Licht corrigerend: waarom is dat er niet voor mannen?

licht corrigerend

Zo nu en dan vind ik een Bonprix catalogus in onze brievenbus.

Die ‘bewaar’ ik dan voor een rustig moment.

Lekker plaatjes van kleding kijken!

Elke Wiss, de schrijfster van Socrates op Sneakers, bladerde ook in zo’n gezellige kledingcatalogus. Het leidde tot een column in Filosofie Magazine getiteld: ‘Licht corrigerend.’

‘Licht corrigerend’

Toen Elke lekker zat te bladeren, zag ze bij een badpakkenmodel een ‘paar pijlen’ staan. Elke:

‘De pijlen wezen op haar middel, met een soort draai. Naast de pijpen twee woorden: ‘licht corrigerend.’

Vervolgens vraagt ze zich af: ‘Wát moet er dan gecorrigeerd worden?’

Een goede vraag, want die badpakmodellen zijn doorgaans hartstikke slank. Elke omschrijft ‘licht corrigerend’ vervolgens als woorden waarmee we aangeven dat een kledingstuk je optisch een paar kilootjes lichter laat lijken.

Licht corrigerend is…

Op de website van tijdschrift Libelle schrijven ze:

‘Licht corrigerend ondergoed is ideaal voor dagelijks gebruik. Het zorgt ervoor dat je ‘probleemgebieden’ lichtjes worden bedekt en dat randjes en lijnen bijvoorbeeld niet meer knellen.’

Wat die probleemgebieden zijn, zeggen ze wijselijk niet.

Wat is een ‘probleemgebied’ dan?

Maar volgens mij gaat het meestal om de buik, heupen, en eventueel bovenbenen. Het ‘probleem’ is dat die te vol zijn. Met licht corrigerende kleding pers je de boel samen, waardoor je slanker lijkt.

Het wordt ook wel shapewear genoemd. Het effect is op zich indrukwekkend. Kijk maar:

licht corrigerend

Geen shapewear voor mij

Shapewear is niets voor mij. Ik kan er al niet eens tegen als een jersey rok met elastische tailleband ‘strak’ zit. Laat staan dat ik licht corrigerend ondergoed ga dragen, wat er toch op neerkomt dat het strak zit. Vreselijk.

Maar, toegegeven: shapewear kan er voor zorgen dat je kleding mooier valt. Trinny and Susannah van het populaire programma What not to wear waren er ook altijd dol op.

Licht corrigerende mode voor mannen?

Het leukst vond ik Elke Wisse’s observatie aan het eind van haar column:

‘Bij geen enkele afbeelding van een mannenmodel met mannenkleding zag ik de twee woorden ‘licht corrigerend’. Is daar alles al perfect?’

Ik denk dat we allemaal wel weten dat het antwoord: ‘Nee,’ is. Ik heb nog even op de website van Bonprix gekeken, maar inderdaad. Geen shapewear voor mannen! Ook niet bij strakke zwembroeken in maat 60.

Maar mannen zijn vooralsnog zo slim om zich geen strakke kleding te laten aanpraten om er slanker uit te zien.

Tot slot: kan een lichaam ‘fout’ zijn?

Aangezien deze column in een filosofisch tijdschrift staat, stelt Elke Wisse ook een filosofische vraag:

‘Kun je überhaupt van een lichaam zeggen dat er iets te corrigeren valt? Corrigeren wil zeggen dat iets incorrect is. Een foutje bevat. Verbeterd moet worden. Uitgegumd, weggemoffeld.’

Zijn we zo geconditioneerd dat we inderdaad geloven dat een lichaam dat niet voldoet aan ‘de norm’ gecorrigeerd moet worden?

Elke vraagt: moeten we onze lichamen corrigeren of onze manier van denken?

Leestip

7 tips om een Food baby te verbergen

Wat zijn jouw ervaringen met licht corrigerende mode? En wat vind jij van de schoonheidsnorm?

Similar Posts

30 Comments

 1. Die foto bovenaan is wel heel erg illustrerend! Waarom vinden we een buikje bij mannen ‘gewoon’ en bij vrouwen moet het gecorrigeerd? Het lijkt me zo broeierig, dat materiaal.

 2. IK heb het iig niet nodig. Ik denk, heb je een buik en wil je die kwijt, doe daar dan wat aan. Buikvet is dodelijk.

 3. In de jaren ’50 en ’60 droegen vrouwen van die puntbeha’s met maagband en een step-in. Zwaar corrigerend. Ze liepen er een beetje stijfjes door. Vreselijk! Waarom er voor mannen kennelijk niets te corrigeren valt/viel vraag ik me ook af.

 4. Ha Nicole,

  gelukkig… nog iemand die shapewear ook niks vindt!
  Ik denk, dat het helemaal niet goed voor je rug is.
  Je moet namelijk je buikspieren gebruiken en dat doe je niet met shapewear.
  Dus… gewoon mooi, zonder strak!

  Groetjes!

 5. Corrigerende kleding vind ik vreselijk. Ik kocht één keer per ongeluk een corrigerend hemdje. Ik had het gewoon in mijn maat gekocht en thuis bleek dat ik het vreselijk vond zitten. Pas toen ontdekte ik dat het corrigerend was. Wat een drama zeg. Liever ‘rolletjes’ dan me de hele dag in iets corrigerends gepropt laten zitten. En ja, natuurlijk snap ik dat het zo ‘mooi’ kan staan onder kleding. Maar je kleding een maatje groter bestellen helpt ook;).
  En ja, toch weer typisch dat corrigerende kleding voor mannen niet bestaat.

 6. Ik ben eerder aan de magere kant en heb geen correctie nodig. Een licht gewelfd buikje, zeker bij de wat rijpere vrouw, heeft wel wat. Zeker in combinatie met mooie brede heupen.
  Linda Akkermans, columniste bij het A.D. is daar een mooi voorbeeld van.

 7. Volgens Saar, blad voor 50+ vrouwen, krijgen alle vrouwen een rol(letje) ter hoogte van hun taille. Maakt niet uit, broodmager, slank of te dik. En corrigeren helpt niet, want dan schuift die rol naar een andere plek. Dat corrigerend ondergoed is ook niks voor mij. Ben blij dat ik gezond ben. De rest is toch bijzaak.

 8. Vreselijk die druk om een perfect lichaam te hebben. Het kan zijn dat er voor mannen geen corrigerende kleding bestaat, maar ik las net op nos.nl dat ook veel jongens zich spiegelen aan voorbeelden op sociale media en zich schamen dat ze geen brede schouders en sixpack hebben…

 9. Hm, er is zeker wel shapewear voor mannen, alleen niet bij Bonprix.
  Ik draag zelf niet zoiets, ik accepteer mezelf wel met enkele rolletjes.

 10. Ik denk gewoon dat het bij mannen niet leeft. Laat gewoon zien wij je bent en hoe je bent. En als je dan toch wat wil doen ga dan naar de sportschool of ga wandelen…

 11. Haha ik heb nog nooit een advertentie voor een man gezien met : “Dit shirt werkt je bierbuik weg!!

 12. Geen ervaring mee en dat wil ik graag zo houden. Ik vind een panty al niks. Ik denk dan ook altijd…. stel je propt jezelf altijd in corrigerend ondergoed enzo… En dan ontmoet je iemand en uiteindelijk komt dan het moment om jezelf te ontkleden. En dan – poef! – ben je ineens heel anders. Hahaha!

  De schoonheidsnorm kan me overigens ook gestolen worden. Ik ben heel tevreden met mijn lichaam. Ik heb echt geen maatje 38 maar als je toch eens bedenkt wat mijn lichaam allemaal kan! Da’s toch prachtig?

 13. Ik vind het wel handig om af en toe aan te trekken,dan zie ik er toch wel weer wat beter uit,en dan voel ik me beter,dus ik ben positief,het moet alleen niet te strak zitten.

 14. Bij vrouwen groeit het buikspek aan de buitenkant. De buikspieren liggen er onder.
  Ook goed getrainde buikspieren kunnen dat vrouwenvet dus niet laten verdwijnen. Het moet er echt af door minder dikmakend spul te eten. Minder brood, pasta, aardappelen en vooral minder suiker.

  Mannen zijn binnenvetters. Hun buikspek zit vooral tussen de organen. De buikspieren zitten over de speklaag heen en kunnen op den duur die vracht niet meer dragen. Er kunnen zelfs scheuren in de buikwand ontstaan, die operatief gerepareerd moeten worden. Organen raken door dat vet in de verdrukking.
  Natuurlijk moeten de meeste mannen ook gewoon minder dikmakers eten.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.