Open planken in de keuken?

open planken

Open planken in de keuken zijn planken die niet in een kast zitten.

Het zijn letterlijk ‘open planken’.

Bijvoorbeeld in een bakkersrek.

Open planken = extra schoonmaakwerk?

In theorie vind ik ze superleuk en heel gezellig. Maar bij open planken denk ik ook aan extra schoonmaakwerk. Want op die open planken, en de spullen die er op staan, daalt stof neer en bovendien vet. Net als op de bovenkant van keukenkastjes. Daar kan zich een vettige stoflaag vormen, die je niet zo maar eventjes wegveegt. Vandaar ook dat ik kranten bovenop mijn keukenkastjes heb gelegd, maar dit terzijde.

Deze post gaat over open planken in de keuken : )

Laten we de voor- en nadelen van open planken in de keuken eens op een rijtje zetten. Ik begin met de nadelen, want daar zijn er volgens mij veel meer van, en dat is dus lekker makkelijk.

Nadelen van open planken in de keuken

 1. Open planken vangen stof en vet, en moet je dus regelmatig schoonmaken.
 2. De spullen die je op de open planken zet vangen stof en vet. Dus nog meer schoonmaakwerk!
 3. Open planken kunnen heel rommelig staan. Tenzij je alles op kleur sorteert zodat het rustig oogt.
 4. Als je geen mooie keukenspullen hebt, dan wil je die waarschijnlijk liever niet open en bloot ten toon stellen.

Voordelen van open planken

 1. Ze ogen ruimtelijker dan keukenkastjes met deurtjes. Daardoor lijkt je keuken groter.
 2. Je kunt pronken met je leukste en mooie spullen. Op open planken kun je ze goed zien.
 3. Het staat vaak wel heel gezellig, die open planken.
 4. Op plankjes kun je allemaal leuke mandjes zetten, en daar je keukenspullen in doen.
 5. Je kunt iets makkelijker pakken, want je hoeft niet eerst een deurtje te openen. Dingen staan letterlijk voor het grijpen.
 6. Planken zijn goedkoper dan keukenkastjes.

Oké, hier gaat iets niet zoals verwacht! Ik heb veel meer voordelen dan verwacht….

Open planken in de keuken in beeld

Hier onder een voorbeeld van open planken in de keuken op z’n best. Het ziet er keurig en rustig uit. Maar hoe realistisch is dit plaatje vraag ik me af.

En deze vind ik echt helemaal superleuk met al die kleurtjes. Zo zou ik het zo willen hebben:

Maar is de realiteit vaak niet meer iets als dit?

Zijn open planken in de keuken iets voor jou: zo probeer je het uit!

Verlang je stiekem naar open planken? Maar durf je het niet zo goed aan vanwege de genoemde nadelen in deze post? Dan is er een makkelijke manier om het eerst eens uit te proberen!

Verwijder tijdelijk even de deurtjes van je keukenkastjes.

Zo kun je testen hoe het je bevalt om je keukenspullen ‘open’ op te bergen.

Maar doe eerst onderstaande test:

Ga naar het keukenkastje waar het meest in staat en open het!

En? Ziet het er daar binnen keurig uit? Dan zijn open planken zeker een optie voor je.

Maar is het daarbinnen een bende? Dan ben je niet iemand die van nature dingen netjes opruimt en ordent. Als je voor open planken gaat, bedenk dan dat je er wel de tijd en energie moet steken om ze netjes te houden.

Hoe richt je open planken optimaal in?

Stel je gaat voor de open planken in de keuken. En je wilt die planken zo inrichten dat het er gezellig en mooi uit ziet. Hoe doe je dat dan? Een pak Honig Macaroni of zak bakmeel staat niet per sé heel charmant. Een goede oplossing is dan om producten in verpakkingen in een mooi mandje op een plank te zetten. Zo creëer je alsnog eenheid, en je ziet de verpakkingen niet.

Daarnaast helpt het om te kiezen voor niet meer dan 1 of 2 kleuren items op de open planken. Zo voorkom je een onrustige, rommelige uitstraling.

Mijn conclusie over open planken in de keuken

Open planken in de keuken hebben wel iets vind ik. Maar tegelijkertijd vind ik ze niet zo heel praktisch. En dan heb ik het vooral over het feit dat ze stoffig en vettig worden, en dat ze een rommelige look in de keuken kunnen veroorzaken. Maar op de juiste manier ingericht, kunnen ze heel gezellig staan.

Zelf houd ik het toch maar bij mijn huidige keukenkastjes. Want ik ken mezelf! Nette open planken in de keuken ga ik niet redden.

Zie ook: Bovenkant keukenkastjes schoonmaken en Wat is een open keuken?

Hoe denk jij over open planken in de keuken?

Similar Posts

16 Comments

 1. Een welgemeend “Neen” is hierop mijn antwoord. Mijn keukenkastjes zijn op zich best netjes maar juist als het open planken zijn, dan leg ik “even zolang” er iets neer. En dat blijft daar dan. Ik heb een paar open kastjes in de keuken, maar die zijn een zooitje, net als OP het kastje.
  Alles op open planken vind ik ook niet mooi, net een keuken die nog niet af is.

 2. Oh nee. Bij mij moet alles opgeruimd en weg zijn! ???????????????? Ik wilde eigenlijk een boekenplank in de keuken en zelfs dat vind ik al teveel rotzooi!

 3. Ik deel dezelfde mening.
  Staat erg leuk, maar wel extra schoonmaak werk en daar heb ik geen zin en tijd voor. Ik heb er trouwens wel één boven de deurpost, maar daar ben ik al heel lang niet geweest haha

 4. Wij hebben wel kastjes, maar bovenop het dressoir staan wat mooie kommen en emaillen pannen. En aan de muur aan balken hangen kleurige mokken. Die moeten idd regelmatig afgewassen maar vind ik wel héél gezellig staan. Ik krijg er ook regelmatig complimenten over.
  Helemaal open zou ik ook zeker niet trekken qua extra werk en netheid ;)

 5. Op die mooie gestylde foto´s ziet het er altijd super leuk en gezellig uit maar ik moet er zelf niet aan denken. Ik kan zo slecht tegen rommel, wanorde en chaos dus die open planken gaan er bij mij nooit komen.

 6. Ik vind open planken best mooi. Ik vind ze ook handig omdat je snel bij alles bij kan, maar het nadeel is inderdaad dat alles snel stoffig en vuil wordt. Gelukkig hebben wij maar één open plank in de keuken, dat is nu al een rommeltje!

 7. Bij ons in de keuken wordt het een combinatie. Vandaag worden de bestelde planken bezorgd (en hopelijk morgen opgehangen…). Wel planken met een opstaand randje, die hebben we in de woonkamer ook al. Boven en onder het aanrecht zitten keukenkastjes (op de bovenste liggen bij mij ook kranten). Aan de nu nog kale muur aan de andere kant komt een ‘bar’ (lees: plank op tafelhoogte) van 30 cm diep, hoog daarboven de planken met opstaand randje en daartussen een stang met haken (daar komen o.a. de zeef, vergiet en kleine snijplanken te hangen). Op de hoge planken komen de dingen die ik vaak gebruik maar niet meer op het kleine aanrecht wil hebben (zoals de keukenrol, kruidenplantjes en het mandje met knoflook). De ‘bar’ is nodig voor wat extra ruimte om even iets weg te zetten, bijvoorbeeld tijdens het koken.

 8. Nog een Lily dus, een naam, die je niet zo heel veel tegenkomt ;)

  Ik heb 2 stellingkasten in de bijkeuken staan, waarin veel grote keukenspullen staan en in boxen voorraad van etenswaar en schoonmaakspul.
  Ook staat er een box met gereedschap, wat voorheen in een berging stond, maar de berging hier mag nauwelijks een naam hebben.
  Het stoft er wel wat, maar geen vette aanslag.
  In de keuken heb ik ook een stellingkast staan en daarin staan mijn magnetron en oventje.

  Open planken lijken mij niet handig, zelfs niet voor sierspullen zoals mooie bordjes en dergelijke. Het moet allemaal regelmatig gestoft en schoongemaakt worden.
  Zo huishoudelijk ben ik niet en zeker met keukenspullen zou het al snel heel rommelig ogen.
  Ook met de stellingkasten wordt er snel even iets neergelegd, wat er dan ook blijft liggen.
  In de keuken valt de stellingkast wel mee, maar in de bijkeuken, uit het zicht…. ;)

  Groetjes Lily

 9. Heb al jaren planken ipv bovenkastjes waar ik altijd mijn kop aan stootte en waar het nooit overzichtelijk werd. Ik kocht bij kringlopen een flinke verzameling oude weckpotten en dat ziet er leuk uit en is heel praktisch. Als er potten leegraken, maak je pot en deel plank schoon, nauwelijks extra werk en heb meer ruimte voor opbergen zowel als op het aanrecht.

 10. Nee, want niet geschikt om voedingsmiddelen zoals pasta etc op te slaan want die moeten in het donker en zo droog mogelijk staan. Een keuken is niet zo droog als een kastje.
  En wat je ook doet het oogt rommelig en druk. Zelfs je eerste plaatje vind ik er druk en onoverzichtelijk uitzien. (zouden ze daar met 20 man wonen? zoveel spullen)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.