Namaak parfum? 14 checkpunten!

namaak parfum

Wat is eigenlijk het verschil tussen een namaak parfum en het origineel?

Afgezien van de prijs?

Ik zocht het uit!

Namaak parfum versus echt parfum

Hoewel ik zelden parfum draag ken ik best een aantal bekende merken.  Zoals Cacharel, Trésor, Dior en Nina Ricci. Van die bekende parfummerken kun je ook een namaak parfum kopen.

Je bent dan veel goedkoper uit.

Maar ruikt zo’n namaak parfum, ook wel dupe genoemd, wel net zo lekker als het origineel? Of vervliegt de geur sneller? Ergens moet het verschil in prijs toch vandaan komen?

Ik vond de volgende informatie over de verschillen tussen namaak parfum en echt parfum.

Heb je geen zin om te lezen waarop je moet letten? Koop dan gewoon je parfum bij een warenhuis of een betrouwbare winkel als Parfumdreams. Dan hoef je ook niet bang te zijn voor zogenoemde dupes.

Nep parfum versus echt parfum

 1. Bij echte parfums zie je een serienummer en barcode staan onderaan het doosje en het flesje. Een nep parfum heeft geen serienummer. Ik heb dit nagekeken bij mijn Zeeman parfum Lucht en het flesje L’Air du temps dat ik ooit bij Kruidvat kocht. Beide hebben inderdaad een serienummer onderaan het flesje staan!
 2. Het serienummer op het flesje en op het doos moeten hetzelfde zijn.
 3. Er zit een spelfout in de naam van het nep parfum.
 4. Er zit geen cellofaan om het doosje, of het zit er slordig omheen gevouwen. Bij echte parfums zit het cellofaan er keurig strak om heen.
 5. Echte parfums zitten binnen in het doosje in een soort stukje karton dat het flesje op zijn plek houdt. Bij nep parfums is dit vaak wegbezuinigd.
 6. Om beschuldigingen van plagiaat te voorkomen veranderen de makers van nep parfums een paar kleine dingen aan de verpakking. Net genoeg om ietsiepietsie anders te zijn.
 7. Onderaan het flesje of een doosje van echt parfum staat ‘country of origin’. Nep parfums hebben vaak geen vermelding van ‘country of origin’.
 8. Als je een flesje met echt parfum schudt dan verschijnen er bubbeltjes die binnen 10 tot 15 seconden weer verdwijnen. Bij nep parfum verdwijnen ze meteen.
 9. Echt parfum blijf je minstens 2 tot 3 uur ruiken. De geur van een nep parfum verdwijnt vaak al na een 1 uur.
 10. Verkopers van echte parfums geven de optie om een parfum retour te sturen als het tegenvalt. Bij parfumdreams.nl geven ze je maar liefst 180 dagen om een parfum terug te sturen.
 11. De kleur van namaak parfum is vaak anders dan van het origineel.
 12. Een echt parfum ruikt subtieler. Parfums bestaan grofweg gezegd uit ‘drie noten:’ topnoten, middennoot en basisnoot. Maar de namaakparfums hebben vaak maar ‘één noot’. Ze ruiken daardoor vlakker. Zelfs als een namaak parfum in eerste instantie dus precies hetzelfde lijkt te ruiken, verandert dit vrij snel.
 13. Nep parfums zijn een stuk goedkoper dan de echte versie. Als je bij
 14. voorbeeld een parfum van Cacharel tegenkomt dat meer dan 10 tot 15% goedkoper is dan de gemiddelde korting, wees dan alert. Dan is de kans reëel dat het om een nepversie gaat.

Mooie namen voor nep parfums

Ik kan er wel van genieten hoe nep parfums gepresenteerd worden. Nep is zo’n lelijk woord. Imitatie klinkt dan al een stukje beter. Of ‘Geïnspireerd op Jean paul Gaultier’. Een andere term is ‘replica geur.’ Je kunt het natuurlijk ook omschrijven: ‘parfums die dicht in de buurt komen van uw favoriete merkgeur.’

Zie ook mijn post over Etos nep parfum.

Echte parfum versus nep parfum

Hieronder twee mooie voorbeeld van originele parfum en parfums die er door zijn geïnspireerd ; )

Classique van Jean Paul Gaultier

Hieronder het origineel Classique van Jean Paul Gaultier:

namaak parfum

Somebody Women: ‘geïnspireerde versie’

nep parfum

Miss Dior origineel

namaak parfum

Namaak parfum: ‘Poederig en fruitig net als Miss Dior’

In onderstaande versie is het helemaal duidelijk dat het niet om het origineel gaat:

namaak parfum

Chanel no. 5 het origineel van 154 euro bij bol.com

chanel no. 5

En hier de versie die je vindt op AliExpress voor 34,32 euro:

nep parfum

Het fijne aan bovenstaande namaakparfums is dat ze niet pretenderen om het origineel te zijn. Ze heten ook echt anders. In dit geval weet je dus dat je een namaak versie koopt. Dat is dus heel wat anders dan als een namaak parfum verkocht wordt alsof het de echte versie is!

Op de site Similar Scent komen ze er ook eerlijk vooruit dat hun versie niet het origineel is. Maar ze weten het leuk te brengen met teksten als:

‘Now you can smell $$$ for $,’ en ‘Bezit verschillende ‘dure’ geuren en parfum voor hetzelfde geld,’ en ‘Geniet vaker van je parfum, omdat het betaalbaar parfum is.’

Hoe herken je een nep Chanel no 5 parfum?

In onderstaand filmpje legt Ella Bella Voorsluys een nep Chanel no 5 parfum naast een echte! Ik vond het zowel leuk als leerzaam. Zo kijkt Ella Bella zelfs naar het glas van het flesje parfum. Bij de nep versie is de grens tussen het parfum en het glas van het flesje veel oneffener. En zelfs ik kon zien dat de kleur heel anders was!

Een andere leuke truc: Ella Bella legt het flesje Chanel no 5 op de kop op een donker papier. Je ziet dan dat de naam Chanel no. 5 gewoon leesbaar is. Bij de nepversie staat Chanel er in spiegelbeeld!

Dus ik meteen mijn flesje Lucht van Zeeman erbij gepakt om dit ook te doen! Maar helaas: de naam Lucht staat er in spiegelbeeld op… Jammer. Hoewel dat in dit geval niet betekent dat het nep is. Zeeman wilde vooral laten zien dat een goed parfum niet duur hoeft te zijn.

Hoe weet je zeker dat je een origineel parfum koopt?

De makkelijkste manier om zeker te weten dat je een origineel parfum koopt is kopen bij een warenhuis of een betrouwbare webshop als parfumdreams.nl!

Verder geldt de vuistregel: Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.

Dus zie jij op de markt een parfum dat normaal meer dan 100 euro kost voor een tientje? Ga er dan maar vanuit dat het namaak parfum is.

Nou hoeft dat overigens geen probleem te zijn, als je de nep versie ook lekker vindt ruiken. En als je het niet erg vindt als de geur wat sneller vervliegt, of ‘vlakker’ ruikt dan het origineel.

Leestips

Wat vind jij van parfum?

Gebruikte bronnen onder andere: WikiHow, Fabbon, Groothandel online, AliExpress, Kiwify, Similar Scent, Parfumdreams, Pink Graphics, Wikipedia en Youtube.

Similar Posts

14 Comments

 1. Ik heb net het boek “De magie van het parfum” gelezen. Dus voel ik me heel enthousiast met dit artikel van jou. Leuk geschreven. Ik wist veel dingen niet.

  Ik koop mijn spulletjes bij Yves Roches. Weer. Net als vroeger toen ik een tiener was. Misschien ook wel leuk, om die parfum te vergelijken met andere parfums (met minder natuurlijke ingrediënten).

 2. Ik kreeg een tester en werd verliefd op de (hele duur naar bleek) geur. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een goedkopere plek om de dure eau de parfum te kopen. Ik vond een site maar las helaas niet de reviews en daarmee gooide ik een groot bedrag zakgeld door het afvoerputje. Het flesje dat ik thuiskreeg leek als 2 druppels water op het echte flesje, maar de inhoud rook nergens naar – een vlakke geur die na een paar minuten al vervloog.
  Uiteindelijk heb ik toch na lang nadenken de eau de parfum gekocht op het dure adres waar ik ook de tester had gekregen. Heerlijk!
  De neppert heb ik weggegooid, rook zelfs niet lekker genoeg om als toiletverfrisser te gebruiken. Dus koop je online een opvallend goedkoop luchtje – lees de reviews, ook over de service als je ontevreden bent over het product.

  1. Wat vervelend dat het zo’n nepgeur bleek te zijn. Ik kan me voorstellen dat je toen toch voor de echte hebt gekozen. En ik neem aan dat je daar ook heel lang mee kunt doen.

 3. Wat een goede tips! Ik ben altijd heel merk vast geweest (Escada), maar tegenwoordig draag ik het eigenlijk niet meer.

 4. Goede tips geef je. Namaak heb ik ook wel eens gekocht, maar toch blijft de echte ook altijd beter zitten dan de neppe. Investeren in de echte is dus eigenlijk beter.

 5. Ik heb maar 2 parfums en die koop ik gewoon bij een ‘bekende’ winkel omdat ik liever geen nep heb. Ik denk altijd dat er vast wel een goede reden is dat de een 100 en de andere 10 euro kost. Los van de naam.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.