Houd jij van korting? Dan is Black Friday wat voor jou!

black fridayHoud je net als ik van korting en koopjes?

Dan is Black Friday interessant voor jou.

Wat is ‘Black Friday’?

Black Friday is overgewaaid uit de VS. Het is de dag nadat in de VS Thanksgiving wordt gevierd. Sinds 1952 wordt die dag gezien als de dag dat het Kerstseizoen begint. De winkels gaan dan extra vroeg open en ze bieden flinke kortingen. Mensen liggen al vroeg klaar om als eerste de winkel in te rennen, en soms gaan ze zelfs met elkaar op de vuist in het gevecht om het beste koopje.

Black Friday wordt wel eens vergeleken met De Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf maar dan in het kwadraat.

Waarom heet het ‘Black Friday’?

Er zijn twee verklaringen waarom dit shopping event Black Friday wordt genoemd:

 • Het is dan zo druk in de winkels dat het zwart ziet van de mensen ; )
 • Het is het punt in het jaar waarop winkeliers winst maken, en dus niet langer rood staan. Zwarte cijfers wil zeggen dat je een positief saldo hebt.

Zo ziet Black Friday er uit in de VS

In onderstaand filmpje zie je Black Friday in een Wal Mart filiaal:

Black Friday nu ook in Nederland en België

In Nederland is Black Friday in 2015 geïntroduceerd. Het leuke is dat ook webwinkels meedoen aan Black Friday. Dus als je niet zo houdt van mensenmassa’s, dan kun je nog steeds leuke koopjes vinden. Maar dan gewoon vanuit de rust van je huis. In Nederland wordt er op Black Friday vooral veel online geshopt.

Kortingen kunnen op Black Friday oplopen tot 80%.

Black Friday 2017: vrijdag 24 november a.s.!

Dit jaar valt Black Friday op vrijdag 24 november. Winkels die meedoen zijn onder andere Bol.com, C&A, Coolblue, eBay en Hünkemöller. Je vindt een overzicht van álle webwinkels op Black Friday Deals Nederland.

Woon je in België? Kijk dan op Black Friday aanbiedingen België.

Samenvattend

Als je nog cadeautjes nodig hebt voor Sinterklaas of Kerst, dan is Black Friday een uitstekend moment om je slag te slaan. Kortingen kunnen oplopen tot 80% en zo kun je dus flink besparen. En zoals gezegd: je hoeft er niet per sé voor naar de winkel. Je kunt ook online shoppen.

Kende jij het fenomeen Black Friday? 

Deze post kwam tot stand in samenwerking met Black Friday Nederland.

Similar Posts

73 Comments

 1. Ik verbaas me elk jaar weer over de massahysterie in de winkels. Maar inderdaad, de kortingen online zijn wel erg relaxed :)
  En nu bedenk ik me net dat ik een shopdag heb gepland met mijn moeder op die dag… Oeps.

 2. Niks voor mij. Ik ga alleen naar een winkel als het er rustig is. Ik heb die filmpjes weleens gezien. Op mij komt het als hysterie over.
  Een blck friday online zou ik misschien meer mee doen, maar ik koop alleen wat ik toch al op mijn lijst heb staan. Dat vind ik zo leuk bij b.o.l.com Kun je dingen op je verlanglijstje zetten. Dat voelt dan alsof ik het al gekocht heb, maar zo kan ik er langer over nadenken en ik vergeet het niet. Het gaat in mijn geval altijd om engelstalige informatieve boeken.

 3. Onze zoon spaart al een tijdje voor een nieuwe spelcomputer, en heeft hoge verwachtingen voor de kortingen die hij dan kan scoren!

 4. Hoe Black Friday er in de VS aan toe gaat vind ik altijd wel een beetje shockerend haha. Ik hou de aanbiedingen altijd wel in de gaten, maar helaas is het ook altijd snel uitverkocht.

 5. Ik hou zeker van korting, toch ik hou helemaal niet van dit soort dagen! Veel te druk!!
  Leuk dat je er een blog over schrijft, ik weet nu dat ik in ieder geval volgende week vrijdag het dorp zal mijden.
  Zo las ik dat het vandaag tulbanddag is, hoe leuk is dat en zeker als je dan een tulband bakt en met elkaar ervan geniet!! Gewoon een beetje feestelijk toch!

 6. ik houd helemaal niet van kortingen. Ik voel me altijd een beetje bedrogen als ik kort daarvoor iets zonder korting heb gekocht.
  Doe dus niet mee aan uitverkoop en black friday. Ik probeer zo bewust mogelijk te kopen. Ik vind het belangijker dat iedereen eerlijk betaalt krijgt voor zijn werk.

 7. Ik ken het zeker en op black friday zet ik geen stap buiten maar probeer mijn slag te slaan online. Geen gedrum voor mij en ik kies vergelijk graag prijzen tussen verschillende webshops. Relaxed met een lekker drankje er bij ‘-)

 8. Ik probeer op allerlei manieren onder die Black Friday uit te komen, haha. Mag geen geld meer uitgeven van mezelf, want: gat in de hand. Maarja. Wat moet je dan… Zoveel kortingen! Ik ga zéker even Bol.com checken op BF. Feest! Thanks voor de link.

 9. Jaaaa!! In LA stonden er altijd zo een rijen, ik snapte het nooit tot ik na een avondje stappen in zo een rij belande en eindigde met een laptop van 1200 voor 200. Geweldig

 10. oh ik wist niet dat hunkemuller mee deed, ideaal moet nog een paar bh’s hebben. Ik hoop dat in België de winkels ook een beetje mee doen. :D

 11. Ik probeer het wel int oog te houden, maar zou NOOIT zoals in Amerika uren staan aanschuiven om ergens korting te krijgen. Gelukkig doen er hier in België veel webshops er wel aan mee , leuk!

 12. En dat lees ik nu aan het einde van de dag terwijl ik met kleuter vandaag nieuwe laarsjes (voor haar) heb gekocht, een Sint-pakje (voor haar) en een rokje (voor mij)… Maar ja, ik mag niet klagen want ik had toevallig ook best leuke Sale-kortingen. Behalve voor het Sint(erklaas)-pakje, maar dat wilde ze zo graag hebben…

 13. Als ik antwoord op de titel: Ja ik ben gek op korting, maar van die zware drukte en heftig hoe het dus kan zijn in amerika, daar houd ik dus niet van. Leuk onderwerp om over te schrijven!

 14. Ik ga het aan me voorbij laten gaan denk ik! Ik vind shoppen tijdens de aankomende kerstperiode al druk genoeg, laat staan al die drukte op 1 dag! Wel grappig om die Amerikaanse toestanden in het filmpje te zien.

 15. Oeeeh, yaay voor shoppen met korting! Ik ga direct eens een kijkje nemen op de site met de black friday deals in België! Ik ben benieuwd! :)

 16. Ik ken het fenomeen al. ZIt al een paar jaar op die dag de verschillende sites te neuzen of er iets leuks voorbij komt. Meestal niks, maar goed, toch altijd ff kijken he. stel je voor.

 17. Ik ken het principe sinds een twee jaar. Doe er alleen niet aan mee, houd niet zo van hypes en koop iets omdat ik het nodig heb of graag wil hebben. Niet vanwege een actie of zo. Vind het toch ook een beetje ‘gevaarlijk’ dit soort consumentengedrag gestuurde dagen. Doorn in het oog van de consuminderen-aanhangers denk ik ;-)

 18. Black Friday is in Amerika echt een gekkenhuis! Ik ben er al eens geweest. Dat wil je eigenlijk niet. De koopjes zijn wel de moeite waard! In Nederland geven ze misschien 10 of 20 procent korting. 30 procent als ze royaal zijn.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.