Wat is jouw favoriete emoticon?

emoticonIk kan er niets aan doen, maar ik gebruik graag emoticons ook wel emoji’s genoemd. Emoticons zijn een symbool voor emoties.

Omdat tekst niet altijd zo overkomt als je bedoelt, voeg ik er graag een emoticon bij.

Bijvoorbeeld om aan te geven dat iets met een knipoog gelezen moet worden. Of dat iets niet onvriendelijk bedoeld is.

Waar ik emoji’s gebruik

Ik gebruik emoji’s in mijn privémails, maar meer nog in Whatsapp conversaties. Ik heb het gevoel dat ik met een emoji mijn woorden als het ware kracht bij kan zetten. En dat ik met een emoticon een kader geef hoe ze moeten worden opgevat.

Heel soms gebruik ik ze ook in zakelijke emails. Als ik eerlijk ben zou ik ze graag heel vaak gebruiken, maar ik heb gelezen dat emoticons in zakelijke mails als onprofessioneel worden gezien! Dus ja, nu durf ik niet goed meer. Want ik wil wel professioneel overkomen. Maar vaak jeuken mijn vingers om een emoticon te typen!

De meest gebruikte emoticon is….

Onderzoekers van de University of Michigan en Peking University analyseerden 427 miljoen berichten van bijna 4 miljoen smartphone gebruikers in 212 landen! Daaruit bleek dat de meest gebruikte emoji deze is:

emoticon

Het grappige is dat er ook culturele verschillen zijn in gebruikte emoticons. Zo zijn de Fransen blijkbaar dol op hartjes emoticons. Een tabel met de meest gebruikte emoticons van 10 landen vind je hier. Helaas staat Nederland er niet bij.

N.B.

Het schijnt dat we emoticons vaak verkeerd gebruiken. De smiley met een traan wordt vaak gebruikt om verdriet aan te geven, maar betekent blijkbaar eigenlijk dat je slaap hebt…

Mijn meest gebruikte emoji’s

Als ik iets vriendelijk neutraal bedoel:

emoji

Als ik iets stoms heb gedaan:

download 2

In conversaties met mijn kinderen:

download

Als ik teveel Koreaans drama heb gekeken….

images 1

Als iets grappig vind:

images

Als ik iets héél erg grappig vind:

images 2

Samenvattend

Emoticions oftewel emoji’s worden gebruikt om een tekst toe te lichten of context te bieden. Persoonlijk houd ik erg van emoticons. Maar als je er teveel gebruikt kom je minder serieus en volwassen over.

Ik probeer me dus te beheersen : )

Lees ook mijn post over whatsappen via de computer!

Welk emoticon gebruik jij het meest?

Similar Posts

71 Comments

 1. Mijn favoriete emotie is de egel haha dat is een nieuwe en vind hem zo schattig. Maar het meest maak ik gebruik van de lachende smilie of die op ze kop staat

 2. Haha wat leuk ????. Ik gebruik ze ook vaak. Meestal het lachen met tranen en de knipoog ????. Of die de tong uitsteekt.. eigenlijk gebruik ik ze heel vaak als ik er zo over nadenk ????. Het aapje met zijn handen voor zijn ogen die hoort er ook nog bij.

 3. Yep, guilty as charged! Hahahaha.
  Ik gebruik ook de engel regelmatig, de schrikkende en het zien aapje van horen zien zwijgen. En de tong uitstekenden!

 4. Zakelijk is het echt een no-go. Alleen bij hoge uitzondering – als bijvoorbeeld de marketing manager van een merk waar ik mee samenwerk zelf een emoticon gebruikt – zal ik er ook eentje gebruiken. Maar liever niet. In appjes, privé mail en Instagram gebruik ik ze zeker. Ik ben er fan van om juist steeds weer andere te gebruiken. Het hartje is er eentje die ik heel mooi vind. Het dansende meisje gebruik ik heel vaak.

 5. Volgens mijn whatsapp gebruik ik :) ;) :P en :D het meest. Ook hartjes en kus scoren hoog. Ik zou die tranen emoticon trouwens nooit als slaap hebben interpreteren.

 6. Ik gebruik ook heel veel emoticons, vooral de populairste ter wereld gebruik ik vaak, als iets grappig is bijvoorbeeld. Ik vind het ook krachtiger overkomen met een emoticon, dan zonder

 7. De meest gebruikte emoticon van eht afgelopen jaar is ook voor mij van toepassing. Wenen van het lachen! Gebruik ik al sinds msn. Maar dan deed ik -> :’)

 8. Hier is maar een reactie mogelijk. Ik deel met veel plezier mijn favoriet met je.
  Oh wacht dat lukt niet op de computer….. MAar hEt is diegene die dus heel veel gebruikt wordt. Die jij gebruikt als je iets grappig vindt.

 9. Ik gebruik niet zoveel een emoticon.
  Kuspoppetje,kusje, grappigepoppetje, duimpje omhoog, de strik en het feesthoedje zijn favoriet!

 10. Ik gebruik ook altijd emoji’s, want vaak worden berichtjes anders opgevat dan dat het bedoelt word en een emoji helpt daar heel veel bij. Ik gebruik dat lach poppetje ook heel vaak haha

 11. Haha ik gebruik echt veel emotions, vooral het mannetje met de rollende ogen en die met de lachende traantjes :D Ik vind de neutrale emoticon echt heel ‘evil’ uitzien, zoiets als ‘I don’t give a f*’ :D

 12. I hou van emoticons, echt serieus ik kan niet zonder! Mijn meest gebruikte is die met rollende ogen en de sarcastische (tenminste ik vind dat een sarcastische, het is die jij gebruikt als je teveel koreaans drama hebt gekeken. haha

 13. Wat een leuk stuk:)
  Ik gebruik vaak de hartjes ogen, maar ook die met het rondje boven het hoofd of een hartje. Eigenlijk gebruik ik andere ook regelmatig

 14. Ik gebruik ook graag emoticons, vooral om een soort emotie aan mijn berichtje te geven. Ik gebruik zeker de lachsmiley het meest!

 15. Super leuke blog! Eigenlijk vanaf regel één zit ik al na te denken wat mijn meest gebruikte emoji’s zijn…
  Komen ze: ❤️????????

 16. Ik gebruik ze ook veel. Heb ze ook lang op mijn blog geactiveerd gehad (misschien toch weer een aanzetten en de set uitbreiden)
  Kushartje is denk ik mijn meest gebruikte.

 17. Ik gebruik vooral emoticons op instagram. In een blogpost gebruik ik ze niet, en in zakelijke mails gebruik ik ze alleen als het een informeel zakelijk contact is, zoals een collega die je goed kent.

 18. Yes! Ik gebruik ze ook heel vaak. Vooral die lachende inderdaad en de hartjes. Maar omdat mijn zoontje heel vaak vraagt of ie ‘poppetjes’ mag sturen met mijn whatsapp staan er heel veel random emoticons in mijn favorieten zoals treinen en een raket :-)

 19. De lachende smiley met de tranen vind ik heel goed maar het hangt af van de situatie, ik denk dat er weinig emoticons zijn die ik nog nooit gebruikt heb…

 20. Ik vind enoticons fantastisch! Mijn favorieten zijn ????????????????????‍♀️???????????????? En de aapjes ???????????? Heerlijk toch ????????

 21. Wacht eens even… die met de traan betekent dat je moe bent? Hoe dan!?! Haha super grappig. Ik gebruik vooral de emoticon met het tongetje. En dan vooral om aan te geven dat ik mezelf heel grappig vind :p een beetje zoals het knipoogje dus.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.