Her op Netflix: verliefd op je computer? Film review.

Her

Voor mijn filosofiegroepje lezen we al een hele tijd het boek Het goede leven en de vrije markt. In dat boek worden regelmatig films gebruikt als voorbeelden. Zo kon het gebeuren dat ik ineens de film Her uit 2013 wilde zien.

Her

De film Her speelt zich af in een nabije, mogelijke toekomst. Het draait om de schrijver Theodore.

De film Her begint met een close-up van Theodore die zit te praten. Eerst denk je dat hij in gesprek is, maar hij zit liefdesbrieven te verzinnen en te dicteren aan een computer. Theodore werkt namelijk voor het bedrijf Beautiful Handwritten Letters. Hij schrijft liefdesbrieven voor andere mensen! Dat doet hij niet op pen en papier, of op een computer, maar hij dicteert de liefdesbrieven aan een computer. Die maakt er vervolgens handgeschreven brieven van.

Langzaam maar zeker leer je als kijker Theodore beter kennen. Hij komt over als een zachtaardige, vriendelijke man die een wat eenzaam bestaan leidt. Zijn vrouw en hij zijn uit elkaar, en hij heeft moeite om de laatste praktische stap te zetten om hun scheiding definitief te maken.

Operating System: Samantha

Op een dag hoort Theodore een advertentie voor een operating system dat een combinatie is van een virtuele assistent en artificial intelligence. Hij besluit het te kopen, en eenmaal thuis installeert hij dit operating systeem. Hij kan kiezen voor een mannenstem of vrouwenstem, en Theodore kiest voor het laatste. Samantha’s stem wordt vertolkt door actrice Scarlett Johansson. Theodore wordt aangenaam verrast door Samantha’s intelligentie en haar ogenschijnlijke menselijkheid. Langzaam maar zeker krijgen ze een relatie, en bedrijven zelfs de liefde.

Het goede leven en de vrije markt over Her

In het boek Het goede leven en de vrije markt wordt de film Her aangehaald als voorbeeld van hoe wij als mensen vervreemd raken van elkaar door de moderne technologie. En dat we veel teveel met onszelf bezig zijn.

Ik ben het hier niet helemaal mee eens eerlijk gezegd. Theodore kan zich wel degelijk verplaatsen in emoties van anderen: hoe kan hij anders zulke mooi en treffende liefdesbrieven schrijven?!

Trailer van Her

Hieronder de trailer, die een mooie en sfeervolle indruk geeft van de film.

Mijn conclusie over de film Her

Her is een hele mooie, ingetogen en rustige film zonder ingewikkelde verhaallijnen. Geen gedoe met zogenoemde hilarische scènes, maar gewoon het dagelijks leven van Theodore. De film is bovendien heel sfeervol.

Tegelijkertijd nodigt Her uit om na te denken over relaties, en wat een goede relatie eigenlijk is. Is de relatie tussen Theodore en Samantha echt? Kan dat wel als Samantha geen lichaam heeft? En meer nog: kun je uberhaupt een relatie hebben met een computersysteem?

Ik denk het niet!

Je kunt geen relatie hebben met een computer volgens mij

In mijn ogen is de relatie tussen Theodore en Samantha geen echte relatie. Ik vond het eerlijk gezegd nogal sneu voor Thedore dat hij verliefd werd op een computer… Al leek die computer nog zo menselijk.

Anderzijds denk ik dat je mogelijk wel een relatie kunt hebben met een ander mens, zonder lijfelijk contact.

Maar of dat uiteindelijk goed is, weet ik dan weer niet.

Kijk alleen maar naar het fenomeen huidhonger, dat opkwam door de coronacrisis.

Her kreeg een verdiende 8 op IMDb.

Ik kan deze film beslist aanraden.

Praktische informatie over Her

Ik keek deze film via Netflix. Maar er is één belangrijke ‘maar’: Her is op dit moment niet te zien op de Nederlandse Netflix. Ik gebruikte daarom mijn VPN om in te stellen dat ik in Washington woon, en kon op die manier Her via Netflix kijken.

Geen Netflix en/of geen VPN?

De dvd van Her is beschikbaar in de bibliotheek, en je kunt hem anders kopen via bol.com:

Similar Posts

14 Comments

 1. Heb deze film op de Belg gezien. Mooie film. Maar alleen een stem is niet genoeg. Een mens heeft beslist behoefte aan nabijheid en aanraking. (Maar ook daar zijn ITC oplossingen voor).
  Aanrader.

 2. Ik vond het zo’n vervelende film, heb hem uitgezet. Uiteindelijk wel een keer afgekeken omdat ik er niet tegen kan om een film niet af te kijken haha. Maar helemaal niet mijn ding, echt een ver van mijn bed show.

 3. Ik denk niet echt een film voor mij. Ik schreef laatst over de serie After Life. Het eerste seizoen vond ik prachtig en hartverscheurend. De tweede is niet om aan te zien, heel grof. Jammer, gemiste kans.
  Ik kijk nu weer opnieuw de serie Shtisel. Erg mooi gemaakt en je leeft echt mee met een orthodox joodse familie in Israel. Ook de muziek vind ik erg mooi.

  1. In het tweede seizoen had ik wel wat moeite inderdaad met de psychiater en de taal die hij uitsloeg. Maar er zaten zeker ook nog mooie dingen in gelukkig.

 4. Prachtige film! Vooral het moment waarop Theodore er achter komt dat Samantha als een echte vrouw/computer perfect kan multitasken.

  De film laat mijn inziens ook goed zien dat, wanneer een computer slaagt voor de Turing-test, een relatie met een computer eigenlijk heel goed mogelijk is.

  Voor een relatie is fysiek contact prettig maar niet noodzakelijk. Denk maar aan relaties die, vroeger, alleen per brief contact hadden. In dat opzicht verschilt een relatie via/met de computer niet zoveel.

  En in een wereld waar steeds meer singles wonen is het misschien ook geen utopie/dystopie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.