Kliko verbergen? 5 tips tegen lelijke kliko’s + bonustip

Kliko verbergen

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik vind onze kliko’s spuuglelijk. En we hebben er maar liefst vier. Een kliko met een blauwe deksel voor papier. Eentje met een oranje deksel voor plastic. Een kliko met een grijze deksel voor overig afval. Last but not least een groene kliko voor organisch afval. Het liefst zou ik onze kliko verbergen.

En dan mag ik eigenlijk nog niet mopperen vind ik. Want ik heb best veel ruimte rondom het huis, dus ik kan de kliko’s een flink eind van het huis afzetten. Hoewel, ook weer niet té ver, want dat is niet praktisch.

Hoe dan ook: de meeste mensen hebben op z’n minst 3 ontsierende kliko’s bij hun huis staan. Hoe kun je een kliko verbergen? Hieronder een aantal mogelijkheden.

1. Zorg voor minder afval!

Laten we beginnen met het probleem bij de bron aan te pakken! Je hebt alleen maar een kliko nodig als je afval hebt. Dus je zou kunnen proberen je afval drastisch te verminderen. Green Evelien doet dat bijvoorbeeld. Zij had in één jaar tijd maar ‘1 bokaal afval’. Op haar blog staat een foto van haar met die hoeveelheid afval. Neem bij voorbeeld je eigen Lidl green bag mee als je groente en fruit gaat kopen.

Hoe minder afval, hoe kleiner je kliko kan zijn, en daardoor minder opvallend aanwezig.

Maar goed. Zo weinig afval produceren valt niet mee. Dus voor iedereen die toch wel een lelijke kliko nodig heeft, komen hieronder nog een aantal oplossingen.

2. Kliko verbergen met een ombouw

Er zijn speciale ombouwen te koop waar je een lelijke kliko in kunt zetten. Hieronder een voorbeeld van een kliko ombouw die je bij Blokker kunt kopen:

Kliko verbergen
88,90 bij Blokker

Er zijn ook kliko ombouwen voor meerdere kliko’s. Je vindt kliko ombouwen onder andere bij de Praxis en Hornbach. Helaas nog niet bij de Action ; )

Ben je niet zo handig als doe-het-zelver maar heb je wel groene vingers? Dan zou je ook kunnen denken aan beplanting om een lelijke kliko achter te verbergen.

3. Kliko verbergen met stickers

Misschien heb je wel helemaal geen plek voor een kliko ombouw. Of vind je dat niet mooi. Dan is er ook nog de oplossing om je kliko te verbergen met behulp van stickers. Je kunt allerlei stickers kopen om je kliko een leuker uiterlijk te geven. Je kunt kiezen uit kleine stickers die een kliko opsieren. Zoals deze:

Kliko verbergen
Bron: Stickermaster. 14,95

Maar je kunt ook kiezen voor stickers die je hele lelijke kliko bedekken.

Kliko verbergen
Bron: Stickermaster. 27,95

Een kliko verbergen met stickers is een makkelijke en snelle methode om een lelijke kliko aan het oog te onttrekken.

Kliko verbergen: filmpje

In onderstaand filmpje komen een aantal wel heel bijzonder versierde kliko’s voorbij. Hier zijn de mensen wel even wat verder gegaan dan alleen maar met stickers.

4. Koop een hele nieuwe kliko

Wij kregen onze kliko’s van de gemeente. Maar je kunt er ook voor kiezen om er zelf eentje te kopen. Persoonlijk vind ik dat niet veel helpen, maar je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een vrolijke gele container. Of een kobaltblauwe. Deze kliko’s zag ik bij huizinga.nl.

5. Kliko letterlijk verbergen: zet hem uit het zicht

‘Uit het oog, uit het hart,’ gaat het gezegde. Als je de ruimte hebt, kun je een lelijke kliko verbergen door hem ergens neerzetten waar je hem niet meer ziet. Maar omdat je er vaak 4 hebt, zal dit nog niet altijd meevallen.

Kliko verbergen: samengevat

Een kliko verbergen valt nog niet mee omdat ze vrij groot zijn.

De simpelste oplossing voor lelijke kliko’s bij je huis, is proberen om je afval te verminderen zodat je ze niet meer nodig hebt. Of in ieder geval alleen een kleinere versie. Lukt dat niet, dan zou ik kiezen voor een grote sticker die de hele kliko bedekt. Er zijn echt leuke kliko stickers te koop, waardoor ze minder lelijk zijn om naar te kijken. Ook kunnen stickers ervoor zorgen dat een kliko niet meer opvalt. Een sticker met groene blaadjes op je kliko kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een kliko ‘wegvalt’ tegen een groene achtergrond.

Lees ook: Kliko schoonmaken

Bonustip: Graaf je kliko in

Nadat ik deze post had geschreven kwam ik nog een oplossing tegen om een lelijke kliko te verbergen. Hem ingraven! Toen vroeg ik me vervolgens wel meteen af hoe je dat ding er dan weer uit moet krijgen om hem te laten legen. Ook blijkt er een flink prijskaartje te hangen aan een soortgelijk systeem. Voor mij is het te duur. Maar wie geld genoeg heeft, kan dus ook voor deze oplossing kiezen. Meer informatie vind je op klikoplus.nl

Hoeveel kliko’s heb jij? En waar staan ze?

Similar Posts

52 Comments

 1. Ik heb er al tien jaar kliko stickers op van jawel de Action.
  Meen iets van twee euro. De groene met vogeltjes en de grijze met hondjes. Papier brengen we naar de voetbalvereniging. De grijze wordt binnenkort de plastic container. Plastic wordt nu iedere twee weken opgehaald in plastic zakken. Restafval komt straks in een ondergrondse container.

 2. Wij hebben er inderdaad drie staan (papier, plastic en combi van groen met restafval). Lelijke dingen. We hebben ze in de poort naast ons huis staan dus het valt niet echt op. Zo’n ombouw is mooi, maar bij ons niet praktisch (gedoe met smalle poort en ze eruit krijgen – op verschillende ophaaldagen – wordt dan echt een dingetje). Dat filmpje trouwens! Hilarisch. Een hele wereld op zich.

 3. Ooit op de basisschool heb ik met kinderen kliko’s versierd. Hoewel ze het in eerste instantie een stomme activitiet vonden, werden ze gaandeweg enthousiast.Het zag er ook heel vrolijk uit zo voor de school.
  Onze eigen klilo’s staan verstopt in een houten bak die manlief heeft getimmerd

 4. Ik woon in hoogbouw dus maak gebruik van ondergrondse containers. Maar mijn ouders hebben een omheining in hun tuin gebouwd waar ze hun containers achter weg zetten

 5. Wij hebben de kliko in de schuur. Maken hem elke maand een keer schoon en halen een doekje langs de buitenkant. Dan valt het wel mee. Wij hebben er dan ook maar 1 tegenwoordig :)

 6. Ik woon in Amsterdam en hier hebben we gelukkig helemaal geen lelijke kliko’s. Ik heb geluk dat voor mijn deur alle ondergrondse containers te vinden zijn (papier, glas en huisvuil) dus ik kan meteen van m’n rotzooi af. Dat vind ik ook altijd heel erg fijn.

 7. Dat je geen container nodig hebt wanneer je geen afval hebt, is in mijn gemeente niet mogelijk. Ik heb hierover contact gehad met de gemeente. Een grijze en groene container is verplicht per woning en gekoppeld aan je adres (enige wat je mag kiezen is of je een grotere of een kleinere wilt; prijs is hetzelfde). Net als een bak voor chemisch afval. Die laatste heb ik in de achterliggende 7 jaar nog nooit (!) bij iemand in gebruik gezien. Wij hebben er een periode aanmaakhout in opgeslagen of kinderspeelgoed, of ……….. noem maar op. Alleen de oranje container is hier optioneel, maar anders moet je zakken naar de dichtsbijzijnde container brengen. Die staat hier ong. 1 km verderop. Liever maakte ik gebruik van een ondergrondse container, die staat hier op een paar stappen afstand. Nadeel is weer dat daarin niet gescheiden wordt en dat wil ik liever wel…

 8. Hier nog een optie om de kliko te verbergen:

  demandenshop.nl/ product/1824-rotan-kliko-ombouw-met-deksel-vouwbaar-90x74x115-cm

 9. Een kliko dat is denk ik een typisch woord uit Nederland. In België gebruiken we dat niet. Nu ja, kliko’s gebruiken we natuurlijk wel, wij hebben er twee, voor algemeen afval en groenafval. Die worden geleverd door de gemeente.Mooi zijn ze niet.

 10. Wij hebben in de tuin een stukje naast de schuur waar precies 3 kliko’s passen. Om ze aan het zicht vanuit de woonkamer te onttrekken hebben we er een kant en klare haag voorgezet. Prima en relatief voordelige oplossing!

 11. Ik wist niet dat dit kliko genoemd. Ik noem alle soort bakjes “bahbakie”. Die stickers zijn handig zodat makkelijk kan vinden. Vorige keer die van ons is weg maar gelukkig is hij weer terug

 12. Hahah ik vind zo’n kliko ombouw zo lelijk! Dan zou ik eerder voor stickers gaan… Wij hebben de stoep een stukje verlaagd achter een heg waardoor ze redelijk buiten beeld staan gelukkig.

 13. Haha ik roep al jaren om een ombouw voor de containers. Wij hebben voor nu achterin de tuin nog een stuk schutting staan waar we de containers aan de achterkant tegenaan zetten. Aan de zichtkant een klimop, aan de achterkant dus te containers. Ook ideaal!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.