Kringloopvondsten opknappen: meer dan 20 projecten

kringloopvondsten

In de bibliotheek kwam ik het boek Doe het lekker duurzaam met als ondertitel Duurzame woonstyling met opgeknapte kringloopvondsten van Jinske Verpalen tegen.

Ik houd erg van boeken over kringlopen, dus nam ik het mee.

Hieronder mijn review van dit boek over kringloopvondsten opknappen.

Duurzame woonstyling met opgeknapte kringloopvondsten

Waarom Jinske kiest voor kringloopvondsten

Jinske Verpalen vertelt dat toen ze op zichzelf ging wonen ze alles bij Ikea kocht. Maar na een tijdje wilde ze haar huis toch meer een eigen persoonlijkheid geven. Omdat Jinske een 'arme student' was met weinig budget ging ze zoeken in kringloopwinkels en marktplaats. Ze begon dus met 'kringlopen' vanuit financiële redenen, maar later kwam daar het aspect van duurzaamheid bij. Jinske schrijft de volgende waarheid als een koe:

'De meest duurzame materialen zijn materialen die al bestaan.'

Bovenstaande is ook één van de redenen dat ik graag tweedehands koop. Tweedehands kopen is een soort duurzaam consumeren voor dummies. Je hoeft je niet te verdiepen in materialen, stoffen, afkomst en eventuele labels. Het feit dat het er is al ís, maakt het automatisch een duurzame keuze.

Opzet van het boek

Na een korte inleiding is dit boek over kringloopvondsten vooral een DIY boek. Er staan ruim 20 projecten in dit boek die Jinske heeft gedaan met haar kringloopvondsten. Bij de meeste zie je een 'voor foto' en een 'na foto'. Haar uitleg vind ik heel duidelijk, en er staan bovendien foto's bij van haar handelingen. Dus ook als je niet zo handig  bent, kun je haar instructies denk ik aardig volgen. Bij elk project staat bovendien met sterretjes de moeilijkheidsgraad aangegeven.

Dat neemt niet weg dat ik vrijwel alles 'te moeilijk' vond.

Maar dat komt ook omdat ik helemaal niet van knutselen houdt. Daardoor vind ik het al heel snel teveel gedoe. Dan ga ik liever bloggen. Of lezen.

Mijn conclusie over Doe het lekker duurzaam

Doe het lekker duurzaam is een erg leuk boek voor mensen die van kringloopwinkels houden én graag spullen opknappen. Ik houd bijvoorbeeld veel van kringloopwinkels, maar niet van spullen opknappen. Dat maakt Doe het lekker duurzaam voor mij ongeschikt. Voor mij heeft het een te hoog doe-het-zelf-gehalte.

Maar als je een beetje handig bent, dan denk dat je veel inspiratie kunt halen uit dit boek én duidelijke instructies.

Mijn favoriete zin

Jinske Verpalen adviseert om je geld als een 'stem' te zien. Met iedere euro die je uitgeeft brengt je een stem uit over hoe jij wilt dat producten worden gemaakt. Ik vind dat een leuke en goede zienswijze.

Doe het lekker duurzaam kopen

Doe het lekker duurzaam van Jinske Verpalen is voor 22,50 te koop bij je lokale boekwinkel of bol.com. Op bol.com vind je ook een inkijkexemplaar.

Screenshot 2022 08 23 at 15.48.40

Kringloopvondst van mijkringloopvondst

Leestip: Spiegel pimpen

Similar Posts

14 Comments

 1. boekjes zijn interessant maar ik ben niet zo'n lezer, geef mij maar spreuken
  Ik heb gisteren na zovele jaren nog eens een boekje besteld
  .Ik wens je een prachtig weekend en hier is een @->- voor U.

 2. Je moet tegenwoordig uitkijken. Hier hebben we enkele kringloopwinkels van de RD4. Daar betaal je voor tweedehands bijna meer dan voor nieuw... Dat schiet dan ook niet op.

 3. Waarschijnlijk zou ik ook alles te ingewikkeld vinden, maar het lijkt me heerlijk om de foto's te zien van de projecten. Ik houd van voor- en na-foto's.

 4. Kom graag en veel bij de kringloop, maar mijn voorkeur gaat dan uit naar spullen die ik alleen goed hoef schoon te maken en hooguit een verfje eroverheen. Mijn laatste vondst een regenton die alleen schoongemaakt hoefde te worden. Ik heb geen regenpijp waar ik hem op aan kan sluiten, maar vang regenwater op in emmers in mijn achtertuin en vul de ton daarmee . Hij koste mij 12,50 en alhoewel de prijzen in kringloopwinkels steeds hoger worden heb ik daarmee nog steeds een koopje. Vooral omdat alleen stoffig en vuil was ,maar er verder niets aan mankeerde zelfs het aftapkraantje werkt nog goed.

  1. Ik was er al jaren naar op zoek en had de hoop al opgegeven tot hij er in mei ineens stond . Ik was al min of meer van plan om dan maar een nieuwe aan te schaffen, maar ben maar wat blij dat ik hem 2e hands vond. Ik loop ook eigenlijk elke week de kringloop binnen en meestal vind ik er niets maar op deze manier kom je dan toch ook af en toe een pareltje tegen.

 5. Het boek lijkt me super leuk! Ik hou echt van dingen opknappen maar doe het eigenlijk bijna nooit omdat ik nog thuis woon en niet veel ruimte heb. Vind het heerlijk om zo bezig te zijn!

 6. Oh, leuk! Ik vond vroeger de dagen dat het grofhuisvuil opgehaald werd zo fijn! Ik heb menig meubelstuk mee naar huis gesleept en opgeknapt. Zo leuk om te doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.