Reacties

Zijn moeders verplicht een fotoalbum te maken? — 28 reacties

 1. Euh....onzinnig!
  Ik heb als jongeste van het gezin, ook weinig foto's van mezelf.
  Maar eerlijk gezegd heb ik er van de ongeveer 40 die ik had....nog maar zo'n 8 ofzo bewaard. Weet ik niet eens precies. Ik had geen leuke jeugd dus ik wilde er maar weinig bewaren. En zelfs die liggen de meesten boven op zolder.
  Er is er maar 1 die ik beneden heb, daar staat mijn vader op met mij als baby in zijn armen.

  • Naar dat je geen prettige jeugd hebt gehad Marga. Ik kan me wel voorstellen dat je dan misschien ook niet zo zit te wachten op herinneringen. Die foto van je vader met jou als baby in de armen klinkt mooi.

 2. Een plicht niet. Ik wil al heel lang een fotoalbum maken, maar de foto's van de kinderen staan zo netjes geordend op de laptop :p

  Ik vind het wel altijd leuk om zo'n boek te hebben, dus misschien toch maar eens aan de slag gaan voor de kinderen.

  • Dat heb ik dus ook Birgit: ik heb wel foto's, maar die staan op de laptop.

   Een vriendin van mij maakt gewoon elk jaar een fotoboek online van dat jaar. En dat houdt ze bij. Dat had ik ook moeten doen...

 3. Nou, een plicht..., dat vind ik nogal zwaar uitgedrukt. Natuurlijk is het leuk om foto's te maken voor je kinderen. Maar dat moet je vooral doen omdat je het zelf leuk vind. En dan waarom de moeder? Dat is nogal vrouw- onvriendelijk vind ik zelf. Wordt er dan vanuit gegaan dat de moeder altijd alles moet regelen? Ik vind dat niet terecht gesteld, een vader kan dit ook prima. Wederom, dat moet de keuze van de ouders zijn.

  • Helemaal mee eens. Vaders zouden dit ook best kunnen. Toch hoor ik eigenlijk zelden tot nooit mannen die een fotoalbum maken. Wonderlijk eigenlijk.

 4. Je kunt het natuurlijk niet als een plicht zien, maar gezien mijn eigen ervaring is het zeker de moeite waard. Heb van elk kind een fotoalbum t/m lagere school.(6 Albums) Vanaf die leeftijd zijn ze oud genoeg om het eventueel zelf bij te houden.Ze hebben het hier erg gewaardeerd dat ze een jeugdalbum hebben, dat wordt ook echt genoemd. Het is echt een klus, zeker als je een druk gezin hebt, maar wel heel leuk.

  • Mijn zusjes en ik hebben ieder 1 fotoalbum. Inderdaad erg leuk om in te kijken. Mijn kinderen hebben in ieder geval alle vijf een babyalbum. Daarna werd het wat rommeliger.

 5. En plicht vind ik wat zwaar klinken, maar ik moet zeggen dat ik het heel leuk vind dat mijn moeder zoveel foto's van me heeft. Vroeger heeft ze ook veel filmpjes gemaakt en die kijk ik ook altijd met een grote glimlach terug. Liefs.x

 6. Een plicht klinkt niet fijn, en zwaar.Het geeft zo het MOETEN aan.En ik weet dat als er bv 6 kinderen in een gezin zijn er van kindje een vaak veel meer foto,s gemaakt worden dan van kindje 6.Op een of andere manier werkt dat altijd zo.Zelf ben ik enigst kind en heb aardig wat foto,s van mezelf waar ik nu heel erg blij mee ben. Ik ben heel jong mijn moeder verloren ik was net 11 en dan zijn foto,extra waardevol waar je dan nog samen met je mama op staat. Toevallig hebben Ellis en ik zojuist een blog geplaatst die ook hiermee te maken heeft. Foto,s van onszelf als kind.Ik blijf het wel heel jammer vinden dat alle foto,s tegenwoordig digitaal zijn en hoe vaak gebeurd het niet dat er geen back-ups zijn of een pc crasht en weg alle herinneringen.
  Een plicht mag je het niet noemen naar mijn menig, maar meer Het is heel waardevol als ouders foto's kunnen achterlaten voor hun kinderen voor later.

 7. Oeps, ik verzaak.

  Al vrij snel na de geboorte van de oudste heb ik besloten geen plak- of fotoboek bij te houden. Deze beslissing zorgt er nu per ongeluk voor dat de meisjes alle drie hetzelfde behandeld zijn.
  Wij hebben geen van beiden de behoefte terug te kijken naar het verleden. We hebben wel wat foto's staan en eens een digitale fotolijst opgehangen met een memory card erin.
  Misschien die maar weer eens aanzetten.

 8. Mijn eerste reactie was domweg: nee. Maar die was te kort en werd daarom niet geaccepteerd door het tool.
  Ik vind het onzinnig dat er een morele verplichting zou zijn om te gaan scrappen voor je kind(eren).
  Voorlezen en zingen, dat zijn andere zaken ;-)

 9. Verplicht vind ik zo'n zwaar woord. Niemand is iets verplicht, is het mooi voor later, dat wel. Zelf loopt mijn foto album tot mijn 11de a 12de, toen is mijn moeder weer naar school gegaan en gaan werken. Daarna zijn alle foto's in 1 grote doos beland en dan met alle foto's van het hele gezin bij elkaar. Dit hebben niet alle foto's overleeft en een deel is met mijn zusjes meegegaan toen ze het huis uit gingen. Zelf heb ik daar nooit aan gedacht, dus ik mis heel veel foto's nu van vroeg. Dat vind ik wel jammer, maar ik kan het mijn moeder niet kwalijk nemen. Ze heeft een flinke stap gezet toentertijd en ik was de oudste van drie, dus ja, ik mag al blij zijn dat de mijne doorloopt tot 11 a 12.

 10. Sinds de digitale fotocamera heb ik niet veel foto's meer ingeplakt. Ik heb er wel heel veel op de computer. Vroeger was ik echt van de foto albums, maar dan bracht ik het rolletje weg en als ik ze dan weer haalde was het zo'n verrassing altijd. Echt momenten. Nu maak ik zoveel foto's met mijn telefoon en daar vind ik de kwaliteit vaak niet zo best.

  • Volgens mij komt het inderdaad ook erg door digitale camera's. Die maken het ergens overbodig om foto's te ontwikkelen en in te plakken omdat je ze toch wel kunt bekijken. Met zo'n 'ouderwetse' camera moet je ze wel ontwikkelen, om ze te bekijken.

 11. Een plicht? Hallo.....

  Ik moet nu denken aan mijn blog over de rechten van het kind. Zie je hem er al tussen staan? Het is het recht van ieder kind om te beschikken over een fotoalbum van zijn/haar ontwikkelingen van baby tot de leeftijd van 18. En daar staat die dan, tussen het recht dat een kind heeft op ontwikkeling, veiligheid, een naam, opleiding, bescherming, etc.

  Ik denk dat die persoon haar prioriteiten niet bepaald goed heeft zitten.

 12. Zucht. Kunnen we darar 'ouders' van maken? Waarom zou dit iets zijn wat moeder doen? Pa heeft toch ook een smartphone met camera? En weet toch ook hoe software werkt om foto's in albums te laten printen?
  En ja: ouders hebben de plicht om voor hun kids een visuele herinnering te maken aan hun kindertijd. Wat is daar mis mee? Mijn opa heeft zelfs een foto album voor mij samengesteld met foto's vanaf mijn geboorte. Dat koester ik! Niet omdat het foto's van MIJ zijn, maar omdat mijn opa genoeg om mij gaf om foto's van me te maken en bewaren. En je hoeft daar echt geen kapitalen aan uit te geven.

  Als pleegouder wordt je ook op het hart gedrukt dat herinneringsboeken zo enorm belangrijk zijn voor kinderen om hun gefragmenteerde kindertijd samen te stellen. Zijn niet-pleegkinderen dan minder belangrijk?

  Kom op zeg.

 13. Wat Daenelia, voor mij zeg: moeder moet ouders worden. Verplicht vind ik een groot woord, maar eigenlijk is het voor elk kind natuurlijk wel heel leuk om foto's te hebben.

 14. Een plicht van de moeder vind ik erg ver gaan. Een plicht is het zeker niet, en als je dit graag voor je kind(eren) wil doen dan kan dat toch net zo goed door vader gedaan worden als moeder. Ik maak er zelf ieder jaar eentje, en vind wel dat als kind 1 dat heeft dat dan volgende kinderen er ook recht op hebben. Maar goed, ik moet nog gaan ondervinden hoe dat in de praktijk gaat uitpakken met Nr 2 die zich binnenkort zal aandienen :) het zal idd ook en stuk drukker worden en dus lastiger realiseren misschien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder