Introvert in Blogland

blogland

Ik vind niets fijner dan helemaal alleen thuis zijn. En dat er ook echt niemand anders in huis is. Feestjes en bijeenkomsten met veel mensen zijn beslist niet mijn hobby, en terwijl steeds meer hardlopers meedoen aan hardloopevenementen, loop ik al 13 jaar in mijn eentje. Ik ben ongetwijfeld wat men noemt een introvert.

En als introvert vind ik bloggen geweldig. Want ik kan dat helemaal in mijn eentje doen! Ik hoef mezelf er niet uitbundig voor te presenteren, of bijeenkomsten af te lopen om mijn visitekaartje uit te delen etc. De meeste communicatie loopt via email. En email geeft me rustig de tijd om te bedenken wat ik wil zeggen. En het netwerken dat ik doe, kan prima via social media.

Wordt Blogland extravert?

Maar er is iets aan het veranderen in Blogland. Want de commercie heeft Blogland ontdekt. En er is een hoos aan nieuwe blogs van mensen die hier hun voordeel mee willen doen. Advertentienetwerken en bloggroepen schieten dan ook als paddestoelen uit de grond.  En dat is begrijpelijk. Want bloggen is leuk. En als je er ook nog geld mee kunt verdienen, is dat natuurlijk prachtig.

Maar in het kielzog van die commercialisering van Blogland zie ik iets gebeuren: plotseling zijn er allerlei netwerkbijeenkomsten, spreken bloggers af om elkaar te ontmoeten op pr bijeenkomsten en vragen ze elkaar of ze een taxi zullen delen naar een Netflix bijeenkomst.

Kortom, er is ineens allerlei extraverte activiteit in Blogland. En ik vond het juist zo fijn dat het zo introvert was! Nou hoop ik maar dat ik als introvert kan overleven in het nieuwe Blogland.

Want ik heb helemaal geen zin om ook in Blogland te moeten leven volgens de regels van de extraverten.

N.B. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het leuk om andere mensen te ontmoeten. Maar bij voorkeur in een kleine, rustige setting.

Leestips

Hoe ervaar jij Blogland? Is het veranderd in de loop der tijd?

Similar Posts

21 Comments

 1. Heel herkenbaar! Eén van de redenen dat ik bloggen zo fijn vind is dat het iets is wat ik in alle rust in mijn eentje kan doen en ik denk dat je online toch wat makkelijker contact legt omdat het wat anoniemer is en dat je meer kunt nadenken over je woorden. Ik ben ook niet zo van de grote groepen mensen, maar blogbijeenkomsten en events vind ik toch altijd wel leuk, ook al vind ik het in de eerste instantie een beetje ‘eng’, ik dwing mijzelf altijd om me daar overheen te zetten omdat het achteraf altijd leuk en interessant was.

 2. Haha, leuk stukje! Ik herken dat introverte behoorlijk, lekker vanuit je eigen omgeving, veilig achter je pc, weldoordachte info de wereld in bloggen ;) Gewoon blijven doen waar je je goed bij voelt! Maar misschien valt zo’n event best mee, of erger nog, vind je het wel leuk?!

 3. ik ben nog niet extravert in blogland laat staan dat we naar bijeenkomsten zouden gaan.
  als ik nu een manier vond om te starten met mijn blog dan misschien wel. Maar de durf is er nog altijd niet.

  uiteindelijk bijt ik meestal door en zet mij over mijn eigen grenzen heen. Misschien dat ik dan naar blogbijeenkomst zal gaan.

  nu zijn wij daar nog niet aan toe.

 4. Inderdaad, ook héél graag helemaal alleen thuis. Ook ik houd niet van (grote) groepen. Praten om te praten, put me uit. Ik vind het daarentegen heel fijn als gesprekken ergens over gaan en dat heb je meestal alleen in een kleine, rustige setting.
  Maar… waarom zou je niet kunnen ‘overleven’ in Blogland volgens je eigen ‘introverte’ regels en waarom zou je je genoodzaakt zien om te gaan leven volgens de ‘regels van de extraverten’?

 5. Ik merk het ook, steeds meer blogs worden … anders. Meer filmpjes ook, en in combinatie met andere sociale media en ook commerciëler ja. En extraverter, inderdaad.
  Ik denk vaak over een doorstart van mijn blog, wanneer het gezinsleven wat rustiger is geworden. Dat mijn blog dan ook die kant op gaat, misschien, maar net als jij ben ik ook aan de introverte kant. Het belangrijkste lijkt me toch altijd, dicht bij jezelf blijven! Dat straalt dan ook uit in de artikelen, wanneer je iets doet waar je helemaal jezelf in kan steken en waar je je lekker bij voelt.

  Maar aan de andere kant…indien je er op uit trekt, ontmoet je dan wel mensen die veel met je gemeen hebben. Wie weet levert dat veel energie op, of inspiratie, of nieuwe contacten of vrienden. Alleen even dat drempeltje over, kost wat moeite, maar misschien is het wel de moeite waard.

 6. Ik ben volgens mij ook het stereotype introvert en ik ga gewoon m’n eigen gang. Soms doe ik wel wat meer dingen omdat ik dan weet dat het uiteindelijk beter is voor mezelf (soms moet je – zeker als ondernemer – jezelf wat op de voorgrond zetten om bijvoorbeeld nieuwe klanten binnen te halen), maar ik voel niet speciaal een drang vanuit buitenaf. Maar dan moet ik ook zeggen: ik herken de verandering die je beschrijft (nog) niet en heb ook nog geen events langs zien komen ;-)

 7. Je beschrijft het heel treffend. Ik blog nog niet zo lang en vind het wel fijn mee-te-lezen in bloggroepen en zo wat (technisch) wijzer te worden. Jij blogt al zo lang dat je het jezelf eigen hebt gemaakt. Ik voel mezelf niet representatief genoeg om naar al die bijeenkomsten te gaan, ook heb ik dat op het thuisfront nog niet voor elkaar. Ik doe er wel mijn voordeel mee als er een persvoorstelling in mijn woonplaats is in het theater en de bioscoop. Dan loop ik niet over de rode loper maar met de meisjes door de achter-zij-ingang en schrijf later thuis mijn verslag.

 8. Ik ben het helemaal met je eens. In groepen ben ik ook altijd erg stil, ik kan er niet zo veel mee. En al helemaal niet met netwerken. Blergh. Nu heb ik niet zo’n blogimperium, maar toch.

 9. Herkenbaar. Daarom ben ik ook gaan bloggen. Lekker op mijn eigen eilandje. Ik kan me op papier beter verwoorden dan in een gesprek met anderen. Dan is bloggen ideaal, je kunt je uiten en inderdaad even goed nadenken over wat je schrijft en kwijt wilt. In groepen ben ik best gezellig, maar ik heb niet altijd het gevoel mezelf helemaal te laten zien. Voor mij hoeft het ook niet extravert.

 10. Tot mijn schande moet ik bekennen dat wat je schrijft over de advertentienetwerken en bloggroepen die als paddestoelen uit de grond zouden schieten, me helemaal nog niet is opgevallen. Sterker nog ik ken het verschijnsel niet eens. Kennelijk ben nog introverter dan jij:). Overigens maakte je me wel nieuwsgierig. Zal er eens op letten.

 11. Bloggen is juist een uitkomst voor mensen zoals ik (iets in het autistisch spectrum en/of introvert of wat dan ook). Ik kies mijn momenten en geen meetings, hooguit een uitje incognito. Maar dat lukt prima met een kleine blog ;-)

 12. Iedere blogger schrijft toch zoals-ie zelf wil? De een elke dag, een ander eens per week… Een lezer heeft het maar te nemen, zoals het gebracht wordt :-) Ik en iets moeten…als er iets NIET bij elkaar past is het dat!

 13. Eerlijk gezegd blog ik nog maar weer zo kort dat ik geen verschil zie. En is dat voor mij ook niet de reden geweest om te starten met bloggen. Via Facebook ed ging er wel een wereld me open over de bloggerswereld, waarvan ik daarvoor werkelijk geen idee had. Jaloerse mensen als ze niet voor een event zijn uitgenodigd. OMG! Brr daar word ik dan heel introvert van… Al ben ik vaak ook wel extrovert

 14. ik ben het aller aller liefst alleen…
  de hele dag alleen op mijn kantoortje werken, heerlijk…
  een dagje vrij. of weekend dan ben ik het liefst alleen…
  Blogland is idd veranderd, en zou best wat mensen in real life willen leren kennen hoor, maar niet te veel tegelijk..

  1. Bloggers ‘in real life’ ontmoeten kan heel leuk zijn denk ik. Ik lees tenminste regelmatig enthousiaste verhalen over mensen die elkaar alleen via internet kennen, en elkaar ontmoeten.

 15. Hey,

  Zelf niet meteen de intentie om commercieel te bloggen, dus niet echt van plan naar dergelijke events te gaan.
  Ongeveer tien jaar geleden ben ik wel naar meetings geweest, ik heb er fijne herinneringen aan over gehouden. Een aantal mensen leren kennen die ik nooit meer zal vergeten. Toen was tijd en afstand geen probleem, nu heb ik andere prioriteiten.

  Groetjes

 16. Hier ook een introvert persoon. Ik hoef niet zo nodig op een feestje in de belangstelling te staan.Ga daarom ook al niet graag naar verjaardagen etc, En inderdaad laat mij maar lekker thuis werken zonder iemand om me heen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.