Looprichting Jumbo supermarkt zuigt

looprichting jumboIn de meeste supermarkten zie je bij binnenkomst als eerste groente en fruit.

En dat is geen toeval! Daar gaat een hele psychologie achter schuil, die als doel heeft je zoveel mogelijk te laten kopen. Zodat de supermarkt goed verdient.

Maar de twee Jumbo supermarkten bij mij in de buurt hebben een andere indeling. En ik vind dat echt waardeloos!

Waarom de meeste supermarkten groente en fruit vooraan leggen

 1. Groente en fruit is kleurrijk, dus het is een aantrekkelijke binnenkomer.
 2. Veel mensen kiezen eerst de groente, en stemmen daar de rest van hun boodschappen op af. De inspiratie voor het menu start bij de groente afdeling.
 3. Groente en fruit zijn goed voor je en hebben een gezonde uitstraling. Als supermarkt bezoekers allerlei gezonde dingen in hun karretje hebben liggen, zijn ze daarna eerder geneigd om los te gaan bij de ongezonde dingen. Zoals chips, koekjes etc.
 4. Op groente en fruit wordt goed verdiend, dus die leg je goed in het zicht.
 5. Doordat je zo ‘gezond’ binnenkomt beoordeel je onbewust de rest van de supermarkt ook gezonder.

Jumbo: waarom leggen jullie de groentes en fruit helemaal aan het eind?!

Normaliter doe ik mijn boodschappen bij de Albert Heijn op maandagmorgen. Maar in de vakantie lopen dingen vaak anders. En zo kon het gebeuren dat ik mijn boodschappen bij de Jumbo deed.

Elke keer dat ik bij de Jumbo kom baal ik weer van de stomme indeling.

Bij binnenkomst heb je bij onze Jumbo eerst koffie, thee, koekjes, drankjes etc. Ik vind dat echt helemaal niet fijn. Want ik ben dus zo’n klant die eerst groente en fruit koopt. En daar stem ik de rest op af. Koop ik bijvoorbeeld bloemkool? Dan haal ik verderop in de winkel een zakje kerriesaus.

Doordat ik noodgedwongen eerst ‘het relaxte deel van de boodschappen’ moet doen, komt het harde werk aan het eind pas. De balans is zoek.

Waarom, Jumbo. WAAROM?!

Toch neem ik aan dat Jumbo goed heeft nagedacht over hun stomme indeling  en slechte looprichting.

Maar wat kan hun motivatie zijn? Ik heb zelf in ieder geval niet het gevoel dat ik er meer door koop. Eerder minder!

Wat is jouw favoriete indeling bij supermarkten? En maakt het je veel uit of je eerste langs de groentes en fruit komt?

Similar Posts

84 Comments

 1. Ik kom meestal bij 3 supermarkten. Bij de Jumbo en AH ligt inderdaad het groente en fruit vooraan en dat vind ik prettig. Bij de Hoogvliet begint de winkelroute juist met brood, koek en snoep. Producten die ik juist liever als laatste pak. Het liefste shop ik bij de Jumbo. Een fijne winkel met goede producten, zelfscankassa waar altijd een caissiere staat.

 2. Vreemd dat “jouw” Jumbo een andere indeling heeft dan die van “mij”. Misschien omdat die van mij er nog maar pas is, sinds een jaar, dat die van mij een andere (betere) indeling heeft?

 3. LOL! Leuk stukje.
  Doe mij ook maar de groenten aan het begin.
  En vooral geen regelmatige verplaatsingen van artikelen / onlogische indelingen.
  Van dat soort dingen haak ik echt af.

  Overigens laat ik de boodschappen meestal thuis bezorgen.
  Maar ook dan kies ik eerst de groenten. ;-)

  1. LOL. Grappig dat je bij online boodschappen doen ook met de groentes begint. Het voordeel van online de boodschappen doen is dat je je dan geen last hebt van de looprichting.

 4. De jumbo hier in de buurt heeft ook zijn groente aan het eind. Vaak ben ik het boodschappen doen tegen die tijd zo zat, dat ik inderdaad minder groente en fruit meeneem. De andere jumbo in de buurt, heeft gelukkig wel een handige indeling

 5. Grappig, ik maak mijn lijstje thuis al en dan pak ik dus wat ik nodig heb op t moment dat ik erlangs kom. Hier ook een jumbo met agf aan t eind. Vind ik fijn, loop ik niet het risico de bananen en tomaten in mijn mandje te pletten met wat er nog bijkomt, nee, die liggen fijn bovenop!

  1. Ik ga ook wel met een lijstje, maar nog steeds wil ik dan eerst de groentes halen! Je hebt wel een punt wat pletten betreft. Maar ik leg het dan meestal gewoon in een hoek van het karretje.

 6. Wij hebben een Plus op het dorp en dat is helemaal een drama… maar ‘support your locals’. Toch loop ik elke keer naar een bezoek gefrustreerd naar buiten. Totaal geen logica in de indeling en bijvoorbeeld wel 20 pakken met verschillende soorten rijst, maar couscous kennen ze bijvoorbeeld niet….

  1. Vaak kun je het aangeven bij de manager wat je mist, en dan willen ze het voor je aanschaffen. Dat is bij zo’n lokale super vaak zo. Het proberen waard!

 7. De Jumbo waar ik altijd kom heeft zijn groente en fruit gewoon bij binnenkomst staan. Maar er zit natuurlijk verschil in de Jumbo en de Jumbo. De meesten hier zijn franchise ondernemers. Misschien dat het daar ook aan ligt?

  1. Ik dacht altijd dat er landelijke regels zouden zijn waar iedere Jumbo supermarkt zich aan moest houden. Maar misschien mogen ze kiezen uit twee varianten?

 8. Bij onze jumbo hebben we wel het fruit en de groente vooraan liggen. Het vreemde wat ik bij ons wel vind is dat ze aan de zijkant waar je binnenkomt een rek hebben staan met ongezonde actieproducten. Hij staat daar heel raar. Ik kom niet vaak bij de jumbo, het is niet echt mijn winkel

 9. Hier een Jumbo op de hoek en daar liggen groenten en fruit gewoon direct bij binnenkomst. Ik zou ik niet zijn als ik dat juist heel irritant vind. Ik doe namelijk alles met de zelfscanner, dat betekent dat je alles meteen in je tas mag gooien en ja, je raadt het al; groente en fruit wil ik als laatste hebben, want die moeten natuurlijk niet geplet worden onderin de tas. Misschien voortaan de zelfscanner gebruiken? Dan is het vanaf nu misschien heel handig :-D

  1. Ik gebruik de zelfscanner Marion, en dan nog vind ik het niet fijn als ik de groentes aan het eind heb. Als ik met de zelfscanner boodschappen doe dan leg ik de kwetsbare producten in een aparte tas of eerst in het karretje.

 10. Grappig dat jij dingen handiger vind die ik totaal onhandig vind. Ik zou namelijk graag de limonade en zuivel voorin willen, omdat het zware pakken zijn en deze onderin miin tas en krat wil zodat ze de druiven, kiwi’s, brood ed niet verpletten…nu ben ik steeds alles aan het omkeren in mij tas/krat. Dan maar iets minder psychologisch, maar wat meer praktisch!

 11. Bij mijn Jumbo ligt de groente en het fruit op de standaard plek, gewoon bij binnenkomst. Ik moet zeggen dat ik de Jumbo een ontzettend fijne supermarkt vind. Zelfs zo fijn dat ik er soms naartoe ga gewoon om in een goed humeur te komen.
  Het klinkt misschien wat overdreven, maar de eerste keer toen ik er kwam, sprongen de tranen me in de ogen van geluk. Eerlijk waar! Die supermarkt doet me namelijk heel erg denken aan de Belgische supermarkten die ik gewend was uit mijn kindertijd: heerlijk veel ruimte in de gangpaden en een uitgebreid assortiment van allerlei lekkernijen. Zo gezellig!

  1. Dat vind ik heel bijzonder! Dan doen ze echt wel iets goed bij Jumbo dat ze zo’n gevoel weten te oproepen. En wat ideaal eigenlijk dat je zo’n makkelijke plek hebt om naar toe te gaan als je je vrolijker wilt voelen!

 12. Hier ligt bij de jumbo het brood en de kaas vooraan. Om daarna meteen bij de kopse kant van alle rekken te komen. Dat vind ik gemakkelijk. Je kunt de gang kiezen,waar je het liefst als eerste komt.

 13. Groente en fruit koop ik op de markt, of bij de boer. Sowieso als ik in de supermarkt kom is dat voor artikelen die de boer niet heeft, een nieuwe afwasborstel of wc-papier. Ik werk mijn lijstje af, dus hoe het ook ingedeeld is, ik heb weinig last van die op consumenten gerichte aantrekkingskracht of afstotingskracht zoals bij jou het geval is.

 14. Ik ben een gewoontemens, zoals velen. Overal hetzelfde vind ik fijn en handig.
  Mijn ouders waren op late leeftijd helemaal van slag (en werden er onzeker van) wanneer de supermarkt veranderingen doorvoerde.

 15. Onze Jumbo heeft dezelfde indeling als die jij beschrijft, maar ik ben sowieso geen fan van de Jumbo, zeker niet die in Nijmegen. Dus ook wij gaan eigenlijk altijd naar AH

 16. Onze jumbo begint ook met het fruit en groente inderdaad! Ik heb er nog nooit echt bij stil gestaan wat je zegt hihi :) Achter elk vak en product zit natuurlijk een ver uitgedachte strategie. Maar leuk artikel! Liefs, Marjon

 17. Ik kende die gedachtegang niet maar het klinkt wel logisch. Onze jumbo heeft inderdaad ook groente en fruit achteraan. Voor mij maakt het niet zoveel uit omdat ik toch altijd vooraf mijn lijstje al klaar heb dus weet wat ik wil halen. Dan maakt het niet uit wat de volgorde in de winkel is.

  1. Dat van dat lijstje vind ik een goed punt. Het rare is dat ik ook een lijstje heb, maar dan nog wil ik graag eerst de groentes hebben. Ik weet niet waarom…

 18. Ik maak een lijstje en weet precies waar alles ligt bij welke supermarkt. Ik kom bij AH, Jumbo, Lidl en Aldi. En het maakt me echt niet uit wat waar ligt! Omdat ik met een lijstje werk, heb ik ook geen impulsaankopen en als ik eens iets onverwacht meeneem dan is dat meestal fruit. Dat haal ik overal als laatste, ook al ligt het voorin. Lekker wandelen door de supermarkt, goed voor de conditie ;-)

  1. Kijk, daar heb ik dan een hekel aan: terug lopen! Ik loop bij voorkeur 1 keer de supermarkt door, en als ik iets vergeet vind ik dat een enorm gedoe. Dan moet ik helemaal weer terug naar het begin bijvoorbeeld. Typisch eigenlijk dat ik daar zo moeilijk over doe, nu ik er over nadenk…

 19. Onze Jumbo begint met brood. Ik vind het niet heel vervelend, maar ik snap jouw beredenering wel. Wij gaan tegenwoordig weer vaker naar AH vanwege de kwaliteit en houdbaarheid van de boodschappen (is bij AH veel beter) en daar beginnen ze inderdaad wel met groente en fruit. Maar ik kan niet zeggen dat ik daardoor meer gezondere dingen koop ;-)

  1. Dat de kwaliteit er beter is vind ik een sterk argument voor de AH moet ik zeggen. Zelf heb ik nog niet echt kwaliteitsverschil gemerkt moet ik zeggen. Ik zal er eens op letten. Hoewel ik dus eigenlijk zelden bij de Jumbo kom.

 20. Ik denk héél erg bewust…

  Ze zorgen ervoor dat je nog een paar keer terug naar de ‘gewone boodschappen’ terug moet en dus ook weer voorbij de rijen komt en in verleiding komt…

  Ben al lang niet meer in de Jumbo geweest (ik woon kort tegen de Nederlandse grens) nu de AH in ons dorp is gekomen.

  1. Zou dát het zijn Ilse? Het klinkt als een goede verklaring! Maar nu word ik daar zo geërgerd van dat ik misschien wel helemaal nooooooit meer naar ze toe ga. Dat komt er van!

 21. Zo te lezen hier dezelfde stomme indeling als bij jouw Jumbo. Die mijd ik dan ook… Ik word sowieso knettergek van al dat geel en al die dingen die bij de ingang van de winkel tot het plafond opgestapeld lijken te staan. Veel te druk. Doe mij maar AH en Lidl!

  Afz. PK

 22. ‘Mijn’ Jumbo begint met groenten en fruit. De Aldi waar ik weleens kom begint met koffie en koek. Groenten en fruit vind je pas op het eind. Het maakt me helemaal niet uit wat ik het eerst aantref in de supermarkt. Omdat ik m’n boodschappenlijstje nogal eens vergeet loop ik meestal snel even door alle gangpaden. Voor psychologische verkooptrucs ben ik niet zo vatbaar (denk ik ;-) ), mijn impulsaankopen blijven doorgaans dus binnen de perken.

 23. Gewoon tegen de looprichting inlopen? Beide Jumbo’s die ik hier ken hebben ook groente en fruit ‘achteraan’ of eigenlijk meer opzij aan de andere kant van de kassa’s, maar daar kun je vrij makkelijk direct heenlopen. Dat je daarna voor je gevoel nog weer terug de winkel in moet neem ik voor lief.

  1. Nou, dat was ook mijn idee Ingeborg: gewoon mijn eigen richting lopen. Maar dat hebben ze dus onmogelijk gemaakt! Je kunt echt maar aan 1 kant de supermarkt in! Of ik moet echt via de kassa’s gaan, en dat is irritant voor iedereen.

 24. Apart zeg! Onze Jumbo heeft wel gewoon eerst het groenten en fruit :-) Maar kan me voorstellen dat het best irritant kan zijn zoiets!

 25. Mijn “hoogvliet” begint ook met brood en de groentes liggen ergens in een verdomhoekje. Niet erg fijn, kan nooit wat vinden.

  Echt balen!

  1. Ik vind Ilse’s verklaring wel goed gevonden: misschien doen ze het expres zodat je noodgedwongen meer van alle andere producten langs moet voordat je bij de groentes en het brood komt. En daardoor wellicht meer koopt.

   Maar het is zeker irritant.

 26. Met de Jumbo heb ik een haat-liefde verhouding. Mijn eerste kennismaking vond ik ronduit teleurstellend, maar later leerde ik de Jumbo waarderen want zij hadden een heel ruim assortiment van biologische en reformproducten die de AH (nog) niet had. AH is daar pas later mee begonnen.
  Qua looprichting ga ik veruit het liefst naar de AH. Wel begin ik altijd bij de zuivel, want zwaardere spullen. De lichtere spullen gaan bij mij bovenop :-). Ik laat de boodschappen tegenwoordig bezorgen, maar ik had er een hele winkel en inpak strategie voor :-)

  Bij de Jumbo wordt ik soms helemaal gek! Daar loop ik altijd als een kip zonder kop rond, kan nooit iets vinden. Ben ik op zoek naar kokosroom, dan kan ik dat vinden bij de indische spullen, maar ook bij de toko spullen of in het bioschap. Jam hetzelfde. Dat kan bij het broodbeleg staan, maar ook bij de bio of bij de reform (zonnatura-hoek). Toegegeven, ik ben een kritische koper, maar ik snap de hele logica niet.
  De Jumbo bij ons begint met het brood, dat is nog wel logisch.

  1. Lastig als de indeling voor je gevoel niet logisch is inderdaad. Blijkbaar denk je dan niet hetzelfde als het brein achter de indeling van de supermarkt.

   Brood aan het begin vind ik dan weer niet handig. Om de reden die anderen noemen waarom ze groentes aan het begin niet fijn vinden: vanwege het pletgevaar.

 27. De melk staat altijd achterin. Iedereen heeft meestal melk nodig (of andere zuivel). Op die manier kun je worden verleidt…

 28. Wat een reacties roept dit onderwerp op! We hebben natuurlijk allemaal met supermarkten te maken en zo langzamerhand ervaring met het gevoel wat je hebt bij AH ,Jumbo, enz. De looprichting bij de Jumbo spreekt me ook noet zo aan: geef mij maar de AH en dat ligt oa. aan de behoefte aan groente en fruit,zoals jij dat beschrijft.
  Wat bij AH wel verbeterd kan worden is de het uiteindelijk bedrag op de kassabon, die klopt heel vaak niet!
  Ik blijf bij AH ,maar het kost meer tijd dan bij andere supermarkten om kloppende bonnen te krijgen. Dat is dus mijn ergernis!

 29. Bij ‘onze’ Jumbo ligt het fruit en de groenten wel gelijk aan het begin. Ik vind dat ook logischer. Ik kom alleen de laatste tijd weinig bij de Jumbo, vind het fruit en de groenten van slechte kwaliteit. Na een tijdje besteld te hebben bij de AH, ben ik nu weer over op de Lidl. De winkelindeling bij ‘onze’ Lidl is fijn, lekker brede paden. Wel mis ik af en toe wat en daarvoor ga ik dan meestal naar de AH. Die is alleen weer altijd erg druk. Dus zo is er altijd wel wat ;)

  1. Bij de Lidl koop ik ook graag groente en fruit. Ook omdat ze vaak die prijs winnen over gezonde groentes en onbespoten en zo. Gek genoeg vind ik het daar geen enkel punt dat de groentes niet aan het begin liggen!

 30. Waar ik nu woon is geen Jumbo. In mijn vorige woonplaats kwam ik regelmatig bij Jumbo. Al vond ik het een periode best moeilijk dat je bij die Jumbo meteen op de brood- en kaasafdeling kwam. Het rook dan zo lekker, maar helaas, ik kan het allebei niet eten.
  Ik kom tegenwoordig het meest bij de AH en daar begin je met groente en fruit. En dat is ook wat ik het meeste koop. Verder koop ik een deel bij Lidl, Aldi, de natuurwinkel en de Turkse supermarkt. Het is soms wel een heen en weer gefiets op deze manier ;-) Met die dieten bij ons, het zoveel mogelijk biologisch eten en het binnen mijn budget houden is dus even werk, maar ik haal er veel voldoening uit.

  1. Maar loop je dan steeds heen en weer, en weer terug? Ik merk dat ik dus maar 1 rondje wil maken, en niet terug wil hoeven lopen. Mijn boodschappenlijstje is geordend op categorie.

   1. Nee, ik bedenk me meestal van te voren naar welke supermarkt ik ga en zet de boodschappen ongeveer in volgorde van wat ik eerst tegenkom. Een beetje globaal dan natuurlijk :)

 31. Hier heeft de Jumbo wel de goede indeling met het groente en fruit eerst. Nou is deze vrij nieuw, dus misschien dat het daar mee te maken heeft. Ik ben wel echt van de boodschappen lijstjes trouwens! Wat ik goed vind is het fruit wat kinderen mogen pakken

 32. Wij hadden altijd een C1000, toen werd het helaas een Jumbo… Wij hebben wel de groenten en fruit eerst… maar de rest is verder nog steeds totaal onvindbaar… en als je het vak dan hebt gevonden is het vaak leeg :-(.

 33. Ja zeker, eerst fruit en groente. Ik vind niks zo irritant als een supermarkt waar je constant heen en weer loopt. Trouwens, geldt ook voor supermarkten die zonder aankondiging hun indeling veranderen.

 34. Yup, bij onze Jumbo ook. Maar wij waren daar aan gewend. En toen stapten we over op de wekelijkse boodschappen doen bij AH. Die heel anders is ingedeeld. De eerste 3 keren liepen we als een kip zonder kop rond, want niets lag waar we het verwachtte! En wat we écht missen bij de AH is de zelfscanner. Echt, als je daar aan gewend bent, en je niet iedere keer de ‘controle klant’ bent (dat ze je karretje doorgaan met een steekproef of je wel alles gescand hebt), is het heel fijn.
  Maar ik weet zeker dat ze dat bij AH ook wel gaan invoeren, want het is echt makkelijk. Grote voordeel van AH is het personeel (professioneler) en de versheid van de groenten. Bij deze AH, dan. Want bij onze vorige woning ging ik juist weer liever naar de Vomar voor het brood en de groenten. Daar waren ze zo onaardig en slecht gesorteerd bij de AH.

  1. Bij onze AH is het zelfscannen ook nog niet, maar de wagentjes hebben al wel zo’n houder voor de scanner. Dus ik heb goede hoop.

   Zeker nu ik in de comments las dat de kassabonnen vaak niet kloppen bij de AH hoop ik dat de zelfscanners er gauw komen.

 35. De verschillende jumbo’s bij mij in de buurt hebben elk een andere indeling. Mij maakt het niet veel uit. Ik werk met een boodschappenlijstje.

  Het is alleen zo zoeken als de indeling anders is dan je gewend bent.

 36. Mijn Hoogvliet heeft de groente en fruit ook niet aan het begin. Maar het brood, ruikt altijd heerlijk. Zal ook over nagedacht zijn. Maar ik vind dat wel fijn, want anders ligt het fruit altijd onder op in de tas, kar of kinderwagen. En dan wordt het zo geplet.

  1. De geur van brood is inderdaad heerlijk. Dat zal ook wel bedoeld zijn om een bepaald gevoel op te roepen waardoor je vervolgens heel erg open staat om veel te kopen ; )

 37. De meeste boodschappen laat ik maandelijks thuisbezorgen door ome Appie, maar als zelf naar de super ga, kom ik het liefste in de plusmarkt. En daar ligt bij binnenkomt het brood eerst. Dan de vleeswaren/kaas en daarna komt de groente.

  1. Ik zat even te denken, maar inderdaad: de Plus in het plaatsje Terborg begint ook met het brood en daarna volgt de groente.

   Ergens is het ook wel grappig al die verschillende indelingen!

 38. Bij onze Jumbo hier kom je wel eerst bij het fruit en de groenten. Dat zal dan toch wel per Jumbo verschillen. Zelf zou het mij niet zoveel uitmaken denk ik. het is meer wat ik gewent ben. Een vreemde winkel daar moet ik zo zoeken. Maar ik denk als Jumbo hier met de chocolade zou beginnen en ik weet dat het fruit in het laatst pad ligt zou dat snel wennen.

  1. Het zou inderdaad komen dat ik er te weinig kom en dat ik het daardoor vervelend blijf vinden. Meestal ga ik naar de AH en daar ‘klopt’ de looprichting wel. En als ik dan eens bij de Jumbo kom dan vind ik hun looprichting hinderlijk.

 39. Wat grappig, hier heb ik nooit zo bij stil gestaan. Nu moet ik zeggen dat de Jumbo waar ik altijd kom wel begint met het fruit. Zelf maakt het me niet zoveel uit hoe een winkel is ingedeeld, al vind ik het wel heel prettig wanneer het brood niet meteen vooraan ligt. Liefs.x

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.