Keukentafel van 2m30 bij 90 cm

tafel
Aan deze tafel at mijn vader als kind en nu wij!

Met een 7-koppig gezin heb je een grote keukentafel nodig zodat iedereen goed kan zitten.

Keukentafel van mijn oma: 2m30 bij 80 cm

En dus was ik heel blij toen ik een aantal jaren geleden de oude keukentafel van mijn oma kon krijgen. Want zij en mijn opa hadden een 13-koppig gezin! Mijn opa heeft hun keukentafel destijds speciaal op maat laten maken. In zijn kortste lengte is hij  2 meter 30. Maar je kunt hem aan weerszijden langer maken.

Behalve dat deze tafel lekker veel lengte en dus zitplaatsen biedt, is hij ook nog eens vrij smal. Om precies te zijn is hij maar 80 cm breed. Niet dat ik een voorkeur heb voor smalle tafels, maar voor onze keuken is hij ideaal. Want als hij breder zou zijn, was de keuken eigenlijk te smal voor deze tafel.

Lees ook: kies de juiste hoogte eettafel!

Hij is wel een beetje viezig

Er is alleen één probleem met de keukentafel van mijn oma:

Hoe hard ik hem ook schoon boen, of schuur, hij voelt altijd plakkerig aan.

En als ik er een tijdschrift op leg, en dat later weer oppak, blijft er altijd een stuk papier aan de tafel plakken. Ik snap er niets van. En het lijkt zo viezig. Op maandagochtend als mijn koffievriendinnen komen leg ik vaak tijdschriften klaar voor ze om mee te nemen. En als ze die dan oppakken, blijft de onderste plakken…. Dat lijkt zo onfris vind ik.

Ik heb mijn tante Marietje om raad gevraagd, maar haar conclusie was dat het materiaal van het bovenblad gewoon erg goedkoop is. Haar oplossing was een  tafelkleed aanschaffen. Maar dat vind ik te druk.

Op zoek naar een nieuwe keukentafel

Omdat mijn kleverige tafel me niet lekker zat, besloot ik toch eens op internet te kijken of ik niet een leuke keukentafel kon vinden. Maar waar ik telkens weer tegenaan liep was de breedte van het tafelblad. Dat was overal te breed.

Boomstamtafel

Op een gegeven moment kwam ik het fenomeen boomstamtafel tegen! Dat is een tafel waarin een heuse zijkant van een boom is verwerkt. Ik kreeg prompt visioenen van een keukentafel van één van onze eigen bomen! Dan heb je ook meteen weer sentimentele waarde er bij. Het grote voordeel van zo’n boomstamtafel vond ik dat je die op maat kunt laten maken. Maar helaas was ook daar de minimale breedte 90 centimeter.

Voorlopig houd ik het dus maar op mijn kleverige keukentafel. Hij heeft tenslotte veel sentimentele waarde voor me, en dat kun je niet zo maar vervangen.

Lees ook: Keukenstoelen, hoe kies je de juiste?

Wat voor type keukentafel heb jij? Of heb je een keukenbar of gewoon geen grote tafel?

Similar Posts

43 Comments

 1. Heerlijk hè zo’n grote tafel? Wij hebben een tafel van 1 meter breed. En hij is op zijn kortst 1.80 m en dan kunnen we hem 2x verlengen. 2.25 m en 2.70. standaard staat hij hier op 2.25 m. Dat is mooi ruim zitten voor ons gezin van 9 personen. Maar als we visite hebben maken we hem gewoon even langer.
  Door zijn breedte kun je ook met 2 man op de kop zitten, dat is erg fijn.

  Jouw tafel is toch gewoon van hout? Dan is denk ik de laklaag niet zo goed meer. Als je het bovenblad schuurt en daarna met blanke parketlak aflakken. Dan is hij denk ik weer goed hoor.

  1. Volgens mijn tante Marietje is het bovenblad niet van hout, maar een goedkoop plastic of zo. Vandaar ook dat ik niet goed weet hoe ik het kleef en plakprobleem moet oplossen.

   Wat een heerlijk grote tafel heb jij!

 2. Ik heb ook een grote tafel in de keuken, een paar jaar geleden plakte hij ook, heel erg vervelend . Ik heb hem helemaal kaal geschuurd en opnieuw gelakt, hij was weer als nieuw !
  Groet Adriana

 3. Goed de bovenlaag er helemaal afschuren en met blanke lak erover heen, of verf in wat voor kleur dan ook. Wij hadden hetzelfde probleem met het tafelblad. Onze tafel heeft nu een grijs blad en witte poten.

 4. Wat een mooie foto heb je er van gemaakt! Ziet er tijdschriftwaardig uit.
  Wat jammer dat het blad zo plakt. Was dat altijd al zo, of is het iets van de laatste tijd?
  Ik denk dat je het wel kunt schuren en lakken. Als je meerdere laklagen doet, dan er wel voor zorgen dat de eerste laag goed droog is anders krijg je ook een plakkerig effect. Dat weet ik dan weer uit ervaring :-).
  Of als je er toch iets op wilt hebben: ken je tafelziel. Een dik doorzichtig zeil dat je op maat kunt bestellen. Ik had het een tijd op mijn verlanglijst staan, nu niet meer, maar het lijkt wel heel geschikt voor jouw tafel.
  Zou toch jammer zijn als dit erfstuk moest wijken.

  1. De foto is wonderwel goed gelukt inderdaad. Ik was in mijn nieuwe rode kringloopstoel gaan zitten, en maakte toen de foto : )

   Het blad plakte niet altijd zo erg. Daarom vind ik het ook zo vervelend. Het lijkt net alsof ik hem nooit goed schoonmaak.

 5. Mooie tafel zeg (en wat een mooie stoel helemaal links – ik ben zo dol op dat soort sky stoelen…).

  Het plakken kan inderdaad komen doordat de laklaag verouderd is.
  Mogelijk heeft je oma dat blad ook nog eens een leven lang in de was gezet, al dan niet over de lak heen.
  Dus inderdaad: alles eraf schuren en fijn opnieuw lakken. Het is een plat vlak, dus met een schuurmachine is het geen te langdurig klusje.

 6. Ik zou ook schuren en lakken, wij hebben onze tafel met een soort vloerlak gedaan. Nu neemt hij weer makkelijk af en blijven er geen kringen van mokken op staatn. Daar had ik nl. vaak last van. Het is al 9 jaar geleden dat mijn man dat gedaan had, en nog steeds goed.
  Hier ook een grote keukentafel, gewoon een van leen bakker. 90 breed en 180 lang. Heerlijke maat.

 7. Goedemorgen,
  Voor mij een zeer herkenbare klachten van de tafel, wat je ook doet hij blijft plakkerig. Het blijkt een lak te zijn waar was in zit. Dit krijg je je er dus niet af. Alleen met heel hard wrijven met een zachte doek, wrijf je de was als het ware weer zacht.
  Blijft een drama zo’n tafel. Deze laag Moet er gewoon af. De oplossing is waarschijnlijk tafel late logen. Op Google vond ik een prijs voor een tafel tot 2 m voor € 145.
  De tafel gaat in een loogbad en alles wordt als het ware van het hout af gebeten in dit bad.
  Er zijn vele bedrijven die dit doen. De prijzen zullen verschillen maar is het informeren zeker waard. Wat ik begrijp dat de tafel wel een bijzondere toegevoegde waarde heeft voor het jullie gezin.
  Succes! Met vriendelijke groeten Martine

  1. Deze tafel heeft zeker toegevoegde waarde inderdaad. Ik moet er vaak aan denken dat mijn vader daar als kind kaartspelletjes aan heeft zitten doen en zo. En dat er 13 kinderen aanzetten en ook nog een knecht die mee at.

   Bedankt voor de tip van het logen!

 8. Vind het wel een stoere tafel! Je kunt hem ook opschuren. Drijfhout is ook heel mooi, maar wel wat prijzig. Wij hebben een eiken eettafel met een dik blad en een kruispoot. Zo blij mee!

  1. Wonderlijk eigenlijk dat drijfhout duur is Jonna. Je zou toch denken dat het bijna gratis was : )

   Zo’n kruispoot geeft lekker veel ruimte voor benen lijkt me zo. En je kunt er goed onder dweilen denk ik.

 9. Kun je hem wellicht goed schuren en dan in-olieën of lakken?
  Een fijne tafel is een groot goed :)
  Wij zijn maar met z’n drietjes maar toch hebben we een tafel van 2 m, omdat ik het gewoon zo fijn vind om een grote, uitnodigende tafel te hebben

 10. Misschien afnemen met iets wat ontvet? Terpentijn of wasbenzine of zoiets? Het is waarschijnlijk inderdaad een hele laag was.

 11. Mooie tafel! Ook leuk gestyled met de bloemen en fruitmand. Heel handige tips zie ik al voorbij komen om reinigen.
  Dat plakkerige van de was klinkt logisch lijkt mij.

  Wij hebben sinds kort een echte boomstamtafel van een iep uit onze regio.
  Gemaakt door edward otten. Hij heeft een website. Dat zul jij ook wel mooi vinden. Hij maakt op maat. Kost wel wat maar gaat generaties mee ga ik van uit.

 12. Op mijn werk hebben ze een eettafel van steigerhout mooi, maar lastig schoon te maken, daarom ligt er een doorzichtig plastic tafelzeil op, zo goed als onzichtbaar, maar makkelijk schoon te maken.

  1. Afgelopen zomer kocht ik doorzichtig tafelzeil bij de Blokker voor de tafel, maar dat ze er echt afschuwelijk uit. Supernep en je zag het heel erg. Ik heb het er van narigheid meteen weer afgehaald.

   Maar dat was ook wel een vrij goedkope variant, dus misschien lag het daar aan.

 13. Wij hebben een tafel van 2.50 X 1 m. Behoorlijk aan de maat, wat alleen kan doordat onze keuken en woonkamer in elkaar overlopen. Ik geniet dagelijks van de tafel. Als ik aan het werk ben kan ik al mijn spullen overzichtelijk kwijt. Hij is gemaakt van steigerhout. Doordat het tafelblad is afgelakt met 3 lagen scheepslak (geloof ik), hoef ik er alleen maar een doekje overheen te halen om hem weer helemaal schoon te krijgen. Voor een habbekrats op marktplaats gekocht maar absoluut een van de meest favoriete items in ons huis.

  1. Oh geweldig, een koopje via marktplaats! Daar houd ik altijd van. Zo’n vondst is extra leuk vind ik.

   In ons huis in de stad liepen keuken en woonkamer ook in elkaar over, en daar kon onze tafel ook helemaal worden uitgetrokken. Dat kan nu niet omdat de keuken niet groot genoeg is.

   Wat dat betreft is een open keuken dan wel weer handig inderdaad.

 14. Als je deze tafel nu op nieuw afschuurt en verft? Een ander verf laagje er op en wat vernis. Zou dat niet helpen? Zonder om deze tafel weg te doen. Ik vind deze tafel prachtig. :)

 15. Afnemen met hete soda is dat geen optie? Wij hebben een tafel van 320cm bij 90cm. Geen kinderen meer thuis maar zoooooo gezellig als iedereen er weer eens is.

 16. Gave foto!

  Mocht opnieuw schuren en lakken geen oplossing zijn, zou ik bij Bellebien eens kijken naar een tafelzeil of tafelkleed.

 17. Wij hebben ook een tafel van 80 op twee meter want anders konden er moeilijk stoelen rond staan omdat de trap naar boven in de keuken staat en is het te smal.

 18. De tafel in mijn woonkamer is ook lang, smal en snel plakkerig. Om die reden heb ik een doorzichtig plastic tafelzeil, dat bevalt me erg goed.

 19. Wel erg mooi zo’ grote tafel.
  Vreemd dat de tafel zo kleverig is. Anders een kleedje, doorzichtig tafellaken erop leggen. Of een leuk dienblad waar de tijdschriften op kunnen?

  Voor ons nieuwe huis wil ik ook een grote tafel. 2,30 is wat groot maar 2.00 of 2,10 wordt het wel :)

  1. Een dienblad zou inderdaad voorkomen dat de helft van de tijdschriften aan de tafel blijft kleven… Ik vind dat altijd een beetje genant. Net alsof ik de tafel nooit schoonveeg.

 20. Ik ben wel gefascineerd door die oude tafel van je oma met een plastic laagje. Oud plastic wordt inderdaad plakkerig, maar een plastic laagje op een tafel? In de sixties had je tafels met kunststof lagen, heel vintage nu, maar jouw tafel? Ik zou ernaar laten kijken door een echte timmerman, voordat je hard gaat schurwn. Wie weet wat die laag is en hoe kankerverwekkend het schuren daarvan is.

 21. Mooi formaat! Jammer dat hij dan net te smal is. Ik had zelf altijd eentje van 140 bij 140. Een vreemde maat, maar wel heel leuk. en ook wel heel prettig qua ruimte/verdeling rondom de tafel. Nu staat die in de opslag (lees: bijkeuken) en hebben we een gewone, met een gangbaar formaat, ik denk 180 bij 100 ofzo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.