Jogging in de winter: kledingtips

hardlopen huisvlijt

Mensen die van geloof veranderen, of een nieuwe hobby ontdekken staan er om bekend dat ze vaak erg enthousiast zijn om hun nieuw verworven inzicht!

Op het irritante af.

Soms worden ze ronduit vervelend omdat ze iedereen willen bekeren.

De irritatie factor van de bekeerde hardloper

Als fanatiek sporthater, die desondanks hardlopen heeft ontdekt, ken ik mijn valkuil! Want ook ik heb de neiging om iedereen aan te raden om te gaan hardlopen. Gewoon omdat ik iedereen de voordelen die het mij opleverde gun : )

Niet voor niets heb ik een speciaal blog over hardlopen gemaakt waar ik me ongegeneerd te buiten kan gaan aan jubelzangen op hardlopen ; )

Maar onderstaand artikel voor Huisvlijt is niet mijn schuld. Dat is namelijk geschreven door Maurice Kooiker die vroeg of ik het op Huisvlijt wilde delen.

En dat wil ik natuurlijk wel.

Jogging? Ga je mond spoelen Maurice!

jogging

Overigens heeft Maurice het niet over hardlopen maar jogging. Daarmee begeeft hij zich meteen al op glad ijs, want de meeste hardlopers verafschuwen het om jogger te genoemd te worden. Joggers worden namelijk gezien als zondagslopers. Hardlopers met weinig tempo, die niet serieus worden genomen.

Maar goed dit terzijde. Over naar Maurice!

Jogging in de winter: kledingtips

door Maurice
Je bent goed bezig! Niet iedereen houdt het hardlopen vol als het winterweer wordt. Kou, wind en regen maken het voor de meeste mensen niet aanlokkelijk om te gaan joggen. Als je toch wilt gaan joggen in de winter kan het lastig zijn om te bepalen wat je aan gaat trekken. Laat je daardoor niet tegenhouden en bekijk onderstaande tips. Hierna ben je winterklaar!

Geschikte onderkleding voor hardlopen in de winter

Eén van de belangrijkste tips als het gaat om joggen in de winter is het dragen van thermo onderkleding. Deze kleding zorgt ervoor dat je je transpiratievocht goed kan afvoeren. Het voordeel ervan is dat je lichaam droog én op de goede temperatuur blijft. Kunststof thermokleding heeft namelijk holle vezels, die makkelijk vocht afvoeren.
Als het erg koud is kan je twee thermoshirts boven elkaar dragen. Dat klinkt misschien niet heel erg warm, maar tussen de twee thermoshirtjes blijft een laagje warme lucht hangen, waardoor de warmte vastgehouden wordt. Krijg je het toch warm, dan kan je het bovenste shirt makkelijk uittrekken.

Hier vind je een aantal handige suggesties.

Als broek kan je tijdens het hardlopen het beste een strakke, lange ‘tight’ gebruiken. Het is echter belangrijk dat deze niet té strak zit, want anders kan je niet prettig joggen.

Bovenkleding voor jogging in de winter

Een geschikt hardloopjack heeft als eigenschappen dat het wind – en regenbestendig is maar toch transpiratievocht afvoert.

De stof waarvan een goed hardloopjack is gemaakt, laat wel transpiratievocht door maar geen regen.

Regen bevat namelijk grotere druppels dan transpiratievocht. Deze handige eigenschap van een hardloopjack voorkomt dat je je na het hardlopen koud en klam voelt. Vaak zijn goede hardloop (regen) jacks wat prijziger, maar als je fanatiek wilt blijven hardlopen in de winter zijn ze zeker de moeite waard.

Schoenen tijdens jogging in de winter

Gewoonlijk draag je in de winter dezelfde hardloopschoenen als je in de andere seizoenen draagt. Als het erg glad is kan je ervoor kiezen om shoe snow grips aan te brengen onder je schoenen. Belangrijk is dat je je hardloopschoenen niet laat drogen op de verwarming. Zoveel plotselinge warmte is namelijk niet goed voor je schoenen. Laat ze liever drogen met proppen krantenpapier erin.

Heb je handschoenen nodig om te joggen in de winter?

Ondanks de kou zullen je handen snel opwarmen als je aan het joggen bent. Met handschoenen krijg je het al snel te warm, dus meestal zal je deze niet nodig hebben.

Het dragen van een muts

Wist je dat je hoofd snel warmte verliest op echt koude dagen? Een koud hoofd voelt onprettig en maakt het je moeilijk om je te concentreren. Het dragen van een muts wordt daarom eerder aangeraden dan handschoenen.

Winterklaar

Met deze tips ben je klaar voor de winter. Met geschikte comfortabele kleding kan je in de winter net zo prettig hardlopen als in de andere seizoenen. Veel plezier en kijk uit tijdens gladheid!

Nawoord Vlijtig Liesje

Ik ben het niet met alles eens wat Maurice schrijft. Zo is er menig ochtend dat mijn handen helemaal niet snel opwarmen, en ik dus wel degelijk handschoenen nodig heb als het vriest. En zijn tip dat je moet waken dat je hardloop tights niet te strak zitten, omdat dit ‘niet prettig’ is heeft een hoog ‘Duh-gehalte’. Evenals de observatie dat een koud hoofd onprettig voelt.

Maar zijn tip om thermokleding te dragen vind ik wel heel goed. Zelf heb ik ook diverse thermo shirts, die ik met veel plezier draag op koude dagen. En het advies om met lagen te werken is ook heel goed. Niet voor niets wordt hardlopers geadviseerd zich te kleden als een ui, oftewel met laagjes.

Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding

Ik sluit me graag aan bij de Noren of Zweden met hun spreekwoord:

‘Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding.’

Hoe vervelend het weer ook is, met de juiste kleding kun je eigenlijk vrijwel altijd toch gaan hardlopen.

Wat ergens ook wel weer jammer is, want je hebt dus gewoon nooit een goed excuus om niet te gaan hardlopen!

Hoe word jij beïnvloed door de seizoenen als het gaat om sportieve activiteiten? 

Bron afbeelding: Shutterstock.

Similar Posts

21 Comments

 1. Hahaha nou ik die niet aan hardlopen of joggen, ik noem het gewoon hardrennen. En oh ik ben er best trotst op hoor, op die 8-9 km/h waarmee ik door de straten hobbel. Ik vind thermokleding altijd fijn als het echt heel koud is, maar een muts heb ik nooit op, daar krijg ik meestal hoofdpijn van.

  1. Ik heb ook liever geen muts op. Dat vind ik benauwend. Als het echt heel koud is draag ik eventueel zo’n stomme hoofdband. Dan blijven in ieder geval mijn oren en voorhoofd warm.

  1. Dat vind ik intrigerend Sammie. Ik heb zelf ook de schurft aan sport, dus wat dat betreft sta ik helemaal aan jou kant. Maar hoe kom je dan aan voldoende beweging?

  2. Ik loop op mijn werk wel een beetje, laat de hond uit en loop de trappen in de flat als ik zonder Bink de deur uitga (of thuiskom) verder doe ik eigenlijk niks.

  3. En bevalt dat wel goed Sammie? Ik ben zelf ondertussen behoorlijk beïnvloed door het advies dat je dagelijks minimaal 10.000 stappen moet zetten merk ik. En doordat ik een activity tracker draag, is dit nog versterkt.

   Vroeger deed ik ook niets extra’s aan beweging.

  4. Voor mij bevalt het ; ) Ik voel me prima en mijn gewicht is ook naar wens. Ik heb gewoon een hekel aan sporten. Ik hou ook niet bij hoeveel stappen ik zet.

 2. In de zomer probeer ik altijd te gaan hardlopen. Dit lukt niet altijd, maar in de winter probeer ik het niet eens. Smoesjes als koud, vroeg donker en vies weer rollen dan regelmatig uit mijn mond!

 3. Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding… dat heb ik nooit zo bekenen. Er zit zeker wat in. Ik zelf maak excuus en ik ga altijd de gym als het koud is. ;-)

 4. Ik wandel heel graag en kan dit uren volhouden. Eigenlijk vind ik het lekkerst om in de winter te wandelen. Zomers zie je mij juist niet buiten. Dan is het te warm om actief bezig te zijn…

 5. Ik ben meer een mooiweerloper. Al heb ik kleding genoeg om de winter hardlopend door te komen. Wel liever met handschoenen dan met muts. Ik heb eerder koude handen dan een koud hoofd. Sta nog steeds versteld dat ik, als het minst sportieve meest sporthatende meisje van de klas nu hardlopen zo leuk vind! Ik ben niet snel, maar heb wel een halve marathon uitgelopen, ik had je een paar jaar geleden voor gek verklaard als je me dat zou zeggen!

  1. Oh ik snap helemaal wat je bedoelt Bianca! Ik was en ben ook totaal niet sportief en was hartstikke slecht met de gym. Maar hardlopen is echt anders dan die stomme sporten of zo.

   Wat leuk dat je nu ook hardloopt : )

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.