Verbod op halogeenlampen

HALOGEENLAMPENWist jij dat er na de zomer een verbod komt op halogeenlampen en gloeilampen? Je mag ze nog wel gebruiken, maar ze mogen niet meer verkocht worden. Je kunt dus geen nieuwe meer kopen.

Het verbod komt van de Europese Unie: lichtbronnen zonder een energielabel van minimaal A of B mogen niet meer. En daar vallen halogeen- en gloeilampen dus onder. Eigenlijk is een halogeenlamp een verkapte gloeilamp. Dus geen wonder dat ze beide in het verdomhoekje zitten.

Paul Raaijmakers was zo vriendelijk om uit te zoeken hoe het precies zit. Hij interviewde een medewerker van Belgische lichtwebshop Lampdirect.be.

Hier onder kun je het interview lezen!

Waarom een verbod op halogeen- en gloeilampen?

De milieueisen worden steeds strenger als het gaat om het gebruik en verbruik van elektrische apparaten in het huishouden. Die steeds strenger wordende eisen worden vaak vastgelegd in wetten en regelgevingen. Dat gebeurt nu dus ook met het verbod op halogeen- en gloeilampen.

De reden is eenvoudig: vrijwel ieder huishouden gebruikt licht. Gebruik van zuinigere lichtbronnen leidt dus automatisch tot fors lager energieverbruik.Zijn gloeilampen nog toegestaan?

Gloeilampen mogen al sinds 2012 niet meer verhandeld worden in de EU. Voor de meeste types halogeenlampen geldt hetzelfde vanaf september 2016. Vanaf september 2018 geldt het voor vrijwel alle halogeenlampen. Omdat je uiteindelijk toch over zal moeten op bijvoorbeeld LED-verlichting, adviseren we om kapotte gloei- en halogeenlampen meteen te vervangen door LEDs.

Hoe zit dat met bijvoorbeeld kerstverlichting?

Goede vraag! Sfeerverlichting zoals kerstlampjes worden door de wet ontzien. Dat is vooral omdat de lampjes maar een paar uur per jaar branden, namelijk rond de kerstdagen. Je hoeft je kerstverlichting dus niet weg te gooien met deze nieuwe wet!

Hoe sluit ik zo’n LED lamp of spaarlamp dan aan?

Heel eenvoudig: precies zoals je dat ook met een gloeilampje doet. Ook LED lichtbronnen hebben gewoon een kleine (e14) fitting of een grote (e27) fitting.

Waar moet ik verder op letten?

De reden dat de EU het gebruik van LED- en spaarlampen aanmoedigt, en vanaf september gaat forceren, is dat LED verlichting een grotere lichtopbrengst heeft bij een kleiner wattage. Een goede vergelijking van gloeilampen en LED lampen qua sterkte vind je hier.Wat is het verschil tussen een LED lamp en een spaarlamp eigenlijk?

Spaarlampen zijn voor huishoudelijk gebruik niet ideaal. Wanneer je ze vaak aan en uit doet, verouderen ze snel. Ze kunnen daar niet zo goed tegen namelijk. In tegenstelling tot LED lampen bevatten spaarlampen bovendien in kleine hoeveelheden de giftige stoffen kwik en lood. Vooral kwik kan een gevaar vormen voor de gezondheid. Als een spaarlamp kapot valt, kan dit kwik vrijkomen. 

Nog een nadeeltje van de spaarlamp: die kan bij kleine 'magnetische oneffenheden' gaan zoemen. Dat zoemgeluid is erg zacht maar kan gemakkelijk gaan irriteren.

Al met al zijn LED lampen dus beter voor zowel het milieu als de consument. Ze zijn wel wat duurder dan halogeen- of gloeilampen, maar zullen ook járen meegaan.

Lees ook: nieuwe lampen in de woonkamer en 7 verrassende toepassingen van ledstrips.

Wat voor type lampen gebruik jij?

Similar Posts

12 Comments

 1. Ik dacht ook dat ze al verboden waren.
  Hier in huis hebben we een combinatie van spaar- en ledlampen. Als er ergens een gloeilamp in zit, dan is het van een lamp die nog niet is gebruikt. Want als we er eentje tegen komen, wordt deze meestal meteen vervangen. :)

 2. Oh gunst, ik voel me echt een beetje dom dat ik het verschil tussen LED en spaarlamp niet wist. Maar goed, heb ik weer iets geleerd vandaag. Ik vraag me nu af of ik een LED of een spaarlamp op het toilet heb. Dat is wel de moeite waard om dat even te controleren dus. Gloeilampen hebben wij volgens mij al een hele poos niet meer in huis. Weer een fijn en informatief artikel!

 3. Wij hebben al voornamelijk LED in huis - als er een lampje vervangen moet worden dan kopen we automatisch LED dus ze komen hier steeds vanzelf aan de beurt :)

 4. Alleen jammer dat ze de prijs dan niet verlagen van die LED dingen.
  Voor veel mensen zijn ze gewoon hartstikke duur en dan kunnen mensen wel zeggen dat je dat zo terug verdiend hebt... je moet dat geld wel hebben op het moment dat je een lamp nodig hebt.
  Kiezen tussen een goedkoop lampje en brood op tafel of een duurdere en geen brood op tafel.
  Ik hoop dus dat ze die dingen dus betaalbaarder gaan maken.
  Zelf heb ik geen flauw idee wat voor lamp er in onze lampen zit trouwens. Ook wij kopen vaak de goedkoopste.

 5. Grappig eigenlijk wel dat Fidel Castro in 2009 al de gloeilampen en alle niet bespaarlampen verbood. We kunnen veel leren van hoe Cuba tekorten aanpakte. We kunnen sowieso nog veel leren. Zo vraag ik me af waarom er perse in treinen stopcontacten moeten komen. Totale onzin vind ik. Ik vind de verantwoording gewoon bij de eigenaren van apparaten, dus je tlf of laptop genoeg opladen of je neemt een powerbank mee om tussentijds op te laden(of je doet maar even zonder ge-app en muziekjes streamen)
  Maar goed, een algeheel verbod op niet genoeg besparende lampen hier nu dus...eindelijk.
  Ik probeer elk jaar weer meer te besparen op energie. Dat werkt, gewoon een doel stellen en daar naartoe werken. Ik zit op de helft van wat een gemiddeld huishouden aan gas/elektra verbruikt, dus best geslaagd vind ik.

  Groet,Greet

  1. Dat van die stopcontacten in treinen wist ik niet Greet. Dat lijkt mij inderdaad ook niet echt nodig. Misschien kunnen ze dat geld beter investeren in op tijd rijden....

 6. Ik houd van de gloeilamp. Ze geven zo'n fijn licht. LED- en spaarlampen kunnen daar wat mij betreft niet aan tippen... Tenminste, ik heb er nog geen een gevonden die dat wel kan!

 7. Het heeft zo zijn voor en nadelen. Dat het verboden wordt, is als goed doel. Maar ik moet zeggen dat het licht dat er vanaf komt maar weinig sfeer in zit. Zelfs de warme LED-verlichting kan niet tippen aan de gloeilamp.

 8. Ze zouden eigenlijk al verboden zijn, echter is deze beslissing naar voren geschoven volgens mij. Ik denk dat de markt er gewoonweg nog niet klaar voor was.

  Ik vind het goed dat het op korte termijn verboden wordt. Dit zal de ontwikkeling van LED of wellicht Laser alleen maar versnellen. Tevens vind ik dat de LED verlichting hedendaags van goede kwaliteit is waardoor je het makkelijker kunt verbieden.

  Zelf heb ik alle verlichting een tijd terug vervangen. Het werkt uitstekend en ik heb echt super veel bespaard op mijn energierekening.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.