Muis in de val? Schrödingers kat en de muis.

Muis in huis

Ken je het gedachtenexperiment van Schrödingers kat?

Ik zou graag beweren dat ik in mijn vrije graag kwantummechanica bestudeer, maar ik leerde dit gedachtenexperiment heel ordinair kennen dankzij de Amerikaanse comedyserie The Big Bang Theory. Daarin heeft het karakter Sheldon, die een autistisch genie speelt, het regelmatig over Schrödingers kat.

De afgelopen weken dacht ik regelmatig aan Schrödingers kat. Namelijk als ik mij afvroeg of er alweer een dode muis in de muizenval zou zitten.

Hoe zit dat met Schrödingers kat?

Schrödinger zei dat als je een kat in een doos doet met iets dat het kan doden (een radioactief atoom) en je doet die doos dicht, je vervolgens niet weet of de kat nog leeft of dood is totdat je de doos opent. Dus: totdat je de doos opent is de kat tegelijkertijd zowel dood als levend.

Wat heeft dat met dode muizen in muizenvallen te maken?

Nou dat zit zo. Ik gruwel van de gedachte dat we muizen in huis hebben, laat staan dode. De muizenvallen zitten in de onderste keukenlades. Zolang ik niet kijk in die lade, weet ik niet of er een dode muis in de muizenval zit. Met andere woorden: als ik niet kijk zit er zowel géén als wel een dode muis in onze keukenla.

Mijn oma vatte dit kernachtig samen als: ‘Wat niet weet wat niet deert.’

Dus ik kijk gewoon gewoon niet.

Zo kan ik prettig leven met het idee dat er mogelijk geen dode muizen in mijn keukenla zitten.

Tot mijn man ‘s avonds thuiskomt, en de lade opent.

Maar dan geeft het niet, want hij durft het lijk dan te verwijderen.

 

Similar Posts

16 Comments

  1. Ja, maar stel je voor dat er wél een muis in de val zit, maar dat die nog leeft (dat gebeurt heel af en toe). Of zou je hem dan moeten horen piepen?

  2. Ik ben zó blij dat wij geen muizen hebben! Wel een kat trouwens. Maar ik vrees dat die geen idee heeft wat-ie met een muis moet doen. Dus nogmaals; blij dat wijgeen muizen hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.