor volwassenen: 6 x waarom dit zo leuk is!

poppenhuis voor volwassenen

Een poppenhuis voor volwassenen.

Wist jij dat dit bestond?

Als kind had ik een poppenhuis. Het had een rood dak, een dichte achterkant en aan de voorkant was het open. Het was een vrij brede en moderne woning als ik me goed herinner. Niet bepaald pittoresk of zo.

Toen ik kinderen kreeg kocht ik voor hen ook een poppenhuis. Maar ik kan me niet eens meer herinneren hoe dát er uit zag… Ergens in de loop van de tijd, toen de kinderen opgroeiden, is dat poppenhuis denk ik bij de kringloop beland, want ik heb het niet meer.

Een poppenhuis heb ik eigenlijk altijd geassocieerd met iets voor kinderen. Een poppenhuis voor volwassenen is nieuw voor me. Maar ik vind het een erg leuk idee!

Poppenhuis voor volwassenen

Er blijkt dus een hele wereld te zijn van volwassenen die van poppenhuizen houden!

Op de website Hobby & Modelbouw schrijven ze zelfs dat 90% van de poppenhuizen worden gemaakt en ingericht door volwassenen!

Waarom zouden volwassenen geïnteresseerd zijn in een poppenhuis volwassenen?

Laten we eens wat redenen om een rijtje zetten!

6 x waarom een poppenhuis voor volwassenen zo leuk is

 1. Poppenhuizen bieden de mogelijkheid om je eigen wereld te creëren. Woon je in een duffe rijtjeswoning? Als je een poppenhuis hebt, kun je dat in ieder geval makkelijk veranderen in het huis van je dromen.
 2. Vind je het leuk om je interieur regelmatig te veranderen, maar krijg je dan problemen met je partner? Dan kun je je veranderdrang kwijt in je poppenhuis voor volwassenen zonder dat je partner of kinderen er ‘last’ van hebben.
 3. Zit je krap, maar heb je zin in een ander interieur? Ook dan biedt een poppenhuis voor volwassenen mogelijkheden! Want een miniatuur Chesterfield bank is natuurlijk een stuk goedkoper dan een grote versie : )
 4. Poppenhuizen kunnen een enorme creatieve uitlaatklep zijn. Als je handig bent, maak je je eigen meubeltjes, naai je gordijntjes en pimp je de mini woonkamer met een nieuw behangetje.
 5. Je huis raakt niet zo vol: je kunt snuisterijen in je poppenhuis voor volwassenen ten toon stellen.
 6. Het is gezellig om ervaringen uit te wisselen met anderen die ook een poppenhuis voor volwassenen hebben.

Poppenhuizen vertellen een verhaal

Poppenhuizen bestaan al heel lang. En het leuke is dat ze echt een verhaal vertellen over de tijd en het land waarin ze gemaakt werden. Nederlandse poppenhuizen hadden vroeger bijvoorbeeld deurtjes zodat het zonlicht de meubeltjes niet kon verkleuren. Amerikaanse poppenhuizen waren aan de achterkant vaak open, en Engelse poppenhuizen kenmerkten zich door een prachtige voordeur.

Poppenhuizen spreken tot de verbeelding

Poppenhuizen komen regelmatig voor in enge films. Mensen worden bijvoorbeeld opgesloten in een poppenhuis en kunnen er nóóit meer uit… Poppenhuizen zijn ook dankbare onderwerpen voor kinderboeken. Zoals Nacht in het poppenhuis.

poppenhuis
Voor 7,50 te koop bij bol.com

Poppenhuizen in allerlei soorten en maten

Je hebt poppenhuizen in allerlei vormen en materialen. Zo leende ik ooit in de spelotheek een handig poppenhuis dat je kon openklappen. Ik nam het mee als een soort koffertje, en eenmaal thuis klapte ik het open. Het was van hard plastic en knalroze. Echt mooi was het niet. Maar het authentieke houten poppenhuis dat de spelotheek ook had, vonden mijn kinderen saai.

Er zijn ook diverse boeken en bouwplannen die je vertellen hoe je zelf een poppenhuis kunt bouwen. Evenals boeken met informatie over meubels maken en kleertjes voor de bewoners van een poppenhuis.

poppenhuis aankleden
Maar liefst 64,95 kost dit boek!

N.B. Er is zelfs een heus tijdschrift voor volwassenen die houden van poppenhuizen: Dolls House Nederland.

Leestips

poppenhuis voor volwassenen

Had jij vroeger een poppenhuis? En je kinderen?

Deze post verscheen voor het eerst in 2015.

Similar Posts

64 Comments

 1. Mijn moeder maakte een poppenhuis van Blue Bandmargarine dozen en plakplastic. En ik was er zo gelukkig mee!
  Mijn jongste zoon heeft een soort meeneem-huisje van Playmobil gehad en daar speelde hij ook graag mee.

  1. Wat leuk dat je moeder helemaal een poppenhuis voor je knutselde zeg! Creatief ook, om dat met boterdoosjes te doen. Ik vind het heel bijzonder.

   Dat Playmobilhuisje ken ik geloof wel. Volgens mij heb ik dat ook wel eens bij de spelotheek gezien. Die zijn erg handig, omdat je ze gemakkelijk kunt meenemen.

 2. Poppenhuizen schaal 1:12, ja die ken ik, mijn vorige stiefvader is er eentje gaan bouwen toen ik zwanger was, we zochten eigenlijk een bouwmodel voor kinderen maar dat was in 1992 nergens te vinden om dan bij deze poppenhuizen uit te komen en ja hij heeft elk meubeltje samen met mijn moeder gemaakt, hij deed de meubels, mijn moeder de aankleding, alleen de poppen erin zijn gekocht en het fornuis in de keuken op ene poppenbeurs, dus ik ben hier mee bekend, sterker nog, het poppenhuis staat nu al te verstoffen op een zolder, geen ruimte meer voor, maar er zit zelfs elektriciteit in en elke lamp in dat huis doet het echt.

  Voor mij, is dit al heel oud nieuws. En vroeger? ja, had ik een standaard speel poppenhuis, maar er is een periode geweest dat deze er echt niet waren voor kinderen, ja van Barbie of Duplo, die heeft mijn dochter dan ook gehad.

  X

  1. Dat poppenhuis dat je stiefvader maakte met je moeder klinkt echt geweldig! Wat lief dat hij er al die tijd en moeite in stak, en dat zelfs de electriciteit het nog doet. Het klinkt als een poppenhuis dat een museum waardig is.

  2. hahaha, nee hoor, wel leuk, het was zijn laatste project toen hij al longkanker had, hij wilde nog iets nalaten… hij heeft er tot het einde van zijn sterfbed nog aan gewerkt.

   X

  3. Wat bijzonder dat hij er tot het einde van zijn sterfbed nog aan heeft gewerkt. Ik ben er nu wel heel nieuwsgierig naar. Komt er misschien nog een foto van op je blog?

 3. Mijn zusters en ik hadden een basic houten poppenkast, door mijn vader gemaakt en open aan de achterkant. Volgens mij hebben wij ook meubels voor gemaakt mbv lege lucifer doosjes :-) dus zo chic als hier boven was het niet. Voor mijn zoon kocht ik er een met o.a. werkende verlichting en deurbel-vond ik leuk :-)

  1. Lege luciferdoosjes zijn inderdaad best handig om meubeltjes mee te maken!

   Grappig dat er zelfs poppenhuizen zijn met een heuse deurbel zeg. Speelde je zoon veel met het poppenhuis?

 4. ja ik vind ze wel grappig om te zien echte eye-candy, maar zo’n poppenhuis zou niks voor mijzelf zijn hoor :-)
  De kids nu hebben een barbiehuiskamer en daar word veel meegespeeld

 5. Helaas, ik heb er nooit eentje gehad en als kind vond ik ze helemaal geweldig. Mijn zoons hebben ook nooit een poppenkast gehad. Zoons waren vooral van de duplo en lego.
  Ik kan er in een museum enorm van genieten, maar hoef er zelf niet een. Het lijkt me een enorme klus om het een beetje stofvrij te houden. Niet dat ik zo’n poetser ben, maar mijn longen gaan moeilijk doen.

 6. Nee, eigenlijk nooit gehad. Niet gemist ook. Dochter heeft ook geen poppenhuis. Ik vind het wel leuk om te zien, vooral als het een beetje “ouderwets” is ingericht..

 7. Van mooie poppenhuizen kan ik ook zo ontzettend genieten. Kan er uren naar kijken. In het Frans Hals Museum in Haarlem is een bijzonder mooi poppenhuis uit de 17de eeuw te zien.

 8. Onze kinderen wel. Zelf speelde ik met (de Barbie met) een lege doos en van wc rolletjes, schoenendoos en luciferdoosjes maakte ik krukjes, een bed en een toilettafel-met-laadjes. Voor het eten gebruikte ik beukenootjes en rijst. Het stimuleerde mijn creativiteit vele malen meer dan het gekochte poppenhuis dat mijn kinderen later hadden. Maar destijds vond ik het heerlijk om bij een vriendin te spelen die wel een echt poppenhuis had (met brandende lampjes, want een handige vader).
  Die oude poppenhuizen uit de 18e eeuw en zo, waren niet om mee te spelen maar als voorbeeld van een ordelijk huishouden voor rijke meisjes

 9. Wat grappig! Ziet er ook echt heel gaaf uit!
  Het enige ‘poppenhuis’ waar ik me nog mee bezig houd is The Sims. Wat ergens ook een beetje een poppenhuis is natuurlijk. O en het opruimen van die van mijn dochter natuurlijk haha!

 10. Ja zelf eentje gehad en daar heel veel mee gespeeld. Ik heb veel meubeltjes bewaard en zelfs nog wat bijgekocht om ooit nog eens een echt ouderwets poppenhuis te maken. Ik zal eens kijken welk boek ik daarvoor heb staan (lijkt op die uit jouw link maar was niet duur). Dochters hebben een verantwoordt houten poppenhuis gehad en daar niet heel veel mee gespeeld. Maar hebben heel veel met hun playmobil huis gespeeld, mag ook niet weg van hen. De jongens hadden kastelen en piratenburgten, volgens mij een variant op een poppenhuis, net als grote zeeschepen.

  1. Het boek dat ik heb is wel dezelfde als die uit jouw link, ik heb een eerste druk uit 1993 en ik denk niet dat ik meer dan 15 gulden betaald zal hebben (ws minder omdat het gewoon iets leuks is)

 11. Oh, hier heb ik een heel bijzonder verhaal over!

  Mijn vader, die nu dement is, was vroeger bizar handig. Kon alles maken. En hij maakte voor mijn kleuterschool van hout een prachtig Pieten Poppenhuis. Met zwarte Pieten, drie verdiepingen en allerlei vertrekken, een schoorsteen waar de pakjes doorheen konden en meubels. Mijn moeder maakte met de juf van knijpers bedjes en de pakjes en poppen.

  Ik wist dit natuurlijk niet meer want ik was 4, maar het poppenhuis is 30 jaar gebruikt door kleuters. En vorig jaar kreeg ik het opeens terug! Mijn oude kleuterjuf (nog steeds mijn moeder’s vriendin) gaat met pensioen en wilde het aan mij/aan Sophie geven! Dus nu wordt er hier hevig mee gespeeld en ik doe het nooit weg!

  1. Ik vind het gewoon ontroerend Anke! Dat klinkt werkelijk als een schitterend poppenhuis. En dat je zelfs pakjes door de schoorsteen kon doen!

   Fijn dat de oude kleuterjuf het weer aan jullie gaf.

  2. Mooi he :)

   Nu mijn vader steeds slechter wordt en binnenkort naar een verzorgingstehuis gaat wordt het nog waardevoller!

 12. Ik had vroeger van mijn vader een zelf gemaakt poppenhuis gekregen. Helemaal bekleed met tapijt en met gordijntjes, prachtig! Ik heb er spijt van dat ik die niet heb bewaard. Was leuk geweest voor mijn eigen dochtertje. Misschien dat ik het zelf ook wel wil proberen te maken voor mijn dochter, meestal zijn die zelfgemaakte leuker als die plastic dingen die je kan kopen. ( Althans vroeger wel )

  1. Ik kan me voorstellen dat je het nu jammer vind dat je het hebt weggedaan. Het klinkt wel heel bijzonder. Knap als je er net als je vader voor jou, nu eentje voor je dochter kunt maken!

 13. Ik heb nooit een poppenhuis gehad. We woonden heel erg klein. Ik moest mijn kleine kamer delen met mijn broer, dus was er echt geen plek.
  Maar ik maakte vroeger wel met schoendozen een poppenhuis. Daar kon ik naar hartenlust meubeltjes plaatsen (uit karton gemaakt).. gordijntjes.. enz.

  Nu zou ik niet meteen een poppenhuis als hobby nemen, maar ik moet wel toegeven, dat er pracht exemplaren bestaan.

  1. Jij was dus ook heel creatief Zij. Ik heb hier al van meerdere gelezen die zelf meubeltjes en dergelijke gingen knutselen. Poppenhuizen zijn duidelijk goed voor de fantasie en creativiteit : )

 14. Ik had er eentje, net zo een als jij denk ik :-) Maar die is dus weg. Gewoon bij het grofvuil. Zo stom. En een jaar geleden kocht ik er eentje bij de kringloop. Met meubeltjes en al. Nostalgie. Vroeger had ik er lampjes in. Een schattig staand lampje met een rood kapje en een gouden randje. Als ik die nog eens te pakken krijg …

  1. Bij het grofvuil nog wel! Maar misschien heeft een wandelaar hem gevonden en gered?

   Wat leuk dat je er eentje bij de kringloop hebt gevonden! Als ik een mooie tegenkom dan zou ik die wellicht ook wel mee naar huis nemen.

 15. Ik vond het heel leuk, nog leuker dan Barbie’s. Alles wat zo klein is vind ik leuk (zo vond ik ook de mini’s van AH errug gaaf haha).Mijn dochter heeft geen poppenhuis en dit vind ik best jammer.

 16. Mooie illustratie op dat boek! Ik had zelf geen echt poppenhuis maar ik improviseerde wel en maakte tijdelijke huisjes voor ze. Dochterlief had vroeger een prachtig Victoriaans poppenhuis (van Playmobil) dat ik op Marktplaats had gevonden.

 17. Ik heb er nooit één gehad. In een museum in Arnhem staat een hele mooie. Zo’n ouderwetse, bedoeld voor volwassenen, waar niet mee gespeeld werd. Hij was vooral bedoeld als pronkstuk natuurlijk. Al is het alleen al ‘spelen’ om zo’n mooi ding in te richten! Ik zou me er prima mee kunnen vermaken, in ieder geval.

 18. O ja! Ik kocht toen ik al twaalf was van mijn eigen verdiende geld een groot poppenhuis van Lundby – hartstikke duur en hartstikke leuk! Daarvoor had ik denk ik wel een eenvoudiger poppenhuis… Het poppenhuis heb ik pas een paar jaar geleden verkocht via marktplaats. Een beetje met pijn in mijn hart – maar voor wie zou ik het bewaren, en ik had er geen ruimte meer voor…. Wat ook erg leuk is: Het Muizenhuis van Karina Schaapman – de boeken zijn geweldige kijkboeken, en het huis staat denk ik nog steeds in de bibliotheek in Amsterdam…

  1. Ik geloof dat ik over Het Muizenhuis wel eens gehoord heb. Ik ga het nog eens opzoeken!

   Lundby kende ik nog niet. Wat bijzonder dat je het zelf bij elkaar had gespaard Hanneke!

 19. Ik hou wel van antiek en mooie ouderwetse poppenhuizen zijn echt wel leuk om te zien. En inderdaad, vooral leuk omdat ze laten zien wat de stijl van die tijd was. De meubels en inrichting van een poppenhuisje vertellen je wanneer het gemaakt is en hoe het toen was. Ook voor volwassenen dus erg interessant.

 20. Ik ken een vrouw van in de zeventig die dit heeft. Superleuk om te zien en ze is er maar druk mee.

  love As Always
  Dimario

 21. In het Rijksmuseum hebben ze ook een prachtige zaal met poppenhuizen. Ik kan er uren naar kijken;).
  Mijn poppenhuis is vroeger veel gebruikt. Ik heb het nog steeds in huis staan, maar dan uit nostalgie. Mijn ouders hebben het destijds samen gemaakt en ik vind het heerlijk om het nog te hebben. Ik zie alleen de buitenkant nu, maar gewoon het idee dat zij dit samen maakten, zorgt ervoor dat ik mijn poppenhuis nooit weg zal doen.

 22. Ik had vroeger een poppenhuis met echte lampjes. Had mijn vader gemaakt van fietslampjes en een batterij (dat deden meer vaders, las ik hier). Mijn dochter had ook een poppenhuis. Dat had een oom van mij gemaakt. Ze heeft er veel mee gespeeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.