Help, ik heb (nog steeds) een Huawei!

Huawei

Help, ik heb (nog steeds) een Huawei smartphone.

Een Honor 8x die uitkwam in 2018 om precies te zijn. Ik heb het speciaal even nagekeken.

Huawei smartphones

Maar donkere wolken pakken zich samen boven het merk Huawei! Gisteren was er in het nieuws dat er dramatisch minder Huawei smartphones zijn gekocht. En toen ik de reden hoorde snapte ik dat wel:

De nieuwe smartphones van Huawei hebben geen handige Google diensten zoals de Google Play Store, Google Maps, Gmail en Chrome.

Dat betekent dat je geen Google Play Store hebt op de nieuwste Huawei smartphones, en dat je dus niet makkelijk apps kunt downloaden.

Veel apps werken daardoor niet meer goed op een Huawei

Verder worden je foto’s niet opgeslagen in Google Foto’s, werkt de Google Drive-app niet en heb je geen Youtube-app. Bovendien maken veel apps gebruik van de ‘google maps technologie’. Op Techacademy noemen ze onder andere de apps van Albert Heijn, Thuisbezorgd, Hardlopen met Evy, NS en TripAdvisor. ‘Al deze apps hebben in grote of kleine mate Google Maps nodig en functioneren dus niet meer naar behoren,’ aldus Techacademy.

Lekker dan!

Huawei probeert het gebrek aan de Google Play Store op te lossen met hun eigen app galerie. Op die manier kun je dan alsnog veel handige apps op je smartphone zetten. Maar ik hoor daar niet zulke positieve berichten over.

Hoe zit dat als je al een Huawei smartphone hebt?

Goed, bovenstaande zijn goede argumenten om géén nieuwe Huawei te kopen. Maar hoe zit dat als je al een Huawei hebt?

Zoals ik?

Het Belgische Test Aankoop nam contact op met Huawei en vroeg het aan ze. Er is goed nieuws voor mensen met een Huawei smartphone:

Op oudere Huawei-smartphones blijven de Google-diensten beschikbaar!

Het verschil is dat apps niet meer rechtstreeks door Google worden geupdate. Voortaan doet Huawei dat zelf op de dag dat een nieuwe versie van een app uitkomt. Voorheen waren updates al drie weken van tevoren beschikbaar. Volgens Test Aankoop maakt de vertraging in updates smartphones wel ‘kwetsbaarder voor beveiligingslekken.’

Wat zeggen ze bij Huawei?

Bij Huawei doen ze hun best de moed erin te houden, en hebben ze het over ‘uitdagingen’ waarmee ze te maken krijgen. Ze schrijven:

‘Alle Huawei-smartphones en -tablets met voorgeïnstalleerde Google-services en -apps, blijven software- en beveiligingsupdates ontvangen.’

Huawei smartphones met toegang tot Google services:

  • Huawei Honor X
  • Huawei P30 serie

Huawei smartphones zonder toegang tot Google services:

  • Honor 9X Pro
  • Honor View 30 Pro
  • HUAWEI P40-serie
  • Mate 30 Pro
  • Mate Xs
  • MatePad Pro

Help ik heb (nog steeds) een Huawei: conclusie

Op basis van mijn research concludeer ik opgelucht dat mensen met een Huawei smartphone niet ineens allerlei handige apps verliezen, of niet meer kunnen gebruiken.

Maar wie een nieuwe Huawei smartphone koopt, krijgt hiermee wél te maken.

Lees ook mijn post: Help ik heb een Huawei! en mijn post over mijn nieuwe Huawei smartphonehoesje!

Gebruikte bronnen: Android Planet, Test Aankoop België, De Consumentenbond, RTL Nieuws, Huawei

19 Comments

  1. Joannes

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh