Wat is goedkoper: een online fotoalbum of zelf foto’s plakken?

online fotoalbum versus papieren album

Na het overlijden van onze dochter Lucy maakte mijn jongste dochter een mooi fotoalbum van de uitvaart.

Ik vroeg of zij dat wilde doen, omdat ik altijd helemaal kriebelig word van online fotoalbums maken.

Na één foto begin ik wild foto’s in dat album te smijten en word ik helemaal ongeduldig. Vandaar dat ik dit werkje met liefde uitbesteedde.

Old school foto album versus online fotoalbum

Weken later zat ik te kijken in een oud ‘old school’ foto album. Het was zo’n album met plastic vakjes. Een fotoalbum waarin je foto’s niet plakt, maar schuift in de daarvoor bestemde vakjes. ‘Wat handig eigenlijk dit,’ dacht ik bij mezelf, gevolgd door de onheilspellende gedachte:

‘Wacht eens even! Is zelf foto’s plakken in een album niet veel goedkoper dan een online fotoalbum maken?’

Ik besloot dat uit te zoeken, waarbij ik ervan uitging dat een online album veeeeel duurder is.

Hoe vergelijk je een online fotoalbum met een gewoon fotoalbum?

Helaas liep ik meteen tegen een probleem aan: hoe vergelijk je de prijs van een online fotoalbum met een papieren album waarin je zelf foto’s plakt? Ik dacht aan de hand van het aantal foto’s in het album. Maar volgens mijn jongste dochter moet je kijken naar de kosten van het aantal pagina’s. Zoals ze in het Engels zeggen: ‘Color me confused!’

Hieronder mijn dappere poging tot vergelijking.

Online fotoalbum kosten

Het online fotoalbum dat Teuntje maakte bij Albelli bestaat in totaal uit 52 pagina’s. Er zitten ± 300 foto’s in. Daarvoor betaalde ze 52,30. Eigenlijk was het 72,30 maar op de website kreeg ze een korting van 20 euro. Het standaard aantal pagina’s bij Albelli is 24. Je betaalt voor elke extra  pagina. Het kostte haar een uur of vier om het album te maken!

Zelf foto’s plakken in gewoon fotoalbum

Oké, gewapend met die informatie ging ik op zoek naar de prijs van een gewoon papieren lbum.

Action fotoalbum

Voor 1,99 koop je bij de Action onderstaand album met plek voor 120 foto’s! Er zitten 30 pagina’s in.

Screenshot 2022 09 29 at 11.44.08 1

Maar laten we duur doen, en een fotoalbum kopen van 2,99:

Screenshot 2022 09 29 at 11.46.01

Voor het gemak vermeldt de Action niet hoeveel foto’s erin kunnen…. Het aantal pagina’s is 64.

Fotoalbum Hema

Voor de volledigheid heb ik ook nog gekeken naar de prijs van een fotoalbum bij de Hema. Onderstaand Hema fotoalbum is net zo groot als het Albelli album. Het heeft 80 pagina’s. Hoeveel foto’s erin kunnen vermelden ze helaas niet. Het kost 6 euro.

Screenshot 2022 09 29 at 11.48.51

Wat kost foto’s afdrukken?

Nu we een aantal prijzen van fotoalbums weten, is de vraag: hoeveel kost het om foto’s af te drukken? Bij de Hema fotoservice betaal je 8 euro voor 30 vierkante foto’s. Elke tien extra kosten 1,50. In ons geval zouden we 48,50 euro kwijt zijn alleen al aan de foto’s. Bij Kruidvat kun je foto’s laten afdrukken van 0,08 cent. In ons geval zouden we dan zo’n 24 euro kwijt zijn aan onze 300 foto’s.

Wat is goedkoper online fotoalbum of papieren album?

Tijd voor de ontknoping! Wat is goedkoper? Een online fotoalbum of een papieren album? Het antwoord is irritant:

‘Het hangt er vanaf.’

En waar hangt het dan vanaf?

  • De hoeveelheid foto’s die je laat afdrukken.
  • Waar je de foto’s laat afdrukken. Bij Kruidvat is het goedkoper dan bij de Hema.
  • Hoeveel geld je uitgeeft aan een papieren album.
  • Hoeveel foto’s kunnen er in een album?

Poging tot een concreter antwoord

Ik houd niet van vage antwoorden, dus laten we het even lekker concreet maken. Stel ik laat onze 300 foto’s afdrukken bij Kruidvat, en koop een album bij de Action. Uitgaande van foto’s van 10x15cm kunnen er 2 foto’s op 1 pagina. Ik heb dan 3 fotoalbums van de Action nodig voor alle foto’s.

De totale kosten zijn dan: 24 euro voor de foto’s bij Kruidvat + 3 x 2,99 = 32,97.

Dan zou ik dus ongeveer 20 euro goedkoper uit zijn met een zelfgemaakt album dan met een online album. Maar dan zit ik wel met 3 losse albums, en ik heb niet de optie om foto’s van verschillende formaten te gebruiken. Dat laatste heeft mijn dochter wel heel mooi gedaan bij het Albelli album.

Fotoalbum via Google Photos

Zelf heb ik een klein album gemaakt van Lucy met behulp van Google Photos. Daarin zaten toch al mijn foto’s namelijk al, en ik had ze al verzameld in een album. Ik hoefde het album dus niet nog zelf te maken. Ik kon het simpelweg in papieren vorm bestellen. Voor 20 pagina’s betaalde ik 20,30. Er zitten 30 foto’s in. Daarvoor kreeg ik een dun softcover album dat lijkt op een schrift.

Als ik die 30 foto’s had laten afdrukken bij Kruidvat voor 8 cent per stuk, had ik inclusief album van de Action voor 5 euro klaar kunnen zijn….

Mijn conclusie

Hoewel het misschien in eerste instantie goedkoper lijkt om zelf foto’s af te drukken te plakken, hoeft dat niet persé het geval te zijn. Maar als je voor de voordeligste opties kiest, ja, dan kun je besparen.

Maar persoonlijk vraag ik me nu wel af of het gedoe opweegt tegen de voordelen van een online album, dat je makkelijker naar wens kunt aanpassen.

Hoewel ik aan dit onderzoekje begon met het idee: ‘Een papieren album is zowel leuker als goedkoper,’ kom ik daar nu toch een beetje op terug. Een online album vind ik een goed alternatief.

Ook leuk: de foto’s op een fotoplank zetten!

Wat heeft jouw voorkeur: een online album of zelf foto’s plakken?

Similar Posts

13 Comments

  1. Beste een verrassende uitkomst. Ik had ook gedacht dat ‘ouderwets plakken’ sowieso goedkoper zou zijn. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar een digitaal album. Ik maak mijn albums al sinds 2009 bij Abelli en ik wacht altijd met bestellen tot er een fijne korting is. Dan blijft het duur, vind ik, maar het scheelt toch weer een paar euro.

  2. Ik kies meestal voor een online fotoalbum, al heb ik er de laatste jaren geen meer gemaakt, omdat het mij ook heel veel tijd kost. Maar dat is meer omdat ik dan perfectionistisch ben. Ik wil foto’s selecteren en kaderen, etc. Verder laat ik nog wel wat foto’s printen, omdat ik die neerzet of ophang in huis. Herinneringen moet je koesteren!

  3. Ik gebruik met veel plezier de notebooks die regelmatig bij de Flows zitten sinds 2 jaar of zo. We doen zo een 3 keer per jaar korte vakanties en ik plak aan het eind van de dag tickets, bonnetjes, knip fotos uit folders, schrijf er een heel verhaal bij (o ook ansichtkaarten) en thuis laat ik foto’s afdrukken en plak ik die in op blz. die ik daarvoor vrijgelaten heb. Heel veel werk maar o zo leuk.

  4. Grappig, ik zit er al een tijdje aan te denken om mijn foto’s weer ouderwets in een foto-album te plakken, maar had nog niet berekend hoe dat prijstechnisch zou uitvallen. Door jouw blog wordt dat een stuk duidelijker. Toch heeft een online gemaakt album waarschijnlijk toch mijn voorkeur, omdat die (in mijn geval) minder ruimte inneemt dan een ouderwets foto-album.

  5. Ik vind het allebei leuk om te doen, dus voor mij maakt het niet uit. Toch doe ik dat eigenlijk nooit. Ik monteer elk jaar mijn favoriete foto’s achter elkaar en zet er een muziekje onder. Heel leuk om te doen. Die filmpjes kijk ik best vaak. Voor een boek over een uitvaart zou ik voor online gaan. Je hebt dan toch meer mogelijkheden. Fijn dat het een mooi boek geworden is. Hoewel ik nog liever had gehad dat niet nodig was geweest.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.