Just a vintage soul: een prentenboek voor volwassenen

Just a vintage soul

Just a vintage soul is een prachtig vormgegeven boek met zogenoemde brocante interieurs. Het is wat je noemt een prentenboek voor volwassenen, want er staat maar heel weinig tekst in. Het is vooral een kijkboek.

Just a vintage soul: wat kun je verwachten?

Just a vintage soul is gemaakt door Colinda en Jeroen, de mensen achter Brocante Blog Magazine en het gelijknamige blog. In Just a vintage soul krijg je een kijkje in 11 huizen die zijn ingericht met brocante. De interieurs zijn een lust voor het oog en heel sfeervol.

Zelf weet ik nooit zo goed wat het verschil is tussen de termen brocante, kringloop en tweedehands. Maar de interieurs in Just a vintage soul zijn zeker niet een samengeraapt zootje van iemand die koopt bij de kringloopwinkel. Zoals ik. Colinda en Jeroen beschrijven de interieurs in hun boek als een mengeling van klassiek brocante, romantisch en Zweedse stijl.

Grijstinten, poppen zonder lijf en bustes

De verschillende interieurs stralen rust en eenheid uit. Wat me opviel is dat alle 11 interieurs zijn uitgevoerd in grijs- en zachte pasteltinten. Ook viel het me op dat oude poppen blijkbaar brocante zijn. Maar dan niet een oude pop zoals je die zelf misschien nog ergens hebt. Maar echt heel oude poppen. En dan mag bijvoorbeeld best het lijf van de pop ontbreken. En de neus. Ook paspoppen en dode, opgezette dieren zag ik veel.

vintage

Ieuw! Een dood hertje! Bron: inkijkexemplaar bol.com

De interieurs hebben ook gemeenschappelijk dat de meubels vaak afgebladderd zijn en gehavend. En dat heet dan bijvoorbeeld ‘craquelé’:

‘Zowel de schalen als het mooie wandrek zijn onderhevig aan de tand des tijds. De verflagen breken los van de ondergrond, dit zorgt voor een mooi effect.’

Dat ga ik zeker onthouden. Als iemand ooit tegen mij zegt dat we onze raamkozijnen nodig moeten verven dat mompel ik ook iets over ‘de tand des tijds’ en ‘verflagen die losbreken’.

Wat zou Marie Kondo hiervan vinden?

Tijdens het bekijken van de mooie interieurs moest ik ineens aan Marie Kondo denken. Want Just a vintage soul is denk ik niet bepaald Marie Kondo-achtig. Want er staan veel spullen in. Spullen die mensen hebben verzameld en ergens hebben neergezet. Anderzijds, zegt Marie Kondo altijd dat als je ergens blij van wordt, je het mag houden. En de mensen in Just a vintage soul worden blij van heel veel dingen.

Mijn conclusie over Just a vintage soul

Just a vintage soul is een praktijk kijkboek als je van zogenoemde brocante interieurs houdt en geen zin hebt in veel tekst.

Maar het boek is zeg maar wel een niveautje hoger dan de gemiddelde kringloopbezoeker.

De interieurs in Just a vintage soul zijn echt ‘stylish verantwoord’. Voor mij was het boek wat dat betreft nogal intimiderend. En wat betreft het vintage aspect: het is het soort vintage van afgebladderde kastjes in pasteltinten. En niet bijvoorbeeld het felgekleurde vintage van meubels uit de jaren 50 en 60.

Just a vintage soul is een leuk boek om inspiratie mee op te doen. Zo voel ik zelf na het bekijken van dit boek een grote drang om zo’n grote glazen stop te kopen. Wel bij de Action, dat dan weer wel…

Praktische informatie over Just a vintage soul

Just a vintage soul is voor 32,95 te koop bij bol.com. Gezien de prachtige foto’s vind ik die prijs wel reëel. Dus mocht er binnenkort iemand jarig zijn in je omgeving, die dol is op brocante, dan is dit boek zeker een aanrader.

Houd jij van dit type brocante stijl?

33 Comments

  1. Juliette
  2. lana
  3. lena
  4. An
  5. Alex

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh