Hoe zit dat nou met ‘vette vis’?

Last updated on January 29th, 2024 at 04:38 pm

vette vis

Toen ik las dat je ‘vette vis‘ moet eten voor een gezond leven was mijn eerste gedachte:

‘Dat komt goed uit! Ik houd namelijk van kibbeling!’

Maar die enigszins domme gedachte blijken meer mensen te hebben, want er werd onmiddellijk aan toegevoegd dat ze met vette vis niet letterlijk vétte vis bedoelen. Oftewel vis die vet is omdat hij gefrituurd is…

Baal.

Wat bedoelen ze dan wél met vette vis?

Vette vis is vis die veel Omega 3 vetzuren bevat. Visvetzuren zijn goed het hart, hersenen en gezichtsvermogen

Vette vis bestaat voor meer dan 5% uit (gezond) vet.

Vette vis is dus niet vis met een krokant laagje er om heen, die gefrituurd is. Concrete voorbeelden van vette vis zijn:

  • Atlantische zalm
  • Haring
  • Makreel
  • Sardines
  • Heilbot
  • Bokking

Hoeveel vette vis moet je eten voor je gezondheid?

Als je 1 keer per week vette vis eet is dat volgens Het Voedingscentrum voldoende om de gezondheidsvoordelen binnen te harken. Het goede nieuws is dat vette vis uit blik of uit een diepvriesverpakking ook prima is. Behalve zalm!

Zalm in blik bevat namelijk vaak minder vet dan 5%. Controleer dit dus even op het blikje!

Magere vis bevat minder dan 5% vet. Hieronder vallen onder andere baars, zeeduivel, zeewolf, schar, tong, wijting, schelvis, koolvis, tonijn en kabeljauw.

Hoe zit het dan met kwik in vis?

Ik ging dus braaf aan de vette vis, en vervolgens las ik enge berichten over schadelijke stoffen in vis, zoals kwik. Met andere woorden: vis is weliswaar gezond, maar tegelijkertijd kunnen er schadelijke stoffen in zitten. Lekker dan. Hoe zit dat?

Op de site van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit lees ik het volgende hierover:

‘Vis die in de zee is gevangen bevat bijna nooit een te grote hoeveelheid stoffen als gevolg van milieuverontreiniging. Deze vissen worden namelijk rond de leeftijd van 3-4 jaar gevangen. Dan zijn ze nog te klein en te jong om voorkomende verontreinigingen op te slaan in te hoge gehaltes.’

Met andere woorden, in principe is (vette) vis veilig om te eten. Maar als je niet van vis houdt, of je toch zorgen maakt, kun je de visvetzuren uit vis binnenkrijgen door visoliecapsules te slikken.

Mijn visgewoontes

Op dit moment eet ik, keurig volgens het advies van Het Voedingscentrum, 1 keer per week verse zalm. Ik vind dat nog lekker ook, dus dat is beslist geen straf. Fijn als iets gezond is, en nog lekker ook.

Samenvattend

Als je 1 keer per week vette vis eet, is dit goed voor je gezondheid. Het vermindert je risico op overlijden aan een hartziekte met 15%. Vaker vis eten per week, heeft geen extra effect.

Als je zwanger bent raadt Het Voedingscentrum makreel en tonijn af.

Leestips: HelloFresh vispannetje ervaring en Vis uit blik

Hoe vaak eet jij vis per week?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

42 Comments

  1. Ik ben gek op zalm! Dat er veel goede vetten in zitten wist ik toevallig al. Ik probeer met andere vissoorten altijd een beetje op te letten. Vis zoals tilapia filet is vaak heel erg vervuild

  2. Wij zijn dol op vis. We eten het 1 à 2 x per week. Vroeger meer maar met die vervuiling passen we toch op. Zalm, schar, paling, bot, tong, pladijs,… Manlief gaat af en toe vissen en neemt de grote visjes dan ook mee.
    Er komen ook wel garnalen, scampi’s en heel af en toe rivierkreeft op tafel.

  3. Wij zijn ook dol op vis. Ik zou het echt meer moeten eten dat absoluut, maar wil de oceaan nu ook weer niet leeg vissen. Goed voor jelijf en geest, nice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.