Hoe zit dat nou met 'vette vis'?

vette vis

Toen ik las dat je 'vette vis' moet eten voor een gezond leven was mijn eerste gedachte:

'Dat komt goed uit! Ik houd namelijk van kibbeling!'

Maar die enigszins domme gedachte blijken meer mensen te hebben, want er werd onmiddellijk aan toegevoegd dat ze met vette vis niet letterlijk vétte vis bedoelen. Oftewel vis die vet is omdat hij gefrituurd is...

Baal.

Wat bedoelen ze dan wél met vette vis?

Vette vis is vis die veel Omega 3 vetzuren bevat. Visvetzuren zijn goed het hart, hersenen en gezichtsvermogen

Vette vis bestaat voor meer dan 5% uit (gezond) vet.

Vette vis is dus niet vis met een krokant laagje er om heen, die gefrituurd is. Concrete voorbeelden van vette vis zijn:

 • Atlantische zalm
 • Haring
 • Makreel
 • Sardines
 • Heilbot
 • Bokking

Hoeveel vette vis moet je eten voor je gezondheid?

Als je 1 keer per week vette vis eet is dat volgens Het Voedingscentrum voldoende om de gezondheidsvoordelen binnen te harken. Het goede nieuws is dat vette vis uit blik of uit een diepvriesverpakking ook prima is. Behalve zalm!

Zalm in blik bevat namelijk vaak minder vet dan 5%. Controleer dit dus even op het blikje!

Magere vis bevat minder dan 5% vet. Hieronder vallen onder andere baars, zeeduivel, zeewolf, schar, tong, wijting, schelvis, koolvis, tonijn en kabeljauw.

Hoe zit het dan met kwik in vis?

Ik ging dus braaf aan de vette vis, en vervolgens las ik enge berichten over schadelijke stoffen in vis, zoals kwik. Met andere woorden: vis is weliswaar gezond, maar tegelijkertijd kunnen er schadelijke stoffen in zitten. Lekker dan. Hoe zit dat?

Op de site van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit lees ik het volgende hierover:

'Vis die in de zee is gevangen bevat bijna nooit een te grote hoeveelheid stoffen als gevolg van milieuverontreiniging. Deze vissen worden namelijk rond de leeftijd van 3-4 jaar gevangen. Dan zijn ze nog te klein en te jong om voorkomende verontreinigingen op te slaan in te hoge gehaltes.'

Met andere woorden, in principe is (vette) vis veilig om te eten. Maar als je niet van vis houdt, of je toch zorgen maakt, kun je de visvetzuren uit vis binnenkrijgen door visoliecapsules te slikken.

Mijn visgewoontes

Op dit moment eet ik, keurig volgens het advies van Het Voedingscentrum, 1 keer per week verse zalm. Ik vind dat nog lekker ook, dus dat is beslist geen straf. Fijn als iets gezond is, en nog lekker ook.

Samenvattend

Als je 1 keer per week vette vis eet, is dit goed voor je gezondheid. Het vermindert je risico op overlijden aan een hartziekte met 15%. Vaker vis eten per week, heeft geen extra effect.

Als je zwanger bent raadt Het Voedingscentrum makreel en tonijn af.

Leestips: HelloFresh vispannetje ervaring en Vis uit blik

Hoe vaak eet jij vis per week?

Vergelijkbare berichten

42 reacties

 1. Omega3 is idd een goede vetsoort. Of je die het beste uit vis kunt halen vind ik nogal dubbel. En al helemaal wat betreft de visolie capsules. De zee is steeds meer vervuild. En wat te denken van microplastics.
  Er zijn plantaardige omega3 capsules van algen. Zo zijn de vissen er ook aan gekomen. Dat staat lager in de voedselketen, dus minder vervuild.
  Vanwege de vervuiling eten wij hier zelden nog vis. Wat je ook kunt doen is de hoeveelheid toegevoegd vet in je eten verlagen. En dan bv die algencapsules nemen, en een handje walnoten eten, bladgroentes, avocado.

 2. Zalm, elke week een stukje van de visboer. Duur, maar zoveel lekkerder dan uit de vriezer. Als ik niet meer zwanger ben ga ik weer los met makreel en tonijn. Jammie!

 3. Wij eten te weinig vis! Ik denk dat de prijs (we zijn met 7) daar wel voor iets tussen zit want voor echte kwaliteit betaal je toch stevig door!

 4. Ik eet regelmatig een stukje vis. Ik herken me overigens ook wel in het verhaal van Sofie. Toen ons gezin nog uit 5 personen bestond was van enige regelmaat zeker geen sprake omdat goede vis nou eenmaal erg duur was en is voor een alleenverdiener met een gezin. Als tegemoetkoming kregen ze wel regelmatig een lepel levertraan want dat was een goedkoop alternatief. De vis moesten ze er maar bij denken want deze luxe werd beperkt tot enkele malen per jaar.

 5. Wij eten regelmatig vis en halen dit dan wel vers bij de visboer op de markt of bij de viswinkel in Breskens. Supermarktvis probeer ik te vermijden maar lukt niet altijd. Vis is en blijft gezond en daar kan geen pilletje tegen op. Bovendien moet er 20-100 kg wilde vis voor worden gevangen om 1 liter visolie te produceren. Dan eet ik liever ook de rest van de vis erbij. Mjammie.

 6. Ik vind vis erg lekker, maar eet het maximaal eens per week. Het is best kostbaar en daarnaast neem ik visolie om toch voldoende van deze vetten binnen te krijgen. Dit is de meest schone vorm, want de zee is toch echt wel vervuild en dat zit ook in de vis.

 7. Helaas, het mag de naam vis niet dragen, maar wij eten elke woensdag kibbeling, vissticks of een lekkerbekje uit de vrieskast van Jumbo. Vispulp met een korstje. Dat blieven de heren nog, dochter helemaal niet. De echte lekkere vis (zalm, paling, haring, scholfilet etc.) lust alleen ik graag, verder geen liefhebbers, dus die komt er nooit in. Tonijn uit blik in de sla vindt mijn man nog lekker maar dan houdt het op :-(

 8. ik ben dol op zalm en op gerookte paling, alleen jammer dat paling zo duur is tegenwoordig. Meestal eten wij dus zalm en daar kan je gelukkig ook goed mee variëren

  1. Dat is inderdaad balen Merel! Zo is het vaak met gezonde dingen vind ik.... Dat net de variant die je lekker vindt, dan weer niet gezond is.

 9. Fijn dat je de info even voor ons gebundeld en opgezocht hebt. Inderdaad eens in de week is het beste om aan te houden. Wij doen dat ook soms garnalen een zalmpje of palinkje.

 10. Ik ben gek op zalm! Dat er veel goede vetten in zitten wist ik toevallig al. Ik probeer met andere vissoorten altijd een beetje op te letten. Vis zoals tilapia filet is vaak heel erg vervuild

 11. Wij zijn dol op vis. We eten het 1 à 2 x per week. Vroeger meer maar met die vervuiling passen we toch op. Zalm, schar, paling, bot, tong, pladijs,... Manlief gaat af en toe vissen en neemt de grote visjes dan ook mee.
  Er komen ook wel garnalen, scampi’s en heel af en toe rivierkreeft op tafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.