Help, ik heb (nog steeds) een Huawei!

Huawei

Help, ik heb (nog steeds) een Huawei smartphone.

Een Honor 8x die uitkwam in 2018 om precies te zijn. Ik heb het speciaal even nagekeken.

Huawei smartphones

Maar donkere wolken pakken zich samen boven het merk Huawei! Gisteren was er in het nieuws dat er dramatisch minder Huawei smartphones zijn gekocht. En toen ik de reden hoorde snapte ik dat wel:

De nieuwe smartphones van Huawei hebben geen handige Google diensten zoals de Google Play Store, Google Maps, Gmail en Chrome.

Dat betekent dat je geen Google Play Store hebt op de nieuwste Huawei smartphones, en dat je dus niet makkelijk apps kunt downloaden.

Veel apps werken daardoor niet meer goed op een Huawei

Verder worden je foto’s niet opgeslagen in Google Foto’s, werkt de Google Drive-app niet en heb je geen Youtube-app. Bovendien maken veel apps gebruik van de ‘google maps technologie’. Op Techacademy noemen ze onder andere de apps van Albert Heijn, Thuisbezorgd, Hardlopen met Evy, NS en TripAdvisor. ‘Al deze apps hebben in grote of kleine mate Google Maps nodig en functioneren dus niet meer naar behoren,’ aldus Techacademy.

Lekker dan!

Huawei probeert het gebrek aan de Google Play Store op te lossen met hun eigen app galerie. Op die manier kun je dan alsnog veel handige apps op je smartphone zetten. Maar ik hoor daar niet zulke positieve berichten over.

Hoe zit dat als je al een Huawei smartphone hebt?

Goed, bovenstaande zijn goede argumenten om géén nieuwe Huawei te kopen. Maar hoe zit dat als je al een Huawei hebt?

Zoals ik?

Het Belgische Test Aankoop nam contact op met Huawei en vroeg het aan ze. Er is goed nieuws voor mensen met een Huawei smartphone:

Op oudere Huawei-smartphones blijven de Google-diensten beschikbaar!

Het verschil is dat apps niet meer rechtstreeks door Google worden geupdate. Voortaan doet Huawei dat zelf op de dag dat een nieuwe versie van een app uitkomt. Voorheen waren updates al drie weken van tevoren beschikbaar. Volgens Test Aankoop maakt de vertraging in updates smartphones wel ‘kwetsbaarder voor beveiligingslekken.’

Wat zeggen ze bij Huawei?

Bij Huawei doen ze hun best de moed erin te houden, en hebben ze het over ‘uitdagingen’ waarmee ze te maken krijgen. Ze schrijven:

‘Alle Huawei-smartphones en -tablets met voorgeïnstalleerde Google-services en -apps, blijven software- en beveiligingsupdates ontvangen.’

Huawei smartphones met toegang tot Google services:

 • Huawei Honor X
 • Huawei P30 serie

Huawei smartphones zonder toegang tot Google services:

 • Honor 9X Pro
 • Honor View 30 Pro
 • HUAWEI P40-serie
 • Mate 30 Pro
 • Mate Xs
 • MatePad Pro

Help ik heb (nog steeds) een Huawei: conclusie

Op basis van mijn research concludeer ik opgelucht dat mensen met een Huawei smartphone niet ineens allerlei handige apps verliezen, of niet meer kunnen gebruiken.

Maar wie een nieuwe Huawei smartphone koopt, krijgt hiermee wél te maken.

Lees ook mijn post: Help ik heb een Huawei! en mijn post over mijn nieuwe Huawei smartphonehoesje!

Gebruikte bronnen: Android Planet, Test Aankoop België, De Consumentenbond, RTL Nieuws, Huawei

Similar Posts

19 Comments

 1. ja, ik denk tegenwoordig dat je om de zoveel jaar zowiezo een oude smartfoon hebt
  ik heb de mijne ook 3 jaar, maar gelukkig is alles nog up te date
  -Een @->- voor jou.

  1. Ja, dat vind ik soms wel wrang… Dat je bijna gedwongen wordt om een nieuw model te kopen terwijl je nog tevreden bent met de oude. Maar sommige apps werken dan simpelweg niet meer.

 2. Ik heb een Huawei P20 van bijna 3 jaar oud. Die werkt nog tot volle tevredenheid.
  Ik hoop dat Huawei tegen de tijd dat ik een nieuwe nodig heb, met een oplossing komt want eigenlijk wil ik geen ander merk. Dit is al mijn derde Huawei.

 3. Hier een iPhone-fan. Sinds twee jaar de XR, maar die vind ik eigenlijk een beetje te groot. Dus toen Apple vorig jaar de 12mini aankondigde met de looks van de 4, was ik heel blij. Dus spaar ik nu trouw en kan ik straks een 12mini bestellen. Gezien de vele gebruiksuren die ik erin heb zitten, vind ik het ‘t wel waard.

 4. Hier nog een Huawei-gebruiker. Die van mij is nu bijna drie jaar oud en functioneert nog prima. Batterij gaat zelfs nog een hele dag mee. Hiervoor had ik altijd Samsung en dan had ik na een jaar altijd al problemen met de batterij en durfde ik nergens meer heen zonder oplader. Voorlopig houd ik deze dus nog. Maar eerlijk is eerlijk: de volgende zal (om de redenen die jij in deze blog noemt) niet weer een Huawei worden.

 5. Hier ligt een nieuwe Huawei al enkele jaren te verstoffen. Dat ding heeft me zoveel ergernis bezorgd dat ik inmiddels een aversie heb ontwikkeld voor alles wat digitaal is. Als je als leek zo’n ding moet installeren loop je daar onherroepelijk op vast. Er zit dan ook geen enkele logica in. Zelfs het openen van de telefoon was zonder hulp van de klantenservice voor mij onmogelijk geweest. “Meneer, aan de zijkant van de telefoon zitten twee gaatjes. Als u daar met een uitgebogen paperclip in duwt gaat de telefoon open.” Een geweldige oplossing natuurlijk. Maar dat verwacht je toch niet bij zo’n technisch hoogstandje, je telefoon openen met een paperclip. Hoe komen ze erop.

  1. Goed punt Joannes, maar dat is inderdaad vaak het geval. Toen ik via marktplaats ooit een iPhone tweedehands kocht moesten we die ook met een paperclip openen voor de simkaart.

 6. Oef en ja. Ik heb een Huawei Mate 20 lit uit 2018. Het glas is wat gescheurd, hij doet het nog steeds…maar als ik een andere moet…Ik ben zo gewend aan deze huawei..snik.

 7. Aangezien mijn huidige huawei (p20 lite) na anderhalf jaar al met accu problemen komt, heb ik sowieso besloten niet verder te gaan met huawei.
  Van het werk heb ik een samsung maar dat vind ik ook niets.
  Ben nu aan het twijfelen tussen een iPhone (zo klein mogelijk) of een Alcatel en aparte camera.

  Ik heb nog even de tijd.

 8. Mwah. Dat soort problemen heb je met andere telefoons ook. Ik heb altijd iPhones. Maar ik doe er zolang mee dat op een gegeven moment de updates niet meer werken. Zo ‘dwingen’ ze je uiteindelijk om toch een nieuwe telefoon te kopen. En dan kies ik lekker weer voor de aller-aller goedkoopste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.