De schrijf van trijf: onzin in dieetboeken

Arjen Lubach over 4 onzin diëet tips

 1. ‘Vervang tafelsuiker met ‘gezonde’ alternatieven.’ of je nou suiker tot je neemt in de vorm van een banaan of honing, je lichaam verwerkt het op dezelfde manier als een suikerklontje. De sóórt suiker maakt niet uit voor je lichaam.
 2. ‘Natuurlijk eten is het beste. ‘Moeder Natuur brengt ook berenklauw. Niet alles wat natuurlijk is, is ook gezond.
 3. ‘Weg met gluten.’ Hier kun je inderdaad klachten van krijgen áls je er allergisch voor bent. Maar dat is minder dan 1% van de bevolking zegt Lubach. De angst voor gluten komt van het boek Broodbuik.
 4. ‘Detoxen is goed voor je lichaam.’ Je lichaam reinigt zichzelf. Heeft geen hulp nodig.

Diëten werken omdat je bewuster bezig bent met eten, en minder eet. En daardoor val je af.

Het ultieme voedingsadvies van Lubach

Eet gevarieerd en niet te veel.

Wat vind jij van diëten? En wat vind je van Lubachs mening over diëet boeken?

Similar Posts

21 Comments

 1. Ik denk dat hij voor een groot stuk gelijk heeft…

  Ik ben sinds een tijdje onder begeleiding voor mijn gewicht.
  Ik ben bijna 10 kilo afgevallen en dat laatste zinnetje klopt.
  Ik ben er bewuster mee bezig, eet gevarieerder, veel minder, …

  Ik geloof dan weer wel in biologisch eten, lokale voedingsproducten, …

  Honing van de lokale imker bijvoorbeeld zou beter zijn voor de hooikoorts van mijn man…

 2. Ik vind het wat kort door de bocht. Ieder mens reageert anders. Als iemand baat heeft bij het vermijden van witte suiker of gluten,dan is dat toch goed? Ik eet trouwens liever een banaan dan een stuk suikergoed.

  1. Een banaan is denk ik ook zeker de gezondere keuze Izerina! Dus dat komt mooi uit. Ik probeer mezelf ook aan te leren om verse ananas te eten in plaats van chocola.

 3. Ik merk toch echt verschil in het soort suiker. Oerzoet gaat het best. Bananen kan ik prima eten, maar van vruchtensap krijg ik weer last. Maakt bij mij niet uit of het zelf geperst is of uit een pak.
  Tja. Die gluten. Ik heb geen coeliakie, maar gluten gaan niet lekker bij mij. Helaas. Ik heb niks tegen tarwe, zou het graag eten. Maar als je merkt dat je glutensensitief bent wordt dit door artsen vaak niet serieus genomen. Steeds meer mensen worden glutensensitief. Tarwe is sterk doorveredeld waardoor er veel meer allergene eiwitten in zitten. Dat doorveredelen was om de kwaliteit van brood te verbeteren. In muesli zit schrikbarend veel soorten pesticiden. Mogelijk zijn pesticiden de oorzaak dat mensen niet goed tegen tarwe kunnen.

 4. Diëten kan je een zetje de goede richting geven. Als je daarna weer in je oude patroon vervalt heeft het niet veel geholpen. Ik denk dat het erom gaat wat je ermee doet. In die zin ben ik het wel eens met Lubach.

  1. Als een dieet een tijdelijke verandering is, waarna je weer te veel en te ongezond gaat eten dan zal je gewicht inderdaad weer toenemen.

   De truc is om voorgoed om te schakelen naar een gezondere levensstijl.

 5. Ooit eens gelezen: het enige dieet dat werkt is het dieet dat je altijd kunt volhouden ;-) Ik heb voorkeur voor het dovemansoren dieet van ‘t Hart, want daar moet ik enorm om lachen.

 6. Ik weet niet zo goed wat ik er allemaal van vind. Je hoort zoveel tegenstrijdige berichten die allemaal fantastisch onderbouwd lijken. Mijn eetregel is al jaren: ‘alles met mate’. In de praktijk komt dat op hetzelfde neer als het advies van Lubach.

  1. Het is inderdaad verwarrend! Er is erg veel beweging op het gebied van voedsel en dergelijke op het moment. Jouw eetregel lijkt me uitstekend en lijkt inderdaad ok die van Lubach.

 7. Ik geloof ook dat je alles met mate mag eten mits je op dieet moet
  Ik doe mijn best maar ga me toch regelmatig te buiten ????????????
  Troost me met de gedachte nobody is perfect????

 8. Ik geloof ook dat je alles met mate mag eten mits je op dieet moet
  Ik doe mijn best maar ga me toch regelmatig te buiten ????????????
  Troost me met de gedachte nobody is perfect????

 9. Hij heeft wel een punt.
  Maar laten we wel wezen, het is zijn vak mensen te kakken te zetten en te overdrijven.
  En hij heeft waarschijnlijk net zo weinig verstand van eten als heel veel anderen.

  Wat veggiemo zegt over gluten sensitiviteit onderschrijf ik. Ik vind t jammer dat er altijd zo gehamerd wordt op dat maar 1 % van de mensen coeliakie heeft en dat de rest van de glutenmijders dus zeikerds zijn of hysterische broodbuiklezers.
  Het ligt wel wat genuanceerder.
  Zoals alles met eten. Wat voor de een gif is is voor de ander juist goed. Elk lijf is anders
  Bij een programna als van Lubach mist de nuance omdat er ook een andere agenda is (lekker scoren en lachers op de hand krijgen)

  1. Het is inderdaad een satirisch programma. Maar wat ik wel leuk vond is dat hij ook met zichzelf de spot drijft. Aan het eind komt hij met zijn eigen boek, dat vol witte bladzijdes zit met maar 1 advies.

   Dat vond ik grappig.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.