De juiste kleding voor het juiste moment

 

kleding‘Een slons kan meer verslonzen dan een pronker verpronken,’ zegt mijn tante Marietje altijd.

En dan kijkt ze me veelbetekenend aan. Want ik vrees dat ik voor haar toch altijd nog in de categorie ‘slons’ val. Hoewel ik mij erg verbeterd heb de laatste jaren dankzij haar adviezen en tips.

En ze heeft natuurlijk gelijk. Door zorgvuldig om te gaan met je spullen gaan ze langer mee.

De juiste kleding voor het juiste moment

Zo heb ik ooit een leuk jurkje verpest door iets te wild argan olie in mijn haar te doen. Het resultaat was een lelijke olievlek die ik er nooit meer heb uitgekregen. Ik baal er nog van als ik er aan denk.

Ook mijn oma wist hoe het hoorde. Als mijn moeder vroeger uit school kwam dan zei mijn oma:

‘Goed dat je er bent. Doe maar gauw ‘t olde grei an’ dan kun je aan het werk.’

En hier op het platteland dragen veel kinderen van die leuke donkerblauwe overals als ze buiten spelen.

Bescherm je kleding

In de keuken draag ik altijd braaf een schort. Bij het schoonmaken trouwens ook.

Maar voor sommige klusjes is een schort niet genoeg. Dan heb je extra bescherming nodig. Want zo’n schort bedekt niet je hele kleding.

Klusjes waarvoor beschermende kleding verstandig is

 • Verven: voor je het weet drupt er per ongeluk verf op je schoenen of kleding!
 • Meubels opknappen: zeker als je met bijtende stoffen werkt, is het verstandig om je kleding goed te bedekken.
 • Boren en zagen: bij klusjes waarbij veel stof vrij komt is het verstandig om een mondkapje te dragen. Zo voorkom je dat je die troep inademt. Hier vond ik een uitgebreid aanbod van mondkapjes. Zie ook Mondkapjes Action.
 • Wc schoonmaken: ik spreek hier helaas uit ervaring.  Ik heb ooit een mooie rok verpest doordat ik er chloor op knoeide toen ik de wc schoonmaakte. De schort die ik droeg was te kort.
 • Klussen waarbij je met zware dingen sjouwt vragen om veilig schoeisel. Mijn oudste dochter combineert een vertaalopleiding bij de LOI met allerlei baantjes. Bij elk baantje krijgt ze weer andere bedrijfskleding. Op het moment werkt ze bij een wasserij, en daarvoor heeft ze speciale werkschoenen gekregen.

De juiste kleding zit prettiger

Afgezien van het feit dat je je gewone kleding wilt beschermen, is het natuurlijk ook nog eens zo dat speciale werkkleding prettiger werkt. De kleding is immers gemáákt voor die activiteit. Je gaat toch ook niet hardlopen in je dagelijkse kloffie.

Zo heb je werkbroeken om mee te klussen, die lekker veel zakken en lussen hebben. Daarin kun je hamers hangen, of schroevendraaiers steken.

Waar vind je beschermende kleding?

Beschermende kleding kun je online kopen. Bijvoorbeeld bij Engelbert Strauss. Het voordeel van deze online shop is het brede assortiment. Je kunt er terecht voor beschermende kleding én schoeisel.

Wil je liever naar een gewone winkel, dan kun je bij de Praxis ook terecht voor beschermende kleding. Of bij de Gamma!

Draag jij beschermende kleding? En zo ja, welke soort en bij welke klusjes?

Similar Posts

34 Comments

 1. Eerlijk gezegd niet. Ook ik heb weleens kleding verpest met chloor doordat ik de wc aan het poetsen was. Alleen wanneer ik in huis aan het schilderen ben, trek ik mijn oude kloffie aan.

 2. Nee ik ben waarschijnlijk erg eigenwijs. Als ik ga zagen, verven of de stal ga doen dan doe ik dat in de kleding die ik op dát moment aan heb. Dat wil natuurlijk wel zeggen dat ik bijna altijd in een spijkerbroek met shirtje en vestje loop. Maar ik kleed mij niet om als ik ga “klussen”.

 3. Ik heb een grote tas met oude, makkelijk zittende kleding op zolder staan. Er zit genoeg in voor ons alle vier. Verder heb ik wat echt nette kleding voor als ik ergens heen ga en wat oudere kleding dat nog goed genoeg is om thuis te dragen. Al heb ik de neiging om mijn hoeveelheid ‘nette’ kleding te groot te maken, ik ben tenslotte vooral veel thuis en dan is het ook fijn om me voor mezelf leuk aan te kleden :-)
  In ons gezin doen we heel lang met kleding en het blijft ook lang mooi. Ik heb geen droger. Vroeger wel. In mijn ervaring slijt was sneller als je een droger gebruikt.
  Toen we bijna twee jaar geleden, vlak voor de verhuizing bij mijn ouders logeerden werd er gebruik gemaakt van de droger. Mijn sokken die ik al een jaar of wat droeg, hadden na de droogbeurt in de droger allemaal kapot elastiek.

  1. Ja, die oude kleding trek ik aan als ik ga schilderen, in de tuin werk of andere klussen doe waarbij ik het risico loop mijn kleding te ruineren :-)

  2. Ik heb bijna geen ‘nette kleding’. Alleen een donkerblauwe rok, en zelfs die heeft nog een elastische tailleband…

   Goed van je dat je oude kleding aan doet als je klussen gaat doen.

 4. Als ik thuis aan het werk ben heb ik mijn ‘huiskleren’ aan. Dat zijn oude broeken, shirts en andere makkelijke kleren die alleen in huis draag. Het is niet zo’n ramp als daar vlekken op komen. Ook omdat we een paar huisdieren hebben draag ik nieuwere kleren liever niet de hele dag in huis. En ja, chloorvlekken of olievlekken maak ik ook regelmatig, ik flodder nogal eens.

  1. Mijn oudste dochter heeft ook ‘huiskleren’. Helaas is dat in haar geval zo’n vreselijke onesie.

   Zelf heb ik geen huiskleren, want daar word ik zo lamlendig van. Ik loop er altijd netjes bij. Dat hoop ik tenminste ; )

 5. Ik draag echt nooit beschermde kleding. Als ik klus in huis of in de tuin werk doe ik oude kleding aan. En ja, ik val dank ik ook in de slons categorie ;-).

 6. beschermde kleding is zeker handig. Ik doe altijd een oude jogging aan met zulke karweitjes. :) Ik doe nooit mijn goede kleren aan tijdens het huishouden. Anders zouden alle kleding al verpest zijn.

 7. Heel verstandig inderdaad om bij thuiskomst meteen je goeie kleren uit te trekken en iets aan te trekken dat bestand is tegen de huiselijke klusjes. Thuis heb ik meestal een oude joggingbroek aan met een t-shirt dat ik buiten de deur nooit meer zou durven te dragen. Dat is weleens gênant bij onverwacht bezoek, maar zo ben ik er zeker van dat mijn goeie kleren nog een hele poos meegaan.

 8. Beschermende schoenen, voor als ik eens op werkbezoek moet naar een productieomgeving (anders voldoen je niet aan de regels en mag je niet rondlopen.Je moet ook veiligheidscursussen doen voordat je in een productieomgeving komt; hesjes en evt helmen krijg je vaak van het bedrijf uitgereikt).
  Thuis kook ik meestal in een oude koksbuis van de oudste, want dan zijn ook mijn hals en mouwen beschermd tegen spetters en klodders. Diezelfde kosksbuis draag ik vaak bij het afwassen.
  verder draag ik meestal thuis oudere kleding dan naar kantoor. Zodat ik zeker weet dat er niet bij belangrijke vergaderingen net mijn prettigste jasje bij de stomerij hangt.
  En vandaag hebben we een bruiloft in de familie. Voor mij wordt dat een little black dress met kleurige accenten. Ik hoop dat dat ook de juiste kleding voor het juiste moment blijkt te zijn, de outfit is door man en kinderen in ieder geval goedgekeurd :-) (en voor de zekerheid gaat er voor mijn man een wit overhemd in de kofferbak mee, voor als er onverwacht een kopje koffie over heen gaat.)

  1. Wat handig zo’n oude koksbuis! Dan ben je inderdaad goed bedekt tegen spetters en dergelijke.

   Een little black dress is altijd goed heb ik begrepen. En wat goed dat je zelfs een extra overhemd meeneemt!

   Fijne dag gewenst.

 9. Ik ben helaas ook niet zo zorgvuldig. Heel soms doe ik een schort aan in de keuken, maar vaak vergeet ik dat en dan is het te laat. Ik heb zo ook wel wat shirtjes en broeken met vetvlekken kunnen wegdoen.

  PS lees vandaag even mijn blog, want je hebt namelijk een award gewonnen ;)

  1. Ja, een schort is natuurlijk ook bedrijfskleding :-) Die draag ik dus altijd met koken en afwassen.

 10. Als ik ga verven of schuren dan trek ik wel oude kleding aan, wat intussen al helemaal onder de verf zit haha. Verder heb ik thuis meestal ook een soort ‘thuis-klofje’ aan als ik aan het poetsen ben. Niet als ik alleen even aan het stoffen of stofzuigen ben, maar wel als ik bijvoorbeeld de badkamer poets.

 11. Gelukkig denk ik steeds vaker aan mijn schort met koken want ik heb inderdaad ook al heel wat kleding verprutst door te koken zonder schort. Verder doe ik vaak klusjes tussendoor, zoals schoonmaken of tuinieren, en dan gaat dus gewoon in mijn normale kleren. En heel eerlijk heb ik dus ook wel een paar kledingstukken met blijvende vlekjes die ik gerust gewoon nog draag.

  1. Dat heb ik soms ook: dan wil ik een klusje wel doen, maar ik heb dan geen zin om me eerst weer helemaal om te kleden. Met vaak vervelende gevolgen…

 12. Ik draag eigenlijk nooit beschermende kleding, ook geen schort bij het koken. Als ik thuis ga poetsen doe ik dat in oude kleding zodat ik daar geen omkijken naar heb :-)

 13. Ik draag eigenlijk nooit beschermende kleding. Hoewel ik wel de nodige kookschorten e.d. heb. En ik het er vaak niet meer helemaal zonder spatterrs vanaf breng. Misschien moet ik dat dan toch maar eens gaan doen.

 14. Heb zelf speciale kleding voor verhuis- en verfklussen. Gewoon een oude broek en shirt. Een schort voor het schoonmaken zou ik wel willen trouwens.

 15. Altijd een schort om/aan als ik kook, want ik heb gemerkt dat ik de neiging heb even snel mijn handen aan mijn schort af te vegen. Dus liever schort vies, dan blouse of shirt. En nette kleding bij thuiskomst ook liever voor een thuisversie omruilen; zo blijft alles keurig en doe ik er langer mee. Voor verven van haar en muren inderdaad verfshirt en oude handdoek.

 16. Ik heb een keer bleek gemorst op m´n favoriete broek.. Wordt er nog steeds bozig van als ik eraan denk. Die fout maak je één keer en daarna nooit meer. Nu doe ik altijd oude kleding aan als ik ga schoonmaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.