Overhemden kopen: 5 aandachtspunten

overhemden

Vroeger als mijn vader naar zijn werk ging, droeg hij een keurig, door mijn moeder gestreken overhemd met stropdas en een pak. Mijn man daarentegen gaat naar zijn werk in Amsterdam op Birkenstocks, en draagt overhemden van de Lidl of Kik.

Invloeden op werkkleding

De kleding die je naar je werk draagt wordt duidelijk beïnvloed door een aantal factoren:

 • Het soort werk dat je doet. Mijn vader werkte als registeraccountant, mijn man werkt bij een Japans vertaalbureau. En als je bijvoorbeeld als monteur werkt, draag je nog weer andere kleding. Zelf werk ik vanuit huis, en kan dus dragen wat ik maar wil : ) Lees ook mijn post Man in pak!
 • De bedrijfscultuur. Bij het ene bedrijf is de dresscode formeler dan bij het andere. Mijn man heeft mazzel dat hij met Birkenstocks naar zijn werk mag.
 • Je persoonlijke stijl. Een ex-klasgenoot van mijn oudste dochter kwam elke dag naar school in driedelig pak en een koffertje. Hij was toen 16! De één kleedt zich graag chique en formeel, een ander meer casual.

Overhemden

De overhemden van mijn man zijn in de regel geruit. Het zijn van die ‘houthakkers’ overhemden. Als ik ze meteen uit de wasmachine haal en ophang om te drogen hoef ik ze niet te strijken. Wat chiquere overhemden moet je soms wel strijken, ook al zijn er tegenwoordig ook zogenoemde strijkvrije overhemden.

5 Aandachtspunten als je een overhemd koopt

 1. De knoopjes aan het uiteinde van de mouwen horen kleiner te zijn dan de knoopjes waarmee je het overhemd dicht doet.
 2. Meet van te voren de omtrek van de hals. Zo heb je in ieder geval een indicatie van de boordmaat.
 3. De kraag moet goed passen. Een te wijde kraag staat slordig en onprofessioneel. Je partner kan dit testen door 2 vingers tussen half en kraag te duwen. Twee vingers moeten er tussen passen. Bij meer vingers is de kraag te wijd, bij minder dan 2 vingers is de kraag te strak.
 4. Mouwen horen te eindigen op de pols. Als je kiest voor goede kwaliteit overhemden dan hoef je niet bang te zijn voor krimpen. Ben je dat wel, kies dan voor mouwen die iets verder vallen dan de pols.
 5. Het overhemd moet natuurlijk verder ook netjes zitten. Wat je partner ook doet: de gesloten knoopjes horen netjes plat te blijven zitten.
 6. De juiste lengte van een overhemd: het overhemd moet ongeveer 2,5 centimeter boven het kruis hangen.

Conclusie

Kleren en zeker overhemden maken de man. In deze post las je 5 handige aandachtspunten bij het kopen van een net overhemd. Zo voorkom je miskopen.

Leestip

Draag jij een onderhemd?

Wat voor soort overhemden draagt jouw partner? En waar kopen jullie ze?

Deze post kwam tot stand in samenwerking met hemdvoorhem.nl

Similar Posts

78 Comments

 1. Ik bemoei mij nooit met de overhemden aankoop van mijn man. Ik let wel op het dessin en of het overhemd goed zit, maar verder.
  Hoewel ik het wel fijn zou vinden als hij koos voor overhemden die je niet hoeft te strijken.

 2. Ook in de tijd is het veranderd. Toen ik mijn man leerde kennen eind jaren ’90 moest hij een nette broek, overhemd en stropdas aan.
  Maar tegenwoordig (en al jaren bij elk bedrijf) kan hij in spijkerbroek en t-shirt/trui naar zijn werk.
  Hooguit bij een afspraak bij een zeer formele klant moet hij een keer een pak aan. Hij werkt al die jaren al als programmeur. Birkenstocks zouden denk ik wat minder welkom zijn ;)
  Krijgt je man niet ontzettend koude/natte voeten dan in deze tijd van het jaar?

  1. IK moet in ene denken aan een leraar oude talen op mijn middelbare school. Hij droeg altijd birkenstocks met twee verschillende neonkleurige sokken. Dat was eigenlijk best een leuk statement (en eentje die je dus niet gauw meer vergeet, hahaha)

 3. Mijn man draagt ook veel overhemden en dat is eigenlijk ook het enige wat ik strijk! Omdat dit het enige is wat ik moet strijken vind ik het niet zo erg. Ik vind d overhemden qua pasvorm nu mooier dan een paar jaar geleden, dat komt omdat ze nu vaak ook slimfit zijn en mooi passen.

 4. Haha, je man mag gewoon op Birkies naar z’n werk! Hoe fijn is dat! Ik MOEST hakken aan en MOEST m’n nagels gelakt hebben. Mannen MOESTEN in overhemd. Ook al vind ik het niet erg, als je moet dan is het snel minder leuk…

 5. Overhemden staan mijn man heel mooi, mooier dan T-shirts. Wij kopen zijn grote maat overhemden vaak online, en dan zoeken we een mooie aanbieding uit. Die overhemden blijven heel erg mooi in de was en zijn van een heel mooie kwaliteit.

  Wat leuk om eens iets te lezen over het werk van je man! Nu snap ik ook de voedingsbodem beter van jullie dochter’s interesse in Japan. Kawaai!

 6. Mijn hubby draagt ook heel erg vaak de ruitenoverhemden. Hij zit en op kantoor en is in de fabriek en reist overal heen. Dus echt in pak gaat hij niet, maar een overhemd moet soms wel dat beetje meer zijn. En de ruitjes?In allerlei kleuren..in het begin werd ik er echt crazy van hoor :-) Maar nu? Ach, hij is er dol op..

 7. Hoewel mijn man ‘n atelier aan huis heeft draagt hij altijd een overhemd. T-shirt eronder in de winter. Gelukkig strijkt hij zelf z’n overhemden!

 8. Ik heb (nog) geen partner, maar op zich wel goed dat je aandachtspunten aanhaalt! Hier op het werk is het gelukkig casual kledij, dus een hemd hoeft echt niet, alleen als we gaan presenteren bij de klant mag het iets netter!

 9. Ik koop mijn kleding zelf. Ook eventuele overhemden. De laatste heb ik bij de Primark gekocht. Ik heb niet veel met pakken en stropdassen zijn voor mij not done. Je kan er met casuelkleding ook verzorgd uitzien. En dan bedoel ik niet de ‘kapotte’ (spijker)broeken die tegenwoordig ‘in’ zijn. Mijn werk is in een (zeer) formele omgeving. Maar eigenlijk heb ik daar gewoon schijt aan. Voor de nieuwsgierige….ik werk bij de SP fractie in Den Haag, de Tweede Kamer dus. Hiernaast ben ik zelf ook gekozen volksvertegenwoordiger en draag nooit pakken. Als het zomers heel warm is ga ik gewoon in een korte broek en een shirt naar een Statenvergadering toe. Erg leuk die blikken (en soms opmerkingen) van de enge ‘politiek correcte’ dames en heren :D

  1. Haha, ja dat was zeker zo. Leuk was wel dat ik de de Statengriffier ergens tijdens een schorsing tegen mij zei : “ Erg leuk, het is niet gebruikelijk maar vind het erg leuk dat je zo gekleed gaat.”

 10. Ik moet direct aan mijn aan overhemden verslaafde vader (docent) denken. Spierwit met gesteven boord en manchetknopen. En altijd hetzelfde merk, gekocht in dezelfde winkel. Boordmaat enorm belangrijk, anders kwam de stropdas niet netjes uit. Sinds hij met pensioen is, zijn er soms overhemdloze of doet hij soms zelfs inkopen en komt hij thuis met een ruitje. Verfrissend… :)

 11. Nu ja, mijn vriend is overleden en ik heb nog steeds hemden van hem. In het begin deed ik ze aan als ik hem bij me wilde voelen. Hij gaf muziekles en het was niet nodig op het werk. De meer artistieke types doen altijd wat meer hun zin en hij was, net als ik een halve hippie.

  Toch vond ik hem prachtig in een hemd, dat hij dan wel combineerde met een T shirt eronder, losjes hangend en zeker niet in een kostuum: heel casual.

  Welke hij kocht, liet ik geheel aan hemzelf over en hoewel ik enorm van kleurtjes houd, vond ik hem prachtig in een wart overhemd, dat ik dan natuurlijk subtiel voor hem gekocht had en dat, wat ik heel leuk vond en hij ook, ook niet diende gestreken te worden als je het op een kapstok hing…

  Eigenlijk vind ik mannenhemden best mooi en thuis doe ik er geregeld ook aan… tsja, ik vind het gemakkelijk zitten

 12. Leuk! Mijn vriend koopt zijn overhemden bij de Suitsupply, niet goedkoop, maar hij heeft een moeilijke maat! Hij si erg lang en dan zijn overhemden vaak in de breedte ook veel te breed! Bij Suitsupply hebben ze gelukkig wel de perfecte maat.

 13. Ik strijk wat af. Manlief gaat in pak naar zijn werk. Hij heeft een leidinggevende functie en veel externe afspraken. Oudste zoon draagt overhemden op een spijkerbroek. Voor mijn man is het makkelijk om blouses te vinden die goed passen. Oudste zoon heeft er een heel gedoe mee. Hij is lang, heeft brede schouders, lange armen en verder heel slank. Dus of de mouwen te kort, of het zit te wijd.

 14. mijn man draagt alleen nog overhemden als hij zijn pak draagt. Voor zijn werk (politie) hebben ze tegenwoordig poloshirts. Wel fijn na 30 jaar overhemden strijken.
  Nu heb ik wel een wasmachine met overhemdenprogramma wat voorstrijkt ..super! Had ik dat maar eerder gehad
  gr Roos

 15. Bij de kringloop! Altijd wel iets leuks te vinden.
  Toen ik hem leerde kennen viel me op dat hij best mooie overhemden droeg, altijd zelf streek en nu nog.
  Hij heeft er best veel en af en toe wordt er opgeruimd. Bij mij in huis hangen er ook een paar, die ik dan strijk natuurlijk!

 16. mijn man draagt geen overhemden hahaha. Enige keer dat hij een overhemd heeft gedragen was op ons huwelijk en dat ook niet echt een overhemd maar een Balinees linnen hemd . Maar bedankt voor de tips.

 17. Ik krijg mijn vriend met geen mogelijkheid in een pak. Een overhemd draagt hij alleen in zeer uitzonderlijke gevallen. Hij heeft er geloof ik maar 2, voor zijn werk is het gelukkig ook niet nodig. En regelmatig nieuwe kopen is dus ook niet aan de orde.

 18. Wat een goede tip. Voordat ik je artikel las dacht ik dat je maar het mooiste overhemd moest pakken met een goede kwaliteit. Er komt dus meer bij kijken zie ik.

 19. Grappig artikel. Toen ik mijn man leerde kennen werkte hij op de optiebeurs. Via de bankenwereld is hij nog steeds in de zakelijke sector werkzaam. Ik ken hem niet anders dan in overhemd, stropdas en pak. Ik hou er echt van. Hij ziet er super handsome uit in deze zakelijke outfits. Hij koopt zijn overhemden altijd bij Gentiluomo. Italian fit, tight fit. Dat soort werk ;)

 20. Hemdvoorhem heeft hele mooie overhemden, heb er een paar in mijn kast hangen.. ik heb zelf best lange armen dus meestal stroop ik de mouwen op! Maar zeker handige tips

 21. Mijn man draagt overhemden voornl op een spijker broek, die gekocht worden in een goede herenmodezaak.
  Doordat hij overhemden draagt van geode kwaliteit is strijken is een fluitje van een cent.
  Dat scheelt mij ergernis tijdens het strijken, daarnaast zij kreuken weinig en zitten bijna altijd onberispelijk.
  Ook gaan de overhemden lang mee.

 22. Hee wat leuk deze tips! Ik hoop dat je mee wilt doen met de giveaway op mijn blog om precies zo’n goed overhemd te winnen (voor je man).

  Liefs, Sabine

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.